Portal Pisarski na YouTube
Autor
RE: Portal Pisarski na YouTube
Dobra Cobra Użytkownik
Dodane dnia 27-02-2011 12:30
Cytat:
Dobra Cobra napisał/a:
Oke, proszę dodaj do Poradnika Nagrywania punkt, że podczas nagrania lepiej wyłączyć komórkę lub (jeśli nie można) wynieść dwa pokoje dalej. Bardzo często, szukając pola, telefon potrafi zasiać na nagraniu. na PP YT są już takie przykłady.

Julass - a Ty możesz to dodać?
Do góry
Autor
zawsze Użytkownik
Dodane dnia 27-02-2011 12:58
To bardzo fajne uczucie poznawać Was w nowych odsłonach, słyszeć głosy i interpretacje. Polecam Was znajomym i wszyscy się do was uśmiechają;)
Jestem wciąż niejasna, niesyta. - A. Osiecka
Do góry
Numer GG
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 27-02-2011 13:35
To ja tak gwoli przypomnienia, do tej pory w serii "The Best of 2010" ukazały się:
- Izolda - Potłuczona(fragment)
- Tadeusz Lubomirski (bosski_diabel) - Green Tea (czyta Wasinka)
- msh - Pan Nikt : Początek (czyta julass)
- Tadeusz Lubomirski (bosski_diabel) - Muszę wiedzieć

Zapraszam :)
Do góry
Autor
julass Użytkownik
Dodane dnia 27-02-2011 21:43
dla utrwalenia powtórka ściągi nagrywczej:

zanim zaczniemy cokolwiek robić usuwamy z miejsca w którym nagrywamy wszelkie przedmioty mogące zakłócić proces nagrywania:
komórki, telewizory, zwierzęta, dzieci, lodówki, pralki, karetki pogotowia, policję, straż pożarną, marudzących mężów itp...
wyłączamy także w komputerach różne niepożądane sygnały jak np dźwięki gadu gadu

najpierw ustawiamy głośność podłączanego mikrofonu:
1. na pasku dolnym monitora po prawej mamy różne małe ikonki - jedną z nich jest głośnik (ustawienia głośności)
2. po podwójnym kliknięciu tegoż pokazuje się nam okienko z suwakami
3. po prawej powinny być suwaki opisane "głośność wejścia" i głośność mikrofonu"
4. jeśli ich tam nie ma to z menu "opcje" wybieramy "właściwości" i tam na liście zaznaczamy ptaszkami żądane głośności, klikamy "ok" i nam się suwaki pojawiają
5. pod suwakami są małe okienka "wycisz" - zaznaczamy je ptaszkami
6. suwak "głośność wejścia" zsuwamy na sam dół do zera
7. suwak "głośność mikrofonu" możemy ustawić np. w połowie a przy sprawdzaniu nagranego potem głosu można go odpowiednio podregulować (głośniej/ciszej) w zależności od potrzeb
8. zamykamy okno z suwakami.

do nagrywania wykorzystujemy np. darmowy program audacity który można ściągnąć tu:
http://www.kinodomowe.idg.pl/ftp/.../20932.html

1. instalujemy pobraną rzecz, wszystko jest po polsku, więc łatwo
2. na sam koniec instalacji program nam się otwiera i możemy zaczynać
3A w części górnej mamy duże kółka z prostymi symbolami: aby nagrywać naciskamy czerwone kółko
3B w części górnej po prawej mamy dwa suwaki z symbolami głośnika i mikrofonu. suwak głośnika ustawiamy maksymalnie (będzie przydatny przy odsłuchiwaniu nagrania). suwak mikrofonu ustawiamy w połowie i robimy próbę nagrania ("raz jeden raz" kilka razy). pojawia nam się ścieżka z podwójnym "kardiogramem" naszego głosu. jeżeli zajmuje on około połowy wysokości jest dobrze. jeżeli zbliża się niebezpiecznie ku górnej i dolnej granicy, mikrofon ściszamy; jeżeli jest za mały - pogłaśniamy.
4. WAŻNE: staramy się mówić nie wprost do mikrofonu tylko raczej obok aby wydychane powietrze nie zakłócało nam nagrania niepotrzebnymi świstami.
5. nagrywanie zatrzymujemy żółtym kwadratem
6. możemy odsłuchać nasze dzieło wciskając zielony trójkąt
7. jeżeli jesteśmy zadowoleni z efektu to z menu "plik" wybieramy "eksportuj"
8. otwiera nam się okno w którym nie musimy nic wpisywać - wciskamy "OK"
9. otwiera nam się kolejne okienko gdzie wpisujemy nazwę nagrania (pliku)
10. z listy "zapisz jako typ" najlepiej jest wybrać "plik MP3" - zabierze nam mniej miejsca i łatwiej go wysłać
10A) ponieważ zaobserwowane zostało że audacity ma problem z plikami mp3 i trzeba mu instalować osobno odpowiednie dodatki to krótkie kawałki głosowe (wiersze) można w formacie "wav". jak coś dłuższego to na PW proszę to będę tłumaczył z dokładnością co i jak bo jeszcze żadnego schematu nie opracowałem:)
11. klikamy "zapisz" i wysyłamy do odbiorcy.

