Obiektywne spojrzenie na twory własne
Autor
Obiektywne spojrzenie na twory własne
dangerousNight Użytkownik
Dodane dnia 09-09-2015 08:51
Takie proste pytanko. Co robicie, by spojrzeć jak najobiektywniej na swoje teksty? Jaka technika u was się sprawdza?
Prawda nie zawsze ma wartość dodatnią, jednak kłamstwo ma zawsze ujemną.
Do góry
Autor
RE: Obiektywne spojrzenie na twory własne
Jacek_L Użytkownik
Czas :)

A gdy skończę jakiś etap, np rozdział, odkładam go na około dwa tygodnie i po tym okresie sprawdzam i oceniam, czy spełnia moje oczekiwania. Po sprawdzeniu i poprawkach rozdział znów idzie "na półkę" i wracam do niego po miesiącu lub kilku miesiącach by kolejny raz zweryfikować jego konstrukcję itd. Ten dystans czasowy pozwala uzyskać zadowalający poziom trzeźwości w ocenie materiału, ale czy można go nazwać obiektywnością to pewien nie jestem.
Do góry
Autor
Dodane dnia 10-09-2015 13:03
Jak widać czas jest lekarstwem na wszystko :)
Dziękuje za odpowiedź. Może są jeszcze jakieś propozycje, czy może w tym wypadku czas jest jedynym lekarstwem?
Do góry
Autor
mike17 Użytkownik
Dodane dnia 10-09-2015 17:49
Z tym czasem to nie jest tak zawsze do końca, jak tu powiedziano.
Bo...
Bywa, że kawałek musi się odleżeć (autor czuje, że może trzeba będzie poczynić poprawki), ale jest też tak, że wersja pierwotna, czasem napisana w jeden dzień (sic!) bywa tą finalną, gdzie nie ma się już czego czepić.

W związku z powyższym nie ma reguł - twórzcie własne.

Najważniejsze to iść za głosem artystycznej intuicji: mam poprawiać, nie mam poprawiać, ot co :)

A bywa i tak, że im dłużej dłubie się w tekście, tym gorszy kwas wychodzi, więc faktycznie czasem warto iść za głosem pierwszego instynktu.
Easy Rider from Nowhere a.k.a Sztywny Pyton, rzecznik Klubu WeSZołego Szampona
Do góry
Autor
Pan_Plywak Użytkownik
Czas przede wszystkim. Zawsze warto przewietrzyć umysł. Poczytać mistrzów, otrząsnąć się z samozachwytu. Idealnie byłoby mieć znajomego po fachu, który zechciałby przeczytać i konstruktywnie skrytykować nasze dzieło. Ostatecznie jednak sami powinniśmy zdecydować, co jest niezłe, a co lepiej od razu wyrzucić. I to jest ta wielka przewaga amatorów, że się redaktor nie wtrynia :D
Do góry
Autor
Jacek_L Użytkownik
mike17 napisał:
Z tym czasem to nie jest tak zawsze do końca, jak tu powiedziano.
Bo...
Bywa, że kawałek musi się odleżeć (autor czuje, że może trzeba będzie poczynić poprawki), ale jest też tak, że wersja pierwotna, czasem napisana w jeden dzień (sic!) bywa tą finalną, gdzie nie ma się już czego czepić.

Mnie się co prawda jeszcze nie zdarzyło abym nic nie poprawił (choćby przecinki), ale oczywiście każdy ma inny poziom zajebist...ci więc może być tak, jak mówisz.

Pan_Plywak napisał:
I to jest ta wielka przewaga amatorów, że się redaktor nie wtrynia

Wręcz przeciwnie. Redaktor jest największym przyjacielem piszącego. Oczywiście nie musi mieć racji, ale i autor (najczęściej) nie musi się z redaktorem zgadzać. Niemniej profesjonalny redakcyjny szlif jest na wagę złota :)
Do góry
Autor
Pan_Plywak Użytkownik
Jacek_L napisał:
Wręcz przeciwnie. Redaktor jest największym przyjacielem piszącego. Oczywiście nie musi mieć racji, ale i autor (najczęściej) nie musi się z redaktorem zgadzać. Niemniej profesjonalny redakcyjny szlif jest na wagę złota
Okej, pomyliłem emotikony. Następnym razem mrugnę, żeby dało się wyczuć ironię ;)
Do góry
Autor
Jacek_L Użytkownik
Pan_Plywak napisał:
Jacek_L napisał:
Wręcz przeciwnie. Redaktor jest największym przyjacielem piszącego. Oczywiście nie musi mieć racji, ale i autor (najczęściej) nie musi się z redaktorem zgadzać. Niemniej profesjonalny redakcyjny szlif jest na wagę złota
Okej, pomyliłem emotikony. Następnym razem mrugnę, żeby dało się wyczuć ironię ;)

oki ;)
Do góry
Autor
Dodane dnia 10-09-2015 20:38
czyli jednak czas jest lekarstwem, a często nawet jest go jak na lekarstwo, czyli wszystko się zgadza :D Nic to, więc trzeba będzie odkładać do sejfu wszelkie twory i przekonać samego siebie, żeby nie iść z toporem do przycinania żywopłotu ;)

