Portal Pisarski na YouTube
Autor
RE: Portal Pisarski na YouTube
Usunięty Gość
Dodane dnia 02-03-2011 15:11
To i ja jeszcze zabiorę głos w dyskusji, skoro lepicie kulkę wiedzy realizatorskiej.
Szumy produkowane przez wiatrak mają pomijalny udział w szumach nagrania, chyba że dysponujecie mikrofonem pojemnościowym wielkomembranowym. Słyszalny szum jest generowany przez konsumencką kartę muzyczną i przez sam mikrofon (i kabel). Dlatego nagrywając należy przede wszystkim zadbać o maksymalny poziom (głośność) nagrania, ale bez przesterowań (taki chrobot/charkot w najgłośniejszych miejscach).
c.d.n. (piszę z tel.)

Hyper: napisz co za "konsolę" masz. Może chodzi o mikser audio, albo interface audio, bo chyba nie dysponujesz konsoletą, stołem mikserskim.
Jeśli mikser, to jest jedynie pomocny w nagrywaniu kilku źródeł dźwięku na raz.
Jeśli interface, to daje wyższą jakość nagrania (lepsze przetworniki).
Do góry
Autor
Hyper Użytkownik
Już odpowiadam. Urządzenie z guziczkami zwie się Behringer Eurorack UB802 ultra low-noise design 8-input 2-bus mixer, cokolwiek to znaczy :) Mikrofon jest z kolei MXL990 i bez tego całegoustrojstwa naprawdę nie podłączę go do lapcia ze względu na końcówki.
Czy teraz dostanę jakąś ściągę do urządzenia?
Instrukcję szlag trafił :(

Z góry uprzedzam, że niechętnie dokupię jakiekolwiek potrzebne części.
download1.klimacik.pl/e-gify.com/1356.gif

RYBA rządzi, RYBA radzi, RYBA nigdy cię nie zdradzi!.
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 03-03-2011 02:28
W takim razie jest to mikser, mógłby on jedynie posłużyć do wzmocnienia sygnału z wielkomembranowej pojemnościówki (wspomniany mikrofon). Faktycznie ten mikrofon zbierze wiatrak jak i szuranie stóp pod biurkiem. W takim wypadu należy nagrywać w osobnym pokoju, a kable potrzebne, to:
1x mały jack stereo (wejście karty) -> duży jack stereo (mikser "phones" lub dwa mono "main out"),

mikrofon pewnie ma kabel do wejścia trzydziurkowego "cannon" (należy pamiętać o przełączeniu na zasilanie "phantom +48V" - jest tam taki guziczek).

Ale z mikrofonem pojemnościowym nie jest tak prosto, on zbiera wszystko jak leci, całe pomieszczenie. No nie wiem czy pisać dalej. Chce Ci się z tym bawić? :)
Do góry
Autor
sisey Użytkownik
Dodane dnia 03-03-2011 11:57
Dobra Cobra, jakość (to eksperyment) będziesz mógł wkrótce ocenić, posłaniec z moimi nagraniami w drodze do Oke.

Hyper, nie wydziwiaj. Co masz do swojego Japadam? obejrzałem zdjęcia tej konsolety i żadnych cudów tam nie ma:

- trzy kanały stereo, lub sześć mono
- w każdym kanale trójpunktowa (wysokie, średnie, niskie) korekcja barwy dźwięku, poniżej FX = regulacja wzmocnienia "efektów specjalnych". Tu nie sprawdzałem, czy chodzi o wbudowny pogłos, echo itp. czy skrzynka efektów jest zewnętrzna, czyli przyłączana. Poniżej masz "PAN/BAL" = wzmiana wzmocnienia kanału lewo/prawo, czyli panoram w nagraniu stereofonicznym. Na samym dole suma/ regulacja wzmocnienia kanału. Po prawej, Phones = wyjście na słuchawki, lub odsłuch do reżyserki. Tuż obok Main mix = regulacja wzmocnienia sumy wcześniej wybranych kanałów. W tej samej sekcji powyżej gniazdo "czincz" magnetofonu , regulator jego wzmocnienia, przełącznik podsłuch w reżyserce/dodawanie do nagrania i przełącznik zasilania mikrofonu, oczym wspomina Ekszyn. Gniazda na górze są chyba jasno opisane?

