Co teraz piszecie?
Portal Pisarski » Inwencja Twórcza » Dyskusje Twórcze
Autor
RE: Co teraz piszecie?
Vulpes Użytkownik
Dodane dnia 02-02-2010 19:42
no to czekają na twoją opowieść
Wróciłem. Kurczę, wiele tu się zmieniło od ostatniej wizyty.
Do góry
Numer GG
Autor
Tirieel Użytkownik
Już ostrzymy zęby :)
Do góry
Autor
Polter13 Użytkownik
Cytat:
AngelDevil napisał/a:
Cytat:
Polter13 napisał/a:
Ostatnio zacząłem parę innych, ale jakoś zrezygnowałem. Obecnie piszę coś o wampirach po apokalipsie. Jakoś idzie, może dziś skończę. Bo jak się napisze coś dłuższego to na portalu prawie pewne, że przepadnie.

Co jest z wampirami?? ;) Czy zainspirowało cię natchnienie czy też moda na wampiry? Prosze o wybaczenie, ale jak słyszę/czytam słowo wampir to widzę umakijażowane twarze bohaterów wątpliwej jakości filmu i książek ;p Sama nie czytałam, ale z wiarygodnego źródła wiem cóż to jest.

Ale oczywiście, wampir wampirowi nierówny! Więc powinnam się zdystansować :)

I czemu coś dłuższego miałoby przepaść tutaj ?

Cóż wampiry były niewypałem. Moda na wampiry? Jakoś jej nie wyczuwam, bo nie oglądam zmierzchu ani nie czytam. Ale faktycznie jest to temat nieźle obrobiony. Niestety nie wyszedł oryginalnie, jest zlepkiem kilku wymyślonych pomysłów. Może kiedyś spróbuję ponownie, ale to był jak na razie pierwszy kawałek z krwiopijcami w roli głównej, który napisałem.

Widziałem, że sporo długich opowiadań jest pomijanych. I możliwie niedocenianych. Ja sam raczej nie zatrzymuję się przy takich. Musiałaby być chyba średnia 4.5 :D
A jak na razie myślę nad artykułami.

Tomasz, nigdy nie planuję historii. Raz czy dwa napisałem plan i potem nic z tego nie wyszło. Nawet połowy nie napisałem. Zazwyczaj postacie same sobą kierują. Ja je obserwuję i opisuję te poczynania :p
Do góry
Autor
MarioPierro Użytkownik
Dodane dnia 11-02-2010 01:55
Cytat:
TomaszObluda napisał/a:
Szukałem i chyba nie ma takiego tematu, jak jest proszę mi dać znać i ten usunąć.

Gdzieś kiedyś był, ale z grubsza przejrzałem i go nie znalazłem. Nie chce mi się dokładnie szukać, bo mnie oczy bolą, zresztą możliwe, że już usunięty.

A tymczasem: piszę właśnie humoreskę, która może się okazać groteską, choć miała być całkiem poważną miniaturą. Niestety, poniosło mnie:) Zawsze jak widzę w tekście możliwość "upchnięcia" ironii, nie mogę się powstrzymać. To będzie coś o wpływie zimy na ludzkie zachowania i w ogóle o dziwnych ludziach, na jakich można się w tym czasie natknąć np. w księgarni :D
Do góry
Numer GG
Autor
TomaszObluda Użytkownik
Dodane dnia 27-02-2010 14:22
Cytat:
Natem pisę powieść o siermiężnych socjalistycznych wampirach epoki jaruzela, które mają prawdziwe problemy.
:) to już zapowiadam, że zakupię. Na reszcie, ktoś odciotuje wampiry. Precz z gejem Lestatem :D

Ja nie piszę o wampirach. Właśnie naniosłem poprawki na krótkie opowiadanie, o młodzieży :D W pon dodam. "Bartek i strach" jest tytuł :) Jestem z niego bardzo zadowolony, tym bardziej jestem ciekaw, opinii czytelników.

