Jakie Polecacie tomiki poezji ?
Portal Pisarski » Książki i Filmy » Książki
Autor
Jakie Polecacie tomiki poezji ?
Usunięty Gość
Dodane dnia 09-05-2015 12:21
Hej szukam czegoś nowego do poczytania z poezji POLSKIEJ. Co polecacie ? Czy ostatnio w0adło Wam w ręce coś ciekawego, refleksyjnego ? Tylko żeby nie było to nic ekstrawaganckiego pokroju Moja Jest Ta Ziemia m. Buliżańskiej ;).

PS. Co uważacie ogólnie o twórczości Dyckiego, czy ktoś czytał jego najnowsze dzieło Kochanka Norwida? O czym ona jest ?

Proszę o pomoc ;)
Do góry
Autor
RE: Jakie Polecacie tomiki poezji ?
Usunięty Gość
Dodane dnia 09-05-2015 15:24
tomik-antologia "Rozbudzeni poezją" wyd. miniatura :)
lubię i polecam :)
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 09-05-2015 16:46
Dzięki Dark a o Dyckim coś wiesz ?;).
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 09-05-2015 16:52
Obiło mi się o uszy, ale nie czytałam :) więc nie mogę ci nic powiedzieć :)
Do góry
Autor
introwerka Użytkownik
Apollo,

co do Dyckiego - niedawno skończyłam jego tomik "Piosenka o zależnościach i uzależnieniach" i jestem pod wielkim wrażeniem. To niesamowita poezja, pod względem formalnym także przez to, że każdy wiersz podejmuje i przekształca jakiś motyw z poprzednich, przez co treść dzieje się dosłownie "między wierszami". Pod kątem tematyki, to niezwykle poruszający tom o przyjaźni, śmierci, związkach międzyludzkich (podmiot jego wierszy jest gejem), chorobie matki (schizofrenia), traumatycznym dorastaniu, korzeniach. Zdecydowanie polecam wszystkim miłośnikom dobrej współczesnej poezji. Dodam, że tom był wyróżniony Nike i Nagrodą Literacką Gdynia.
"miłość
jest jedyną fortecą
dość mocną, by jej zaufać".
(Marianne Moore)
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 10-05-2015 01:43
Dzięki Intro za odpowiedź, właśnie już zaraz zamówię " Oddam wiersze w dobre ręce" jego autorstwa ;) To są wszystkie wiersze zebrane od ' 88 do 2010 bez Kochani Norwida wydanej w 2014 ;) Dziękuję, chcętnie się czegoś od niego nauczę ;) BARDZO GORĄCO I NAJSERDECZNIEJ DZIĘKUJĘ ;) Cieszę się że ktoś w ogóle tutaj zajrzał ;).
Do góry
Autor
s0fa Użytkownik
Z poezji polskiej poleciłabym Ci Piotra Barańskiego i jego tomik "Skrajności". Niezwykle uczuciowy.
Do góry
Autor
Ares Użytkownik
Polecam cieniutki tomik Borgesa "Pochwała cienia".
Konieczność istnienia trudna jest do zniesienia...
Do góry
Autor
zanetka Użytkownik
s0fa napisała:
Z poezji polskiej poleciłabym Ci Piotra Barańskiego i jego tomik "Skrajności". Niezwykle uczuciowy.

Bardzo świetna książka. W szczególni że wywołuje dość burzliwe emocje. Wpływa na nasze myślenie, na mnie wpłynęła poprzez odniesienia się do innych osób. Mam nadzieje że uda sie to zmienić. Polecam serdecznie bo warto przeczytać.
Do góry
  • Skocz do forum:
Polecane
ShoutBox
  • Kushi
  • 07/11/2025 20:05
  • Serdeczne pozdrowionka dla wszystkich :):)
  • Miladora
  • 06/11/2025 17:18
  • Witaj, Bereniko, po baaaardzo długiej nieobecności. Miło Cię znowu zobaczyć. :)
  • Berenika
  • 06/11/2025 17:17
  • Jak miło tu zajrzeć po długim czasie :D
  • Darcon
  • 03/11/2025 21:16
  • UWAGA, Drodzy Użytkownicy! Po 3 latach powraca konkurs MALOWANIE SŁOWEM! W tym roku małe zmiany aby lepiej zintegrować naszą społeczność. Oczekujcie newsa i pamiętajcie - kto pierwszy wybór ma lepszy.
  • valeria
  • 30/10/2025 18:10
  • Nikt nie komentuje moich wiersz!:) pozdrawiam logujących się:)
  • Berele
  • 20/10/2025 07:56
  • teraz to nie mam niczego do dodania hihi
  • alkestis
  • 19/10/2025 19:07
  • Berele, oj jakże Nietzsche przewraca się w grobie :p Chociaż na Twoje szczęście dodałeś, że "niektóre" style :D
  • Berele
  • 19/10/2025 10:26
  • Przy niektórych stylach muzyki wydaje mi się, że lubienie piosenek to proces czysto fizjologiczny. Jesteśmy ukształtowani do rozumienia mowy, ale też płaczu, prośby, jęku, ochrzanu itd. To melodie...