12. jeśli nie jesteśmy zadowoleni z naszego pierwszego nagrania musimy je najpierw zamknąć żeby nie nałożyło się na nowe - służy do tego mały krzyżyk po lewej od naszej "ścieżki" głosu. powtarzamy czynności od pkt.3 do skutku.

jeśli cokolwiek jest niejasne - pytania na PW proszę to postaram się rozwinąć powyższy opis.

PS: jeśliby ktoś chciał w podkładzie swego mówienia posiadać melodię to lepiej ją przesłać w osobnym pliku lub podać tytuł/wykonawcę
przecinki są homo
Autor
Hyper Użytkownik
Julass znakomite wskazówki, zwłaszcza te z suwakami pod głośniczkiem , które wyleciały mi z głowy.
A co, jeżeli ja mam całkiem dobry program mixujący, ale się na nim nie znam i do tego pół profesjonalną konsolę o której mam w ogóle zielone pojęcie? :( I nie mam instrukcji. Ostatnio nagrało mi się normalnie, a przy odtwarzaniu w drugim komputerze było chorobliwie cicho i nie wiem gdzie pies leży pogrzebany. Jedyne co mogę zrobić, to trochę pokombinować z głosem w mixerze. Aha i wiatrak w moim laptopie chodzi skandalicznie głośno, nie mam szans na zamknięcie mu mordy. Jakieś rady, please?
download1.klimacik.pl/e-gify.com/1356.gif

RYBA rządzi, RYBA radzi, RYBA nigdy cię nie zdradzi!.
Do góry
Autor
julass Użytkownik
Dodane dnia 27-02-2011 23:50
jak masz za cicho to wysyłaj do mnie to ci poprawię... to akurat łatwe:)
na wiatraki nie ma rady... ale może sie da go uciszyć w procesie odszumiawczym...
no i pytanie zasadnicze: jaki to program miksujący?
przecinki są homo
Autor
Hyper Użytkownik
Kurcze, zapomniałam, jest w drugim kompie :| Saundmax, nie Madmax nie, ale chyba coś z max albo mix albo magic :rol: Nagrania ma Oke w wersji wav i mp3.

Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 28-02-2011 07:57
Mam i mu nie oddam ;) Uzgodniliśmy, że od tej pory odszumianiem i podkładaniem muzyki zajmuję się ja, żeby on miał więcej czasu na montowanie słuchowiska :)
Do góry
Autor
Hyper Użytkownik
Oki Oke :smilewinkgrin:

Do góry
Autor
julass Użytkownik
Dodane dnia 28-02-2011 16:38
uzgodniliśmy...:lol::lol: dobre....
przecinki są homo
Autor
Dobra Cobra Użytkownik
Dodane dnia 28-02-2011 17:27
Cytat:
julass napisał/a:
dla utrwalenia powtórka ściągi nagrywczej:

zanim zaczniemy cokolwiek robić usuwamy z miejsca w którym nagrywamy wszelkie przedmioty mogące zakłócić proces nagrywania:
komórki, telewizory, zwierzęta, dzieci, lodówki, pralki, karetki pogotowia, policję, straż pożarną, marudzących mężów itp...

Czasem występuje też problem "marudzacej zony" - nieujęty w spisoinstrukcji. Proszę o dopisanie!!!

Cytat:
Hyper napisał/a:
Julass znakomite wskazówki, zwłaszcza te z suwakami pod głośniczkiem , które wyleciały mi z głowy.
A co, jeżeli ja mam całkiem dobry program mixujący, ale się na nim nie znam i do tego pół profesjonalną konsolę o której mam w ogóle zielone pojęcie? :( I nie mam instrukcji. Ostatnio nagrało mi się normalnie, a przy odtwarzaniu w drugim komputerze było chorobliwie cicho i nie wiem gdzie pies leży pogrzebany. Jedyne co mogę zrobić, to trochę pokombinować z głosem w mixerze. Aha i wiatrak w moim laptopie chodzi skandalicznie głośno, nie mam szans na zamknięcie mu mordy. Jakieś rady, please?

