Autor |
RE: Pojedynki literackie - edycja trzecia
|
zajacanka
Użytkownik
|
Dodane dnia 25-03-2013 00:12 |
|
Aż mnie zemdliło! Powodzenia dla zawodników, serio
|
Make peace not war.
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
mizantrupia
Użytkownik
|
Dodane dnia 25-03-2013 01:59 |
|
Sama słodycz.
W sumie powinno być "wanilinowy", skoro o tym w saszetkach mowa : D
|
robię foteczki
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Wasinka
Użytkownik
|
Dodane dnia 25-03-2013 09:05 |
|
Jak zwał, tak zwał - może być potocznie, może być saszetkowo .
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
ivis
Użytkownik
|
Dodane dnia 25-03-2013 09:17 |
|
mmmm.... jest ok. no przecież
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Wasinka
Użytkownik
|
Dodane dnia 25-03-2013 09:37 |
|
Drepczę nóżkami z niecierpliwością, bo jestem ciekawa Waszej waniliowej/wanilinowej wyobraźni
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
pablovsky
Użytkownik
|
Dodane dnia 25-03-2013 10:17 |
|
Całkiem słodka propozycja Nie narzekajmy, gorszy byłby np. "Olej rzepakowy"
Przeczytałem wczoraj, jak wyglądał przebieg pierwszej edycji. Oj, działo się!
Nawet, co niektórzy próbowali dopuszczać się ciosów poniżej kolan Nie wszyscy widać zrozumieli, że to TYLKO zabawa, a nie mistrzostwa Europy.
Nic nie sugeruję, ale czy nie może dojść do podobnych sytuacji w kolejnym konkursie?
PANI "A" : Wiesz z kim jestem w parze? Tekst o żuczku będzie mój!
PAN "B" : Czytałem droga "A" już na privku, twoja historyjka jest świetna, masz u mnie głos! A poza tym i tak nie lubię tej "C", z którą rywalizujesz, więc spoko!
Na takie sytuacje oczywiście nie ma wyjścia, ale jest sposób, by je ograniczyć do minimum.
Wystarczy zmienić pary na cztery grupy.
Grupy A, B, C, D po czterech uczestników. Obecne pary umieścić w takim podziale grupowym.
A później?
Wystawić prace również anonimowo, ale grupowo. I oceniać.
Najlepsze (Waszym zdaniem) opowiadanie w grupie - ocenić na 4 pkt, słabsze na 3 pkt, później analogicznie - dwa i jeden punkt.
Dwie "najlepsze" prace z każdej grupy - awans.
I znowu podział, tym razem na dwie grupy. W ten sposób doszlibyśmy szybciutko i sprawnie do grupy finałowej z czterema uczestnikami.
Większe emocje, więcej zabawy, no i mniejsze szanse na "nietaktowne podejście do tematu".
Nie trzeba rewolucji, już w tej edycji można się pokusić o takowy eksperyment.
I najważniejsze- szybciej wyłonimy zwycięzcę, ponieważ w konkursie napiszemy nie cztery, a tylko trzy teksty.
Wasinka, zaryzykuj proszę zmiany z korzyścią dla wszystkich
|
pablo pablovsky vel Zły Zaskroniec - człowiek o niewielu twarzach.
Redaktor naczelny kwartalnika "No czytaj mi, ciociu!"
Publicysta miesięcznika "Jak zostać gangsterem"
Prezes stowarzyszenia "Klub WeSZołego SZampona"
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
zawsze
Użytkownik
|
Dodane dnia 25-03-2013 10:37 |
|
Wiesz, pablovsky, ja doceniam inicjatywę, ale zmiana zasad po starcie konkursu jest trochę nie na miejscu (msz). Ale pomysł ciekawy. Widać że opętał Cię rewolucyjny szał (twórczy)
|
Jestem wciąż niejasna, niesyta. - A. Osiecka
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
pablovsky
Użytkownik
|
Dodane dnia 25-03-2013 11:01 |
|
zawsze - masz rację. Czuję się opętany!