Dziękuje Panom za odpowiedzi, z pewnością wasze rady przyniosą plon :)
Temat pozostawiam otwarty dla wszystkich, którzy mają jeszcze swoje pomysły i patenty. Będzie coś dla następnych początkujących pisarzy.
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 10-09-2015 22:05
Też polecam odkładanie tekstów na pewien czas. Sam jestem długodystansowcem, bo niektóre moje teksty (np. ostatnie) leżą ponad rok zanim je opublikuję. Z drugiej strony, nie do końca jestem pewien, czy dobrze to robi samemu tekstowi. Jeśli o mnie chodzi, zamykam utworki w szufladzie, żeby pobyć jakiś czas sobą, rozwinąć się i spojrzeć na nie nowym, mądrzejszym okiem. Jeśli tekst zda egzamin przede mną, to go podrzucam opinii publicznej już jako cząstkę siebie. Komentarze traktuję wtedy jak opinie na temat np. mojej nogi albo wzrostu, na które nie mam wpływu ;)

Myślę, że od razu po napisaniu tekstu nie wiadomo, czy nie powstał on pod wpływem jakiejś błahej okoliczności, na którą jesteśmy akurat w tym momencie ślepi, bo nas oczarowała. Może to być zauroczenie oryginalną (z pozoru) postacią albo egzotyką wydarzenia/miejsca, które traci urok inności już pojutrze, albo inspiracja utworem, która zwykle zamienia nasz tekst w powierzchowną zabawę konwencją naśladowanego dzieła itp... Z takich rzeczy zdajemy sobie sprawę dopiero po czasie.

Często obserwowałem na PP przypadki, że ktoś wrzucił tekst i jeśli został przez większość zjechany, to autor "udawał głupiego", że napisał to na kolanie i tak tylko dla jaj opublikował, a w ogóle, to się do niego nie przyznaje i można wykasować. To samo z nagłymi zachwytami nad tekstem, do którego komentatorzy nagle dorabiają swoje ideologie. Wtedy taki autor nagle każdą nową wykładnię swojego dzieła akceptuje i choć jedna przeczy drugiej, to wszystkie akceptuje, wszystkie są jego. Oba przykłady autorów, którzy niczego się od użytkowników PP o swoim pisaniu nie dowiedzą, bo sami się do swojego tekstu nie zdążyli ustosunkować.

Takie moje spostrzeżenia.
Do góry
Autor
Heisenberg Użytkownik
Gdy coś napiszę, tekst, rozdział, akapit itp. i wydaje mi się to dobre, bardzo dobre, czasami pytam siebie samego "To ma być to, na co cię stać? To maksimum twoich możliwości?" Nie wiem, czy w ten sposób zwiększa się obiektywizm, ale na pewno - przynajmniej w pewnym stopniu -pozbywam się "zafascynowania" danym fragmentem. Patrzę nań bardziej krytycznie.
What's changed, Jesse?
Do góry
Autor
Dodane dnia 11-09-2015 11:41
Heisenberg napisał:
"To ma być to, na co cię stać? To maksimum twoich możliwości?"

