Egoizm i altruizm - jak być współczesnym człowiekiem.
Autor
RE: Egoizm i altruizm - jak być współczesnym człowiekiem.
mariamagdalena Użytkownik
Dodane dnia 26-11-2011 18:43
lukasz44, szukanie szczytów to zajęcie zwykłych ludzi - tylko szczyt każdy ma na swoja miarę. dopiero jak człowiek nie szuka tego szczytu, to jest niezw...em...nienormalny ;)
offtopik się zrobił

Ekszyn, "sam jestem takim Murzynem współczesnej Europy." - dobre stwierdzenie. ale ludzie uwielbiają budować takie podziały, nie mogą też znieść właśnie bycia o tej "Murzyńskiej" (paskudne słowo ale w kontekście) stronie.
z życia (mojo-naszego) wzięta sytuacja, tylko muszę ją trochę uprościć na potrzeby historii. niech będzie tak:
międzynarodowa organizacja X miała za darmo postawić szpital, nowoczesny i ze wszystkimi medycznymi bajerami - w tym sęk, że w Pakistanie.
na to Y wypowiedział się, że u nas też by się taki przydał. na to przedstawiciel firmy X odpowiedział z życzliwością: "no problem. to jak skończymy tutaj to w tym twoim Pakistanie, w tej .yyy [co to było]...aaa! ...w Polsce - też taki postawimy."
i co? i porównanie do Pakistanu tak Igrekiem zatrzęsło, że łohoho!

obrońca narodów często nie umie sam przyjąć pomocy, ponieważ staje się wtedy kimś na równi z tym, wobec kogo chciałby zachować wyższość (vide Polska a Pakistan)

instynkty promowane przez media podsycaja waśnie taką formę altruizmu, która - choc niesie dobre skutki, jest jednak motywowana złymi pobudkami i utwierdza zły światopogląd ;)
nawet jeśli potrzebne jest podjęcie odpowiedzialności (to jedna z opcji dobrych, choć nie moja ulubiona), to na pewno współczesna najcześciej spotykana metoda jest niestety dnem w kwestii motywacji i wpływu na myślenie ludzkie
Poetka. Prozaiczka.
Poetka prozaiczna.
Do góry
Autor
lukasz44 Użytkownik
"lukasz44, szukanie szczytów to zajęcie zwykłych ludzi"
Zwykli ludzie nie szukają szczytu tylko o nim marzą i przy tym nie wiele robią.
I nie pisałem o szukaniu szczytu.

"instynkty promowane przez media podsycaja waśnie taką formę altruizmu, która - choc niesie dobre skutki, jest jednak motywowana złymi pobudkami i utwierdza zły światopogląd "

W końcu media...pomogę ale więcej zyskam i tak. Złe pobudki? Nie sądzę, bardziej o kasę chodzi...w końcu to co złe lepiej się sprzedaje.Pieniądze i złe pobudki często chodzą parami.
"What keeps me going is goals"- Muhammad Ali
Do góry
Autor
Dodane dnia 26-11-2011 19:53
marzenie o szczycie jest już dla mnie etapem szukania, tylko bez wyjścia w aktywne zdobywanie ;)
Poetka. Prozaiczka.
Poetka prozaiczna.
Do góry
Autor
lukasz44 Użytkownik
Szukania w myślach :p ja marzę teraz o dobrej kolacji, w myślach już ją mam ale sama się nie zrobi,muszę ruszyć tyłek. :)
Myśl jest etapem szukania, a w życiu trzeba przechodzić do kolejnych etapów, szkoda, że większość pozostaje na jednym.
Do góry
Autor
Samuel Niemirowski Użytkownik
Dodane dnia 26-11-2011 20:09
Cytat:
lukasz44 napisał/a:
Niezwykli ludzie, wpierw potrafią sobie radzić z codziennym życiem i problemami a później zdobywają szczyty.

