Autor |
Czy pomagasz innym bezinteresownie?
|
teresa481014
Użytkownik
|
Dodane dnia 10-07-2008 23:30 |
|
Jeśli tak to w jaki sposób,kiedy i dlaczego?
|
Wciąż jestem
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
RE: Czy pomagasz innym bezinteresownie?
|
Draculina
Użytkownik
|
Dodane dnia 11-07-2008 00:22 |
|
ja wypaliłam właśnie kumpeli dvd z teledyskami, tekstami, zdjęciami i piosenkami jej ulubionego zespołu, ot, tak. czy to się liczy?
poza tym, to zazwyczaj staram się być bezinteresowna, chociaż- nie przeczę- nie jestem święta i czasem po cichu liczę na coś.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
ANETA
Użytkownik
|
Dodane dnia 11-07-2008 00:35 |
|
Cytat: Draculina napisał/a:
poza tym, to zazwyczaj staram się być bezinteresowna, chociaż- nie przeczę- nie jestem święta i czasem po cichu liczę na coś.
Zgadzam się, ja też czasem po cichu na coś liczę, pomagając bezinteresownie...
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Arkady
Użytkownik
|
Dodane dnia 11-07-2008 00:52 |
|
Jeżeli pomagam komuś np na drodze, zawsze to robię bezinteresownie na zasadzie: ja pomagam tobie, Ty pomóż komuś w potrzebie... nigdy nie wiadomo kiedy sam będziesz potrzebował pomocy a wtedy co? To taki łańcuszek "dobrej woli".
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
WholeTruth
Użytkownik
|
Dodane dnia 11-07-2008 14:32 |
|
ja nie potrfię nie pomagać. żyje dla ludzi. moim najbliższym pomagam jak tylko mogę.
czasem nie widzę prolemu. wtedy ktoś musi mi powiedzieć, że potrzebóje pomocy, a ja biegnę od razu.
choc o wiele bardziej wolę pomagać 'duszy' niż ciału.
|
Nie byłem poetą.
Ta świadomość nie przyniosła ulgi, tylko wściekłość, że prawa ewolucji mogły wyposażyć jeden i ten sam umysł w taką wrażliwość i taką nieudolność.
J. Fowles
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
faith
Użytkownik
|
Dodane dnia 11-07-2008 15:56 |
|
a ja czasami mam wątpliwości czy istnieje taka prawdziwa bezinteresownosc... bo w końcu nawet jeśli za pomoc drugiemu człowiekowi nie otrzymujemy nic materialnego, to robimy to dla własnej satysfakcji, by czuc sie lepszym człowiekiem, ten ktos nie musi dla nas robic nic a my mimo wszystko pomagając mu czujemy sie lepszymi, trudno mi powiedziec czy to jest całkowicie bezinteresowne
ale jesli tak jest... to ja czesto pomagam, tak po prostu, by pomoc, samej poczuc sie lepiej i sprawic radosc komus innemu, mysle ze to jest bardzo wazne
|
Jest nas sosen w lesie wiele,
jeśli umiem to się z nimi rozdarciem dzielę.
Bywają sosny, co się wiatrom nie skłonią,
ale mój pień wiotki, wiatr zwykł kłaść go dłonią.
Lao Che
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Dominik
Użytkownik
|
Dodane dnia 11-07-2008 16:11 |
|
Im więcej dasz, tym więcej dostaniesz, niezależnie od tego co ofiarujesz...
Bezinteresownej pomocy trudno szukac, zupełnie jak ze świecą wieczorem szukanie ciemnej zapalniczki w trawie. Warto pomagac, warto dostrzec ,że Ty to ja.
|
"Każda Twoja myśl jest czymś realnym - jest siłą" - Prentice Mulford
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
kate-rama
Użytkownik
|
Dodane dnia 11-07-2008 16:42 |
|
W ludzką bezinteresowność nie wierzę, ale całe szczęście mam nieludzki wzorzec i to jemu staram się dorównać
W życiu i będąc sobą prawie cały czas robię coś dla innych, a tutaj, będąc Kasią, staram się komentować innych jak najkonstruktywniej. I jak na razie pierwsza opcja lepiej mi wychodzi.
pozdrawiam kasia
|
we're growing much older
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
WholeTruth
Użytkownik
|
Dodane dnia 11-07-2008 18:03 |
|
Cytat: faith napisał/a:
a ja czasami mam wątpliwości czy istnieje taka prawdziwa bezinteresownosc... bo w końcu nawet jeśli za pomoc drugiemu człowiekowi nie otrzymujemy nic materialnego, to robimy to dla własnej satysfakcji, by czuc sie lepszym człowiekiem, ten ktos nie musi dla nas robic nic a my mimo wszystko pomagając mu czujemy sie lepszymi, trudno mi powiedziec czy to jest całkowicie bezinteresowne
taak. robimy to z jakichs powodów. ale moim zdaniem to, iż chcemy komuś sprawić radość bądź samym sobie sprawić jakąś droną satysfakcję wcale n ie jest złym powodem.
bezinteresowność moim zdaniem bardziej odnosi sie do rzeczy materialnych.
|
Nie byłem poetą.
