| Autor |
RE: Co teraz piszecie?
|
TomaszObluda
Użytkownik
|
| Dodane dnia 02-03-2010 07:10 |
|
Nie ale nie o to chodzi mi, aby wymyślać z góry dialogi. Pisaliście sreszczenie wg punktów na j.polskim? 1. Wokólski pracuję w sklepie.
2. Wspomnienia Rzeckiego o czymś tam.
3. Wokólski wraca do kraju
itd. Nawet nie mówię o takich szczegółach. Zależnie od komplikacji fabuły. Od skondensowania treści w czasoprzestrzeni, szczegółowość powinna się zmieniać. Tak mi się wydaję, chociaż też mam z tym trudności.
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
Yamna
Użytkownik
|
| Dodane dnia 02-03-2010 07:43 |
|
Kiedy zaczynam myśleć poważnie o czymś, tracę tę granicę. Po prostu zaczynam tworzyć opowiadanie w myślach. Od "żona Piotra przychodzi porozmawiać z jego matką" do "w tym momencie krzyknie".
Właśnie dlatego unikam tworzenia planu.
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
analo
Użytkownik
|
| Dodane dnia 02-03-2010 11:51 |
|
| Też mnie zawsze interesowało przygotowanie "techniczne" do pisania, bo jeśli o mnie chodzi, to w głowie mam zawsze ogólny zarys, wiem kim będzie bohater, o czym będzie opowiadanie i gdzieś tam mam jego początek. Całość wynika już w trakcie.
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
Anaris
Użytkownik
|
| Dodane dnia 02-03-2010 17:26 |
|
A ja nie potrafię pisać planów opowiadań. A już na pewno nie całości, bo powiedzmy, że jak jestem w środku i już wiem, jak skończę, to piszę sobie tak ogólnikowo. Ale tak to nie piszę planów i jak ktoś tylko mi o tym wspomni, to kręcę głową. Wolę iść na spontan, bo tak czy siak wszystko bym potem zmieniała albo się denerwowała, że nie wychodzi mi tak, jak zaplanowałam.
Nie, nie, nie. To nie dla mnie
|
| `The most difficult thing is trying not to forget who you really want to be.`
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
TomaszObluda
Użytkownik
|
| Dodane dnia 02-03-2010 18:13 |
|
| Dla mnie też nie, nie potrafie i nie lubię, ale myślę że muszę.
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
Polter13
Użytkownik
|
| Dodane dnia 02-03-2010 19:07 |
|
Z reguły mam tak, że jak już ułożę jakiś plan i go zapiszę to nie wyjdzie. Jak będzie tylko w głowie to wszystko zmienię. Najczęściej mam tylko w głowie pewien punkt akcji. Najczęściej to początek, czasem jakiś środek. Rzadziej koniec. Wolę iść na spontanie, natchnienie prowadzi moje palce Najczęściej staram się nie myśleć w ogóle o tym, co tworzę. Bo jak potoczę akcję w myślach, straci na świeżości, a ja będę miał poczucie, że to już jest nudne. Wybiegam tylko parę stron naprzód.
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
TomaszObluda
Użytkownik
|
| Dodane dnia 02-03-2010 19:24 |
|
| Dobrze mowa o świerzości. A poprawianie? Czytanie tego samego tekstu, po trzy razy, niektórzy więcej. Z tym dajecie sobie radę?
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
Usunięty
Gość
|
| Dodane dnia 02-03-2010 19:46 |
|
Cytat: TomaszObluda napisał/a:
Dobrze mowa o świerzości. A poprawianie? Czytanie tego samego tekstu, po trzy razy, niektórzy więcej. Z tym dajecie sobie radę?
To jest największa przyjemność Już nie trzeba wysilać mózgownicy nad problemami, akcją, itd. Teraz już się szlifuje, a z każdym szlifem coraz większa radość, że jakoś ten tekst zaczyna wyglądać.