Kurdę robię opis - koleś wychodzi pijany z imprezy, idzie zwymiotować, idzie sobie przy płocie i nagle, trach na ziemię pada. Sprawdza o co się potknął, a to dziewczyna. Zaznaczam, że jest ciemna noc. Z tej samej imprezy, bo są na posesji. I koleś jak to koleś, zastanawia się, czy nie pomacać chociaż pijanej koleżanki. Ale coś jest nie tak, świeci na nią telefonem, a to trup. Całkiem nieźle mi to wyszło, a jeszcze będę poprawiał. Tak sobie pomyślałem.

Z tym, że to 18 strona opowiadania, a wcześniej opisywałem, jak klientka, zabija swojego kumpla i zaciąga go w krzaki, znaczy ciało. Zapomniałem, że tam w krzakach leżał chłopak, i mi koncept padł. Muszę poprawiać.

Co za kretyn. Ze mnie :(
A miałem prawo zapomnieć bo ponad tydz nie ruszałem tego fragmentu.
Jasne. Pewnie, że nie miałem prawa zapomnieć :/
Do góry
Autor
Daniel Madej Użytkownik
Kaban codziennie niemal pisze wiersza, w dodatku dziś mu do głowy wpadł pomysł na prozę i jeśli uda się go rozwinąć, wkrótce pojawi się tego owoc na portalu.
Do góry
Autor
TomaszObluda Użytkownik
Dodane dnia 01-03-2010 19:05
Twoja pierwsza proza opublikowana? A może wogóle pierwsza proza?

Jak napisałem, że wydala alkohol i żółć to wiadomo, że chodzi o rzyganie, czy wszystkim się skojrzy z robieniem kupy? Oczywiście sytuacja wyraźnie wskazuję, że chodzi o wymiotowanie, i tylko idiota pomyśli, że chodziło o coś innego, ale nie chcę aby brzmiało śmiesznie i się źle kojarzyło.
Do góry
Autor
hostessa Użytkownik
Dodane dnia 01-03-2010 19:11
Coś o wampirach tu, jak czytam, się szykuje :) Chętnie przeczytam, kiedy przyjdzie czas, by dzieło ujrzało światło dzienne :)
TomaszObluda - pewnie, gdybyś użył samego słowa "wydala" bez "alkohol i żółć" skojarzyłoby mi się to z kupskiem :D. Ale jak czytam "żółć" to od razu wiadomo, że o "problemy z żołądkiem" chodzi ;).
A tak btw, jak sie kupę robi to jest defekacja xD. Też zawsze myślałam, że wydalanie, ale biologica się uwzięła i wbiła mi to do głupiego łba ;)
Bo sens życia polega na tym, aby w tej szarej rzeczywistości zrobić coś, z czego dumnym będzie się do końca życia;
Do góry
Numer GG
Autor
TomaszObluda Użytkownik
Dodane dnia 01-03-2010 19:19
:D dzięki wielkie.

Pilipiuk zapowiada wampiry :D A jeśli ktoś lubi to chyba teraz wchodzi do kin film Machulskiego o wampirach. Polska czarna komedia o wampirach, albo totalna lipa, albo świetne kino rozrywkowe. Zobaczymy ;)
Do góry
Autor
hostessa Użytkownik
Dodane dnia 01-03-2010 19:24
Taak, widziałam plakat na przystanku... jakoś mnie nie zachęcił :D
Bo sens życia polega na tym, aby w tej szarej rzeczywistości zrobić coś, z czego dumnym będzie się do końca życia;
Do góry
Numer GG
Autor
TomaszObluda Użytkownik
Dodane dnia 01-03-2010 19:38
Opisywaliście kiedyś kilka wydarzeń dziejących się równolegle w krótkim czasie, które się na siebie nakładają, później znów się rozdzielają, i tak skokowo? Bo jestem ciekaw, czy ktoś z was robił rozpiskę czasu? W sensie, ta sytuacja trwa 10 minut, inna zaczęła się równocześnie trwa ileś tam minut, później się łączą itd. Nie wiem, czy jasno określiłem co mam na myśli.
Teraz robię zakończenie, swojego opowiadania i dochodzę, do wniosku, że nie wiem czy wszystko gra. Będę musiał sobie chyba zrobić dokładny podział godzin i wszystko porozpisywać. Aby nie było tak, że jakaś scena dzieje się 10 minut, a inna zaczęta w tym samym czasię dzieję się 30 minut, a kończą się o tej samej porze :D Chyba trochę przesadziłem z komplikacją. Jeszcze nigdy nie pisałem nic tak dynamicznego i strasznie się boję, że wszysto spieprzę.
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 01-03-2010 20:38
Cytat:
Robicie plan historii, którą piszecie?

