Co ostatnio oglądaliście?
Portal Pisarski » Książki i Filmy » Filmy
Autor
RE: Co ostatnio oglądaliście?
araksol Użytkownik
Ojciec Chrzestny
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 25-10-2014 13:53
Przemogłam się, przełamałam się i obejrzałam "Saga Zmierzch: Przed świtem" cz.2.... jedyne co było dobre w tym filmie to lektor... nigdy więcej nie dam się namówić.
Do góry
Autor
maprudigong Użytkownik
Lot nad kukułczym gniazdem
Do góry
Autor
Michal Szulczewski Użytkownik
Dodane dnia 30-10-2014 16:37
Furię (http://filmline.pl/film/furia-2014-58) niedawno zaliczyłem, porządne kino rozrywkowe z masą błędów i schematów, ale co tam jest Sherman, jest Tygrys, jest Brad Pitt, podchodząc bez wygórowanych oczekiwań raczej nikogo Furia nie zawiedzie :)
Do góry
Autor
evelina90 Użytkownik
Ostatnio obejrzałam "Bogowie". Tytułu chyba nikomu przedstawiać nie muszę, film rewelacja, Kot potwierdza, że jest w czołówce aktorów w Polsce. Po prostu każdy musi sobie ten film obejrzeć. Nigdy się nie sugerowałam ocenami na filmwebie, ale proszę- 8,4. Mimo, że nigdy się na oceny nie patrzałam to ta ocena mnie bardzo zaciekawiła. No i według mnie jest to na prawdę bardzo dobry film, ocena być może lekko przesadzona, względem ocen zagranicznych filmów typu Skazani na Shawshank. Lecz bądź co bądź nie oczekiwałam, że film o ś.p. panu Relidze będzie tak dobry.

krioterapia w Gliwicach.
Do góry
Autor
mike17 Użytkownik
Dodane dnia 03-11-2014 17:41
Żadne tam kino, ale mam sentyment - "Sezon na leszcza".
Easy Rider from Nowhere a.k.a Sztywny Pyton, rzecznik Klubu WeSZołego Szampona
Do góry
Autor
Vanillivi Użytkownik
Daniel Madej napisał:
"Gwiazd naszych wina" - opowieść o (niewiarygodnie) idealnych bohaterach, młodych ludziach, zakochanych w sobie i chorych na raka. Prawdopodobnie ma wyciskać łzy, ale jestem złym człowiekiem, więc nie uroniłem nawet jednej.

Mnie też ten film nie przekonał do końca. Taka typowa, banalna historyjka dla nastolatków z "przesłaniem", nic więcej.

Ja ostatnio wałkuję kino azjatyckie i mniej znane produkcje Zhanga Yimou (reżysera "Zawieście czerwone latarnie" i "Dom latających sztyletów";). Warto zwrócić uwagę na jego mniej znane dzieła, gdyż urzekają prostotą i szczerością.
http://www.cala-reszta-nocy.blogspot.com Mój blog o życiu, podróżach i pisaniu.
Do góry
Numer GG
Autor
Michal Szulczewski Użytkownik
Dodane dnia 13-12-2014 22:56
Przedpremierowo (co ja bym zrobił bez poznańskiej Muzy ;)) udało mi się obejrzeć Whiplash (http://www.filmweb.pl/film/Whiplash-2014-698847) i tak na szybko - genialny film, genialny J.K. Simmons i hmm... lepszy niż się spodziewałem (:p) Miles Teller. Będę miał problem za jakiś czas gdy już wyjdą wersje dvd i blu-ray - bo dla tego filmu warto będzie zainwestować w lepsze kino domowe jeśli chodzi o dźwięk :)

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii (http://filmline.pl/film-online/hobbit-bitwa-pieciu-armii-2014-1)- oglądałem już tydzień temu podczas przedpremierowego maratonu i trochę się zawiodłem. Z "nowej" trylogii najbardziej do gustu przypadła mi druga część. "Bitwa Pięciu Armii" miejscami wygląda jakby nikt podczas produkcji ani razu nie spojrzał na nią krytycznym okiem. Jackson już dawno postawił na efektowność scen, a nie ich sensowność i logiczne łączenie w całość, tutaj momentami przekraczał już granice dobrego smaku. Z drugiej strony - efekty są świetne, aktorzy - w większości - znakomici, także spokojnie można się na "Bitwie" dobrze bawić, wszystko jest kwestią tego na jak wiele błędów i zwykłych głupot jesteś w stanie przymknąć oko.
Do góry
Autor
mike17 Użytkownik
Dodane dnia 01-01-2015 16:44
Nowy rok, czas na małe podsumowanko, a więc jedziemy?

Miesiące jesienno-zimowe poświęcamy co roku na „maraton polskich produkcji”, oto, co udało się nam obejrzeć, niektóre filmy po raz pierwszy, inne znane na pamięć.
Wszystkie filmy lubię i będę do nich wracał, co roku, z tą samą przyjemnością.
Niech żyje polskie kino!

Chłopaki nie płaczą
Pod mocnym aniołem
Sezon na leszcza
Kroll
Psy
Psy 2
Dom zły
Wesele
Czas surferów
Szczęśliwego Nowego Jorku
Sara
Bilet na księżyc
Rozmowa z człowiekiem z szafy
Jańcio Wodnik
Pieniądze to nie wszystko
Ciało
Sztos
Sztos 2
E=mc2
Symetria
Zabij mnie glino
Rób swoje ryzyko jest twoje
Nic śmiesznego
Zabić Sekala
Randka w ciemno
To ja złodziej
To nie tak jak myślisz, kotku
Tato
Ida
Kiler
Kiler 2
Jest sprawa
Vinci
Show
Pokaż kotku, co masz w środku
Złoty środek
Trzy minuty 21:37
Kariera Nikosia Dyzmy
Ile waży koń trojański?
Sfora: bez litości
Haker
Francuski numer
Reich
Samowolka
Miasto prywatne
Demony wojny
Dług
Prawo ojca
Superprodukcja
Dzień świra
Kochaj i rób, co chcesz
Last minute
Rh+
Chrzest
Małżowina
Ajlawju
Słodko gorzki
Karate po polsku
Polisz Kicz Project
Róża
Obława
Pokłosie

Specjalny szacun dla „Dekalogu” Kieślowskiego.
Do góry
Autor
mali004 Użytkownik
najnowszego hobbita, swietny film
Do góry
Autor
ciepielak1 Użytkownik
Dodane dnia 13-01-2015 17:08
polecam film Interstellar. Naprawdę dobry film sf ze świetną obsadą i w końcu w miarę działającą fizyką (znaczy się konkretnie chodzi mi o teorię względności Einsteina). Fajny film
Do góry
Numer GG
Autor
mike17 Użytkownik
Dodane dnia 09-02-2015 21:59
Co jakiś czas wracam do filmów moim zdaniem najlepszego, polskiego reżysera i scenarzysty - Wojtka Smarzowskiego - tym razem po raz kolejny "Róża", film jak to u Wojtka ciężki, duszny, momentami obrzydliwy.
Jest kilka wątków: życie na Mazurach w trakcie "wyzwolenia" przez Armię Czerwoną, wątek tamtejszych Niemców, w końcu AK, i jej powiązania z głównym bohaterem, który wiąże się z żoną żołnierza Wermachtu, chroni ją i otacza opieką aż do śmierci, a jest to śmierć niezwykła...

Wielokrotnie gwałcona przez Ruskich, szabrowników i zwykłych bandziorów popada w ciężkie powikłania, na skutek których umiera.
Motyw prymitywnego gwałcenia jest u Smarzowskiego w tym filmie dominującym.

Świetna, bardzo oszczędna rola Dorocińskiego i Kuleszy.
Świetne zdjęcia, i dobre dialogi.

Obraz tak wiarygodny, jakby oglądało się żywą relację z Mazur' 45.

Polecam, ale ludziom o silnych nerwach.
Do góry
Autor
faith Użytkownik
Dodane dnia 15-08-2015 09:04
"Dzika droga" z Reese Witherspoon, w roli głównej. O kobiecie, która w wyniku burzliwej przeszłości, postanawia wyruszyć w liczącą prawie 2000 mil pieszą wędrówkę przez Stany Zjednoczone szlakiem Pacific Crest Trail, by wśród dzikiej natury szukać nowego sensu i samej siebie. Polecam choćby ze względu na świetną ścieżkę dźwiękową.

Dziś może zabiorę się za kolejny film tego reżysera (Jean-Marc Vallée) - Witaj w klubie, za którego Matthew McConaughey i Jared Leto zgarnęli oscary.
Jest nas sosen w lesie wiele,
jeśli umiem to się z nimi rozdarciem dzielę.
Bywają sosny, co się wiatrom nie skłonią,
ale mój pień wiotki, wiatr zwykł kłaść go dłonią.

Lao Che
Do góry
Numer GG
Autor
alkestis Użytkownik
"Witaj w klubie" - oglądałam, średni. Nie zachwycił, trochę zasmucił, ale na poziomie letnim.

"Ręka Boga" - mocny. To było ostatnio. W telewizorni. Też z Matthew M:p Tu był dobry.
Do góry
Autor
SighVVart Użytkownik
Ostatnio skończyłem, po raz kolejny serial "Rodzina Soprano". Polecam. Brutalny świat przestępczy i jego uczestnicy - jako ludzie z krwi i kości. Ze słabościami typowymi dla socjopatów czy innych osobowości psychopatycznych... Miłość, zdrada... Doskonała Lorraine Bracco jako dr Melfi :D
Do góry
Autor
Alicja225 Użytkownik
Byłam w kinie na ,,Małym Księciu" tydzień temu :) Polecam - film nie tylko dla dzieci! Powiedziałabym, iż przede wszystkim dla dorosłych, tak samo jak i książka :) Treść książki została potraktowana, jako cześć opowieści, historii małej dziewczynki, które mama kogoś mi przypominała :p W każdym razie polecam.
Do góry
Autor
littleb Użytkownik
Nie wiem,czy ktoś juz wymienił ale polecam "Zaginiona dziewczyna" wciągający thriller,poweidziałabym,że trochę wgniata w fotel ;)
Do góry
Autor
faith Użytkownik
Dodane dnia 22-08-2015 18:23
littleb napisała:
wciągający thriller,poweidziałabym,że trochę wgniata w fotel

Dobrze wiedzieć, bo ostatnio szukam jakiś dobrych dreszczowców :)

Ja za to ostatnio "Obłąkanych", też thriller właśnie... Fajny klimat, bo rzecz dzieje się w zakładzie psychiatrycznym na przełomie XIX i XX wieku...

Lao Che
Do góry
Numer GG
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 22-08-2015 19:21
faith napisała:
bo rzecz dzieje się w zakładzie psychiatrycznym

to ja mam tak codziennie w domu :)
co to ja oglądałam... dzisiaj w nocy oglądałam "Harold i Kumar uciekają z Guantanamo"... jak ktoś lubi humor a'la Borat i Bruno to polecam :)
Do góry
Autor
faith Użytkownik
Dodane dnia 23-08-2015 10:40
littleb napisała:
polecam "Zaginiona dziewczyna"

Littleb, dziękuję za podrzucenie tytułu, oglądałam wczoraj, rzeczywiście bardzo dobry i zaskakujący :)

Lao Che
Do góry
Numer GG
  • Skocz do forum:
Polecane
ShoutBox
  • mike17
  • 15/09/2024 19:48
  • Jak jesień nadchodzi, to najlepsza pora na zakochanie się :)
  • TakaJedna
  • 12/09/2024 22:05
  • Jak jesień idzie, to spać trzeba!
  • Wiktor Orzel
  • 11/09/2024 13:55
  • A co tutaj taka cisza, idzie jesień, budzimy się!
  • ajw
  • 20/08/2024 14:13
  • I ja pozdrawiam, Zbysiu :)
  • Zbigniew Szczypek
  • 12/08/2024 22:39
  • "Miałem sen, może i nie całkiem senny, zdało mi się, że zagasnął blask dzienny(...) Ziemia lodowata wisiała ślepa, pośród zaćmionego świata (...)Stało się niepotrzebnym, ciemność była wszędzie
  • Zbigniew Szczypek
  • 10/08/2024 19:12
  • Pozdrawiam wszystkich serdecznie, ciesząc się, że mogę do Was wrócić i że nadal tu jesteście - Zbyś ;-}
  • TakaJedna
  • 28/07/2024 16:41
  • Pozdrawiam niedzielnie!
  • Gramofon
  • 19/07/2024 19:56
  • Dziękuję bardzo Jago, a jakby ktoś nie chciał oglądać na facebooku to jest też już na youtube [link]
  • Jaaga
  • 19/07/2024 14:37
  • Powiem, Gramofon, że poeta jesteś pełną gębą i zaczynasz, jak nie przymierzając, Charles Bukowski, on też był listonoszem. Zrobił na mnie wrażenie zwłaszcza wiersz o dociskaniu. Pozdrawiam
  • Gramofon
  • 18/07/2024 17:51
  • Poproszę o feedback bo znajomi to wiadomo, poklepują po plecach :)