Przyuczam się na programistę i ten styl myślenia towarzyszy mi cały czas i to aż do przesady. Najpierw coś zakoduje, by działało jak należy, a potem dręczę tak długo, aż nie mam czego się doczepić, albo kończy mi się czas na ten fragment. Częściej to drugie :D
Ale programować jest łatwiej niż pisać, bo ma się obiektywne kryteria oceny. Takie opowiadanie na przykład na wyczucie trzeba brać i tutaj zaczyna się górka. Normalnie piekło dla perfekcjonisty, bo nie wiadomo co jest nie tak ;)
Do góry
Autor
Vanillivi Użytkownik
Szczerze powiedziawszy, nie bardzo wierzę w te teksty, w których nic nie trzeba poprawiać. Najczęściej, gdy się tak uważa, to właśnie jest się pod wpływem jakiejś fascynacji, inspiracji, silnych emocji i nie potrafi podejść do własnych tekstów krytycznie. Jeśli tylko chcemy się rozwijać, to czas naprawdę wiele rzeczy weryfikuje.
Zgadzam się z opiniami, że redaktor jest piszącemu bardzo potrzebny. I dobrze, gdy już osoba początkująca znajdzie sobie kogoś w rodzaju redaktora-mentora. Dobrze, jeśli byłaby to osoba o pewnym dorobku, doświadczeniu, która jednocześnie "czułaby" to, co piszemy i potrafiła konstruktywnie opieprzyć, gdy trzeba. Można w tym celu poszukać warsztatów literackich, prowadzonych przez kogoś uznanego.
Przy czym trzeba uważać, bo wiele drogich warsztatów, kursów kreatywnego pisania organizowanych jest przez typowych dyletantów, naciągaczy, którzy sami nic nie osiągnęli. Zazwyczaj takie kursy prowadzone przez naciągaczy są dość drogie i niewiele dają. Są też darmowe na niezłym poziomie, warto poszukać i przede wszystkim sprawdzać, kto prowadzi i jakie ma ku temu kompetencje.
Generalnie żeby wyrobić sobie w miarę obiektywne spojrzenie na swój tekst, warto się konfrontować z odbiorcami, słuchać uwag, podchodzić do nich krytycznie. Bardzo szkodliwe dla rozwoju twórczego jest otaczanie się pochlebcami. Gdy ktoś nie widzi w naszych tekstach żadnych problemów, wszystko chwali, cokolwiek nie napiszemy jest zachwycony - powinno nas to zaniepokoić. Wiele osób wychodzi z założenie, że nic nie traci, słodząc każdemu, a wiele zyskuje (sympatię, nadzieję na lizodupstwo przy publikacji własnych tekstów) - choć potrafią mile połechtać ego, takimi osobami nie warto się otaczać. To merytoryczna krytyka, odmienne poglądy, żywe dyskusje prowadzą do rozwoju - czasem nawet przez to, że zmusza nas do ponownego przemyślenia swoich racji, by ostatecznie je potwierdzić.
http://www.cala-reszta-nocy.blogspot.com Mój blog o życiu, podróżach i pisaniu.
Do góry
Numer GG
Autor
Pan_Plywak Użytkownik
Vanillivi napisała:
Bardzo szkodliwe dla rozwoju twórczego jest otaczanie się pochlebcami.
To tworzy o tyle trudną sytuację, że później człowiek, który chciałby się podzielić własną, niezależną opinią, ma świadomość pewnego "ryzyka" jakie niesie ze sobą takie wyłamanie się z szeregu. Nawet przy dobrych intencjach, można wtedy otrzymać łatkę "hejter". Z drugiej jednak strony ktoś, kto szuka przede wszystkim wskazówek i krytyki, a niekoniecznie sympatii (choć jedno nie wyklucza drugiego, jeśli potrafi się oddzielić autora od jego dzieła) chyba nie ma się czym przejmować.
Do góry
Autor
Heisenberg Użytkownik
Ten, kto nie znosi hejterów, raczej nigdy nie zbliży się do obiektywizmu w ocenie swoich tekstów ;) Aczkolwiek ja myślę, że dla kogoś, kto szuka "wskazówek i krytyki", nie ma lepszego miejsca niż PP. Trudno udawać, ze nie widzi się tu przejawów TWA, jednak w porównaniu z innymi serwisami literackimi (może z wyjątkiem FL) jesteśmy wszyscy obiektywni do przesady. Lizodupstwo i stawianie na piedestale totalnych gniotów to jednak u nas rzadkość. Nie mówiąc już o różnicy poziomów.
What's changed, Jesse?
Do góry
  • Skocz do forum:
Polecane
ShoutBox
  • ajw
  • 01/11/2024 19:19
  • Miło Ciebie znów widzieć :)
  • Kushi
  • 31/10/2024 20:28
  • Lata mijają, a do tego miejsca ciągnie, aby wrócić chociaż na chwilę... może i wena wróci... dobrego wieczorku wszystkim zaczytanym :):)
  • Szymon K
  • 31/10/2024 06:56
  • Dziękuję, za zakwalifikowanie, moich szant ma komkurs. Może ktoś jeszcze się skusi, i coś napiszę.
  • Szymon K
  • 30/10/2024 12:35
  • Napisałem, szanty na konkurs, ale chciałem, jeszcze coś dodać. Można tak?
  • coca_monka
  • 18/10/2024 22:53
  • hej ;) już pędzę :) taka zabiegana jestem, że zapominam się promować ;)
  • Wiktor Orzel
  • 17/10/2024 08:39
  • Podeślij nam newsa o książce, wrzucimy na główną:)
  • coca_monka
  • 14/10/2024 19:33
  • "Czterolistne konie" wyszły na początku września, może nawet gdzieś się wam rzuciły pod oczy ;)
  • coca_monka
  • 14/10/2024 19:32
  • Bonjour a tout le monde :) Dawno mnie tu nie było! Pośpieszam z radosną informacją, że można mnie zakupić papierowo :)
  • mike17
  • 10/10/2024 18:52
  • Widzę, że portalowe życie wre. To piękne uczucie. Każdy komentarz jest bezcenny. Piszmy je, bo ktoś na nie czeka :)
  • Kazjuno
  • 08/10/2024 09:28
  • Dzięki Zbysiu, też Ciebie pozdrawiamy. Animujmy ruch oddolny, żeby przywrócić PP do życia.