Zawsze piszę ;)

Cytat:

Zawsze piszę ;)
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 01-03-2010 21:37
Cytat:
Reynevan napisał/a:
Cytat:

Zawsze piszę ;)

Cytat:

Zawsze piszę ;)

Zrobiłem dwa razy i przestałem. Okazało się, że po zrobieniu planu całkowicie straciłem zainteresowanie tekstem i historia razem z planem lądowała w śmietniku. Teraz mam po prostu jakieś założenie i piszę po trochę, z ciekawością jak rozwinie się akcja. Przy poprawkach można wtedy dopracować nieścisłości.
Do góry
Autor
TomaszObluda Użytkownik
Dodane dnia 01-03-2010 21:56
Ja nie wiem, wydaję mi się, że jeśli się nie wezmę bardziej "profesjonalnie" za pisanie, mniej na żywioł, to nie przeszkoczę pewnej granicy. Wiecie nawet nie chodzi mi o dobre teksty, bo nawet na takim pp, czasem zdarzaja się wartościowesze teksty niż w księgarniach na półkach i sami to przyznacie. Z tym, że tu chyba chodzi o konstrukcję, wszystko musi grać tak, aby cały czas trzymało czytelnika przy lekturze, nie ważne czy jest wartościowe, ważne że czyta i chce skończyć i nie jest do końca zadowolony, kiedy skończył bo chciałby dalej. A to wg mnie to musi być przemyślane i zaprojektowane.
Nie wydaje się wam moi drodzy?
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 01-03-2010 22:03
Ciężko pisać z platformy początkującego, bo zawsze będzie to tylko teoria, ale myślę, że bardzo dużo będzie zależeć od indywidualności. Ktoś będzie się czuł jak ryba w wodzie, kiedy zrobi cały konspekt powieści, czy opowiadania w szczegółowych punktach i po prostu wypełniając "szkielet" tekstem, ktoś inny lepiej będzie się czuł mając dużą swobodę w wyborze kierunku, w trakcie samego pisania.
Można też wybrać środkową drogę - mieć ogólny plan, ale wypełniać go spontanicznie, czasami zmieniając początkowe założenia. Uważam, że trzeba pozwolić opowieści opowiedzieć się samej:)
Do góry
Autor
Yamna Użytkownik
Dodane dnia 01-03-2010 22:15
Ogólny zarys wydaje się w porządku. Nakreślić kolejność, żeby zachować ciąg przyczynowo-skutkowy i niczego ważnego nie pominąć. Plan powinnien być elastyczny i trzeba się liczyć z tym, że zawsze mogą wpaść nam do głowy lepsze pomysły.

