Filmy nie do strawienia
Portal Pisarski » Książki i Filmy » Filmy
Autor
RE: Filmy nie do strawienia
valdens Użytkownik
Dodane dnia 04-12-2008 12:22
Aha, więc to nie "typowa amerykańska".
- Pływanie wyszczupla - powiedział wieloryb.
Do góry
Numer GG
Autor
TomaszObluda Użytkownik
Dodane dnia 04-12-2008 12:25
najwyraźniej taka mniej typowa ;) Nie studencka,nie licealna,ani nie romantyczna - bo takich chyba najwięcej. :D
Do góry
Autor
gabstone Użytkownik
Dodane dnia 04-12-2008 12:29
"Jaja w tropikach" to jeden z najgorszych filmów jakie widziałam, do połowy zresztą, bo szkoda czasu na takie kino. Jak na większość amerykańskich produkcji. Mogę jeszcze dorzucić "Nigdy nie zadzieraj z fryzjerem", większość filmów sensacyjnych, nie wyłączając również popapranych thillerów.
Polacy są zbyt inteligentni jak na swoje położenie geograficzne. Jarosław Iwaszkiewicz
Do góry
Numer GG
Autor
TomaszObluda Użytkownik
Dodane dnia 04-12-2008 12:40
"Jak na większość amerykańskich produkcji"- zgadzam się,Jak na większość europejskich,azjatyckich i afrykańskich produkcji także. Zawsze większość filmów jest do kitu,a mniejszość, jest dobra, co kilka lat wybitny się pojawia.
Jakby było inaczej, To by nominowano 15 filmów do Oscara, nie pięć. Z czego nie zawsze cała piątka jest na podobnym poziomie.

Do góry
Autor
frivia Użytkownik
Przy czym filmy "Oscarowe" są zazwyczaj gorzej niż słabe, a przynajmniej czasem człowiek zadaje sobie magiczne pytanie "Dlaczego?!".
I tak dla mnie fenomenem jest nadchodząca ekranizacja "Zmierzchu", która ma zarobić jakieś niewyobrażalnie gigantyczne pieniądze za... cóż, trafienie w publikę. Może film będzie lepszy od książki, ale niby jakim cudem, skoro fabuły zmieniać nie mogą aż tak bardzo?
"Jaj..." nie oglądałam, bo brat przestrzegał, żebym nie marnowała czasu :D
A "Kill Bill" ma w sobie coś, co powoduje, że oglądam go namiętnie :lol: I naprawdę nie wiem, co, ale to chyba przyzwyczajenie do dziwnego poczucia humoru i ogólna miłość do Tarantino.
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby.
Stanisław Jerzy Lec
Do góry
Autor
KenG Użytkownik
Dodane dnia 04-12-2008 23:55
Tomaszu O
Jeżeli R. D. Jr zagrał w tym filmie rewelacyjnie, to znaczy, że wystarczy posmarować aktora czarną pastą i przerobić go na Murzyna, żeby od razu jego rola "nabrała kolorów" :) Dla mnie określenie "typowa amerykańska komedia" ma jak najbardziej pejoratywne znaczenie, chodzi mi o tępotę, dowcip powalający niesmakiem, prymitywizmem, żenada i opadanie witek. Bardzo nie polecam owych "Jaj" :)
"Boże! Proszę, daj mi siłę, abym pogodził się z tym, czego zmienić nie mogę; odwagę, abym zmienił to, co zmienić mogę i mądrość, abym potrafił odróżnić jedno od drugiego." <Reinhold Niebuhr>
Do góry
Numer GG
Autor
Ajza Użytkownik
Dodane dnia 05-12-2008 00:03
Dla mnie filmy, których nie znoszę to filmy Jodorowskiego i jeszcze karate, albo komedie romantyczne czy familijne, to jeden syf! Męczą mnie też horrory z nastolatkami i ostatnie produkcję Tarantino, a także wszystkie brazylijskie i polskie seriale.
Mówiąc nawet najmądrzejsze prawdy nigdy nie przekrzyczę tłumu!
Śmierć przychodzi szybko bez ówczesnych zaproszeń!
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 05-12-2008 08:35
westerny - męczą mnie całkowicie. może western na skalę czasów mógłby to zmienić, bo te stare są aż za bardzo przeterminowane, widać zbyt jaskrawo tą mitologię.
Do góry
Autor
TomaszObluda Użytkownik
Dodane dnia 05-12-2008 10:35
Cytat:
"Przy czym filmy "Oscarowe" są zazwyczaj gorzej niż słabe, a przynajmniej czasem człowiek zadaje sobie magiczne pytanie "Dlaczego?!"

