Autor |
RE: Co teraz piszecie?
|
Mark
Użytkownik
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Mago
Użytkownik
|
Dodane dnia 28-05-2011 07:48 |
|
Moje pisanie jest o kobietach (nie tylko) i dla kobiet. Takie życiowe perypetie dnia codziennego. Teksty (dwa) w poczekalni, ale ten pierwszy do bani- źle z interpunkcją. Ech, nie tak łatwo zostać pisarzem. Wymagana ciężka praca, dużo nauki i jeszcze raz-"praca". Całe szczęście,że krytyki się nie boję. Ona jest potrzebna by móc "zmusić" się na dalsze działanie.
|
Mago
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
John Rastheque
Użytkownik
|
Dodane dnia 28-05-2011 21:02 |
|
Cytat: Prawie skończyłem jedno s-f o mediach i korporacjach, to lubię, ale muszę coś poprawić. Niedawno dostałem bęcki na stronie fantastyki, za pewne niescisłości, więc teraz sobie na to nie pozwolę.
Przed chwilą napisałem kilka zdań parodii steampunkowej.Tzn nie jest to parodia steapunku, ale żart z polskiej polityki, nie wiem czy będzie śmieszne, ale mnie śmieszy. Akcja się dzieję w świecie napędzanym przez parę.
Też napędzam parą moje ostatnie pomysły chętnie przeczytam Twoje opowiadanie, czekam na publikację
Ja piszę w wolnych chwilach. Mam ich nie wiele, ale zawsze staram się spisywać na bieżąco swoje fantazje (często wieczorami po pracy), a później np. w wolne niedziele je rozwijać i dopieszczać. Obecnie jak napisałem wcześniej moje pomysły oscylują w granicach steampunku. Wszystko to jednak scenariusze komiksowe. Bardzo przypadło do gustu pisanie scenariuszy, więc odłożyłem na jakiś czas prozę i niedokończone opowiadania, wciąż takie pozostaną do odwołania
Obecnie z komiksu:
De Sajens - różne ciekawostki z czasopism popularnonaukowych przedstawiane w formie krótkich historyjek komiksowych. Jest to SF w delikatnym połączeniu ze steampunkiem. Wszystko dzieje się gdzieś w kosmosie, a bohaterami są istoty pozaziemskie, ale jakże będą one podobne do nas ludzi Więcej na ten czas nie mogę powiedzieć. Nie długo pierwsza historyjka - "Telewizja naziemna"
Gołąb - był zamieszczony na PP. Ponownie wraca na warsztat, totalnie zmieniona fabuła. Jak to wyszło zobaczycie sami, wziołem pod uwagę opinie Oke. Może i było to zbyt za "łopatologiczne".
Od pół roku pracuję nad albumem. Pierwsza moja tak obszerna historia komiksowa. Póki co, aby nie zapeszać nie zdradzam więcej. Komedia, fantastyka zmieszana ze światem rzeczywisty... Inspiracją był komiks Śledzia "Osiedle Swoboda"
Proza:
Może z pomysłów, które mają większe szanse na szybsze ukończenie z pozostałych zaczętych opowiadań to "Pochowała Grahama Fischera".
Opowiadanie o starszej kobiecie, która nie może pogodzić się ze śmiercią męża. Co dziennie o zachodzie słońca siada w fotelu bujanym na werandzie i wspomina lata spędzone z Grahamem... Może na starcie nie zapowiada się na jakąś wyjątkową fabułę, ale koniec może okazać się bardzo zaskakujący ze względu na pewną tajemnicę związaną z jej mężem. Motyw przewodni opowiadania - czasami w życiu kogoś jest tak, że chce pomóc drugiej osobie, ale jeden drobny szczegół, nieświadomość może obrócić wszystko w koszmar i nieść za sobą druzgocące skutki. Pomysł zrodził się podczas mojej pracy w Niemczech u pewnej starszej Pani. Gdy wspominała o swoim zmarłym mężu i wskazała jego zdjęcie na ścianie, w jej oczach pojawiły się łzy. Tu coś mnie tknęło. Wieczorem już miałem w głowie pomysł na całe opowiadanie.
Tyle na ten czas, co chce ukończyć w pierwszej kolejności.
I tak obecnie to moje pisanie jest samodoskonaleniem, nie uważam się za dobrego pisarza i mam świadomość, że długa przede mną droga. Trzeba jednak od czegoś zacząć - od zera. A uczę się w miłym gronie innych użytkowników PP - to nie wazelina, tylko tak jest, sporo się już tu nauczyłem
Moje fantazje, pomysły i wyobraźnia nie dają mi spokoju, jeżeli nie piszę
|
„Zabijanie dla pokoju jest jak pieprzenie się dla cnoty.” S.King
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 28-06-2011 10:39 |
|
Szlifuję biały wiersz o miłości "Cynik".
