Autor |
RE: Natchnienie
|
Arkady
Użytkownik
|
Dodane dnia 15-02-2009 10:49 |
|
A jak pisać kiedy go brak... No to wtedy można sobie co najwyżej po portalu pobrykać.... hi hi hi
|
Trwaj tylko w słońcu, bo nic pięknego nie urośnie w ciemności.
Friedrich Schiller
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Satis-Verborum
Użytkownik
|
Dodane dnia 15-02-2009 13:14 |
|
A jak pisać kiedy jest wena, a czasu nie ma? :
|
Nawet trawa z czasem zamienia się w mleko.
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Arkady
Użytkownik
|
Dodane dnia 15-02-2009 13:24 |
|
Zapisywać na karteluszkach... Byleby potem szło odczytać...
|
Trwaj tylko w słońcu, bo nic pięknego nie urośnie w ciemności.
Friedrich Schiller
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Pan Incognito
Użytkownik
|
Dodane dnia 15-02-2009 18:11 |
|
Kiedy jest wena a czasu nie zapisuję różne myśli w notatniku komórki.Kiedy pracuję fizycznie mam najlepsze pomysły.Ciekawe jak inni?
|
Tak lubię dowcipy i komentarze do moich wierszy.Maniam mniam
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
jakub
Użytkownik
|
Dodane dnia 15-02-2009 18:22 |
|
ja nigdy nie mam pod ręką kartki zawsze wszystko zapisuję w komórce i to nawet całkiem wygodne rozwiązanie bo prędzej kartka się zgubi niż telefon
|
"Ludzie na całym świecie uwielbiają okazje. Każdy chciałby dostać coś za nic, nawet jeśli przyszłoby mu zapłacić za to wszystkim" - Stephen King
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
AnonimowyGrzybiarz
Użytkownik
|
Dodane dnia 15-02-2009 18:35 |
|
ja mam gruby zeszyt A4, w którym wszystko spisuję. Zawsze jest pod ręką, ew. - gdy śpię - pod poduszką Nie no, żartuję teraz z tą poduszką
|
Blog
Facebook
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Pan Incognito
Użytkownik
|
Dodane dnia 15-02-2009 19:06 |
|
A ja całkiem serio.Czasem budzę się w nocy i zapisuję w komórce.Albo czasem się nie budzę bo nie mogę zasnąć z powodu ilości wersów
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Nathien
Użytkownik
|
Dodane dnia 15-02-2009 19:53 |
|
A u mnie to różnie bywa. Zwykle pisze wczesnym rankiem lub późnym wieczorem - wtedy w domu jest najciszej i nikt nic ode mnie nie chce ^^ Zdarza mi się także po nocach pisać (w komórce lub na kartce, jesli jakąś akurat złapie).
|
"Obcując z potworami, uważaj, abyś nie stał się jednym z nich.
Bo kiedy patrzysz w otchłań, otchłań może zacząć patrzeć w Ciebie."
Fryderyk Nietzsche
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 15-02-2009 20:43 |
|
Pisanie przychodzi mi łatwo o każdej porze dnia i nocy, ale jedynie wtedy, gdy spełnionych zostanie kilka warunków - nie mogę być zbytnio zmęczona, czy w złym nastroju (nastrój neutralny), muszę być SAMA w pomieszczeniu, czyli mieć święty spokój. I trzeci, najważniejszy warunek mojej ekspresji "artystycznej"- NUDA. Kiedy nie mam już nic innego do roboty, to piszę, a raczej przelewam na papier to, co już od dawna siedzi mi w głowie.
Sam akt twórczy to dziwny stan świadomości, kiedy prawie mnie nie ma. Wylewam historyjkę na papier, daję się ponieść fantazji i za nią galopuję. A potem pobódka i jeszcze długie tygodnie patrzę na to co "zrobiłam" ze zdziwieniem, poprawiam błędy lub rumienię się ze wstydu, gdy mi wyjdzie wypocina.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Pan Incognito
Użytkownik
|
Dodane dnia 15-02-2009 22:03 |
|
burza możgów dobre ćwiczenie nie tylko pisania ale wszelkiego rodzaju pomysłów.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
bury_wilk
Użytkownik
|
Dodane dnia 15-02-2009 23:09 |
|
Przed chwilą napisałem to w innym miejscu, ale chyba powinno być tutaj, więc się powtórzę:
z natchnieniem jest niemal jak z miłością. Nie należy go szukać, należy znajdować ![:)](obrazki/emotki/smile.png)
p.s. Nathien, Ty masz Royo w avatarze?
|
black number one
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Poke Kieszonka
Użytkownik
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
AnonimowyGrzybiarz
Użytkownik
|
Dodane dnia 16-02-2009 20:14 |
|
Mnie dzisiaj natchło i napisałem 3 strony A4 A nic nie napisałem od grudnia. Więc cieszę się dzisiaj cały dzień z dzisiejszego natchnienia mego. O jak mi ładnie wyszło.