Suma summarum, komputer w innym pomieszczeniu skoro szumi. Krótkie łapki? Nic nie stoi na przeszkodzie by po zakończeniu nagrywania wyciąć zbędną ciszę, zarówną tę na poczatku jaki i na końcu. Cały ten mikser to zbędny balast, ale rozumiem, że to jedyna metoda podłączenia mikrofonu, a zestawem "słuchawki z mikrofonem" nie dysponujesz. Dżwięk z tego pudła trafia na analogowe wejście karty, a więc możesz używać dowolnego programu do jego zapisu w komputerze. To wszystko.

kłaniem siem, sisey, wasz

PS. Zawsze można dokupić profesjonalny mikrofon kierunkowy np Shure SM za drobne 360$ plus statyw, plus kable (najlepiej złocone, lub z niszkoszumnej miedzi) wtedy możesz zrobić czyste nagranie przebywając w pomieszczeniu z komputerem i nagle problemem stanie się akustyka oraz pogłos w pomieszczeniu. :D
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 03-03-2011 17:45
Ja zaznaczam, że Sisey nie pozwolił mi absolutnie nic zrobić z nagraniami, które mi wysłał. Pierwsze postaram się dzisiaj wrzucić.

I się udało :)

http://www.youtube.com/user/.../EW7OGxO4-Mw

Zapraszam :)
Do góry
Autor
Hyper Użytkownik
Łolaboga.. to teraz mnie dobiliście obaj, ale przynajmniej mam co poczytać i porównać z pudełkiem w wolnej chwili. W sąsiednim pokoju, to lipa, nie mam i nie kupię kabli 10 metrów, dokładnie tyle mam od salonu do sypialni :|
No i myślałam, że mój mikrofon jest profesjonalny właśnie.
Doloż ma dolo :no:

Do góry
Autor
Darksio Użytkownik
Dodane dnia 03-03-2011 22:12
Hyper.
Nie narzekaj. Miałem swego czasu do czynienia z takim mikserem, którym dysponujesz. Powiem krótko, jak na domowe zastosowanie, to profesjonalka. Nie narzekaj na mikrofon, bo pomimo że nieprofesjonalny, to w kategorii dostępnych cenowo mikrofonów, bije na głowę inne. Nawet profesjonalni dźwiękowcy zdejmowali czapki z głów, po usłyszeniu jego efektów. Mikserowiec przy tym mikrofonie, może iść na piwo, bo nie ma co do roboty. To jeden z najlepszych amatorskich mikrofonów pojemnościowych. Najlepszą rekomendacją dla niego jest to, że jest to model z 2003 roku i nadal na topie. Ach gdybym ja go miał, a zadowalać się muszę mikrofonikiem za kilka euro i już płakać mi się chce.
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 03-03-2011 22:54
Nie wiem gdzie wyczytaliście, że mikrofon Hyper jest zły. To wielkomembranowa pojemnościówka, więc jest czuła i ma szerokie pasmo częstotliwości, przenosi niskie basy i transjenty na samej górze. Z uwagi na czułość właśnie, wymaga izolowania.
Hyper: napisz jeszcze jaką kartę muzyczną posiadasz, bo jeśli nagrywa w rozdzielczości 24 bit, to będzie można bez wyraźnej utraty jakości wyczyścić w nagraniu wszelkie brudy.

Miksera nie ma się co bać. To tylko większa ilość wejść, jakby większa ilość dziurek na śledziu karty muzycznej. Ciebie interesuje tylko jeden pion, sekcja jednego toru audio.

Przygotowałem zdjęcie instruktażowe, ale nie udaje mi się go tutaj wkleić :|
Do góry
Autor
Hyper Użytkownik
Rany kota, teraz to mi podbijacie morale dla odmiany (a raczej mojemu mikronowi). Kupowany był właśnie w 2003 roku a żeby było śmieszniej nie był wcale używany. Co do karty muzycznej to jest zintegrowana, niestety. Bardziej zależało mi na grafice, jak go kupowałam. Laptopa oczywiście, nie mikrofon.
Miałam gdzieś pończochę do tego mikrofonu, ale nie wiem gdzie jest,a statyw od początku był do kitu i chyba nawet został w starym mieszkaniu dla potomności intruzów :) W każdym razie na priva podam Ci maila, to możesz tam zdjęcia wysłać. Bo bez obrazków to ja nie teges :smilewinkgrin:

Do góry
Autor
Darksio Użytkownik
Dodane dnia 04-03-2011 00:20
Hyper, Twój mic potrafi ściągnąć nie tylko bliskie dźwięki, ale również majtki panienki w drugim pokoju.
Jak wytrzeźwieję (czyli jutro) postaram się "cóś" objaśnić (z obrazkami).
Do góry
Autor
Hyper Użytkownik
Hahah o rany, teraz mnie zastrzeliłeś, zgłaszam to do wypowiedzi miesiąca jak tylko znajdę gdzie to jest. Rezerwuję, pamiętajcie! Miladoraaa bierz to!

Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 04-03-2011 08:46
To ja z niecierpliwością czekam na zdjęcia mikrofonu zdejmującego majtki panienki w drugim pokoju :) Mam nadzieję, że się nimi podzielicie z nami :] (Może być w temacie "seks" :] )
Do góry
Autor
sisey Użytkownik
Dodane dnia 04-03-2011 16:33
To prawda, nikt nie napisał że masz marny mikrofon. Sam miałem na myśli taki o charakterystyce silnie kierunkowej. A co do długości kabli, sądziłem że rozkujesz ścianę. Dobra ekipa powinna się uporać z wstawieniem panoramicznej, trójkomorowej szyby w mniej niż dwa dni. Pozostanie wybrać kolor wygłuszek oraz obić. Przy okazji warto wymienić drzwi na podwójne pełne. Może być ta sama ekipa, co pozwoli negocjować ceny. W pokoju, który był sypialnią postaw dwa odsłuchy. Jakieś skromne kolumny z litego piaskowca zawsze sprawiają dobre wrażenie, a goście z pewnością docenią gust. Klubowe fotele i bar (nie krzykliwy) powinny dopełnić całości. Nie wyobrażam sobie, by w tak przygotowanych wnętrzach nie udało się nagrać wiersza.

kłaniam, sisey, się

PS. Chciałbym przeprosić autorkę i słuchaczy, za niezamierzoną zmianę w wierszu. Miladoro wybacz, zabrakło korekty.
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 07-03-2011 17:53
Zapraszam na kolejne nagranie z serii "The Best of 2010". Dzisiaj duet, a nawet tercet ;)

http://www.youtube.com/user/.../wSR5CbYMtFg
Do góry
Autor
Zachary Ann Użytkownik
Ja pierniczę, z mózgu miazga...
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 07-03-2011 18:08
Mam nadzieję, że to komplement?
Do góry
Autor
Zachary Ann Użytkownik
No raczej (i to jaki)!
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 07-03-2011 18:20
:)

Jakby do kogoś przypadkiem nie dotarła jeszcze ta informacja, to debiutancki tomik allelui con można zamówić tutaj:

http://zeszytypoetyckie.pl/debiuty/662-debiut-poetycki-agnieszki-gazki-ju-w-sprzeday
Do góry
Autor
Zachary Ann Użytkownik
Alleluja to ma wygar (ponownie komplement jak cholera).
Do góry
Autor
Izolda Użytkownik
Dodane dnia 07-03-2011 21:46
To jest jeden z moich ulubionych alle, bardzo, bardzo ten tercet :)
"Ludzie sobie żyją. Nie wiadomo po co. Nie wiadomo dlaczego. Wszystko jakoś samo się dzieje. Rozumiesz coś z tego?"
Do góry
  • Skocz do forum:
Polecane
ShoutBox
  • Redakcja
  • 14/02/2025 12:01
  • Kochani, mamy konkurs, zapraszamy do zabawy! [link]
  • Szymon K
  • 30/01/2025 06:22
  • Dlaczego zniknęły moje linki do ksiażki?
  • Wiktor Orzel
  • 02/01/2025 11:06
  • Wszystkiego dobrego wszystkim!
  • Janusz Rosek
  • 31/12/2024 19:52
  • Udanego Sylwestra i szczęśliwego Nowego Roku 2025
  • Zbigniew Szczypek
  • 30/12/2024 22:28
  • Iwonko - dziękując za życzenia - kocham zdrowie i spokój oraz miłość, pełną świąt! A Tobie Iwonko i wszystkim na PP życzę Szczęśliwego Nowego Roku, by każdy dzień był święty/świętem
  • ajw
  • 22/12/2024 11:13
  • Kochani, zdrowych, spokojnych i pełnych miłości świąt!
  • Berele
  • 16/11/2024 11:56
  • Siema. Znalazłem strasznie fajną poetkę: [link] Co o niej sądzicie?
  • ajw
  • 01/11/2024 19:19
  • Miło Ciebie znów widzieć :)
  • Kushi
  • 31/10/2024 20:28
  • Lata mijają, a do tego miejsca ciągnie, aby wrócić chociaż na chwilę... może i wena wróci... dobrego wieczorku wszystkim zaczytanym :):)
  • Szymon K
  • 31/10/2024 06:56
  • Dziękuję, za zakwalifikowanie, moich szant ma komkurs. Może ktoś jeszcze się skusi, i coś napiszę.