Do nagran wywal konsole z pokoju i nagrywaj na innym programie (jeśli tem gada tylko z konsolą). Dopiero do mixu ją włączaj!!!!!!
Do góry
Autor
julass Użytkownik
Dodane dnia 28-02-2011 17:58
Cytat:
Czasem występuje też problem "marudzącej zony" - nieujęty w spisoinstrukcji. Proszę o dopisanie!!!

żony są w "itp" dla bezpieczeństwa żeby na mnie nie napadało Feministyczne Zjednoczenie Kobiet które ma liczną reprezentację tu:)
przecinki są homo
Autor
julanda Użytkownik
Dodane dnia 28-02-2011 21:37
Oj, nagrałabym coś i ja, aż mnie pazury swędzą, ale nijak nie znam się na sztuce nagrywania. Zresztą, nawet bym mogła w jakimś słuchowisku zamiałczeć, jak mi humor dopisze. ;) Trzymam w każdym razie kciuki za entuzjazm - tyle potrafię! O! Tam wyżej jest ściąga nagrywania! Jak miło! :))
"Poezja jest snem śnionym w obecności rozumu." Tommaso Ceva

Dozgonnie wdzięczna Szaremu Kotu zza rzeki o imieniu Szakal...
Do góry
Numer GG
Autor
Hyper Użytkownik
Cytat:
Do nagran wywal konsole z pokoju i nagrywaj na innym programie (jeśli tem gada tylko z konsolą). Dopiero do mixu ją włączaj!!!!!!

Pokój nie ma znaczenia, używam najcichszej sypialni, konsola podpięta jest do komputera, który właśnie "gada". Program mixujący jest jednocześnie nagrywającym i lepszego nie mam. Jest to program bardziej do aranżacji dźwięku, źle się wyraziłam. Konsola musi być podpięta, bo jest to obiekt rzędu konsola+mikrofon. Sam mikrofon mogę używać jako pejcza, lassa oraz zabawki do podrażniania wrażliwych części ciała, ale nagrywać nie będzie. Pytałam się człowieka, który ma o tym pojęcie większe niż ja. Zwłaszcza o konsolach. Mogę opisać rodzaje guziczków, a nawet zrobić zdjęcie, jeżeli to pomoże. Chciałam zapytać o jakiś sposób na to, żeby mikrofon nie ściągał szumu komputera... :@
Uprzedzając odpowiedź: nie mogę odsunąć się od komputera dalej niż na długość kabla oraz długość rąk, potrzebnych do włączenia przycisku... Tak czy siak, komputer szumi, mikrofon ściąga i śpiewka jest ta sama.

Do góry
Autor
julass Użytkownik
Dodane dnia 01-03-2011 02:54
odpowiedź jest prosta: nie możesz nic zrobić z mikrofonem... jedyne co to wytłumić komputer... obłożyć go pudełkami po jajkach czy coś:)
jeżeli jest to szum ciągły to można go usunąć łatwo później, jeżeli włącza się co chwilę to trochę trudniej ale też można... jeżeli natomiast raz szumi głośniej raz ciszej to trzeba się jeszcze bardziej napracować... robota dla wytrwałych...
przecinki są homo
Autor
sisey Użytkownik
Dodane dnia 01-03-2011 12:55
Bry, sznm pstw. Hyper i inni którzy mają takie trudności z nagrywaniem. Podam tu najprostszy możliwy patent: Do nagarania swoich wypieków używamy... odtwarzacza mp3. Zero przydźwięków, ponieważ sprzęt pracuje na baterii, możemy z nim wywędrować w dowolne miejsce. wystarczy zajrzeć do instrukcji jak się przestawia wasze cudo na nagrywanie. W mojej szufladzie leżą cztery takie i właśnie przeprowadziłem test:

- Wszystkie maja mikrofon, nawet jeżeli nie widać gdzie.
- Nagrania zapisują w postaci niepakowanej próbki "xxx.wav", lub w jakimś natywnym formacie, ale dającym się skonwertować (czyt. zamienić w inny format)
- wszystkie są czułe... na stukanie w obudowę, a nawet naciskanie klawiszy więc należy pamiętac o stosownej pauzie po nagraniu nim sięgniemy do klawisza stop.
- jakość nagrań jest dość niska - tu myślę o szerokości pasma ilości próbek i takich tam duperelach.
- tylko jedno z testowanych urządzeń nie przeszło próby; wściekły warkot wyglądający na wadę fabryczną. Mówię tu produkcie Grundiga z 2GB pamięci. Mam nadzieję, że to wada konkretnego egzemplarza, bo nawet stareńki Thompson (512MB) wykonała zadanie bez problemu.

