Autor |
Przecenieni vs. Niedocenieni
|
Afternoon
Użytkownik
|
Dodane dnia 08-07-2007 20:32 |
|
Temat, odnośnie dyskusji krytyków literackich na łamach "Dziennika", o autorach przecenionych i niedocenionych. Kogo twórczość uważacie za przecenioną, a kogo, za niedocenioną?
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
RE: Przecenieni vs. Niedocenieni
|
Wiktor Orzel
Administrator
|
Dodane dnia 08-07-2007 22:57 |
|
Przeceniony: Zdecydowanie S. King
Niedoceniony: Hitchcock, Stephen Gallagher
King jest zdecydowanie przereklamowany. Jego twórczość jak dla mnie jest koszmarnie słaba. Natomiast jak to zwykle bywa, tych najlepszych docenia się dopiero po śmierci
|
wiktororzel.pl
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Tyler Durden
Użytkownik
|
Dodane dnia 08-07-2007 23:03 |
|
Hitchcock niedoceniony? No nie wiem kto go nie docenia. A jeśli chodzi o Kinga to ile książek przeczytałeś? Ja uwielbiam jego książki, a przeczytałem już całkiem sporo. I wydaje mi się, że słowo "przereklamowany" jest zdecydowanie przesadne. Niektóre książki zbierały słabsze recenzje, ale wszystkie trzymają dobry poziom.
|
"It's only after you've lost everything that you're free to do anything."
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
pw
Użytkownik
|
Dodane dnia 08-07-2007 23:46 |
|
niedoceniony jestem ja a przecenieni jesteście Wy
---
w związku z tym, że taki powinien być zalecany wygląd wszystkich postów wszystkich użytkowników w tym temacie użytkownik pw zgodnie z § 3 art. 5 nieistniejącej konstytucji portalu-pisarskiego zezwala na kopiowanie i powielanie treści tego postu
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Wiktor Orzel
Administrator
|
Dodane dnia 09-07-2007 09:21 |
|
Cytat: Tyler Durden napisał/a:
Hitchcock niedoceniony? A jeśli chodzi o Kinga to ile książek przeczytałeś? Ja uwielbiam jego książki, a przeczytałem już całkiem sporo. I wydaje mi się, że słowo "przereklamowany" jest zdecydowanie przesadne. Niektóre książki zbierały słabsze recenzje, ale wszystkie trzymają dobry poziom.
Hitchcock w sensie literackim kolego
A Kinga nie trawię i trawić nie będę. To jest moje zdanie, do którego mam prawo. Jak dla mnie jego powieści są po prostu słabe.
|
wiktororzel.pl
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Afternoon
Użytkownik
|
Dodane dnia 09-07-2007 19:16 |
|
Przereklamowana jest twórczość Karola Wojtyły, zdecydowanie, zwłaszcza po 2005.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Tyler Durden
Użytkownik
|
Dodane dnia 13-07-2007 22:43 |
|
Ale co sprawia, że uważasz, że King jest przereklamowany? Bo jestem w stanie zrozumieć, że nie lubisz jego książek, ale przereklamowany to on napewno nie jest. Z tym stwierdzeniem zgodzić się nie mogę. Ma w swoim dorobku tyle conajmniej wartych uwagi książek, że nie trzeba już ich reklamować, fani i tak je kupią. Poza tym są jeszcze te, które wydał pod pseudonimem.
|
"It's only after you've lost everything that you're free to do anything."
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Vanillivi
Użytkownik
|
Dodane dnia 09-08-2007 16:00 |
|
ja uwazam, że najbardziej przereklamowanym polskim poeta jest Mickiewicz. Natomiast jeśli chodzi o autorów niedocenianych, to o najlepszych pewnie anwet nie słyszeliśmy
|
http://www.cala-reszta-nocy.blogspot.com Mój blog o życiu, podróżach i pisaniu.
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Wiktor Orzel
Administrator
|
Dodane dnia 09-08-2007 16:39 |
|
Cytat: Tyler Durden napisał/a:
Ale co sprawia, że uważasz, że King jest przereklamowany? Bo jestem w stanie zrozumieć, że nie lubisz jego książek, ale przereklamowany to on napewno nie jest. Z tym stwierdzeniem zgodzić się nie mogę. Ma w swoim dorobku tyle conajmniej wartych uwagi książek, że nie trzeba już ich reklamować, fani i tak je kupią. Poza tym są jeszcze te, które wydał pod pseudonimem.
Przereklamowany w sensie nieproporcjonalnie sławny ,w stosunku do poziomu jego literackiej twórczości.
P.S ortografia się kłania
|
wiktororzel.pl
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
paniscus
Użytkownik
|
Dodane dnia 10-08-2007 10:20 |
|
Przereklamowana jest pani Rowling i Szymborska. Zastanowiłbym się jeszcze nad Kingiem i Danem Brown, ale to są bardziej instytucje finansowe, same się reklamujące.
