Co ostatnio oglądaliście?
Portal Pisarski » Książki i Filmy » Filmy
Autor
RE: Co ostatnio oglądaliście?
Gandzia Użytkownik
Dodane dnia 31-03-2010 21:51
Biała Masajka - całkiem ciekawy film, opowiadający historię białej kobiety związanej z masajskim wojownikiem.
Do góry
Numer GG
Autor
Vyvern Użytkownik
Dodane dnia 31-03-2010 23:11
'wredne dziewczyny'. z braku zajęcia siedziałem przed telewizorem. i oglądałem co leciało. niestety trafiłem na to. xD. a w piątek mam zamiar obejrzeć 'to' xD.
www.vatokilogodzin.fbl.pl
http://www.lastfm.pl/user/Vatokilogodzin
Do góry
Numer GG
Autor
Deirdre Użytkownik
Dodane dnia 01-04-2010 13:49
Cytat:
Vyvern napisał/a:
'wredne dziewczyny'. z braku zajęcia siedziałem przed telewizorem. i oglądałem co leciało. niestety trafiłem na to. xD. a w piątek mam zamiar obejrzeć 'to' xD.

Jak wyłączysz mózg, to te "Wredne dziewczyny" całkiem dobrze wypadają na tle amerykańskich komediach o ich szkołach średnich. No i grała tam Rachel McAdams... Więc mogę być bezkrytyczna:lol:

Oglądałam po raz enty film "Krwawa niedziela" - jeden z moich ulubionych i porusza tak samo jak oglądałam za pierwszym razem.
'Sé do bheatha, a bhean ba léanmhar,
Do b' é ár gcreach tú bheith i ngéibheann,
Do dhúiche bhreá i seilbh méirleach,
Is tú díolta leis na Gallaibh.
Do góry
Autor
Miladora Użytkownik
Dodane dnia 01-04-2010 14:50
moje-kartki.com.pl/kartki/90/1/d/1092.gif
Zawsze tkwi we mnie coś, co nie przestaje się uśmiechać (Romain Gary).
Do góry
Numer GG
Autor
sirmicho Użytkownik
Jutro w kinach "Ciąża Oke - historia prawdziwa". Reżyserował Lunar.
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 01-04-2010 15:26
I już potem sequel - ''Syn Oke - prawdziwa historia''
Do góry
Autor
Borek707 Użytkownik
Vyvern Jak obejrzysz "TO" to podziel się wrażeniami ;). Mam nadzieję, że książka o tym samym tytule przeczytana?
"Pstre fantazji niechaj płody
Kwitną dla przemiennej mody"
Do góry
Autor
sirmicho Użytkownik
Nie!!! Nie oglądaj "To"!!! Film jest tragiczny, nie zraź się tylko do książki przez niego.
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 01-04-2010 20:12
Nie wiem czy ktoś już o tym filmie tutaj pisał, ale ja chętnie się o nim wypowiem.

Chodzi o "Mistyfikację" w reż. Jacka Koprowicza
Bardzo dobry, momentami nawet świetny film pokazujący rzekome dalsze losy Witkacego, który niczym Elvis okazuje się wiecznie żywy ;)

Plejada gwiazd aktorskich, świetne kreacje obu Stuhrów, witkacowska atmosfera i parę naprawdę mocnych scen..

Nie będę za dużo pisać, bo popsuję przyjemność oglądania.
Naprawdę warto i polecam przed (lub po) obejrzeniem zgłębić zwłaszcza końcówkę tego artykuliku, który wyjaśnia jakie są autentyczne podstawy tej wariacji na temat biografii Witkacego:

http://www.rp.pl/artykul/9131,451226_Witkacy_ukryty_u__kochanki.html
Do góry
Autor
Miladora Użytkownik
Dodane dnia 01-04-2010 20:13
Ja uciekam razem ze swoim Smokiem... :D

www.his.uni.torun.pl/~darekj/webmajstrownia/grafika/animated/smoki/smoki12.gif
Zawsze tkwi we mnie coś, co nie przestaje się uśmiechać (Romain Gary).
Do góry
Numer GG
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 01-04-2010 20:25
Uciekasz przed "Mistyfikacją" czy tak w ogóle?? Rozwiń się nim uciekniecie ze Smokiem :D
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 01-04-2010 21:46
To "Mistyfikacja" już jest?! Obejrzę pewnie, mimo swego rodzaju uprzedzenia z góry. Trochę to ironia losu, że taki nieprzejednany wróg popkultury i kina staje się po latach bohaterem filmowego kryminału.
Mam nadzieję (w zasadzie to nie mam, ale jednak chciałbym), żeby to było warte świeczki i nie było kolejnym "Z motyką na słońce" aka "9". Ale wątpię.

Zresztą niechęć Witkacego do kina zwróciła się już przeciw niemu dwukrotnie - bardzo słabą ekranizacją "Pożegnania jesieni" i koszmarną wręcz "Nienasycenia".
Do góry
Autor
Vyvern Użytkownik
Dodane dnia 01-04-2010 22:04
siła wyższa. u kolegi będę. ^. 'marley i ja' tragedia. szczególnie że do wyboru był 'człowiek z księżyca' (ubóstwiam ten film). cóż. niestety. część klasy (większość) nie lubi filmów biograficznych i niosących morał. i. coś jeszcze. hmmm... a. 'dzień świra'. zdaje się, że nie muszę komentować.
www.vatokilogodzin.fbl.pl
http://www.lastfm.pl/user/Vatokilogodzin
Do góry
Numer GG
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 01-04-2010 22:15
_VV_ - "Mistyfikacja" mimo wszystko nie ma ambicji bardzo pop - świadczy o tym chociażby to, że grają ją tylko w kinach studyjnych.
I myślę, że autorzy chcieli, żeby to było coś więcej niż "kryminał", ale... hm... nie będę Cię zniechęcać.
Ciekawam co powiesz po obejrzeniu.
Moim największym zarzutem jest to, że sama postać Witkacego jest w tym filmie za mało witkacowska jak na mój gust... No ale! Naprawdę da się obejrzeć! :D
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 01-04-2010 23:31
Pan J.Stuhr się chyba średnio do tej roli nie nadaje (może zweryfikuję jak zobaczę). Aktor to skądinąd dobry, ale raczej komediowy (choć miał kilka poważniejszych ról też). Jakoś tak nawet z wyglądu zupełnie nie pasuje, ale to akurat szczegół.
Nie chcę dywagować jak bardzo popowe jest coś, czego nie widziałem, ale biorąc pod uwagę, że dla Witkacego już jazz jako styl muzyki był "nadmiernie rozwydrzoną, pustą rozrywką" to chyba nie byłby zachwycony wykorzystaniem go w takim filmie. No, ale już nie żyje, więc wszystko jedno. Chyba że koncepcja przedstawiona w filmie był prawdą i jednak żyje:D. Film i tak obejrzę, mimo powyższych obaw.
Do góry
Autor
ox Użytkownik
Dodane dnia 02-04-2010 00:45
Remember Me, właśnie wróciłem z seansu. To wcale nie jest zły film, tylko do zakończenia nie jestem przekonany. Najlepszy jest Pierce, pięknie się wścieka...
Do góry
Autor
Mark Użytkownik
Dodane dnia 02-04-2010 21:09
"Darker Than Black" - jak zacząłem około 11 tak nie mogłem się oderwać do samego końca. Historia Hei'a i reszty jego zespołu - pierwsza klasa.
'This is my road from hell'
Do góry
Autor
Deirdre Użytkownik
Dodane dnia 04-04-2010 16:47
The Hurt Locker - nadal jestem pod ogromnym wrażeniem. Film został zrobiony w niezależnym stylu, tak trochę po europejsku, fenomenalne ujęcia. Sam odbiór treści nie jest specjalnie trudny do ogarnięcia, ale i tak, koniec filmu był dla mnie jak obuchem w łeb. Nie wiem czy Oskar zasłużony, bo film wybitnie nie pasuje do ich stylistyki. Albo coś się zmienia, albo lepiej, żeby ex Camerona dostała Oscara:lol: Ale naprawdę, kobitka chyba naprawdę ma coś do powiedzenia. Aha, i amerykańska pompatyczność. Była i jestem bardzo usatysfakcjonowana w jaki sposób została przedstawiona.
'Sé do bheatha, a bhean ba léanmhar,
Do b' é ár gcreach tú bheith i ngéibheann,
Do dhúiche bhreá i seilbh méirleach,
Is tú díolta leis na Gallaibh.
Do góry
Autor
soczewica Użytkownik
Dodane dnia 06-04-2010 17:57
"Patrol" - jakoś nie wczułam się. Film dobrze zrobiony, wszystko na miejscu, aczkolwiek końcówką zepsuli trochę smaczek, taka magia tęczy do mnie nie przemawia. Nie lubię wzmacniania podniosłości.
Powinnam była tam sto razy płakać, ale nie. Jakoś tak bez uczucia. Może dlatego, że jeden z głównych bohaterów miał oblechę na twarzy.
Między nami - piekło - kładka ma szerokość stopy. Gdy tylko jedno na nią wejdzie, spotkamy się na drugim brzegu i staniemy obok siebie. Jeśli obydwoje zechcemy bliskości, spotkamy się na środku kładki, z wyborem - przytulić się mocno, albo spaść osobno.
Do góry
Numer GG
Identyfikator Tlen
Autor
ox Użytkownik
Dodane dnia 06-04-2010 18:14
Shutter Island, ależ to jest rewelacyjny film!
Do góry
  • Skocz do forum:
Polecane
ShoutBox
  • Darcon
  • 13/11/2025 08:17
  • Połowa miejsc w konkursie zajęta. :) Dłużej nie zwlekajcie. ;)
  • Darcon
  • 11/11/2025 08:16
  • Ubywają kolejni artyści, jest jeszcze szeroki wybór, więc nie zwlekajcie. Konkurs czeka. :) Pozdrawiam.
  • Kushi
  • 07/11/2025 20:05
  • Serdeczne pozdrowionka dla wszystkich :):)
  • Miladora
  • 06/11/2025 17:18
  • Witaj, Bereniko, po baaaardzo długiej nieobecności. Miło Cię znowu zobaczyć. :)
  • Berenika
  • 06/11/2025 17:17
  • Jak miło tu zajrzeć po długim czasie :D
  • Darcon
  • 03/11/2025 21:16
  • UWAGA, Drodzy Użytkownicy! Po 3 latach powraca konkurs MALOWANIE SŁOWEM! W tym roku małe zmiany aby lepiej zintegrować naszą społeczność. Oczekujcie newsa i pamiętajcie - kto pierwszy wybór ma lepszy.
  • valeria
  • 30/10/2025 18:10
  • Nikt nie komentuje moich wiersz!:) pozdrawiam logujących się:)
  • Berele
  • 20/10/2025 07:56
  • teraz to nie mam niczego do dodania hihi