Czego słuchacie?
Portal Pisarski » Z innej beczki » Luźne rozmowy
Autor
RE: Czego słuchacie?
Esy Floresy Redaktor
Theatre of Tragedy - A distance there is

http://www.youtube.com/watch?v=X1ReF-IlzxU
Możemy być tylko tym kim jesteśmy, nikim więcej i nikim mniej.
Do góry
Numer GG
Autor
Deggial Trismegistos Użytkownik
Odświeżam:)
Słucham głównie ciężkiej muzyki, z której najbardziej cenię zespoły z kręgu symfonicznego metalu (Therion, Rhapsody, Haggard) i okolic gotyku (Lacrimosa, The Vision Bleak). Poza tym nie gardzę poezją śpiewaną, muzyką filmową, klasyczną i różnymi dziwnymi, melancholijnymi nutami.

Ostatnio często słucham tego:
http://www.youtube.com/watch?v=Wam4t9Kam7c
Do góry
Autor
sirmicho Użytkownik
Lacrimosa, Therion i Haggard. Już Cię lubię:)

Esy - Ciebie za tę piosenkę też:)
Do góry
Autor
Mark Użytkownik
Dodane dnia 21-03-2010 04:47
Ostatnio Samael się przypałętał:

Samael - Slavocracy

http://www.youtube.com/watch?v=aMzWysnhr5c
'This is my road from hell'
Do góry
Autor
Jack the Nipper Użytkownik
Dodane dnia 21-03-2010 09:48
Nowe IMMOLATION
Gdyby Bóg chciał, aby ludzie chodzili nago, to by nas takimi stworzył.
Do góry
Numer GG
Autor
Euridice Użytkownik
Dodane dnia 21-03-2010 10:22
Rock, metal ( odłamy tegoż) poezja śpiewana. Czasem, lecz rzadko coś innego.
Bycie Poetą jest jak bycie szewcem, codziennie szyjemy własne myśli ze słowami, w których następnie uczymy się chodzić. - Ja.
Do góry
Autor
heartshake Użytkownik
Dodane dnia 21-03-2010 18:12
Zmuszona jestem słuchać muzyki klasycznej, która w prawdzie mi odpowiada, byleby nie była grana na harfie. Najwięcej słucham muzyki podpadającej pod Metal czyli Cancer Bats, Gallows, Architects, Bring Me The Horizon, Alexisonfire, Suicide Silence, Saetia, Despised Icon, Carnifex, The Horrors, Parkway Drive.
Do góry
Autor
Euridice Użytkownik
Dodane dnia 21-03-2010 18:15
Czemu zmuszona? Ja właściwie też ze względu na zawód w jakim się szlifuję :D.
Bycie Poetą jest jak bycie szewcem, codziennie szyjemy własne myśli ze słowami, w których następnie uczymy się chodzić. - Ja.
Do góry
Autor
blemish Użytkownik
Każdy gatunek ma coś godnego uwagi do zaoferowania, więc słucham przede wszystkim dobrej muzyki, najchętniej industrialu i muzyki eksperymentalnej. Nie ograniczajmy się do pojedynczych, wybranych utworów, albumy nie po to są albumami, żeby słuchać tylko fragmentów.
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 23-03-2010 19:00
Cytat:
nie po to są albumami, żeby słuchać tylko fragmentów.

Św. słowa!
Cytat:
przede wszystkim dobrej muzyki, najchętniej industrialu i muzyki eksperymentalnej.