W moim wypadku planowanie się nie sprawdza. Jakiś miesiąc temu szczegółowo przemyślałam jedno opowiadanie, a teraz nie mogę się zmusić do tego, żeby cokolwiek napisać. Sam fakt, że wiem jak to powinno wyglądać mnie przytłacza.
Do góry
Numer GG
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 01-03-2010 22:18
U mnie to wygląda dokładnie tak samo. Kiedy mam przygotowany jakiś plan do napisania, tym bardziej kiedy wiem, że jest dobry, świadomość tego zawsze kompletnie mnie paraliżuje. Z resztą sam King powiedział, że najlepsze rzeczy wychodzą mu wtedy gdy nie ma żadnego planu...
Do góry
Autor
TomaszObluda Użytkownik
Dodane dnia 01-03-2010 22:24
Heh ale trzeba czasem się czegoś dowiedzieć itd. Trzeba wiedzieć co się będzie działo. Mam zaczęte odpoczywające opowiadanie o studencie, który jest synem demona, i po pierwszej metamorfozie, ble ble ble, budzi się na księżycu. Musiałem trochę poczytać wcześniej o strukturze powierzchni pooglądać filmiki zdjęcia z lądowań na srebrnym globie, aby nie była to totalna bzdura, magia magią, ale nie może być głupotą, jak nagle w trakcie zaczynasz wiele rzeczy wymyślać, to musisz szukać w trakcie, warto wiedzieć o czym się będzie pisać. Jasnę, że przyjemniej jest pisać na pałę. Ale to ogranicza w jakiś sposób.
Do góry
Autor
Yamna Użytkownik
Dodane dnia 01-03-2010 22:53
Pisze się różnie, ale zakłdam, że mimo wszystko z jakimś pomysłem.

To o czym wspomniałeś to ogólna znajomość realiów opowiadania - dawno, dawno temu otrzymałam uprzejmą radę, że pisać się powinno o tym, co się zna i co się umie. I chociaż nadal jestem zadowolona z ostatecznej wersji opisu francuskiego miasteczka, zanim znowu umieszcze akcję we Francji, dobrze się zastanowie.

Określić doskonały plan dla ogółu jest trudno. Dla mnie są to cztery punkty, które rozwinę podczas pisania. Szczegółowe planowanie mi nie wychodzi.
Cóż z tego, że planując wcześniej wymyśliłam większość dialogów, jeśli teraz nie mogę ich odtworzyć, tak jak brzmiały wtedy (według mnie idealnie). To frustrujące.

A dowiadywać się można w czasie pisania.
Do góry
Numer GG
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 01-03-2010 23:31
Ja też sobie za chiny nie mogę przypomnieć dialogów i wersji zdań takimi, jakimi dosłownie przed chwilą były w mojej pamięci. Tyle że mi się to w trakcie pisania raczje nie przypomina...

No fakt, że trzeba wiedzieć co się będzie działo zanim się zacznie pisać, ale w sensie ogólnym. A zdobywanie informacji przydaje się wtedy gdy w grę wchodzi pisanie fantastyki, powieści historycznych etc.
Do góry
  • Skocz do forum:
Polecane
ShoutBox
  • Zbigniew Szczypek
  • 07/03/2025 23:38
  • Wszystkich, a szczególnie zwycięzców konkursu serdecznie pozdrawiam i mam nadzieję/głęboko w to wierzę, że i bez konkursu będziemy licznie komentować! Liczne pąki już pęcznieją, czas rokwitnąć ;-}
  • Redakcja
  • 03/03/2025 15:21
  • Wyczyściliśmy już Portal z tego spamu.
  • Miladora
  • 03/03/2025 14:24
  • A ja myślałam, że jest to forum dyskusyjne portalu pisarskiego, a nie agencja reklamowa. :(
  • Redakcja
  • 28/02/2025 09:38
  • Ostatni moment na komentarzowe szaleństwo! Pióra w dłoń!
  • Redakcja
  • 14/02/2025 12:01
  • Kochani, mamy konkurs, zapraszamy do zabawy! [link]
  • Szymon K
  • 30/01/2025 06:22
  • Dlaczego zniknęły moje linki do ksiażki?
  • Wiktor Orzel
  • 02/01/2025 11:06
  • Wszystkiego dobrego wszystkim!
  • Janusz Rosek
  • 31/12/2024 19:52
  • Udanego Sylwestra i szczęśliwego Nowego Roku 2025
  • Zbigniew Szczypek
  • 30/12/2024 22:28
  • Iwonko - dziękując za życzenia - kocham zdrowie i spokój oraz miłość, pełną świąt! A Tobie Iwonko i wszystkim na PP życzę Szczęśliwego Nowego Roku, by każdy dzień był święty/świętem