początkujący inaczej ;)
Autor
początkujący inaczej ;)
arthrawn76 Użytkownik
Witam ciepło z prawie wiosennego Belfastu :) mam kilka pytań i liczę na pomoc :)
Jeśli chcę wydać zbiór własnych artykułów, publikowanych wcześniej w innych miejscach, czy mogę to zrobić spokojnie - będąc ich autorem, czy muszę starać się o zgodę gazety o wykorzystanie własnych materiałów? Jak to jest z prawami autorskimi (nigdy nikomu nie przekazywałem praw do swoich artykułów)...
Czy istnieje "specjalna formułka", która może "załatwić" późniejszy proces o np zniesławienie...chodzi mi o to, że chcę napisać opowiadanie, będące komentarzem do obecnej sytuacji politycznej w malej miejscowości. Chcę przenieść akcję w odlegle czasy - średniowiecze, a faktycznym postacią przypisać przydomki np zamiast Krzysztofa Lazanii, Krzysztof Pobożny...w mojej mieścinie wszyscy wiedzą kto to, ale nie pojawi się w tekście z imienia i nazwiska...czy tekst znany z filmów iż podobieństwo było czysto przypadkowe, blebleble coś pomoże:)
Szukam także kogoś kto zajmuje się klątwami...szukam tekstu klątwy np w łacinie...
Mam pomysł i chcę go zrealizować...praca historyczna, z lekkim przymrożeniem oka :) czekam i liczę na pomoc...
Do góry
Autor
RE: początkujący inaczej ;)
WholeTruth Użytkownik
Dodane dnia 30-03-2013 22:02
wydaje mi się, że sprawa jest do obgadania z pracodawcą. jeśli piszemy do gazety utwory stają się w pewnym sensie jej własnością... po dokładniejsze informacje przeszukaj internet - artykuły prawne. albo skonsultuj się z jakimś specem. ;))
Nie byłem poetą.
Ta świadomość nie przyniosła ulgi, tylko wściekłość, że prawa ewolucji mogły wyposażyć jeden i ten sam umysł w taką wrażliwość i taką nieudolność.
J. Fowles
Do góry
Autor
Silvus Użytkownik
Dodane dnia 31-03-2013 00:07
Na pierwszy ogień polecam Ustawę o Prawie autorskim i prawach pokrewnych. ;) Nie jestem pewien wszakże, czy znajdziesz tam wszystko, co chcesz, nie czytałem:

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19940240083
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 30-04-2014 11:37
warto zaglądać co jakiś czas do ustawy aby nas nie wyrolowano i do tego dokładnie czytać umowy.

nawierzchnie na plac zabaw
Do góry
Autor
Wiktor Orzel Administrator
Dodane dnia 30-04-2014 12:14
arthrawn76 napisał:
Czy istnieje "specjalna formułka", która może "załatwić" późniejszy proces o np zniesławienie...chodzi mi o to, że chcę napisać opowiadanie, będące komentarzem do obecnej sytuacji politycznej w malej miejscowości.

Najbezpieczniej będzie jak zniekształcisz nieco prawdziwe imiona i nazwiska. W ten sposób nikt nie będzie Ci mógł zarzucić zniesławienia.

arthrawn76 napisał:
Jeśli chcę wydać zbiór własnych artykułów, publikowanych wcześniej w innych miejscach, czy mogę to zrobić spokojnie - będąc ich autorem, czy muszę starać się o zgodę gazety o wykorzystanie własnych materiałów?

To już zależy od tego jaką umowę podpisałeś z ową gazetą. Jak podpisałeś umowę o przeniesieniu praw autorskich (majątkowych) na czas określony z uwzględnieniem wszystkich pól eksploatacji (prasa, druk, internet) to masz lipę i te teksty, które pisałeś do gazety, do czasu wygaśnięcia umowy nie mogą być nigdzie indziej publikowane.
wiktororzel.pl
Do góry
  • Skocz do forum:
Polecane
ShoutBox
  • Berele
  • 16/11/2024 11:56
  • Siema. Znalazłem strasznie fajną poetkę: [link] Co o niej sądzicie?
  • ajw
  • 01/11/2024 19:19
  • Miło Ciebie znów widzieć :)
  • Kushi
  • 31/10/2024 20:28
  • Lata mijają, a do tego miejsca ciągnie, aby wrócić chociaż na chwilę... może i wena wróci... dobrego wieczorku wszystkim zaczytanym :):)
  • Szymon K
  • 31/10/2024 06:56
  • Dziękuję, za zakwalifikowanie, moich szant ma komkurs. Może ktoś jeszcze się skusi, i coś napiszę.
  • Szymon K
  • 30/10/2024 12:35
  • Napisałem, szanty na konkurs, ale chciałem, jeszcze coś dodać. Można tak?
  • coca_monka
  • 18/10/2024 22:53
  • hej ;) już pędzę :) taka zabiegana jestem, że zapominam się promować ;)
  • Wiktor Orzel
  • 17/10/2024 08:39
  • Podeślij nam newsa o książce, wrzucimy na główną:)
  • coca_monka
  • 14/10/2024 19:33
  • "Czterolistne konie" wyszły na początku września, może nawet gdzieś się wam rzuciły pod oczy ;)
  • coca_monka
  • 14/10/2024 19:32
  • Bonjour a tout le monde :) Dawno mnie tu nie było! Pośpieszam z radosną informacją, że można mnie zakupić papierowo :)
  • mike17
  • 10/10/2024 18:52
  • Widzę, że portalowe życie wre. To piękne uczucie. Każdy komentarz jest bezcenny. Piszmy je, bo ktoś na nie czeka :)