A więc, gorzej niż słabe filmy to:
"Przeminęło z wiatrem"
"Casablanca"
"Amerykanin w Paryżu"
"Most na rzecze Kwai"
"Ben Hur"
"West Side Story"
"Lawrence z Arabii"
"Wszyscy ludzie prezydenta"
"Patton"
"Francuski łącznik"
"Ojciec chrzestny"
"Żądło"
"Ojciec chrzestny dwa"
"Lot nad kukułczym gniazdem"
"Rocky"
"Łowca jeleni"
"Sprawa Kramrów"
"Rydwany ognia"
"Czułe słówka"
"Amadeusz"
"Pożegnanie z Afryką"
"Pluton"
"Ostatni cesarz"
"Rain Man"
"Tańczący z wilkami"
"Milczenie owiec"
"Bez przebaczenia"
"Forest Gump"
"Waleczne serce"
"Angielski pacjent"
"Piękny umysł"
"Chicago"
"Za wszelką cenę"
"To nie jest kraj dla starych ludzi"
Wymieniłem tylko te, które widziałem.Kilka wg mnie średnich ominąłem.szkoda też było filmów, nominowanych \, które nie dostały statuetki choćby "Taksówakrz" z obłędną rolą DeNiro Jeśli twierdzisz,że te filmy są gorzej niż słabe, to respect. I czekam na twoje dzieła. Może Milos Forman, Scorsese i Clint Eastwood będą w Twoim cieniu.

Cytat:

"chodzi mi o tępotę, dowcip powalający niesmakiem, prymitywizmem -"
jeśli mowa o takich filmach, to masz rację. Na całym świecie więcej takich filmów.

Cytat:
westerny - męczą mnie całkowicie. może western na skalę czasów mógłby to zmienić, bo te stare są aż za bardzo przeterminowane, widać zbyt jaskrawo tą mitologię.

ostatni remake "3:10 do Yumy" był nienajgorszy. Chyba dzięki Ruselowi ;) Ale też nie przepadam. Ciężko przebrnąć zwłaszcza, przez te słabe. A Włoskie Westerny to jakaś pomyłka w ogóle :D
Do góry
Autor
TomaszObluda Użytkownik
Dodane dnia 05-12-2008 12:21
Cytat:
Na przykład "Matrixem" zachwycają się wszyscy, a jak dla mnie, pierwsza część - dobra, druga do strawienia, trzecie do bani.

dokładnie :)
Do góry
Autor
valdens Użytkownik
Dodane dnia 05-12-2008 12:24
Ja uważam, że lepiej by było gdyby 2 i 3 część nigdy nie powstały.
Do góry
Numer GG
Autor
nerevarine Użytkownik
Co do "Matrixa", do bracia Wachowscy mieli za dużo pomysłów. Stąd tak dziwna druga i trzecia część... Gdyby oba połączyć i parę scen wyrzucić, byłoby ok. A tak...

