Autor |
Czym nas karmi Hollyłódź?
|
Tyler Durden
Użytkownik
|
Dodane dnia 27-04-2008 10:43 |
|
Poziom światowego kina spadł, większość kręconych teraz filmów to płytkie badziewie, nafaszerowane efektami, z kiepskim scenariuszem. I chodzi tu zarówno o produkcje kinowe, jak i telewizyjne. Na stronie www.film.org.pl znalazłem ciekawe artykuły, które lekko ośmieszają produkcje, którymi sporo osób się zachwyca. Podam linki:
Prison Break (to szczególnie mi się podobało, sam wychwyciłem sporo błędów w tym dziwacznym serialu) http://www.film.org.pl/prace/50_prawd_prison_break.html
Szklana Pułapka 4 http://www.film.org.pl/prace/50_prawd_diehard40.html
Transformers http://www.film.org.pl/prace/50_prawd_transformers.html
Artykuły są fajnie, inteligentnie napisane, lekko i zabawnie. Niekoniecznie po to, by szydzić z filmów, ale by ukazać ich...prostotę? Czekam na Wasze wypowiedzi
Właśnie przeczytałem kolejny artykuł, tym razem o "Lost".
http://film.org.pl/prace/50_prawd_lost.html
Życzę miłej lektury i zapraszam do dyskucji Zarówno obrońców tych filmów, jak i tych, którzy też dopatrzyli się błędów.
|
"It's only after you've lost everything that you're free to do anything."
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
RE: Czym nas karmi Hollyłódź?
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 27-04-2008 12:49 |
|
Po gruntownej lekturze "Die Hard o4" doszłam do wniosku, że autor ma rację. Nigdy nie myślałam o tym filmie w ten sposób byc może dlatego, że nie byłabym w stanie wychwycić tych (teraz bardzo widocznych) gaf popełnionych przez realizatorów. Swoją droga, jak widzę Bruce'a Willisa i filmy z jego uziałem...to myslę, że on do niewielu swoich ról pasuje.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Tyler Durden
Użytkownik
|
Dodane dnia 27-04-2008 12:51 |
|
No nie uogólniajmy. 12 małp, Szósty zmysł i choćby poprzednie części Die Hard to filmy w których dawał radę. Mi się te artykuły bardzo podobają, bo sam często oglądając zauważam różne błędy. Mam nadzieję, że pod tematem będzie jeszcze dyskusja
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
valdens
Użytkownik
|
Dodane dnia 27-04-2008 13:23 |
|
Tylerze, chyba zjadło Ci się pl przy adresie, bo wrzuciło mnie na angielską stronę.
Później trafiłem tam, gdzie miałem i przeczytałem sobie o filmie "Once", który mi się bardzo podobał i o dziwo zauważyłem, że recenzent wcale tego filmu nie wyśmiał. fenks Got
|
- Pływanie wyszczupla - powiedział wieloryb.
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Tyler Durden
Użytkownik
|
Dodane dnia 27-04-2008 13:29 |
|
Racja. Już poprawione. To jest całkiem dobra strona filmowa. Rzuciłem akurat te linki, bo bardzo ciekawe artykuły wg mnie (szczególnie o Prison Break, opinię autora podzielam w stu procentach).
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 27-04-2008 14:18 |
|
Prison Break...wg mnie to ciąg niemozliwych do wykonania sztuczek, gość jest supermenem, macgyver'em i jeszcze na dodatek jest zabojczo przystojny... Jestem wrogiem tego serialu bo jest on na bardzo niskim poziomie...nasuwa mi sie tu podobieństwo do równierz rewelacyjnego serialu Lost, w którym oprocz fajnych (tyłków) niektórych aktorów nie ma nic... To co ostatnio serwuje nam kino hollywoodskie naprawde nie ma nic wspolnego z jakąkolwiek wartością.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Firewarrior
Użytkownik
|
Dodane dnia 04-12-2008 18:41 |
|
13. Kiedy uciekasz przed policją nie rośnie ci zarost. (Prison Break) - HAHAHAHA
Świetny ten artykuł
|
http://www.gosia-firewarrior.deviantart.com <- oprócz pisania także rysuję, zapraszam do mojej galerii.