Jeszcze bardziej św.!
Co eksperymentalnego polecisz (jakiś 1 szczególny album)?
Do góry
Autor
blemish Użytkownik
Trudno polecić jeden szczególny album czy zespół. Bo, jeśli chodzi o muzykę eksperymentalną, to od kilku dekad pojawiają się świetne albumy. Od siebie poleciłbym takie zespoły jak Can, Nurse With Wound, Current 93, Foetus, Coil czy Throbbing Gristle. Jeśli chcesz namiary na konkretne płyty - daj znać.
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 23-03-2010 20:04
Spoko, nie chodziło mi o jakiś 1 najlepszy. Te zespoły mniej lub bardziej kojarzę , zaś 2 ostatnie są jednymi z moich ulubionych. Dodałbym z tych klimatów jeszcze np. Laibach czy Skinny Puppy. Can i Nurse With Wound znam słabiej (jakieś pojedyncze nagrania tylko) - co byś z nich polecił szczególnie?
Do góry
Autor
blemish Użytkownik
Skinny Puppy też bardzo lubię, Laibach już trochę mniej. Jeśli chodzi o Can to zdecydowanie poleciłbym Tago Mago (1971) i Ege Bamyasi (1972) (z naciskiem na tą pierwszą). Najlepszą płytą Nurse With Wound jest wg mnie Thunder Perfect Mind (1992), ale np Homotopy to Marie (1981) czy A Sucked Orange (1989) też warto poznać. Ja sam osobiście jeszcze wielu płyt nie słuchałem, mogę polecić tylko coś z tych, które znam i które wg mnie są godne uwagi. Daj znać, czy trafiłem w gusta!
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 23-03-2010 20:39
Dla mnie najlepsze płyta industrialna (ze znanych mi) to "20 jazz funk greats" Throbbing Gristle, a po niej chyba "Horse Rotorvator" Coila, o ile można to industrialem nazwać (no bo momentami to jednak takie melodyjne balladki:D ) i na trzecim dałbym coś Laibacha, za którym mniej przepadasz ("WAT", Kapital", albo "Let it be" - może jednak spróbuj którejś z tych płyt).
Z "mniej znanych" (jak to zabawnie brzmi w tym kontekście) albumów bardzo polecam "Evanescense" grupy Scorn (jej liderem jest Mick Harris często kojarzony z hardcore'owego Napalm Death), zwłaszcza niezwykle mroczny utwór "Automata".
Do góry
Autor
blemish Użytkownik
Dzięki za rekomendacje, pewnie się zapoznam z tym w przyszłości, tym bardziej, że niektóre z nich już od jakiegoś czasu mam na liście życzeń. Ja, mimo iż cenie najbardziej tą pierwszą falę industrialu z początku lat 80-tych, to na pierwszym miejscu umieściłbym "The Downward Spiral" Nine Inch Nails. A znasz Swans?
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 23-03-2010 21:02
Znam Swans od dość dawna (można powiedzieć, że od nich zaczynałem szukanie tego typu dźwięków), ale w ich przypadku zawsze wolałem te lżejsze (bardziej rockowe) nagrania. Np. płyta "Filth" była dla mnie jedną z najgorszych w ogóle, ale błędem byłoby oceniać zespół na jej podstawie.

NiN też zacny zespół. Jakbym pociągnął to swoje zestawienie parę miejsc dalej, też pewnie by się Spirala znalazła. :)
Do góry
Autor
blemish Użytkownik
A ja lubię Swans w całości i w kawałkach (bo solówki Giry i Jarboe tez się bronią). Żeby zaraz nas stąd nie przegonili przez te rozmowy o złej i niecnej muzyce, hehehe.
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 23-03-2010 21:11
Jakby co, to grzecznej muzyki tez słucham - Szopena np.:) (choć znowu nie wiem też, czy taka "Etiuda rewolucyjna" jest dozwolona :D
Do góry
Autor
blemish Użytkownik
A ja głównie jazzu ostatnio słucham - Davis, Coltrane, Mingus, Monk, same perełki.
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 23-03-2010 21:42
Nie przepadam za jazzem. Powiedzmy, że go nie rozumiem, choć równie dobrze może chodzić o coś innego.
Do góry
  • Skocz do forum:
Polecane
ShoutBox
  • Miladora
  • 06/11/2025 17:18
  • Witaj, Bereniko, po baaaardzo długiej nieobecności. Miło Cię znowu zobaczyć. :)
  • Berenika
  • 06/11/2025 17:17
  • Jak miło tu zajrzeć po długim czasie :D
  • Darcon
  • 03/11/2025 21:16
  • UWAGA, Drodzy Użytkownicy! Po 3 latach powraca konkurs MALOWANIE SŁOWEM! W tym roku małe zmiany aby lepiej zintegrować naszą społeczność. Oczekujcie newsa i pamiętajcie - kto pierwszy wybór ma lepszy.
  • valeria
  • 30/10/2025 18:10
  • Nikt nie komentuje moich wiersz!:) pozdrawiam logujących się:)
  • Berele
  • 20/10/2025 07:56
  • teraz to nie mam niczego do dodania hihi
  • alkestis
  • 19/10/2025 19:07
  • Berele, oj jakże Nietzsche przewraca się w grobie :p Chociaż na Twoje szczęście dodałeś, że "niektóre" style :D
  • Berele
  • 19/10/2025 10:26
  • Przy niektórych stylach muzyki wydaje mi się, że lubienie piosenek to proces czysto fizjologiczny. Jesteśmy ukształtowani do rozumienia mowy, ale też płaczu, prośby, jęku, ochrzanu itd. To melodie...
  • Wiktor Orzel
  • 15/09/2025 11:17
  • A kogo my tu widzimy :D Można czytać setki razy, a można tylko raz, jak komu pasuje. ;)
  • TomaszObluda
  • 14/09/2025 18:18
  • dawno nie czytałem poezji, Jak czytać wiersze? Raz i to co w pierwszej chwili poczułem jest ważne. Czy może więcej razy, aż do lepszego zrozumienia?