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
maciejslu
Użytkownik
|
Dodane dnia 12-07-2011 18:59 |
|
A ja skończyłem właśnie pierwszą część współczesnej powieści obyczajowej - w tej chwili jest w korekcji i mam nadzieję, że w sierpniu ujrzy światło dzienne
Tytuł roboczy "W pełnym biegu", akcja rozgrywa się w środowisku agencji reklamowych, jest trochę "reklamowej kuchni" - jak ktoś będzie ciekaw, to zapraszam. Prawdopodobna cena detaliczna - 3 PLN, objętość jakieś 120 stron, dostępna w formatach pdf, epub i mobi.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
TomaszObluda
Użytkownik
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
WuKwas
Użytkownik
|
Dodane dnia 19-07-2011 07:58 |
|
Cytat: TomaszObluda napisał/a:
Może zaczną mnie wpuszczać za darmo
Albo dadzą zdjęcie i napis: Tych klientów nie obsługujemy.
Zapisałem się na PP z czysto egoistycznej potrzeby "odbudowania się" pisarsko*) Wpadam tu po to aby czytać. Nie, żeby zżynać cudze pomysły ale aby pobudzić swoją energię, dać jej wzrosnąć i wylać się w jakiejś dopuszczalnej (czytaj: dającej się przeczytać) formie.
Pisanie zawsze zaczynam w głowie. Bez punktów. Obserwuję siebie, świat, który mnie otacza i próbuję coś z tego sklecić. Tą drogą wydałem już całkiem sporo "dzieł". Gorzej rzecz ma się gdy z głowy mam przejść na papier, bo nie jestem typem "mozolca", który siedzi murem aż sześć tysięcy znaków wbije na kartkę. Z resztą nie mogę tak działać mając na głowie firmę, rodzinę a do nie dawna jeszcze studia. Jednak coraz mocniej dorastam do tej chwili gdy coś, po wielu latach, nareszcie nowego stworzę i tu, na PP, pokażę.
Pewnie będzie to jakaś miniatura prozą, raczej fabuła, bo te wszystkie okołopoetyckie rzeczy są nazbyt niedorozwinięte.
-------------
*)Brrr, jakie wielkie słowo.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
TomaszObluda
Użytkownik
|
Dodane dnia 20-07-2011 21:03 |
|
Słyszeliście pewnie o Abdesie Panterze? Jak nie to looknijcie w wiki. Piszę najbardziej obrazoburcze opowiadanie w Polsce. Jest minimalna szansa, że się ukaże drukiem , minimalna powtarzam (aby nie zapeszać), a wtedy (niesłusznie) zostanę wzgardzony i opluty. Trochę żartuję. Opowiadanie będzie horrorem i będzie opowiadać o problemie, który dotyczy głównie kobiet, i który jest ostatnio dość medialny (zawsze jest medialny, ale niedawno był głosowanie nad projektem obywatelskim w sejmie). Zobaczymy co to będzie.
Cytat: Pewnie będzie to jakaś miniatura prozą, raczej fabuła, bo te wszystkie okołopoetyckie rzeczy są nazbyt niedorozwinięte. No i słusznie. Ja bym coś poczytał na PP większego. Ale mam tyle rzeczy na głowie (dobrze, że nie mam rodziny na utrzymaniu).
Pisanie niby hobby, ale sporo czasu zajmuje. To nie sklejanie modeli, tu trzeba przysiaść na dłużej.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Berserkerka
Użytkownik
|
Dodane dnia 20-07-2011 23:08 |
|
A ja ostatnio bardzo zaniedbałam PP bo piszę na zmianę pracę magisterską i bajkę dla dzieci i niczego nie mogę skończyć.
|
Istnieje teoria, że jeśli ktoś kiedyś się dowie, dlaczego powstał i czemu służy wszechświat, to cały kosmos zniknie i zostanie zastąpiony czymś znacznie dziwaczniejszym i jeszcze bardziej pozbawionym sensu.
Istnieje także teoria, że już dawno tak się stało.
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Zachary Ann
Użytkownik
|
Dodane dnia 20-07-2011 23:29 |
|
Cytat: A ja ostatnio bardzo zaniedbałam PP bo piszę na zmianę pracę magisterską i bajkę dla dzieci i niczego nie mogę skończyć.
A zatemacisz nam pracę?
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Berserkerka
Użytkownik
|
Dodane dnia 21-07-2011 00:06 |
|
"Badanie kumulacji związków biologicznie czynnych (flawonoidów i karotenoidów) w tkankach zwierząt."
Czyli jak widać ten temat nie pomaga mi pisać bajki dla dzieci i odwrotnie
|
Istnieje teoria, że jeśli ktoś kiedyś się dowie, dlaczego powstał i czemu służy wszechświat, to cały kosmos zniknie i zostanie zastąpiony czymś znacznie dziwaczniejszym i jeszcze bardziej pozbawionym sensu.