Oh, really? A znasz wielu takowych?
Czy to takie wewnętrzne przekonanie?
"Nie będę zmieniał świata ani Zachodu. Podążą one ku swoim celom tak jak spadająca gwiazda. Ja będę jednak pracował i zmieniał się".
E. Wiechert

www.prozafotografii.blox.pl
Do góry
Numer GG
Autor
Figiel Użytkownik
Dodane dnia 26-11-2011 21:13
Zdecydowanie stoję na stanowisku, że altruizm proponowany przez media ( wpłać) jest wręcz społecznie szkodliwy. Powiem też, że wszelkiego rodzaju instytucje realizujące programy pomocowe są równie szkodliwe a wręcz demoralizujące, gdyż kreują postawę " daj mi" i "należy mi się"
Do góry
Autor
Dodane dnia 26-11-2011 21:40
a co wg Ciebie powinno być? rozwiń. (odnoszę się do rzeczonego zła programów pomocowych)
Poetka. Prozaiczka.
Poetka prozaiczna.
Do góry
Autor
lukasz44 Użytkownik
"Oh, really? A znasz wielu takowych?
Czy to takie wewnętrzne przekonanie?"

Yea, really!
A ty nie znasz?
I zależy co rozumiesz "przez codzienne problemy" i radzić "sobie z nimi" a co ja.
Ale jak chcesz zrobić coś więcej jak nie poradziłeś sobie z prostszymi problemami?
Sportowiec jeśli chce być najlepszy, musi wstać rano iść biegać, spędzić kilka godzin na sali treningowej, nie pić, nie palić, trzymać dietę( i mnóstwo innych rzeczy), nie ważne czy:go boli głowa, rzuciła go dziewczyna, jest zmęczony, nie chce mu się, źle się czuję..pokonuje wszystkie słabości i robi swoje.
Do góry
Autor
Dodane dnia 26-11-2011 22:03
robicie offtop, panowie - tu mamy temat o altruizmie ;)
Poetka. Prozaiczka.
Poetka prozaiczna.
Do góry
Autor
Figiel Użytkownik
Dodane dnia 26-11-2011 22:09
MM. Widziałabym to w ten sposób, że pomocy nie otrzymujesz "za darmo", a byłaby ona przez biorcę równoważona wykonaniem drobnej pracy społecznie użytecznej, oczywiście na miarę możliwości np: skoszenie trawnika przed Urzędem Pracy albo bo ja wiem... obłożenie książek w bibliotece, W warstwie psychicznej redukowałoby to - przynajmniej w pewnym sensie - poczucie " biorę darmo" u obdarowanych pomocą i " korzystają za frajer z moich pieniędzy" u podatnika. Na pewno obecny system dawania " bo się należy" jest demoralizujący i zwalniający z aktywności oraz niewspółmiernie obciążający dla społeczeństwa.
Tak sobie tylko dumam...
Do góry
Autor
Dodane dnia 26-11-2011 22:41
nie zgodzę się z Tobą. teoretyzm i idealizm.

zresztą - prace społeczne, o których piszesz, są w większości wykonywane przez osoby, które mają za to płacone i dobrze, bo miejsca pracy dla koszących są. zresztą, nie wydaje Ci się, że potrzebujących jest więcej niż możliwości stworzenia dla nich czegoś takiego dzień w dzień i miesiąc w miesiąc? gdyby to było takie proste, nie mielibyśmy w Polsce ani bezrobocia, ani tzw. Polski B, ani problemów z terenami po-pgrowymi, ani też raczej wydarzeń losowych - bo też nie mieściłyby się w tym zakresie.

czy np. pomoc materialna np. caritasowa, pracującej matce z piątką dzieci, która żyje z czegokolwiek, bo mąż jej się na śmierć zapił, wymaga jeszcze dodatkowych obowiązków dla niej? ciekawe kiedy pomiędzy pracą w tesco a próbami bycia matką i bycia dla dzieci, miałaby jeszcze znaleźć na to czas?
studenci na socjalce w liczbie 50 osób powinni myć podłogę w instytucie zamiast pani sprzątaczki?

przykłady, które Ci wyciągam, są banalne. specjalnie banalne.

nie ma nic złego w "braniu za darmo". nic złego.
może tylko kultura współczesna i propagowana przez nią filozofia "nic nie ma za darmo" tak bardzo już wykrzywiła to pojęcie. dlatego też "dawanie za darmo" będące rzeczą dobrą, jest podejrzane i szkodliwe.
a jak później - idąc dalej - ktoś wyjeżdża z hasłem o bezinteresownej miłości chociażby, to albo trzeba mu udowodnić, że to sprzeczność albo nie da się tego znieść albo nie ma się pojęcia co z tym zrobić. bo "coś za coś" przeniknęło już tak głęboko.