Niedocenieni, trudno mi napisać. Powiedziałbym, że Herbert, który o wiele bardziej zasłużył na Nobla niż Miłosz czy Szymborska.
Nie zgodziłbym się z tobą Vanilivi co do Mickiewicza, wg mnie nie jest nazbyt przereklamowany. Przecież jest stawiany na równi ze Słowackim.
|
idź wyprostowany wśród tych co na kolanach
wśród odwróconych plecami i obalonych w proch
Zanim się wypowiesz przeczytaj:http://www.portal-pisarski.pl/forum/viewthread.php?forum_id=13&thread_id=72
paniscus
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Vanillivi
Użytkownik
|
Dodane dnia 10-08-2007 17:41 |
|
No nie wiem teraz. Bo mogą się pojawic pewne problemy, kogo uznajemy za kulturę wysoką? Tylko klasyków? Kinga i Rowling mimo wszystko tez bym do zaliczyła do ultury wysokiej.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Wiktor Orzel
Administrator
|
Dodane dnia 10-08-2007 18:23 |
|
Cytat: mauricjo napisał/a:
Ludzie, wy mówicie tylko o tych najbardziej znanych- innych nie znacie?
Ponadto mówiłbym tutaj o twórcach związanych z kulturą wysoką- zatem odpada nam King, Rowling i paru innych!
Każdy czyta, co lubi, a nie to co powszechnie uważa się za dobre.
|
wiktororzel.pl
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
paniscus
Użytkownik
|
Dodane dnia 10-08-2007 21:51 |
|
Trudno określić, którzy autorzy reprezentują kulturę wysoką. W końcu oceniają to ludzie, jest to subiektywna ocena.
|
Zanim się wypowiesz przeczytaj:http://www.portal-pisarski.pl/forum/viewthread.php?forum_id=13&thread_id=72
paniscus
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
atreides
Użytkownik
|
Dodane dnia 11-08-2007 10:47 |
|
Jako włazidup, zidentyfikowany przez imć Waldensa, muszę zaprotestować! Najbardziej niedocenionymi autorami są Sagit, Marcin, Maurycy i ja oczywiście. A przecenionymi? Przecenionymi autorami jest 90% użytkowników pp, że wogóle ktoś im daje te gnioty publikować na głównej stronie.
I takie jest moje zdanie. O.
|
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból. - F. Nietzsche
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
paniscus
Użytkownik
|
Dodane dnia 11-08-2007 17:02 |
|
Przeceniony? Hmm... a może spytajmy się o autorów zbytnio butnych i przecenionych we własnym mniemaniu? Pewien taki kojarzyłby mi się od razu.
PS. Jeśli chcesz się wyładować swoje frustracje, to popisz sobie w dziale spam itp.
|
paniscus
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
isa
Użytkownik
|
Dodane dnia 13-08-2007 12:22 |
|
a moim zdaniem nie można mówić o niedocenieniu i przereklamowaniu. Każdy kto ma dobrą promocję swojej twórczości może zostać uznany za przereklamowany. To oznaka że jego twórczość jest zła? Nie sądzę... Najłatwiej jest na kimś psy powiesić. O gustach się nie dyskutuje.
|
Może lepiej dać marzeniom żyć
zamiast zabijać je ich realizowaniem?
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Wiktor Orzel
Administrator
|
Dodane dnia 14-08-2007 14:29 |
|
Cytat: mauricjo napisał/a:
- BIERZEMY POD UWAGĘ PISARZY POLSKICH XX WIEKU.
Niby dlaczego ??
|
wiktororzel.pl
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Vanillivi
Użytkownik
|
Dodane dnia 14-08-2007 22:49 |
|
Właśnie? Czemu mamy dyskutowac akurat o tej epoce, a nie o jakiejs innej? Coś mi się wydaje, że mauricjo po prostu bardzo zalezy, żeby podyskutowac o kimś konkretnym, tylko, że akurat nikt tego tematu nie porusza.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 30-10-2007 22:38 |
|
Niedoceniony jest np. T.Konwicki- przede wszystkim jako reżyser, ale jako literat także. Przy ostatnich sporach o list lektur zauważyłem też, że nie ma w nich nigdzie mowy o "Palę Paryż" B.Jasieńskiego- jednej z najbardziej znanych polskich powieści XX w. (znana oczywiście za granicą), na co pewnie wpływ miały poglądy polityczne tego wybitnego artysty. No i skoro już o niedocenianych mowa, to całe rzesze artystów młodopolskich z T.Micińskim, czy (zupełnie zapomnianym) R.Jaworskim.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Afternoon
Użytkownik
|
Dodane dnia 12-06-2008 14:19 |
|
przecenieni - Coehlo, Suskind.
http://www.dziennik.pl/kultura/.../Pieciu_pisarzy_ktorych_wstyd_czytac.html
sporo prawdy w tych słowach pani miecznikowskiej... zwłaszcza cytaty mnie rozśmieszyły.
|
|
|
Do góry |
|