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
maciejslu
Użytkownik
|
Dodane dnia 21-07-2011 00:11 |
|
Cytat: Berserkerka napisał/a:
"Badanie kumulacji związków biologicznie czynnych (flawonoidów i karotenoidów) w tkankach zwierząt."
Czyli jak widać ten temat nie pomaga mi pisać bajki dla dzieci i odwrotnie
Czy ja wiem?
"Flawonid" brzmi mi jak imię krasnoludka jakiegoś
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Berserkerka
Użytkownik
|
Dodane dnia 21-07-2011 01:34 |
|
No tak, racja. Ja za to kiedyś wymyśliłam, że napiszę opowiadanie o trzech siostrach, które będą się nazywały: Wiolaksantyna, Zeaksantyna i Rubiksantyna (nazwy barwników należących do ksantofili). Ostatecznie mogły mieć na nazwisko Ksantyna, a na imię Wiola, Zea i Rubi
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
WuKwas
Użytkownik
|
Dodane dnia 21-07-2011 07:23 |
|
Na dziś mam taki "grafik":
- opo o pewnym sfrustrowanym facecie (pisze się w głowie, może nie długo wejdzie na papier),
- poprawki w "dziele" sprzed kilku lat- przeczytałem je ostatnio i po korektach chcę Wam pokazać,
- tekst rozpoczęty przed czterema laty, którego nie mogę skończyć, a właściwie znaleźć ścieżki pomiędzy tym co jest a zakończeniem, które już znam a tym gdzie w tej chwili jestem,
- historyjka o tym, że..... /a nie wiem jak to nazwać/-- pisze się w głowie,
Jak dobrze pójdzie to zdążę z powyższymi nim młodszy syn pójdzie do szkoły. Warunek konieczny: sposób w jaki obecnie funkcjonuję nie "napnie" się już za bardzo.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Miranda
Użytkownik
|
Dodane dnia 21-07-2011 07:49 |
|
Witam
Ciekawe uwagi na temat pisania. Ja zaczęłam pisać z przypadku. W 2009 roku natknęłam się w Angorze na anons o konkursie literackim w jednej z regionalnych gazet. Temat mi podszedł i coś tam napisałam. Wysłałam, nie wierząc, że ktoś to zauważy. Zapomniałam o tym i niespodziewanie, po czterech miesiącach, otrzymałam list gratulacyjny z wyróżnieniem. Nagrodą była publikacja w tejże gazecie i gratyfikacja za wierszówkę. Dostałam całe 9 dych. Szał!
Po jakimś czasie zaczęłam pisać i tak sobie piszę. Nawet nie przypuszczałam, że mam takie problemy z interpunkcją, z inwersją i aliteracją. Gdyby nie rejestracja na PP i właśnie za interpunkcję baty w komentarzach, to nadal byłabym zielona. Warto wysyłać teksty i uczyć się od lepszych. Pomysł na opowieść, to jedno, ale ważny jest styl i poprawność, bo braki kładą każdy tekst. Ale sie rozpisałam.
Pozdrawiam
|
Miranda
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 21-07-2011 09:40 |
|
Przepisuję merytoryczne i konstruktywne prace, które z niewiadomych mi powodów zostały usunięte z PP: "Upadek metropolii" (Slavek) i "Ucieczka" (Kangur). Oczywiście, dla miłej koleżanki z portalu, która jest zainteresowana moimi analizami i interpretacjami. Pozdrawiam.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Goro9
Użytkownik
|
Dodane dnia 21-07-2011 09:49 |
|
Fajny temat. Ja ostatnio piszę rzadko (z braku wolnych chwil) Poza wierszami do szuflady, zmagam się też z pisaniem sztuki (komedii). To by była już druga w"szufladowym" dorobku ale nie wiem czy uda się ją dokończyć bo dużo na głowie i trudno się nastroić.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
MadeInChinaTown
Użytkownik
|
Dodane dnia 21-07-2011 16:25 |
|
Teraz zbieram pomysły na kilka tekstów, ale chciałabym napisać to w prozie poetyckiej.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
WuKwas
Użytkownik
|
Dodane dnia 21-07-2011 17:17 |
|
Ha! Ja też jestem "pokonkursowy". Ale to było w czasach pacholęckich. Potem pisanie pomagało oczarowywać dziewczyny, szczególnie, że pisałem także piosenki dla swojego zespołu.
Piszę również z potrzeb terapeutycznych- luzuję to, co gniecie. Lubię to choć to trudna miłość ))
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 22-07-2011 10:10 |
|
Uff...! Wreszcie się udało! Poza tym nie jestem egoistą, ale altruistą. I z tego powodu uważam, że każdy zainteresowany powinien mieć możliwość przeczytania moich rozprawek szkolnych. Zapraszam więc do nowego wątku: "Eseje poetyckie".
|
|
|
Do góry |
|