Ta świadomość nie przyniosła ulgi, tylko wściekłość, że prawa ewolucji mogły wyposażyć jeden i ten sam umysł w taką wrażliwość i taką nieudolność.
J. Fowles
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 11-07-2008 18:20 |
|
Pomagam innym, bo lubię jak ktoś się uśmiecha. Bronię innych bo nie lubię jak ktoś się smuci. Nie znoszę widoku nieszczęśliwych łez. Nie chcę w zamian nic. Przecież mamy tylko określony czas na życie
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
bosski_diabel
Użytkownik
|
Dodane dnia 11-07-2008 20:24 |
|
bezinteresowność istnieje tylko czasami trudno jej dotknąć..
|
...jeśli chodzi o miłość jestem dachowcem
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Rusma
Użytkownik
|
Dodane dnia 11-07-2008 23:43 |
|
Staram się pomagać, choć nie zawsze to robię. Ogólnie żyję w przekonaniu że warto czynić dobro.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
teresa481014
Użytkownik
|
Dodane dnia 14-07-2008 09:52 |
|
Przekonanie to mało.Proszę zwrócić uwagę,że z tą bezinteresowną pomocą jest coś nie tak - mamy tylko 11 wypowiedzi!
Co o tym sądzić?
|
Wciąż jestem
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Andar
Użytkownik
|
Dodane dnia 14-07-2008 12:57 |
|
Pomagam.Wierzę,że wszystko co czymimy-powraca do nas z nawiązka,zrówno dobre jaki i złe..
Jeśli ktoś mnie poprosi o pomoc-nigdy nie odmówię.
|
"Ludzie chcą kłamstw,które pomagają im żyć"
Terry Pratchett.
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
wwwolekpl
Użytkownik
|
Dodane dnia 18-07-2008 22:12 |
|
Chyba każdy w pozornie bezinteresownej pomocy na "coś" liczy. Człowiek ma taka naturę. Ktoś powie że nieprawda -bo On jest bezinteresowny -możliwe-nie neguję tego ale mnóstwo jest ludzi pozornie tylko bezinteresownych którzy jednak liczą na miejsce w Niebie, że zostanie im wszystko policzone-nawet te małe czyny i wcale to nie jest czymś złym.
..ale sie zamotałem-ale chyba odczytacie moje przemyślenia na ten temat.
pozdrawiam
|
Świat jest tylko polem bitwy która nie ma dna.
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 18-07-2008 22:30 |
|
zapraszam do tematu "pajacyk" na forum
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Vanillivi
Użytkownik
|
Dodane dnia 19-07-2008 00:32 |
|
Cytat: teresa481014 napisał/a:
Przekonanie to mało.Proszę zwrócić uwagę,że z tą bezinteresowną pomocą jest coś nie tak - mamy tylko 11 wypowiedzi!
Co o tym sądzić?
ten teat jest strasznie tendencyjny, a nie chce mi się wymyślac jakiejś błyskotliwej odpowiedzi.
|
http://www.cala-reszta-nocy.blogspot.com Mój blog o życiu, podróżach i pisaniu.
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 19-07-2008 10:30 |
|
sądzę, że zamiast prowadzić dyskusje najlepiej po prostu coś zrobić, ewentualnie powiadomić innych jak też mogą pomóc, ale o tym piszemy w "pajacyku" jak już pisałam wcześniej
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Siri
Użytkownik
|
Dodane dnia 19-07-2008 12:06 |
|
Cytat: LittleRedRose napisał/a:
sądzę, że zamiast prowadzić dyskusje najlepiej po prostu coś zrobić, ewentualnie powiadomić innych jak też mogą pomóc, ale o tym piszemy w "pajacyku" jak już pisałam wcześniej
Nie zgodzę się z administratorem. Przejrzałam wspomniany temat. Są tam praktycznie same linki do strony Pajacyk. Nie ma nic o tym, dlaczego robimy coś bezinteresownie. Dlatego pozwolę sobie dodać również coś od siebie.
Ja bezinteresownie dzielę się marzeniami.
A w codziennym życiu taką mam pracę, by robić coś bezinteresownie (choć może nie do końca, bo w sumie za to mi płacą. Jednak za takie pieniądze, nadal uważam to niemal za wolontariat.)
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Alkomat
Użytkownik
|
Dodane dnia 19-07-2008 12:57 |
|
Generalnie nie istnieje coś takiego jak bezinteresowna pomoc. Ludzie są z natury egoistami i robiąc coś dla kogoś, zawsze robią coś dla siebie. Czy to liczą, że koleżanka będzie bardziej ich lubiła(to faceci), czy to liczą na rewanż w bliżej nieokreślonej przyszłości, czy też po prostu lepiej się czują pomagając innym.
Powodów, dla których pomagamy jest wiele. Jednak zawsze są one egoistyczne. I w tej kwestii nie ma wyjątków.
|
|
|
Do góry |
|