nie mówię, że tylko "za darmo" jest dobre, ale są momenty, kiedy jest to jedyna słuszna opcja.

obecny system dawania jest zły, ale z innego powodu. a czy "się należy" i kiedy "się należy" to już inne pytanie i inna gałąź filozofii. z całą moją sympatią, życzyłabym komuś z takim podejściem, trafienia do grupy, której się "nie-należy" tj. chociażby bezrobotnych po 60tce bez prawa do zasiłku ;)

mogę Cię spytać jakie masz doświadczenia w tej kwestii, poza dumaniem? jaką styczność osobistą z tym, co cywilizacja obecnie spycha poza wizję?

wybacz, ale ktoś kogo cenię, "siedzi" kolokwialnie mówiąc w tej tematyce z racji zawodowych. więc mam na co dzień historie z życia, mogę się zapoznać. mogę nawet pójść i dotknąć.

odnosząc się tylko do tego o czym piszesz -
obecnie problemem jest w największym stopniu depersonalizacja, egoizm i brak odpowiedzialności za siebie i innych, również brak paru innych rzeczy (ale tu - zależnie od wyznawanej filozofii), który jest propagowany przez obecną europejską kulturę i skutkuje tym co widać u nas i tym co widać na świecie.

edit: odpowiadając na pytanie z tematu: pojęcia nie mam. mam szczęście mieć w głowie inną kulturę, inną filozofię i inny system wartości niż współczesność w Polsce mi pokazuje.
błogosławieństwo obcości, bo nie muszę się w tym połapać, tylko ludzie tacy abstrakcyjni.
Poetka. Prozaiczka.
Poetka prozaiczna.
Do góry
Autor
Dodane dnia 26-11-2011 22:59
Cytat:
lukasz44 napisał/a:
Yea, really!
A ty nie znasz?
I zależy co rozumiesz "przez codzienne problemy" i radzić "sobie z nimi" a co ja.
Ale jak chcesz zrobić coś więcej jak nie poradziłeś sobie z prostszymi problemami?
Sportowiec jeśli chce być najlepszy, musi wstać rano iść biegać, spędzić kilka godzin na sali treningowej, nie pić, nie palić, trzymać dietę( i mnóstwo innych rzeczy), nie ważne czy:go boli głowa, rzuciła go dziewczyna, jest zmęczony, nie chce mu się, źle się czuję..pokonuje wszystkie słabości i robi swoje.

w byciu sportowcem w gruncie rzeczy nie ma nic niezwykłego. Miałem na myśli ludzi naprawdę zakręconych: filozofów, naukowców, artystów. Sportowcy jedyne co mają do przekazania światu to: "patrzcie, jaki jestem wytrwały i jak potrafię się zmęczyć".
"Nie będę zmieniał świata ani Zachodu. Podążą one ku swoim celom tak jak spadająca gwiazda. Ja będę jednak pracował i zmieniał się".
E. Wiechert

Do góry
Numer GG
Autor
Darksio Użytkownik
Dodane dnia 26-11-2011 23:37
Cytat:
lukasz44 napisał/a:
"Oh, really? A znasz wielu takowych?
Czy to takie wewnętrzne przekonanie?"

Yea, really!
A ty nie znasz?