A co do zasad- w sumie, to byłyby tylko kosmetyczne zmiany, a takie można stosować przed rozpoczęciem jakiegokolwiek konkursu Zwłaszcza, jeżeli kwestia dotyczy norm wartości w rywalizacji. Mam na myśli tzw. Fair Play.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Marxxx
Użytkownik
|
Dodane dnia 25-03-2013 12:03 |
|
Nagroda rzeczywiście jest kusząca, ale czy na pewno warta tego, żeby zamówić taniec z Lucyferem? (Bo oszuści idą do piekła. Tak słyszałem! )
pablovsky, rozumiem twój niepokój, ale prawda jest taka, że najlepszą obroną na tego typu podstępy, jest napisanie na tyle zjawiskowego tekstu, żeby reszta portalu zagłosowała na Ciebie
A koncepcja pojedynków literackich jest dla mnie atrakcyjna, właśnie dlatego, że są to pojedynki. Wiesz, playoffy - tak, faza grupowa - nie Oczywiście można pomyśleć nad zmianą zasad i takie myśli jak twoja są cenne, ale też byłbym za tym, żeby odbyło się to w przerwie pomiędzy edycjami, a nie w trakcie.
|
Na horyzoncie topi się słońce...
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Magicu
Użytkownik
|
Dodane dnia 25-03-2013 12:41 |
|
W takim razie do boju! Niech słodkość będzie z wami!
A tak przy okazji to chciałam dodać, że cukier waniliowy i wanilinowy do dwie różne rzeczy...
|
Nie jest najważniejsze, byś był lepszy od innych. Najważniejsze jest, byś był lepszy od samego siebie z dnia wczorajszego. - Mahatma Gandhi
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Kaero
Użytkownik
|
Dodane dnia 25-03-2013 12:45 |
|
pablovsky, wiem bardzo dobrze (od kuchni), że redakcja zawsze stara się unikać działania TWA (Towarzystwa Wzajemnej Adoracji). W pewnej mierze trzeba jednak ufać w uczciwe działania użytkowników. Z tego, co wiem, to już druga edycja, która była całkiem niedawno, przebiegła bez większych problemów.
Co do słowa kluczowego: Wasinko, stwierdzam, że się nie spodziewałam
|
A ja leżę i leżę i leżę i nikomu nie ufam i nikomu nie wierzę.
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Wasinka
Użytkownik
|
Dodane dnia 25-03-2013 13:38 |
|
pablovsky napisał: Wasinka, zaryzykuj proszę zmiany z korzyścią dla wszystkich
Pablovsky, każda edycja wnosi trochę zmian, jednak staramy się nie zmieniać zasad w trakcie (zobacz, ile szumu było ze zmianą jedynie terminu). Może w następnej edycji pojawią się kolejne/inne punkty regulaminu.
Dziękuję za pomysły. Są zawsze w cenie.
W ostatniej edycji walka rozgrywała się raczej fair play. Jeden głos tylko był odrzucony - takim sytuacjom staramy się przeciwdziałać, stąd punkt w regulaminie.
Bawmy się!
Magicu napisała: A tak przy okazji to chciałam dodać, że cukier waniliowy i wanilinowy do dwie różne rzeczy...
Wiem, Magicu. Daliśmy dowolność (po sugestii mizantrupii, że jednak cały czas kojarzy się cukier waniliowy z wanilinowym). Możecie w swych opowieściach używać cukru waniliowego lub taż tańszego zamiennika wanilinowego. Możecie też opowiedzieć o walce wanilii i etylowaniliny.
Marxxx napisał: A koncepcja pojedynków literackich jest dla mnie atrakcyjna
Cieszy nas to bardzo.
Kaero napisała: Co do słowa kluczowego: Wasinko, stwierdzam, że się nie spodziewałam
Niezbadane są umysły i serca redaktorskie, Kaero .
Bawcie się dobrze, szalejąc z Weną.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Kaero
Użytkownik
|
Dodane dnia 25-03-2013 16:03 |
|
Wasinka napisała: Niezbadane są umysły i serca redaktorskie, Kaero
Coś o tym wiem. W każdym razie pomysł powoli się rodzi
|
A ja leżę i leżę i leżę i nikomu nie ufam i nikomu nie wierzę.