Co dalej? Przypnij swoje cudo do kompa, odszukaj świeżo powstały folder (najczęściej o nazwie MIC) a wewnątrz znajdziesz swoje nagranie o jakiejś poetycznej nazwie typu: voc0001.wav
Skopiować, wysłać pocztą, lub konno w przypadku beznadziejnie romantycznym i... niech Oke się martwi jak to podgłośnić i którą część Vivaldiego podłożyć.

Prościej się nie da.

Miłego nagrywania, sisey, wasz.

PS. Hyper, istnieją programiki do wyciszenia pracy wiatraka, które zwyczajnie ograniczają jego obroty w chwili gdy nie jest potrzebna pełna moc procesora (ICool, Cool and Quiet itp.) Myślę jednak, że metoda powyżej będzie bardziej atrakcyjna.
Do góry
Autor
Dobra Cobra Użytkownik
Dodane dnia 01-03-2011 16:00
Cytat:
julass napisał/a:
odpowiedź jest prosta: nie możesz nic zrobić z mikrofonem... jedyne co to wytłumić komputer... obłożyć go pudełkami po jajkach czy coś:)
jeżeli jest to szum ciągły to można go usunąć łatwo później, jeżeli włącza się co chwilę to trochę trudniej ale też można... jeżeli natomiast raz szumi głośniej raz ciszej to trzeba się jeszcze bardziej napracować... robota dla wytrwałych...

Obłożenie nie zda egzaminu, bo nie wytłumisz tak do końca a na dodatek może się zjarać komputer, bo ulegnie przegrzaniu.

Sisey - no tak, jedynym problemem są kiepskie mikrofony w tych urządzeniach. Czyli na dzień dobry obcinasz pasmo dość poważnie.
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 01-03-2011 19:21
Przerwę Wam na chwilę te burzliwą dyskusję, żeby zaprosić wszystkich na kolejne nagranie z serii "The Best of 2010". Dzisiaj proza (ostatnia w serii ;) )

http://www.youtube.com/user/.../-7b-PjfVnKg
Do góry
Autor
Hyper Użytkownik
Jesteście rozbrajający :) Zamiast sprawdzać czy uda mi się nagrać przez ipoda mogłabym użyć dyktafonu... Spalić komputera nie zamierzam, dlatego nie wpadłam na pomysł okładania go pierzynami :smilewinkgrin: szum jest jednostajny ciągły (wiatraczek).
W każdym razie dzięki za twórcze odpowiedzi i ponawiam pytanie: Czy jest tu ktoś, kto ma pojęcie o konsoli do nagrywania dźwięku? Tam jest dużo pokrętełek, niektóre bardzo pomocne, sęk w tym, że dalej nie wiem jak ich używać. Wskazówką może być również link do jakiejś półprofesjonalnej strony/bloga na ten temat. Z góry okazuję dźwięczność.:yes:

Do góry
Autor
Wasinka Użytkownik
W międzyczasie dysputy "nagrywaniowej" wtrącę: dzięki wielkie dla Oke i Julassa za ich efektywną pracę z efektownym skutkiem ;).
I dzięki dla tych, którzy uznali, że wyróżnić mój tekst warto. Byłam zaskoczona, ale wzruszona.
Pozdrawiam Wszystkich słonecznie :)
Do góry
  • Skocz do forum:
Polecane
ShoutBox
  • Redakcja
  • 04/12/2025 11:42
  • Powodzenia wszystkim, kategoria konkursowa została już utworzona, można zgłaszać do niej teksty!
  • Darcon
  • 04/12/2025 11:25
  • Stało się, skład uczestników konkursu Malowanie Słowem zamknięty. Teraz czekamy na pierwsze konkursowe opowiadania. :)
  • Darcon
  • 29/11/2025 14:37
  • Uwaga! Zostało ostatnie miejsce w konkursie Malowanie Słowem! Nie zwlekaj, żeby nie żałować. :)
  • Kushi
  • 26/11/2025 21:13
  • Pada śnieg, pada śnieg... ;)
  • Miladora
  • 25/11/2025 21:06
  • Przyjdą następne, tylko nie wiadomo, czy jeszcze tej zimy. :) Ale oby. :)
  • Wiktor Orzel
  • 25/11/2025 14:19
  • Po zaspach w Krakowie już niestety nic nie zostało...
  • Darcon
  • 24/11/2025 07:29
  • Hej, Drodzy Użytkownicy. W konkursie "Malowanie Słowem" zostały już tylko trzy wolne miejsca. Nie zwlekajcie! Pozdrawiam. :)