Czy muszę być patriotą? Jeżeli jestem to jak wygląda mój patriotyzm
Autor
RE: Czy muszę być patriotą? Jeżeli jestem to jak wygląda mój patriotyzm
Jagiello Użytkownik
Dodane dnia 07-07-2007 22:23
atakowałem to co mnie tu dobija, ale jeśli chodzi o ludzi (zwłaszcza młodych) w tym kraju to i tak jestem pełen optymizmu. w "Znieczulicy..." napisałem o tym jak można zniszczyć piękno człowieka poprzez agresję i wzajemne wyżywanie się na sobie. przez komunistów zwłaszcza stan zaufania w tym kraju wygląda jak wygląda. a na przykład 4. punkt ze wspomnianego artykułu bym wyrzucił i bardzo żałuję, że napisałem ten punkt. mam nadzieję, że z biegiem czasu będę widział, że myliłem się w całym artykule.
Państwa nie będę atakować bo obecnie (4 ostatnie lata)w naszym kraju żyje się lepiej niż kiedykolwiek i następuje progress.
kocham pewien skrawek ziemi i przede wszystkim ludzi na nim mieszkających, ale jeśli miałbym z tymi ludźmi gdzieś wyjechać na bardzo długi czas to bym wyjechał dla przykładu nie broniłbym tego skrawka ziemi podczas wojny. rzuciłbym to wszystko i starał się budować moją nową "ojczyznę" gdzie indziej np w Szkocji czy gdziekolwiek indziej jeśliby mnie tam chcieli, jeśli nie to szukam innego miejsca, albo wracam do Polski jeśli dam radę starać się tu spełniać swoje marzenia.
whatever works
Do góry
Numer GG
Autor
pw Użytkownik
Dodane dnia 07-07-2007 23:02
czyli odrzucasz terytorium, a to ważny czynnik...
img574.imageshack.us/img574/897/koliber.jpg
Do góry
Numer GG
Autor
MarcinD Użytkownik
Dodane dnia 08-07-2007 08:16
No właśnie moim zdaniem patriotyzm polega na tym, by walczyć o ten kawałek ziemi, to drzewo, ten kamień, to miejsce po prostu. A Ty, Jagiello, twierdzisz, że swoją "ojczyznę" możesz zbudować wszędzie, nawet poza granicami Polski. To już nie jest patriotyzm, tylko umiejętność dostosowania się do innego miejsca.
Do góry
Autor
pw Użytkownik
Dodane dnia 08-07-2007 10:59
Właśnie, no bo wyobrażasz sobie Polskę bez Krakowa np.? Już Lwów jest pewną stratą...
Do góry
Numer GG
Autor
MarcinD Użytkownik
Dodane dnia 08-07-2007 11:12
No właśnie! Polska to przecież nie najbliższa rodzina i dom, który można postawić gdzie indziej, tylko właśnie polskie drzewa, polskie góry, polskie miasta i polskie zabytki. Ogrom ludzi odbudował Warszawę dlatego, że była polską Warszawą. Oni też mogli uciec za granicę i zbudować nowe miasto gdzieś indziej.
Do góry
Autor
Jagiello Użytkownik
Dodane dnia 08-07-2007 11:44
i nikt im nie bronił, w sumie i tak wielu wyjechało i nie odbudowywało. owszem wielka to strata bez Krakowa, ale nikt tu nie pisał o niszczeniu Krakowa. Jeśli Kraków miałby leżeć na terytorium np Włoch no to nie ma sprawy. mogę żyć we Włoszech. mieszkam w Polsce i też jakoś się da żyć. a jeśli ktoś by zaatakował Polskę to wniosek taki żeby się od razu poddać żeby nie niszczyć np Krakowa.
Marcin w poprzednim poście napisałeś, że "To już nie jest patriotyzm, tylko umiejętność dostosowania się do innego miejsca." a czy ja pisałem, że jestem patriotą?
whatever works
Do góry
Numer GG
Autor
pw Użytkownik
Dodane dnia 08-07-2007 12:22
półpatriotą :D Jagiello, Ty jesteś zagadką :) kosmopolita, wszędzie mu dobrze
a kwestii niszczenia nie rozumiem, istotnie nikt nie pisał o niszczeniu Krakowa więc o co chodzi?
nie rozumiem też zdania "Jeśli Kraków miałby leżeć na terytorium np Włoch no to nie ma sprawy" - to o co tu chodzi? terytorium tak, ale niezależnie do jakiego państwa należy, czy Kraków tak - byle nie polski?
Co do tego oddania bez walki - gdybyśmy kilka razy jednak tak nie oddali to dzisiaj miałbyś całą rodzinę w Międzynarodówce albo modliłbyś się 5 razy dziennie.
Do góry
Numer GG
Autor
MarcinD Użytkownik
Dodane dnia 08-07-2007 14:08
Jagiello, to była taka mała prowokacyjka (malutka ;) ), nie miałem problemu ze zrozumieniem, tylko specjalnie tak napisałem.
Do góry
Autor
Wiktor Orzel Administrator
Dodane dnia 08-07-2007 16:35
A co to za Kraków pod władzą zmierzchną okupanta? Ja bym się nawet nie zastanawiał. Jakby naszła potrzeba, zasilę i powalczę o mój, jak i 40 mln innych polaków skrawek ziemi, który należy administracyjnie tylko i wyłącznie do nas.