W życiu nie słyszałem wiekszej bzdury!
A co powiesz o zwykłym, szarym człowieku, który musi, cytując Twoje słowa, wstać rano, albo jeszcze raniej, i z troski o rodzinę, dzieci, żonę, krótko mówiąc, stadło, idzie do pracy, która jest dla niego wiekszym wyzwaniem, niż dla Twojego sportowca i, w odróżnieniu od niego, za psie pieniądze. Walczy dwanaście godzin z zajeciem, którego szczerze nienawidzi i w stresie wraca do domu, tylko po to, aby rano wstać i powtórzyć po raz enty tę samą procedurę. Jedyne co mu się dobrego trafia to raz w tygodniu możliwość wyspania się, ale z wyczuciem, bo szkoda niedzielnego poranka. I nie dostaje setek tysięcy, bądź milionów dolarów rocznie gratyfikacji, nikt za nim nie szlaleje, niekt go nie chołubi. Twoje twierdzenie, śmiem powiedzieć jest zgoła kretyńskie. To rozumowanie przedszkolaka. Howkh.
Do góry
Autor
Figiel Użytkownik
Dodane dnia 26-11-2011 23:50
Mariomagdaleno, spokojnie :)
Dawanie "za darmo" osobom, które perfidnie system wykorzystują przyjmując owo "darmo" jak należne z automatu jest moim zdaniem wadliwe i szkodliwe.
O takiej grupie osób mówię, a nie o osobach w istotnej potrzebie, bo często te właśnie wbrew pozorom pomocy nie otrzymują.
Przykład, bardzo proszę:
Pewna panna posiada 5 cioro dzieci. Baluje sobie,że ho, ho, dzieciaki głodne i brudne, ona w 5 miesiącu kolejnej ciąży popija z nowym partnerem. Otrzymuje pomoc finansową i rzeczową z instytucji pomocowych plus od władz terenowych, które oprócz tej regularnej pomocy comiesięcznej również bezpłatnie wyremontowały jej dom. Cały. Do tego raz w tygodniu przychodzi wynajęta przez gminę niania. Niania siedzi z dziećmi od rana do wieczora, a panna może wtedy robić sobie co chce, bo przecież ma prawo do odpoczynku. Demoralizujące? Mam wrażenie, że tak. Co powie na to matka pracująca w Tesco również z piątką dzieci?
Widzę " stojaków" podsklepowych, którym do pracy się iść nie opłaca,bo dostaną i tak zasiłek, wiec po co rano wstawać i wlec się do roboty.
Co by się stało,gdyby ów człowiek inkasując zapomogę zanim pójdzie ja przepić skosił w ciągu 20 minut trawnik przed urzędem. O takiej " pracy" mówię, a nie wielogodzinnej harówce i odbieraniu miejsc pracy.
Pytasz o doświadczenia?
No cóż, od dwudziestu lat grzebię gołymi rękoma w bagnie społecznym. Najróżniejszym.
Widzę również, jak bardzo roszczeniowe - w przeważającej większości- są postawy ludzi i jak niewiele chcą w zamian dać z siebie.
Wbrew pozorom i pięknej idei "darmo" demoralizuje.

I zgadzam się z Tobą,że współczesna koncepcja "nic nie ma za darmo" jest równie demoralizująca. Zgadzam się też całkowicie, że egoizm i depersonalizacja oraz brak odpowiedzialności za innych jest zmorą naszych czasów.

I dlatego jestem w tym temacie, bo szukam odpowiedzi jak znaleźć równowagę, jak nie dać się wciągnąć w pułapkę bezsensownego altruizmu i nie dać się jednocześnie oblec w kokon obojętności mając wiele doświadczeń, gdzie moje zachowania altruistyczne były delikatnie mówiąc niecelowe. I jeszcze - dlaczego nadal nie umiem przejść obojętnie, bez pochylania się.

Do góry
Autor
lukasz44 Użytkownik
Samuel

Mało znasz prawdziwych sportowców, mi tutaj nie chodziło o sportowców którzy chcą pokazać patrzcie jaki jestem wytrwały...
Było wiele sportowców którzy byli inteligentni i dali coś światu.
Jeśli się nie mylę Bracia Klitschko mistrzowie świata boksu w wadze ciężkiej mają doktora z filozofii... w sumie co to jest przy pracy sportowca...

" Sportowcy jedyne co mają do przekazania światu to: "patrzcie, jaki jestem wytrwały i jak potrafię się zmęczyć"."
Idąc twoim tokiem myślenia to...
filozof jedynie co ma do pokazania to : patrzcie jak dużo wiem o życiu
naukowiec: patrzcie jaki jestem mądry
artysta: patrz co umiem robić
Dla mnie to sportowcy są bardziej zakręcenie niż i mają o wiele cięższą drogę i mają w zamian więcej rzeczy (całe szczęście) niż jakiś artysta który sobie pohula z dziewczyna upiję się, przedawkuję i koniec jego wielkiego żywota.

