Autor |
Muzyka a poetyzm
|
Archangel
Użytkownik
|
Dodane dnia 06-12-2014 13:04 |
|
Witam Was!
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że pojawiłem się na tym forum gdyż bardzo zainteresował mnie temat wierszy, które byłyby pisane aby potem móc wykorzystać je w muzyce. Pisząc moje teksty od paru lat zauważyłem, że często są one niespójne tzn. wykorzystuje dużo przerywników, banalnych słów oraz powtarzam się. Mam nadzieję, że doszlifowanie tekstów na tym oto forum pomoże mi zwiększyć skill w pisaniu tekstów, bardzo bym prosił o jakieś rady dla początkującego, jak sobie stawiać cele, jak trenować ponieważ jestem w tym kompletnym laikiem a bardzo ten temat mnie interesuje, proszę o wypowiedzi z waszej strony.
Pozdrawiam
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
RE: Muzyka a poetyzm
|
Miladora
Użytkownik
|
Dodane dnia 06-12-2014 18:41 |
|
Archangel napisał: bardzo bym prosił o jakieś rady dla początkującego,
Na stronie głównej, po prawej, są "Przydatne linki", a pod spodem "Debiut poetycki" i "Dekalog dobrego wiersza".
Warto do nich zajrzeć.
A potem zacząć publikować swoje utwory i czekać na zdanie komentujących.
Jeżeli nie boisz się krytyki, to na pewno zajrzę do Ciebie.
Bo też interesuje mnie muzyka.
Witaj na portalu, Archangel - i miłej zabawy.
|
Zawsze tkwi we mnie coś, co nie przestaje się uśmiechać (Romain Gary).
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
labedz
Użytkownik
|
Dodane dnia 07-12-2014 21:14 |
|
Po pierwsze: dużo czytaj. Dobrej poezji, uznanej już i docenionej.
No i próbuj. Wrzucaj swoje teksty chociażby i na tym portalu, rzeczowi krytycy taką Ci tu dadzą szkołę stylu, że sam szybko zaczniesz załapywać w którą stronę się rozwijać.
|
Wolał umrzeć, niż dać się zabić.
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Archangel
Użytkownik
|
Dodane dnia 09-12-2014 21:10 |
|
Dziękuję wam bardzo za odpowiedzi Dużo czytam ostatnio, ponad 100 stron dziennie, ażeby poprawić mój słownik. Niemniej jednak nie mam kompletnie pojęcia o czym mam pisać. Wydaję mi się, że mam bardzo bogatą wyobraźnie, aczkolwiek nie mogę się przemóc do konkretnych tematów. Wiem, że napiszecie mi coś w stylu, że boję się opinii lub tym podobne ale mi się wydaję, że to nie w tym tkwi problem. Ja właśnie chciałbym już posłuchać konskruktywnej krytyki i nawet cieszyć się z błędów bo wtedy będę mógł coraz to bardziej dowiadywać się na czym to polega. Widnieje na tej stronie jakiś dział w którym eksperci mogą podrzucać tematy początkującym a następnie to oceniać? Lub jakiś kącik, czat, coś w tym stylu. Prosiłbym o odzew początkujących abyśmy mogli razem potrenować(nie chciałbym, żeby pisali do mnie 15 latkowie bo wiem, że nie przyłożą się do zadania)
Pozdrawiam serdecznie,
wschodzący muzyk.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Miladora
Użytkownik
|
Dodane dnia 10-12-2014 00:04 |
|
Archangel napisał: nie mam kompletnie pojęcia o czym mam pisać.
Wsłuchuj się w siebie, reaguj na świat i własne przeżycia i emocje, zapisuj nawet strzępki myśli, które wydadzą Ci się ciekawe, próbuj ująć w słowa refleksje, jakie się narzucają, a także uczucia. I obrazy, które widzisz, bo z nawet najbardziej codziennych można wydobyć perełki, tylko trzeba patrzeć na świat przez pryzmat wrażliwości na jego piękno.
Co wcale nie znaczy, by unikać tego, co boli, dręczy, niepokoi lub przeciw czemu się buntujemy.
Archangel napisał: Widnieje na tej stronie jakiś dział w którym eksperci mogą podrzucać tematy początkującym a następnie to oceniać?
Nie. Ale przecież sam możesz sobie zadawać tematy.
Nawet codziennie.
Na przykład - możesz usiąść w oknie o zmierzchu i opisać w poetycki sposób to, co widzisz i czujesz. Tylko staraj się patrzeć głębiej niż na co dzień. Spróbuj opowiedzieć sobie ten widok, znaleźć poetyckie porównania dla tego, co się dzieje, sięgnąć do wyobraźni i namalować słowami obraz.
Takie tematy są dobre jako wprawki. Natomiast za skarby nie bierz się za miłość, bo to dla początkujących zbyt trudny temat i łatwo wpaść w banał i ckliwość.
Dobrze, że rozszerzasz słownictwo. Możesz też przy pisaniu zaglądać do internetowego słownika synonimów, by unikać powtórzeń tych samych wyrazów.
A co do czytania - czytaj świadomie, to znaczy rejestruj, w jaki sposób i jakimi środkami poetyckimi posługują się inni piszący. Jak wyglądają różne formy wierszy. Wsłuchuj się w ich rytm i melodykę.
Powodzenia
|
Zawsze tkwi we mnie coś, co nie przestaje się uśmiechać (Romain Gary).
|
|
Do góry |
|