Jagiello nie motaj się tylko skonkretyzuj swój pogląd na patryiotyzm, bo w każdym poście piszesz co innego. Są dwie strony barykady. Nie ma po środku...
wiktororzel.pl
Do góry
Autor
MarcinD Użytkownik
Dodane dnia 08-07-2007 16:56
Znaczy... Można pośrodku, ale ci, co stoją pośrodku, obrywają i od tych, i od tych ;).
Do góry
Autor
pw Użytkownik
Dodane dnia 08-07-2007 17:04
:) jak widać Jagiello nie tylko w kwestii patriotyzmu jest rozchwiany, nawet argumentację ma chwiejną :D
Do góry
Numer GG
Autor
Jagiello Użytkownik
Dodane dnia 08-07-2007 17:23
w ogóle mam rozdwojenie jaźni, problemy z osobowością, narkotykami, masturbacją, zwierzętami, policją etc.
whatever works
Do góry
Numer GG
Autor
pw Użytkownik
Dodane dnia 08-07-2007 17:28
degenerat i szuja, artysta
Do góry
Numer GG
Autor
Wiktor Orzel Administrator
Dodane dnia 08-07-2007 17:39
Dobra, dobra nie ironizujcie za bardzo, bo jeszcze nie każdy zrozumie :smilewinkgrin:
wiktororzel.pl
Do góry
Autor
MarcinD Użytkownik
Dodane dnia 08-07-2007 18:23
Ja już nic nie rozumiem, sami tu zboczeńcy i dewianci :sourgrapes:
Do góry
Autor
Vanillivi Użytkownik
Pewnie wielu osobom moja wypowiedż się nie spodoba, ale trudna, juz taka jestem, że mówi.e to co myślę. Ja osobisćie patriotka się nie czuję. Nie jestem jakos specjalnie przywiążana do naszych symboli narodowych, gdybym opóściła Polskę, nie tęskniłabym za nią jako za krajem, jedunie brakowałaoby mi rodziny, przyjaciół i niektórych znajomych. Cóż, mój obecny (i jedyny, jak dotąd) chłopak jest Niemcem, planuję wyjechac tam na studia, nawet jak Polska grała przeciwko Niemcom na mundialu, to kibicowałam Niemcom. Nigdy nie byłam dumna z tego, że jestem Polką.
http://www.cala-reszta-nocy.blogspot.com Mój blog o życiu, podróżach i pisaniu.
Do góry
Numer GG
Autor
pw Użytkownik
Dodane dnia 08-07-2007 19:21
jak będziesz wyjeżdżać to weź ze sobą Jagiellę :D
Vanillivi - ale to Ty się czujesz Niemką czy jedynie OBYWATELKĄ Polski bez przywiązania do jakiegokolwiek narodu, ojczyzny? (podkreślam to obywatelstwo, bo to tylko przynależność do PAŃSTWA a nie narodu)
PS. Szanowny Jagiello wie, że to był żart, mam nadzieję
Do góry
Numer GG
Autor
Vanillivi Użytkownik
nie czuję się nieką. raczej to drugie.
http://www.cala-reszta-nocy.blogspot.com Mój blog o życiu, podróżach i pisaniu.
Do góry
Numer GG
Autor
Jagiello Użytkownik
Dodane dnia 11-07-2007 23:20
czy mogę Cię zapytać dlaczego nie czujesz się patriotką i co złego widzisz w tym kraju, że jakoś nie czujesz do niego przywiązania?
whatever works
Do góry
Numer GG
Autor
pw Użytkownik
Dodane dnia 11-07-2007 23:58
Cytat:
czy mogę Cię zapytać dlaczego nie czujesz się patriotką i co złego widzisz w tym kraju, że jakoś nie czujesz do niego przywiązania?

pytasz jakbyś tego nie znał z autopsji :p

co do samej odpowiedzi Vanillivi - ja do swojego patriotyzmu musiałem trochę dorosnąć...

poza tym patriotyzm bardzo korzystnie przekłada się na życie w kraju, a sam patriotyzm jest cechą czasami niezbędną żeby państwo mogło dobrze funkcjonować - u nas jest go mało, niestety.
Do góry
Numer GG
  • Skocz do forum:
Polecane
ShoutBox
  • Wiktor Orzel
  • 18/09/2024 08:33
  • Dumanie, pisanie i komentowanie tekstów. ;)
  • TakaJedna
  • 16/09/2024 22:54
  • Jesień to najlepszy czas na podumanie.
  • mike17
  • 15/09/2024 19:48
  • Jak jesień nadchodzi, to najlepsza pora na zakochanie się :)
  • TakaJedna
  • 12/09/2024 22:05
  • Jak jesień idzie, to spać trzeba!
  • Wiktor Orzel
  • 11/09/2024 13:55
  • A co tutaj taka cisza, idzie jesień, budzimy się!
  • ajw
  • 20/08/2024 14:13
  • I ja pozdrawiam, Zbysiu :)
  • Zbigniew Szczypek
  • 12/08/2024 22:39
  • "Miałem sen, może i nie całkiem senny, zdało mi się, że zagasnął blask dzienny(...) Ziemia lodowata wisiała ślepa, pośród zaćmionego świata (...)Stało się niepotrzebnym, ciemność była wszędzie
  • Zbigniew Szczypek
  • 10/08/2024 19:12
  • Pozdrawiam wszystkich serdecznie, ciesząc się, że mogę do Was wrócić i że nadal tu jesteście - Zbyś ;-}
  • TakaJedna
  • 28/07/2024 16:41
  • Pozdrawiam niedzielnie!
  • Gramofon
  • 19/07/2024 19:56
  • Dziękuję bardzo Jago, a jakby ktoś nie chciał oglądać na facebooku to jest też już na youtube [link]