Czy pomagasz innym bezinteresownie?
Autor
RE: Czy pomagasz innym bezinteresownie?
TomaszObluda Użytkownik
Dodane dnia 03-12-2008 10:10
kiedyś jakiś ksiądz w TV powiedział,że nigdy nic nie robi za darmo.Jego każde działanie ma go zbliżyć do życia wiecznego w niebie. ;)
Do góry
Autor
Miladora Użytkownik
Dodane dnia 03-12-2008 18:04
Ależ wyrachowanie... :D Oby tylko nie skończyło się tak, jak w opowiadaniu
Andrzejewskiego "Ciemności kryją ziemię"...
Należałoby wziąć pod uwagę, że inwestycja może mu się nie zwrócić... :lol:
Jeżeli o mnie chodzi, to pomagam, nie licząc na takie profity. ;)
Zawsze tkwi we mnie coś, co nie przestaje się uśmiechać (Romain Gary).
Do góry
Numer GG
Autor
Arkady Użytkownik
Dodane dnia 03-12-2008 21:13
A można to po prostu polubić... Są dwie radości: brania i dawania... ta druga jest chyba lepsza, ale n iektórzy tego nie rozumią... a szkodaB)
Do góry
Autor
Arkady Użytkownik
Dodane dnia 03-12-2008 21:29
A wydawało mi się, że jestem odosobniony... Kochana Rzeptusia...B)
Do góry
Autor
Arkady Użytkownik
Dodane dnia 03-12-2008 21:47
To dobrze, bo pewnie zwątpiłbym w ludzkość... ( ale mi dzisiaj idzie to pisanie)... jutro będzie ból głowy - ale nie będzie święto... przypomnijcie mi co wyprawiałem w poniedziałek - może do tego czasu mnie nie wyrzyucą... Mam nadzieję... przykro by mi było...:(
Do góry
Autor
TomaszObluda Użytkownik
Dodane dnia 04-12-2008 08:53
pomagasz bo lubisz?Czyli pomagasz dla przyjemności. Mi np zdarzało, się też robić,rzeczy dla innych, z których materialnie nie miałem żadnych korzyści.Ale robiłem to bo czułem się lepiej.Nawet nie dlatego,czułem się lepiej, bo miałem satysfakcje,że to dobre,że tak trzeba.
Tak trzeba i to dobre,to li tylko wytwór naszej kultury.Każda ma swoje "tak trzeba i to dobre". Wydaje mi się,że mamy w genach, zakodowaną pomoc innym za darmo. Sprawia nam to przyjemność.Ja tak mam, jak np wniosę jakiejs babci torbę po schodach,czy wezmę udział w teatrzyku dla dzieci ze szpitala, to sprawia mi to frajdę.Taką samą jak granie w ned for speeda,albo picie dobrego piwa. Pijecie piwo bezinteresownie? Nie, dla przyjemności pijecie. Tak samo wg mnie jest z pomaganiem, za darmo.To jest przyjemne.

Oglądam tv tylko, jak jestem u rodziców, raz na miesiąc, a poza tym sporadycznie. Wiadomości czasem.Wole radio. :) 3 rulez

Do góry
Autor
tentyp Użytkownik
Dodane dnia 04-12-2008 11:27
jak ide do sklepu to zazwyczaj dorzucam komus z bractwa winnego grona, tzw. czwartej zmiany na winko albo piwo, czasem nawet postoje z nimi i sam wychyle jednego by posluchac historii i ciekawych rozmow szarych, zniszczonych przez siebie i innych ludzi. Sasiedzi czesto po mnie wydzwaniaja jak maja jakas sprawe, czy to wegiel rozwodce jednej wrzucic bo nie ma kto, czy sasiadowi plyty gipsowe w garazu pomoc zakladac itp nigdy nie chce pieniedzy chyba ze mi bezczelnie wloza w kieszen, ale zazwyczaj mowie zeby piwko postawil i bedzie kwita. Czy to jest bezinteresowne? w pierwszym odruchu tak, ale okazuje sie ze gdy ja mam jakis problem itp to dzwonie do ludzi ktorym wczesniej wyswiadczylem jakas przysluge i z usmiechem, szczerym usmiechem ofiaruja swoja pomoc i okazuje sie ze ta wczesniejsza bezintersownosc daje "interesowne" owoce:)