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Wasinka
Użytkownik
|
Dodane dnia 25-03-2013 16:42 |
|
Wiem, że wiesz .
I dobrze, że się rodzi .
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
vilanne
Użytkownik
|
Dodane dnia 25-03-2013 17:06 |
|
Ha, kolejne wyzwanie, to mi się podoba!
A co do pierwszej edycji i posądzeń o załatwianie głosów, skoro już ten temat został ponownie poruszony, to szczerze mówiąc, naprawdę nie sądzę, żeby ktoś sobie takowe głosy załatwiał Wtedy nie mogłam za bardzo się wypowiedzieć, gdyż byłam jedną z uczestniczek, ale, z tego, co pamiętam, te posądzenia akurat dotyczyły głównie mojego tekstu. Teraz więc mogę zupełnie szczerze zakomunikować, że z mojej strony nie było żadnych chwytów poniżej pasa. Nie prosiłam nikogo, by głosował na mój tekst. Nawet dla bezpieczeństwa nie wspomniałam znajomym, że biorę udział w takim konkursie.
Też się wówczas trochę zbulwersowałam i było mi przykro, że takie małe było zaufanie do uczestników, tak mała wiara w ich uczciwość. Przecież chyba wszyscy jesteśmy tu po to, żeby się czegoś nauczyć, wymieniać doświadczeniami w pisaniu, itp. Nie po to, by wygrywać za wszelką cenę. Myślę, że nawet nagrody nie są warte tego, by tak szargać swoją reputację Myślę, że większą nagrodą jest sama satysfakcja z podjętej rywalizacji.
Mam nadzieję jednak, że taka sytuacja już się nie powtórzy. Bo naprawdę wierzę, że wszyscy bierzemy udział w tych pojedynkach w jednym celu: by się sprawdzić i trochę pogimnastykować swój umysł
Powodzenia wszystkim!
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
pablovsky
Użytkownik
|
Dodane dnia 25-03-2013 17:18 |
|
vilanne napisał/a: bierzemy udział w tych pojedynkach w jednym celu: by się sprawdzić i trochę pogimnastykować swój umysł
Dokładnie tak, vilanne, podpisuję się pod tym! Myślę, że w tej kwestii wszystko zostało wyjaśnione, pora zająć się naszą wanilinką
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Wasinka
Użytkownik
|
Dodane dnia 25-03-2013 20:05 |
|
Vilanne dobrze ujęła cel naszej zabawy.
Szlachetne boje ze słowami i wspólne akcje-reakcje .
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
mizantrupia
Użytkownik
|
Dodane dnia 25-03-2013 20:32 |
|
Też się już zaczęłam zastanawiać czy to może o mnie chodzi, huhu.
Mi się podobają obecne zasady i pojedynki jeden na jednego. Zastanawiam się tylko jaki będzie stosunek oceniających do piszących, w końcu to sporo uczestników, sporo tekstów : D
|
robię foteczki
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Wasinka
Użytkownik
|
Dodane dnia 25-03-2013 20:40 |
|
Mnie się wydaje, że już sam fakt, że mazantrupia (osoba, która dopiero wówczas zarejestrowała się na PP, więc mało jeszcze znana) wygrała ostatnie pojedynki, świadczy o uczciwości głosujących.
Nie rozpatrujmy bitwy na słowa pod tym kątem, bo straci w końcu cały urok. To jest zabawa - na poziomie i w literackich kręgach, że tak to ujmę. W dodatku z możliwością sprawdzenia siebie i nutą szlachetnej rywalizacji.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
pablovsky
Użytkownik
|
Dodane dnia 27-03-2013 01:49 |
|
Co taka cisza? Czy ktoś już coś przesłał? Ja już jestem przygotowany do boju, tekst dojrzewa. I pozostaje mieć nadzieję, że ... dojrzeje
|
|
|
Do góry |
|