problem porozumiewania się bohaterów
Autor
problem porozumiewania się bohaterów
anna123124 Użytkownik
Witam,

Piszę powieść fantastyczną, która rozgrywa się na całym współczesnym świecie i do tego na różnych planetach. Chciałam was zapytać jak rozwiązać problem porozumiewania się bohaterów, bo wiadomo że wszędzie używało by się innych języków, jeśli zacznę kombinować z jakimś tłumaczeniem, że jeden tłumaczy drugiemy książka może stać się dość sztywna. Czy skoro jest to powieść fantastyczna myślicie, że można by przymknąć na to oko dla dobra książki i zrobić tak, że jakby pominąć ten problem i aby wszyscy mogli się ze sobą porozumiewać normalnie w tym samym języku?
Do góry
Autor
RE: problem porozumiewania się bohaterów
Miladora Użytkownik
Dodane dnia 05-11-2014 14:41
Anno, jeżeli książkę napiszesz takim niestylistycznym językiem, jak zamieszczony post, to nie wróżę jej powodzenia. ;)

A co do odpowiedzi na Twoje pytanie - zawsze możesz wymyślić uniwersalny język obowiązujący w całej galaktyce, choć oczywiście poszczególne planety czy nacje mogą mieć także swój własny.

Miłej zabawy w pisanie :)
Zawsze tkwi we mnie coś, co nie przestaje się uśmiechać (Romain Gary).
Do góry
Numer GG
Autor
Silvus Użytkownik
Dodane dnia 05-11-2014 19:30
Jak dla mnie, wnioskując na przykład z prozy Tolkiena czy Lema, dobrym pomysłem byłoby zadanie sobie pytania: czy kwestia (czy nawet: bariera) kulturowa (lub tylko językowa) jest kwestią ważną? Na przykład - bohaterowie pochodzący z innych planet mogą nie chcieć nauczyć się swojego języka, bo nie lubią swoich nacji. Z drugiej strony, jeśli jednak nie ma to znaczenia, po prostu chodzi o pokazanie, że mieszkają od siebie daleko, ale różnice kulturowe nie są tak istotne, to myślę, że nie ma sensu poruszać kwestii językowych tylko po to, by ich jeszcze czymś odróżnić. No, chyba, że cała powieść koncentruje się na kwestiach językowych/kulturowych z założenia, wtedy można pomyśleć o wzmiance, że musieli brać ze sobą tłumacza w podróże itp.
Do góry
Autor
kozik Użytkownik
Uderzasz w czysto fantasy czy sci-fic ? wzmianka o kilku planetach powoduje, że pomyślałem o sci-fic i staktach kosmicznych :O choć przecież mogą przenikać z planety do planety przez np. portale, lub tunele.
Jeśli zamierzasz użyć elementów science-fiction to bohaterowie mogą mieć w uszach niewielkie urządzenia tłumaczące mowę czy coś w tym stylu. Jest coś takiego bodajże w parlamencie europejskim? o.O

Jeżeli to fantasy z magią i tymi sprawami to ważniejsi bohaterowie mogą posiadać jakieś amulety lub przedmioty, które umożliwiałyby im komunikację w różnych językach. Np. naszyjnik, że specjalnego tworzywa/surowca, który współgra z mózgiem i rozumie obcą mowę :D

Pamiętaj że w fantasy nie ma ograniczeń, tylko wyobraźnia ! a im bardziej osobliwy pomysł, tym lepiej :) Powodzenia !
Do góry
  • Skocz do forum:
Polecane
ShoutBox
  • Berele
  • 16/11/2024 11:56
  • Siema. Znalazłem strasznie fajną poetkę: [link] Co o niej sądzicie?
  • ajw
  • 01/11/2024 19:19
  • Miło Ciebie znów widzieć :)
  • Kushi
  • 31/10/2024 20:28
  • Lata mijają, a do tego miejsca ciągnie, aby wrócić chociaż na chwilę... może i wena wróci... dobrego wieczorku wszystkim zaczytanym :):)
  • Szymon K
  • 31/10/2024 06:56
  • Dziękuję, za zakwalifikowanie, moich szant ma komkurs. Może ktoś jeszcze się skusi, i coś napiszę.
  • Szymon K
  • 30/10/2024 12:35
  • Napisałem, szanty na konkurs, ale chciałem, jeszcze coś dodać. Można tak?
  • coca_monka
  • 18/10/2024 22:53
  • hej ;) już pędzę :) taka zabiegana jestem, że zapominam się promować ;)
  • Wiktor Orzel
  • 17/10/2024 08:39
  • Podeślij nam newsa o książce, wrzucimy na główną:)
  • coca_monka
  • 14/10/2024 19:33
  • "Czterolistne konie" wyszły na początku września, może nawet gdzieś się wam rzuciły pod oczy ;)
  • coca_monka
  • 14/10/2024 19:32
  • Bonjour a tout le monde :) Dawno mnie tu nie było! Pośpieszam z radosną informacją, że można mnie zakupić papierowo :)
  • mike17
  • 10/10/2024 18:52
  • Widzę, że portalowe życie wre. To piękne uczucie. Każdy komentarz jest bezcenny. Piszmy je, bo ktoś na nie czeka :)