Darkcio, to ciesze się, że w sumie mało bzdur w życiu słyszałeś :)

A sportowcy nie mają rodzin? hmm
Za psie pieniądze? Trzeba było się uczyć albo ćwiczyć, lub to i to. Skoro dzieciak z biednej rodziny potrafi ciężką pracą wyjść na swoje to dlaczego normalny człowiek by nie mógł, niektórzy po prostu wkładają więcej wysiłku i mają później rezultaty.
Nie skomentuje twoich 2 ostatnich zdań, nie unoś się.
Do góry
Autor
Dodane dnia 27-11-2011 00:24
od 20 lat, mówisz? a to byście sobie pogadali ;) ale do kompa nie dopuszczę, a na pp to w ogóle :lol:

a na czym się opierasz? obecnie. o postawę (rel/fil-życ.) pytam, bo jakkolwiek odpowiadać na to nie zamierzam, ani przeciągać Cię na moją stronę, łatwiej mi będzie zrozumieć - bo piszesz jednak w innym punkcie widzenia niż ja.
chodzi mi o konkret, czy jest konkret (czy tylko działania na potrzeby chwili). i jak on się prezentuje.

w kwestii altruizmu?
Poetka. Prozaiczka.
Poetka prozaiczna.
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 27-11-2011 00:25
lukasz44,

Próbujesz przeforsować swoje fantazje na temat różnych profesji, ale co to ma do tematu dyskusji? Widzę po avatarze, że kręci Cię najbardziej egocentryczny i pyszny (od pychy, nie od mniam mniam) w historii sportu Murzyn, któremu Bozia przymknęła Parkinsonem usta. Weź sobie to do serca i pomilcz czasem. Pomilczmy we dwoje, ok? :)
Do góry
Autor
lukasz44 Użytkownik
Ekszyn dla czego odnosisz się jedynie do mnie jeśli chodzi o zmianę tematu?
Widzę po avatarze.. aha bez komentarza
Papieżowi też przymkneła niby usta?
Bozia...
Nie zdajesz sobie sprawy kim był Ali.
Ale masz rację w jednej sprawie nie ciągnijmy dalej i wróćmy do początkowego temat ;)
------------------------------------------------------------------------------

Egoizm i altruizm
Do góry
Autor
Dodane dnia 27-11-2011 03:02
Cytat:
lukasz44 napisał/a:
Mało znasz prawdziwych sportowców,

Aha. Sztuczni też występują w przyrodzie? :)

Cytat:
lukasz44 napisał/a:Było wiele sportowców którzy byli inteligentni i dali coś światu.
Jeśli się nie mylę Bracia Klitschko mistrzowie świata boksu w wadze ciężkiej mają doktora z filozofii... w sumie co to jest przy pracy sportowca...

Po pierwsze - nie mają doktoratu z filozofii, tylko z wu-efu.

Po drugie - doceniając ich za doktorat z filozofii, którego nie mają, zaprzeczasz sam sobie. Wcześniej pisałeś, że filozofowanie jest bez sensu i liczy się sport. :D

Po trzecie - wydaje mi się, że poziom tego forum Cię przerasta. Wobec tego radzę iść potrenować. Będzie zdrowiej i bezpieczniej dla środowiska.
E. Wiechert

Do góry
Numer GG
Autor
lukasz44 Użytkownik
Samuel
Po pierwsze, że nie umiesz zakończyć tematu świadczy jedynie o tobie.
Poziom forum mnie przerasta? Dziwny jesteś, chowasz bzdury za ładnymi słowami i uważasz się za nie wiadomo kogo... daj sobie spokój napij się herbaty czy co tam wolisz.

Koniec tematu z moim strony(w końcu trzeba ustąpić....), możemy popisać najwyżej prywatnie jak chcesz ciągnąc dalej...
Tobie również radze potrenować, może ta złośliwość wyparuje z potem, a sporo jej jest.
Do góry
  • Skocz do forum:
Polecane
ShoutBox
  • retro
  • 10/05/2025 18:07
  • Dziękuję za Grechutę, ta wersja też jest niezwykła: [link]