|
Blog
Facebook
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
jakub
Użytkownik
|
Dodane dnia 18-02-2009 17:26 |
|
a dla mnie żebym coś napisał umysł musi być przemęczony i przeładowany, wtedy pisząc umysł jakby po wszystkich doznaje takiego rozluźnienia poprzez wyrzucenie tego natłoku co w nim siedzi
|
"Ludzie na całym świecie uwielbiają okazje. Każdy chciałby dostać coś za nic, nawet jeśli przyszłoby mu zapłacić za to wszystkim" - Stephen King
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Floydzislav
Użytkownik
|
Dodane dnia 18-02-2009 18:48 |
|
A jak zacząć pisać gdy jest wena, jest pomysł gotowy w głowie, jest czas, jest już komputer i ten Word włączony, ale jakoś nie można rozpocząć? Denerwuje mnie to, mam tak już dłuższy czas.... :/
ma ktoś jakaś radę?
|
"nie ma ciemnej strony Księżyca... tak na prawdę jest cały ciemny"
tDSotM - PF - 1973
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
AnonimowyGrzybiarz
Użytkownik
|
Dodane dnia 18-02-2009 20:05 |
|
ja tak miałem przez 2 miechy. a potem samo przeszło. Coś pękło. I zacząłem pisać. Więc powinno samo przejść. ![:)](obrazki/emotki/smile.png)
Czytanie polskiej fantastyki pomaga ^^
ja tak miałem przez 2 miechy. a potem samo przeszło. Coś pękło. I zacząłem pisać. Więc powinno samo przejść. ![:)](obrazki/emotki/smile.png)
Czytanie polskiej fantastyki pomaga ^^
|
Blog
Facebook
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Sissi
Użytkownik
|
Dodane dnia 18-02-2009 20:18 |
|
Cytat: Floydzislav napisał/a:
A jak zacząć pisać gdy jest wena, jest pomysł gotowy w głowie, jest czas, jest już komputer i ten Word włączony, ale jakoś nie można rozpocząć? Denerwuje mnie to, mam tak już dłuższy czas.... :/
ma ktoś jakaś radę?
Właśnie! Mnie też to cały czas nurtuje. Ma ktoś jakiś pomysł jak temu zaradzić?
|
"Gdyby mi kazały wyroki ponure,
na ziemi się meldować, by drugi raz żyć,
chciałbym starą z mundurem wdziać na siebie skórę
Po staremy wojować, kochać się i pić" - Bolesław Wieniawa-Długoszowski "Ułańska jesień"
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 19-02-2009 00:08 |
|
Cytat: Sissi napisał/a:
Cytat: Floydzislav napisał/a:
ma ktoś jakaś radę?
Właśnie! Mnie też to cały czas nurtuje. Ma ktoś jakiś pomysł jak temu zaradzić?
ja mam radę - jeśli nachodzi cię wena, zrób sobie szczegółowy plan, jakby streszczenie w notatniku. Ja zrobiłem już chyba z 6 takich schematów moich przyszłych dramatów, dzięki czemu biorąc się za pisanie wiem już, co ma kiedy nastąpić i w jaki sposób się skończy. W każdym razie mi te schematy bardzo pomagają
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Floydzislav
Użytkownik
|
Dodane dnia 19-02-2009 15:30 |
|
Cytat:
ja mam radę - jeśli nachodzi cię wena, zrób sobie szczegółowy plan, jakby streszczenie w notatniku. Ja zrobiłem już chyba z 6 takich schematów moich przyszłych dramatów, dzięki czemu biorąc się za pisanie wiem już, co ma kiedy nastąpić i w jaki sposób się skończy. W każdym razie mi te schematy bardzo pomagają
Ja jednak jestem typem człowieka który woli mieć wszystko w głowie, nie na papierku ;] tak mi lepiej, a do tego gdybym nawet takie cos napisał, pewnie pozmienialbym w trakcie wiele rzeczy ![:p](obrazki/emotki/tongue.png)
ale nie w tym tkwi problem - jak mówiłem, mam dużo pomysłów w pełni rozwiniętych, nawet niektóre kwestie z dialogów czy fragmenty opisów mam w głowie, ale jakoś trudno zacząć stukać w tę klawiaturę :/
|
"nie ma ciemnej strony Księżyca... tak na prawdę jest cały ciemny"
tDSotM - PF - 1973
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
AnonimowyGrzybiarz
Użytkownik
|
Dodane dnia 19-02-2009 15:58 |
|
Nie wiem, co poradzić. Może zacznij pisać to co masz już w głowie, a reszta sama pójdzie. Potem dopiszesz początek. Ja tak często robię.
A nóż, coś Ci się w głowie "odblokuje" i zaczniesz pisać
|
Blog
Facebook
|
|
Do góry |
|