Kolejność odbierania bodźców w pisaniu
Autor
Kolejność odbierania bodźców w pisaniu
Krwawy Użytkownik
Witam.
Kiedyś trafiłem na tekst Feliksa Kresa, w którym opisywał jaka jest naturalna kolejność odbieranych przez człowieka bodźców, którą warto by zastosować przy pisaniu. Niestety nie mogę znaleźć tego tekstu, więc kieruję się tutaj z prośbą o pomoc w odtworzeniu tego. Jaka jest kolejność wzrok, słuch, powonienie, odczucia temperatury, dotyk itp?
Do góry
Autor
RE: Kolejność odbierania bodźców w pisaniu
Usunięty Gość
Dodane dnia 12-05-2014 15:30
Nie znam się, ale chyba od siły bodźą to zależy. W sensie, że np. intensywny zapach narzuca się szybciej od słabego.
Do góry
Autor
KsiazkowyMol Użytkownik
Według mnie wszystko zależy od sytuacji, kontekstu i umiejętnośći korzystania z języka. Trzymanie się szablonu będzie zbyt widoczne.
Do góry
Autor
labedz Użytkownik
Dodane dnia 06-06-2014 23:07
KsiazkowyMol napisała:
Według mnie wszystko zależy od sytuacji, kontekstu i umiejętnośći korzystania z języka. Trzymanie się szablonu będzie zbyt widoczne.

Tyle, że ten szablon istnieje, czy tego chcemy, czy nie.
Wiadomo, że w koszmarnie ciemnym pomieszczeniu dana postać/osoba będzie bardziej wyczulona na bodźce dźwiękowe, a w koszmarnie ciemnym pomieszczeniu, w którym panuje absolutna cisza, a na dodatek coś potwornie śmierdzi, prym będzie wiódł węch. Inaczej percepcja wygląda w nocy, inaczej w dzień, inaczej w lecie, gdy więcej jest wokół zapachów, inaczej w zimie. Inaczej percepuje ktoś przygłuchawy, inaczej niedowidzący. Ale:
abstrahując od kontekstów, sytuacji i okoliczności wynikających z obrazu świata przedstawionego, zdrowy człowiek w pierwszej kolejności podczas procesu percepcji stawiał będzie na wzrok. Nie tylko mężczyzna, drogie panie. Wzrokowcami jesteśmy wszyscy. Potem idzie słuch. Następnie sądzę, że już wymiennie: wrażenia dotykowe, węch i smak. Choć idę o zakład, że smak w dziewięćdziesięciu dziewięciu procentach przypadków będzie na końcu, bo jednak przeważnie po ten rodzaj zmysłu sięgamy w sytuacji percypowania rzeczywistości najostrożniej i przeważnie na końcu (nie wyobrażam sobie normalnego człowieka, który - dajmy na to - obserwując nieznany sobie przedmiot zacznie od włożenia go sobie do ust, by dowiedzieć się jak smakuje i zrobi to zanim go obejrzy, sprawdzi, czy wydaje jakieś dźwięki, jaki jest w dotyku i jak pachnie... Jasne, jeśli chce się łamać schemat, to można odwrócić naturalną kolejność, tylko obawiam się, że wyjdzie to idiotycznie, jeśli nie będzie rzetelnie umotywowane).
Niestety, nie wiem o jakim tekście myślisz, Krwawy, ale myślę, że mógłbyś poczytać o konstruowaniu testów psychofizycznych. Podejrzewam, że znalazłbyś tam wiele odpowiedzi.
Wolał umrzeć, niż dać się zabić.
Do góry
  • Skocz do forum:
Polecane
ShoutBox
  • Berele
  • 16/11/2024 11:56
  • Siema. Znalazłem strasznie fajną poetkę: [link] Co o niej sądzicie?
  • ajw
  • 01/11/2024 19:19
  • Miło Ciebie znów widzieć :)
  • Kushi
  • 31/10/2024 20:28
  • Lata mijają, a do tego miejsca ciągnie, aby wrócić chociaż na chwilę... może i wena wróci... dobrego wieczorku wszystkim zaczytanym :):)
  • Szymon K
  • 31/10/2024 06:56
  • Dziękuję, za zakwalifikowanie, moich szant ma komkurs. Może ktoś jeszcze się skusi, i coś napiszę.
  • Szymon K
  • 30/10/2024 12:35
  • Napisałem, szanty na konkurs, ale chciałem, jeszcze coś dodać. Można tak?
  • coca_monka
  • 18/10/2024 22:53
  • hej ;) już pędzę :) taka zabiegana jestem, że zapominam się promować ;)
  • Wiktor Orzel
  • 17/10/2024 08:39
  • Podeślij nam newsa o książce, wrzucimy na główną:)
  • coca_monka
  • 14/10/2024 19:33
  • "Czterolistne konie" wyszły na początku września, może nawet gdzieś się wam rzuciły pod oczy ;)
  • coca_monka
  • 14/10/2024 19:32
  • Bonjour a tout le monde :) Dawno mnie tu nie było! Pośpieszam z radosną informacją, że można mnie zakupić papierowo :)
  • mike17
  • 10/10/2024 18:52
  • Widzę, że portalowe życie wre. To piękne uczucie. Każdy komentarz jest bezcenny. Piszmy je, bo ktoś na nie czeka :)