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
TomaszObluda
Użytkownik
|
| Dodane dnia 02-03-2010 19:52 |
|
Ja nie nawidzę poprawiania, dla mnie to jest udręka. wciąż jestem niezadowolony, czego bym nie zrobił i jak czuję, że jest coś jeszcze nie tak, jestem nie pewny. Masakra, co to za przyjemność
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
Anaris
Użytkownik
|
| Dodane dnia 02-03-2010 20:07 |
|
Poprawianie nie jest już takie złe, czytasz sobie z przyjemnością to, co już napisałeś, przy okazji wynajdując jakieś perełki
|
| `The most difficult thing is trying not to forget who you really want to be.`
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
TomaszObluda
Użytkownik
|
| Dodane dnia 11-03-2010 19:10 |
|
Zrobiłem sobie plan, już wiem jak się wszystko skończy, może coś zmienię, ale scenariusz wydaję się zadowalający przynajmniej mnie. Trupów jest dostatek, zaskakujący zwrot akcji, może nawet ze dwa, ale nie natylę, aby wkurzyć czytelników. Teraz tylko jak najlepiej to opowiedzieć, i zaczynają się schody
Skończyłem kolejne opowiadanie. Jest dużo trupów, trochę seksu, trochę bohaterstwa, dużo magii i dużo muzyki. Imprezowa rzeź wśród studentów. Pozostał mi jeszcze Epilog. A później odpoczynek i poprawki. Odpoczynek od tego opowiadania. Mam jedno długie na warsztacie, już w pełni skończone, i poprawiane. Muszę coś w nim zmienić i przeglądnąć jeszcze raz. No i dwa zaczęte. I jakieś trzecie by się przydało zacząć. Mam kilka pomysłów. W tym jeden o żywym trupie, który próbuję sobie normalnie żyć wśród ludzi, ale nie może znaleźć pracy. Taki kraj, że o pracę trudno
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
Vulpes
Użytkownik
|
| Dodane dnia 11-03-2010 21:03 |
|
Ja w tej chwili piszę coś długiego. Wstawiłem tutaj pierwszy rozdział, ale nie dostał zbyt wysokich ocen. Mam już niemalże całą fabułę spisaną w punktach. Staram się myśleć nad tym, co piszę i dlatego idzie mi to jak krew z nosa. Tak czy siak mam dotąd 7 kartek A4 drobnym maczkiem a to dopiero jakaś ćwiartka. nie bójcie się, nigdy tego tu nie zamieszczę - za długie a po jednym rozdziale się nie opłaca, bo się ktoś pogubi...
|
| Wróciłem. Kurczę, wiele tu się zmieniło od ostatniej wizyty.
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
TomaszObluda
Użytkownik
|
| Dodane dnia 13-03-2010 10:26 |
|
| To dlaczego piszesz, skoro zakładasz, że nikt tego nie przeczyta?
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
AnonimowyGrzybiarz
Użytkownik
|
| Dodane dnia 13-03-2010 12:09 |
|
Cytat: TomaszObluda napisał/a:
Skończyłem kolejne opowiadanie. Jest dużo trupów, trochę seksu, trochę bohaterstwa, dużo magii i dużo muzyki. Imprezowa rzeź wśród studentów. Pozostał mi jeszcze Epilog. A później odpoczynek i poprawki. Odpoczynek od tego opowiadania.
Można gdzieś przeczytać? 
Skończyłem opowiadanie "Godzina Umarłych", muszę jeszcze zrobić drobne poprawki i wysyłam do SFFH
|
Blog
Facebook
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
TomaszObluda
Użytkownik
|
| Dodane dnia 13-03-2010 14:15 |
|
| Nie bo będę może chciał je gdzieś wysłać. Na pp piszę odpowiednio krótsze utwory. Ty swojego też przecież nie opublikujesz w necie.
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
hostessa
Użytkownik
|
| Dodane dnia 13-03-2010 14:51 |
|
Ja zwykle piszę dłuższe "utwory". Teraz również. (obecnie coś dla nastolatek ).
|
Bo sens życia polega na tym, aby w tej szarej rzeczywistości zrobić coś, z czego dumnym będzie się do końca życia;
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
TomaszObluda
Użytkownik
|
| Dodane dnia 13-03-2010 14:56 |
|
eee to mi się nie spodoba. Nie jestem nastolatką Nawet nastolatkiem nie jestem
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
hostessa
Użytkownik
|
| Dodane dnia 13-03-2010 15:00 |
|
Wiem, że ci się nie spodoba ;p
Piszę to tylko dla siebie, nigdy nie ujrzy światła dziennego ;p
|
Bo sens życia polega na tym, aby w tej szarej rzeczywistości zrobić coś, z czego dumnym będzie się do końca życia;
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
Deirdre
Użytkownik
|
| Dodane dnia 13-03-2010 20:30 |
|
A ja myślę, że ujrzało. Chyba nie piszesz tylko w nocy
Piszę tradycyjnie kilka rzeczy na raz i o dziwo umieją iść do przodu.
|
'Sé do bheatha, a bhean ba léanmhar,
Do b' é ár gcreach tú bheith i ngéibheann,
Do dhúiche bhreá i seilbh méirleach,
Is tú díolta leis na Gallaibh.
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |