Co ostatnio oglądaliście?
Portal Pisarski » Książki i Filmy » Filmy
Autor
RE: Co ostatnio oglądaliście?
valdens Użytkownik
Dodane dnia 26-11-2008 18:19
Cytat:
Gdzie? Proszę mi pokazać palcem, bo możem gópia i nie widzę.

Oczywiście w szczegółach. Ja nie wiem, czy diabeł siedzi w szczegółach, nie jestem pewny, ale wiem na sto procent, że to co odróżnia denny film akcji od świetnego, to szczegóły.

Mówisz, że facet biega, bo jak nie będzie biegać to umrze i że to jest cała fabuła, i dlatego jest to banalne. Masz rację - taka jest cała fabuła. We filmie "Telefon" facet siedzi 90 w budce telefonicznej i wcale nie wychodzi, bo się boi. To też banalna fabuła, prawda?
A filmik Bagińskiego? Ta animacja, gdzie idze sobie pewna rysunkowa postać przez las i nic wielkiego się nie dzieje... A dostał zasłużonego (według mnie Oscara), a niezrozumiałego dla wielu ludzi. A za co ten Oscar? Wiadomo, że za szczegóły. Sztuką jest pokazać dżdżownicę tak, żeby chciało się na nią patrzeć przez 2 godziny, a żadna sztuka pokazywać piękne kobiety i facetów w pięknych pomieszczeniach i pięknie mówiących, tak żeby na nich patrzeć. Szczegóły wykonania...

P.S.
Ostatnio czytałem jedno opowiadanie, gdzie "nic się nie działo", bo od początku do końca ojciec i syn grali sobie w szachy, a ja byłem bardziej zaniepokojony, a nawet przestraszony, niż na większości opowiadań o wampirach jakie czytałem. Coś wisiało w powietrzu. I to było nie gdzie indziej, a w szczegółach właśnie.
- Pływanie wyszczupla - powiedział wieloryb.
Do góry
Numer GG
Autor
TomaszObluda Użytkownik
Dodane dnia 26-11-2008 18:26
Chciałem coś napisać, jeszcze napisać na temat głupoty biegania i strzelania,ale zostałem przekonany.Tzn po tym ch... "Telefonie" , brak mi argumentów. :(

Ale na pewno Pani KenG, jeszcze będzie walczyć o swoje zdanie. Ja się zgadzam, że te szczegóły w jakiś sposób świadczą o filmie akcji. No bo przecież "Szklana pułapka" i "Zabójcza broń" to nie filmy zmuszające do myślenia, ale są dobrą sensacją. heh

Do góry
Autor
KenG Użytkownik
Dodane dnia 26-11-2008 18:31
No faktycznie nie widzę... :| Dla mnie, tak samo jak dla ciebie, szczegóły przeważają o wszystkim. "Dwunastu gniewnych ludzi" to film, w którym kompletnie nic się nie dzieje, a nie mogę się oderwać od ekranu. Tam każde zdanie się liczy. Takich filmów jest znacznie więcej. Kolejny raz przekonujemy się, że de gustibus non est disputandum i podobają nam się różne rzeczy :) Dla mnie filmy z Jamesem S. są takie same - prócz tych, których rzecz jasna nie oglądałam - przepełnione wręcz szczegółami aż do bólu głowy. Nie wybralibyśmy się razem do kina ;)
"Boże! Proszę, daj mi siłę, abym pogodził się z tym, czego zmienić nie mogę; odwagę, abym zmienił to, co zmienić mogę i mądrość, abym potrafił odróżnić jedno od drugiego." <Reinhold Niebuhr>
Do góry
Numer GG
Autor
TomaszObluda Użytkownik
Dodane dnia 26-11-2008 18:46
Cytat:
Dla mnie filmy z Jamesem S. są takie same - prócz tych, których rzecz jasna nie oglądałam
Cytat:

Jak smutno być aktorem. Ostatnio, ktoś mi powiedział, ze Elijah Wood , mimo Hooligans(gdzie podobno nie pasował) nadal jest Frodem i Frodem pozostanie. A co to za Frodo co zjada w Sin City ludzkie części ciała :)

Kilka ról Romeów i młodych rewolwerowców, a od razu zapomina się o genialnych rolach, a nowe nie zrywają łatki romantycznego chłopca. I tak już zawsze.

Wierze, że mimo Transportera 3 --- :) Pan James jeszcze sobie zagra w czymś co wymaga więcej niż aikido, czy jakim on tam stylem walczy :D
Do góry
Autor
valdens Użytkownik
Dodane dnia 26-11-2008 18:50
No do zgody nie dojdziemy, ale bić się też nie będziemy. Ja też coś wynoszę z tego typu dyskusji. Dochodzę do wniosku, że bardzo często forma jest ważniejsza od treści, a w związku z tym warto czepiać się przecinków, kropek, czytać poradniki, żeby w końcu dojść do takiego mistrzowstwa, by pisać banały zapierające czytelnikowi dech w piersiach. Pomyślcie tylko jak wówczas można opisać wydarzenia niebanalne. Jaka potencja drzemie w opanowanych szczegółach.
Do góry
Numer GG
Autor
TomaszObluda Użytkownik
Dodane dnia 26-11-2008 19:08
- Święte słowa, święte słowa Mr Valdens - zgodził się Tomasz.

:)
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 26-11-2008 20:36
Ja bym nie polecała "Eragona". Książka średnia, więc nie należało się spodziewać, że film będzie arcydziełem kinematografii. Naprawdę, nie polecam.

Za to zachęcam do obejrzenia trylogii "Piratów z Karaibów", jeśli ktoś jeszcze nie zdążył zerknąć. Naprawdę fajne. Tylko trzeba uważać, żeby się nie zgubić w fabule, bo trochę zamotana moim zdaniem. Efekty specjalne - :yes:
Do góry
Autor
TomaszObluda Użytkownik
Dodane dnia 26-11-2008 20:50
Zamotana? Miłość syna do ojca, chłopaka do dziewczyny, dziewczyny do chłopaka, zemsta, ambicja i chciwość --- a wszystko w cieniu Jacka Sparrowa :) Mają nakręcić czwartą cześć, gdzie Deep będzie grał pierwsze skrzypce.
A jeśli mowa o graniu to muzyka Hansa Zimmera do drugiej i trzeciej części świetna :)
Do góry
Autor
ginger Użytkownik
Dodane dnia 26-11-2008 21:12
"Piraci..." fajni. Ja lubię. Jack jest nieziemski po prostu :D
que bonito seria tu mar si suspiera yo nadar
Do góry
Numer GG
Autor
soczewica Użytkownik
Dodane dnia 27-11-2008 20:44
lissi na lodzie, cy cuś - ubaw jak skurczybyk. głupie to niesamowicie, ale lubię ten film...

kobieta w błękitnej wodzie - zastrzeżeń więcej, niż długość filmu.
Między nami - piekło - kładka ma szerokość stopy. Gdy tylko jedno na nią wejdzie, spotkamy się na drugim brzegu i staniemy obok siebie. Jeśli obydwoje zechcemy bliskości, spotkamy się na środku kładki, z wyborem - przytulić się mocno, albo spaść osobno.
Do góry
Numer GG
Identyfikator Tlen
Autor
Jack the Nipper Użytkownik
Dodane dnia 27-11-2008 21:04
Cytat:
ginger napisał/a:
Jack jest nieziemski po prostu :D

B) Tylko, żeby D. nie był zazdrosny :smilewinkgrin:
Gdyby Bóg chciał, aby ludzie chodzili nago, to by nas takimi stworzył.
Do góry
Numer GG
Autor
ginger Użytkownik
Dodane dnia 27-11-2008 21:23
To ciii... Nie pokazuj mu tego :smilewinkgrin:
que bonito seria tu mar si suspiera yo nadar
Do góry
Numer GG
Autor
Hyper Użytkownik
Ha! "Sens życia" Monty Pythona.
download1.klimacik.pl/e-gify.com/1356.gif

RYBA rządzi, RYBA radzi, RYBA nigdy cię nie zdradzi!.
Do góry
Autor
Pudelko Użytkownik
Dodane dnia 27-11-2008 23:13
ostatnio widziałam polski film - "Jasminium"
Do góry
Autor
valdens Użytkownik
Dodane dnia 27-11-2008 23:54
A ja dziś też polski film - "Niezawodny system". Całkiem fajny. Lubię polskie kino coraz bardziej.
Do góry
Numer GG
Autor
dwa_warkocze Użytkownik
Właśnie zobaczyłam kolejny odcinek "Gotowych na wszystko" - tornado było.
"Nobody expects the Spanish Inquisition!"
Do góry
Autor
gabstone Użytkownik
Dodane dnia 29-11-2008 01:46
"W sieci kłamstw" z Di Caprio. Zaskoczona jestem bardzo pozytywnie
.

Polacy są zbyt inteligentni jak na swoje położenie geograficzne. Jarosław Iwaszkiewicz
Do góry
Numer GG
Autor
nerevarine Użytkownik
Ja właśnie jestem po wczorajszym seansie "To nie tak jak myślisz kotku". Nie powiem - zabawne sytuacje :)
Do góry
Autor
valdens Użytkownik
Dodane dnia 29-11-2008 11:40
Ja wczoraj ponownie obejrzałem "Prawdziwe kłamstwa" z Arnoldem. W TVP1 leciał. Bardzo lubię ten film :yes: Chyba bardziej niż wszystkie Bondy.
Do góry
Numer GG
Autor
wiedzmin89 Użytkownik
Dodane dnia 29-11-2008 12:08
A ja niedawno ogladalem Infiltracje, Jack Nicholson, Di Caprio i Damon w rolach glownych, swietny, strasznie mi sie podobal, Nicholson pasuje na gangstera nie wiem czemu tak pozno dostal taka role
Polecam tez Krolowie ulicy z Reeves'em, nawet dr house tam gra :p:p tzn oczywiscie kogos innego
Uleczy cię czas, ta wszystkożerna świnia, i staniesz się kaleką.
Do góry
Numer GG
  • Skocz do forum:
Polecane
ShoutBox
  • Kazjuno
  • 08/10/2024 09:28
  • Dzięki Zbysiu, też Ciebie pozdrawiamy. Animujmy ruch oddolny, żeby przywrócić PP do życia.
  • ajw
  • 07/10/2024 23:26
  • I ja pozdrawiam :) Zdrówka i samych serdeczności :)
  • Zbigniew Szczypek
  • 07/10/2024 21:36
  • Dar, AJW, Kazjumo - serdecznie Was pozdrawiam i dziękuję Dar za troskę - będzie dobrze! Wszystkich na PP pozdrawiam - nie poddawajcie się i wzajemnie odwiedzajcie, tak zbudujecie "swoją potęgę" ;-}
  • Dar
  • 22/09/2024 22:52
  • Zbyś Oława . Mam nadzieję, że będzie dobrze.
  • Wiktor Orzel
  • 18/09/2024 08:33
  • Dumanie, pisanie i komentowanie tekstów. ;)
  • TakaJedna
  • 16/09/2024 22:54
  • Jesień to najlepszy czas na podumanie.
  • mike17
  • 15/09/2024 19:48
  • Jak jesień nadchodzi, to najlepsza pora na zakochanie się :)
  • TakaJedna
  • 12/09/2024 22:05
  • Jak jesień idzie, to spać trzeba!
  • Wiktor Orzel
  • 11/09/2024 13:55
  • A co tutaj taka cisza, idzie jesień, budzimy się!
  • ajw
  • 20/08/2024 14:13
  • I ja pozdrawiam, Zbysiu :)