Autor |
początkujący inaczej ;)
|
arthrawn76
Użytkownik
|
Dodane dnia 30-03-2013 19:54 |
|
Witam ciepło z prawie wiosennego Belfastu mam kilka pytań i liczę na pomoc
Jeśli chcę wydać zbiór własnych artykułów, publikowanych wcześniej w innych miejscach, czy mogę to zrobić spokojnie - będąc ich autorem, czy muszę starać się o zgodę gazety o wykorzystanie własnych materiałów? Jak to jest z prawami autorskimi (nigdy nikomu nie przekazywałem praw do swoich artykułów)...
Czy istnieje "specjalna formułka", która może "załatwić" późniejszy proces o np zniesławienie...chodzi mi o to, że chcę napisać opowiadanie, będące komentarzem do obecnej sytuacji politycznej w malej miejscowości. Chcę przenieść akcję w odlegle czasy - średniowiecze, a faktycznym postacią przypisać przydomki np zamiast Krzysztofa Lazanii, Krzysztof Pobożny...w mojej mieścinie wszyscy wiedzą kto to, ale nie pojawi się w tekście z imienia i nazwiska...czy tekst znany z filmów iż podobieństwo było czysto przypadkowe, blebleble coś pomoże
Szukam także kogoś kto zajmuje się klątwami...szukam tekstu klątwy np w łacinie...
Mam pomysł i chcę go zrealizować...praca historyczna, z lekkim przymrożeniem oka czekam i liczę na pomoc...
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
RE: początkujący inaczej ;)
|
WholeTruth
Użytkownik
|
Dodane dnia 30-03-2013 22:02 |
|
wydaje mi się, że sprawa jest do obgadania z pracodawcą. jeśli piszemy do gazety utwory stają się w pewnym sensie jej własnością... po dokładniejsze informacje przeszukaj internet - artykuły prawne. albo skonsultuj się z jakimś specem. )
|
Nie byłem poetą.
Ta świadomość nie przyniosła ulgi, tylko wściekłość, że prawa ewolucji mogły wyposażyć jeden i ten sam umysł w taką wrażliwość i taką nieudolność.
J. Fowles
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Silvus
Użytkownik
|
Dodane dnia 31-03-2013 00:07 |
|
Na pierwszy ogień polecam Ustawę o Prawie autorskim i prawach pokrewnych. Nie jestem pewien wszakże, czy znajdziesz tam wszystko, co chcesz, nie czytałem:
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19940240083
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 30-04-2014 11:37 |
|
warto zaglądać co jakiś czas do ustawy aby nas nie wyrolowano i do tego dokładnie czytać umowy.
nawierzchnie na plac zabaw
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Wiktor Orzel
Administrator
|
Dodane dnia 30-04-2014 12:14 |
|
arthrawn76 napisał: Czy istnieje "specjalna formułka", która może "załatwić" późniejszy proces o np zniesławienie...chodzi mi o to, że chcę napisać opowiadanie, będące komentarzem do obecnej sytuacji politycznej w malej miejscowości.
Najbezpieczniej będzie jak zniekształcisz nieco prawdziwe imiona i nazwiska. W ten sposób nikt nie będzie Ci mógł zarzucić zniesławienia.
arthrawn76 napisał: Jeśli chcę wydać zbiór własnych artykułów, publikowanych wcześniej w innych miejscach, czy mogę to zrobić spokojnie - będąc ich autorem, czy muszę starać się o zgodę gazety o wykorzystanie własnych materiałów?
To już zależy od tego jaką umowę podpisałeś z ową gazetą. Jak podpisałeś umowę o przeniesieniu praw autorskich (majątkowych) na czas określony z uwzględnieniem wszystkich pól eksploatacji (prasa, druk, internet) to masz lipę i te teksty, które pisałeś do gazety, do czasu wygaśnięcia umowy nie mogą być nigdzie indziej publikowane.
|
wiktororzel.pl
|
|
Do góry |
|