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
TomaszObluda
Użytkownik
|
Dodane dnia 15-01-2009 08:06 |
|
Czytałem ten o Transformers.Gdyby nie wstęp tylko te 50pkt pomyślałbym że recenzent to idiota. Bo to adaptacja komiksu. Ale,że we wstępie udowodnił,że nie jest durniem wybaczam mu. Trochę rzeczywiście błędów znalazł. Jednak to film dla czytelników komiksu, ja jako dzieciak czytałem, trochę się zawiodłem, ale ogólnie był ok. Bardziej podobał mi się Spiederman wszystkie 3 części, Ironman, Xmen, Hulk z Northonem. Czekam na kolejne części, no i na Avengers , ciekaw jestem jak zrobią Kapitana Amerykę, a jeszcze mogliby GIJOE nakręcić
Nie przeczytałem jeszcze tekst o LOST, tam to dopiero chrzani. Cytat: Nieważne gdzie jesteś, uważaj na niedźwiedzie polarne. One są wszędzie. Płakać prawię zacząłem nad tym człowiekiem. O to chodzi w tym filmie. Na tym to polega wszystko. Taka konwencja. No cóż można poradzić to przykre.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Vivaldi
Użytkownik
|
Dodane dnia 15-01-2009 08:15 |
|
Cytat: TomaszObluda napisał/a:Bardziej podobał mi się Spiederman wszystkie 3 części, Ironman, Xmen, Hulk z Northonem. Czekam na kolejne części, no i na Avengers  , ciekaw jestem jak zrobią Kapitana Amerykę, a jeszcze mogliby GIJOE nakręcić
Xmen i IronMan daje radę. Hulk z Nortonem lepszy od filmu anga Lee a Spiderman troche infantylny ;p A G.I Joe juz nakręcone, premiera chyba w pierwszym kwartale tego roku ;p
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
TomaszObluda
Użytkownik
|
Dodane dnia 15-01-2009 08:22 |
|
Cytat: a Spiderman troche infantylny No ale ja tak, go lubię,że nawet to mogłem znieść. Cytat: A G.I Joe juz nakręcone, premiera chyba w pierwszym kwartale tego roku Wow czas szukać trailerów. No i jeszcze w tym roku wyjdzie Son Goku vs Picollo czyli Dragon Ball
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Vivaldi
Użytkownik
|
Dodane dnia 15-01-2009 08:37 |
|
Cytat: TomaszObluda napisał/a:
No i jeszcze w tym roku wyjdzie Son Goku vs Picollo czyli Dragon Ball
Co do tego, to akurat nie miałbym zbyt wielkich nadziei. Zwłaszcza po obejrzeniu trailera ;p
Osobiście czekam na Watchmen. No i na grugiego Żelazniaka ;]
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
TomaszObluda
Użytkownik
|
Dodane dnia 15-01-2009 08:48 |
|
http://watchmen--trailer.blogspot.com/ wygląda nieźle. Może być naprawdę udana adaptacja.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Vivaldi
Użytkownik
|
Dodane dnia 15-01-2009 09:15 |
|
Tak, o ile Fox niczego nie spieprzy w filmie, bo oni lubia docinac filmy tak, żeby opchnąć jak najwiekszej liczbie ludzi, kompletnie nieraz olewając zamysł i ambicje twórców...
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
valdens
Użytkownik
|
Dodane dnia 15-01-2009 22:18 |
|
Tak, to wygląda dobrze 
P.S.
Weźcie mi polećcie coś dobrego na 100% sprawdzonego w tym klimacie, bo czuję się trochę opóźniony, kiedy czytam te tajemnicze tytuły, co tu wymieniacie. Oglądałem tylko "Ghost of the shell" (wypasione było) i "Final Fantasy" (chyba najstarszą część i tez było super).
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Vivaldi
Użytkownik
|
Dodane dnia 15-01-2009 22:36 |
|
To znaczy w jakim klimacie? ;p
Jesli chodzi o adaptacje komiksowe, to obowiązkowo Iron Mana, Hellboya (zwłaszcza częśc pierwszą, choc i druga nienajgorsza), Batmana (pierwsze dwie i ostanie dwie częsci ), X-menów (zwłaszcza pierwsze dwie części), oczywiście Sin city ;], po trosze także Transformers. Jak jestes mało wybredy, to możesz zajrzec jeszcze do Incredible Hulk (to ten z E. Northonem) czy spidermena. Omijaj Fantastic four ;p
Jesli ci chodzi natomiast o anime (to przez tego "Ghost in the Shell" to możesz jeszcze sprawdzic druga część GitS-a, Akirę, Jin-Roh - The Wolf Brigade, może jeszcze Metropolis ;p
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
valdens
Użytkownik
|
Dodane dnia 15-01-2009 22:38 |
|
O matko Za duży wybór, załamałeś mnie
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Vivaldi
Użytkownik
|
Dodane dnia 15-01-2009 22:42 |
|
W chwili obecnej mam około 600 filmów w wideotece ;p Szlag mnie trafia, jak mi przychodzi wybrac film na wieczór ;p
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
valdens
Użytkownik
|
Dodane dnia 19-01-2009 15:48 |
|
W tytule stoi "Łódz", a nikt tu nie mówi o polskich filmach, a te, według mnie zasługują na to, by o nich rozmawiać. Ja ostatnio oglądam więcej polskich niż hollywoodzkich i doskonale się z tym czuję
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Vivaldi
Użytkownik
|
Dodane dnia 19-01-2009 16:26 |
|
Osobiście nie lubię polskiego kina. Nie wiem, czy to przez te epickie superprodukcje, czy durne komedyjki z Lubaszenką, w każdym razie nie jestem w stanie przekonać się do produkcji z ostatnich lat, choć podobno kilka dobrych się znalazło...
Z drugiej strony, "Psy" były niczego sobie ;]
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
TomaszObluda
Użytkownik
|
Dodane dnia 04-03-2009 13:22 |
|
ja ostatnio odświeżam. widziałem PSY i PSY II - całkiem niezłe filmy się wydają. Zwłaszcza dialogi. Genialna scena "Janek Wiśniewski padł'. Chłopaki nie płaczą, też zabawny. Widziałem też po raz pierwszy "Świadka koronnego" - całkiem fajny pomysł z tą retrospekcją. I niedopowiedzenie pewne. To filmy dla Polaków chyba tylko, ale czasem warto popatrzyć na swoje.
|
|
|
Do góry |
|