A z filmów nie do strawienia - "High School Musical 3". Tydzień wyświetlania w kinie... Całe szczęście, że kinooperator może ściszyć dźwięk w dyżurce ;)
Do góry
Autor
ginger Użytkownik
Dodane dnia 05-12-2008 14:06
"High School Musical 3" - ponieważ moje dziecko było w tym filmie zakochane, musiałam iść z nią do kina. Dwa razy. Aaaa!
que bonito seria tu mar si suspiera yo nadar
Do góry
Numer GG
Autor
nerevarine Użytkownik
No to ja nie zazdroszczę ;)
Do góry
Autor
valdens Użytkownik
Dodane dnia 06-12-2008 00:43
Cytat:
Tydzień wyświetlania w kinie... Całe szczęście, że kinooperator może ściszyć dźwięk w dyżurce

serio? :) jesteś kinooperatorem?
Do góry
Numer GG
Autor
Machno Użytkownik
Dodane dnia 06-12-2008 12:18
Już zazdroszczę. Pewnie, że czasem by się oglądało jakieś szmiry, albo jeden film dwadzieścia sześć razy, ale jednak.... Uwielbiam oglądać filmy. Pewnie trzeba jakiś kurs przechodzić...
Do góry
Autor
nerevarine Użytkownik
@valdens - ano jestem :) Co prawda nie mam jeszcze żadnego dokumentu ale.. ;)

@Machno - kurs jest mile widziany :) Choć i bez niego nie jest źle. Podstawy opanowałem w ciągu 2 miesięcy - to zasługa starszego kinooperatora ^^
Do góry
Autor
valdens Użytkownik
Dodane dnia 06-12-2008 16:42
Cytat:
@valdens - ano jestem

zaje...fajnie, będziesz nam donosić, na co warto iść :p
Do góry
Numer GG
Autor
frivia Użytkownik
Przejęzyczyłam się. Nie chodziło mi o "zazwyczaj", bo to rzeczywiście niefortunne określenie, ale często. Szczególnie ciekawe są "nominacje do oskara", na których kilka razy przysnęłam. Nie potwierdzę Ci tytułami, przepraszam, ale nie potrafię zapamiętać filmów, które mi się podobały, a co dopiero tych, które nudziły.
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby.
Stanisław Jerzy Lec
Do góry
Autor
nerevarine Użytkownik
Na co warto iść?
Polecę Wam "33 sceny z życia" - bardzo dobry, mocny film. Śmierć, miłość, nienawiść, poszukiwanie...
Do góry
  • Skocz do forum:
Polecane
ShoutBox
  • Zbigniew Szczypek
  • 07/03/2025 23:38
  • Wszystkich, a szczególnie zwycięzców konkursu serdecznie pozdrawiam i mam nadzieję/głęboko w to wierzę, że i bez konkursu będziemy licznie komentować! Liczne pąki już pęcznieją, czas rokwitnąć ;-}
  • Redakcja
  • 03/03/2025 15:21
  • Wyczyściliśmy już Portal z tego spamu.
  • Miladora
  • 03/03/2025 14:24
  • A ja myślałam, że jest to forum dyskusyjne portalu pisarskiego, a nie agencja reklamowa. :(
  • Redakcja
  • 28/02/2025 09:38
  • Ostatni moment na komentarzowe szaleństwo! Pióra w dłoń!
  • Redakcja
  • 14/02/2025 12:01
  • Kochani, mamy konkurs, zapraszamy do zabawy! [link]
  • Szymon K
  • 30/01/2025 06:22
  • Dlaczego zniknęły moje linki do ksiażki?
  • Wiktor Orzel
  • 02/01/2025 11:06
  • Wszystkiego dobrego wszystkim!
  • Janusz Rosek
  • 31/12/2024 19:52
  • Udanego Sylwestra i szczęśliwego Nowego Roku 2025
  • Zbigniew Szczypek
  • 30/12/2024 22:28
  • Iwonko - dziękując za życzenia - kocham zdrowie i spokój oraz miłość, pełną świąt! A Tobie Iwonko i wszystkim na PP życzę Szczęśliwego Nowego Roku, by każdy dzień był święty/świętem