ale bywa i tak, ze komus pomozemy a za jakis czas ta osoba w stosunku do nas sie wypnie albo zrobi cos zlego - nam badz naszym bliskim - kto ma miekkie serce musi miec twardy tylek:) wole miekkie serce
Zdzieram palce do krwi, kiedy wbijam je w marmur,
Knykcie lżą swój byt, kiedy żrą pył kwarcu,
Chrobot stawów na nowo definiuje dźwięk[...]
To jest napad na babel - niosę wiarę w tusz i papier'
Do góry
Numer GG
Autor
Miladora Użytkownik
Dodane dnia 04-12-2008 11:49
Propozycja dla tych, którzy chcą pomagać innym bezinteresownie - wejdź na temat Aukcja Świąteczna. I powiedz, co o tym myślisz. :yes:
Zawsze tkwi we mnie coś, co nie przestaje się uśmiechać (Romain Gary).
Do góry
Numer GG
Autor
Firewarrior Użytkownik
Bez powodu to można co najwyżej sobie pomachać kończynami przy uszkodzeniu jądra niskowzgórzowego w mózgu... ;)
Ale są powody mniej lub bardziej szlachetne. "Bo lubię to robić" pasuje bardziej do tej drugiej kategorii :D
http://www.gosia-firewarrior.deviantart.com <- oprócz pisania także rysuję, zapraszam do mojej galerii.
Do góry
Autor
tentyp Użytkownik
Dodane dnia 04-12-2008 20:05
zalezy kogo :))
Zdzieram palce do krwi, kiedy wbijam je w marmur,
Knykcie lżą swój byt, kiedy żrą pył kwarcu,
Chrobot stawów na nowo definiuje dźwięk[...]
To jest napad na babel - niosę wiarę w tusz i papier'
Do góry
Numer GG
Autor
wodnik Użytkownik
Jak najbardziej, świadomość że komuś dzięki mnie może być choć odrobinę lepiej - daje zadowolenie i radość.
Do góry
Autor
valdens Użytkownik
Dodane dnia 04-12-2008 23:19
Hmm. Krystalicznie czystej bezinteresowności, to chyba nie ma. Osoby wierzące pomagają, bo liczą na wejściówkę do nieba, boją się piekła, albo lękają się, że jeszcze w życiu doczesnym "Bóg je pokara". To nie jest czysta bezinteresowność.
Inny pomaga drugiej osobie, bo wierzy, że ta kiedyś może MU się odwdzięczyć czymś podobnym. Albo pomaga, czy daje prezenty (niby bezinteresownie), bo liczy na bzykanko, czy choćby... na uśmiech. Tak, czy inaczej robi to, bo kiedy widzi uśmiech, to robi MU się miło. Tam - niebo, tu - uśmiech. I nie widzę w tego rodzaju "bezinteresowności" niczego złego. Nie więcej niż w tej religijnej wersji, bo tam nutkę fałszu wyczuwam.
- Pływanie wyszczupla - powiedział wieloryb.
Do góry
Numer GG
Autor
gabstone Użytkownik
Dodane dnia 05-12-2008 00:42
A nie myślisz, że można tak naprawdę bezinteresownie? Bez niczego w zamian? Na zasadzie "chciałabym, żeby ktoś kochał mnie nie za coś, lecz pomimo wszystko"? Ja wiem, że taka bezinteresowność istnieje, dzięki Bogu przekonałam się o tym...

Polacy są zbyt inteligentni jak na swoje położenie geograficzne. Jarosław Iwaszkiewicz
Do góry
Numer GG
Autor
valdens Użytkownik
Dodane dnia 05-12-2008 01:09
Miłowanie to specyficzny rodzaj samopomocy ;) Związek zakochanej pary też nie do końca jest bezinteresowny. Ona potrzebuje, żeby on ją przytulił, on lubi patrzeć na jej uśmiech, to sprawia jej przyjemność, to jemu radość itd. To też wymiana.
Do góry
Numer GG
Autor
gabstone Użytkownik
Dodane dnia 05-12-2008 01:13
Aj Ty to zaraz... wiem, ze tak może być, ale i tak się myśli, że to bezinteresownie...
Polacy są zbyt inteligentni jak na swoje położenie geograficzne. Jarosław Iwaszkiewicz
Do góry
Numer GG
Autor
valdens Użytkownik
Dodane dnia 05-12-2008 01:42
No tak. Ja przyglądam się "bezinteresowności" w skali mikro, pod mikroskopem. W makroskali, z oddalenia, chyba jest trudniej tą zagadkę rozwiązać, chociaż wydaje mi się, że gdybym fruwał w UFie, wysoko nad Ziemią, przez ostatnie 2000 lat i się przyglądał, to też bym tej bezinteresowności nie znalazł.
Do góry
Numer GG
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 05-12-2008 08:34
Czasem przynoszę ludziom notatki jak ich nie było na zajęciach :D
Do góry
Autor
valdens Użytkownik
Dodane dnia 05-12-2008 10:15
Cytat:
Ojej, Valdens!!! Życie jest podłe. Nic nie ma za darmo?

Rzepusia, a co ja za to mogę, skoro tak mi wychodzi z "badań naukowych"? Może popełniłem jakiś błąd logiczny w danych na wejściu i stąd takie wyniki, nie wiem. Jak widzisz błędy, to mów, bo to nie ma nic wspólnego z tym, co ja wolę.
Wolałbym np. do dziś wierzyć, że Św. Mikołaj istnieje, ale jakieś 20 lat temu z "badań naukowych" wyszło mi, że skurczybyka ni ma :(
Do góry
Numer GG
Autor
TomaszObluda Użytkownik
Dodane dnia 05-12-2008 12:04
Obłudni ;) Zdecydowanie, teoria "racjonalnego wyboru", już raczej wywołuje uśmiech. Ludzie bardzo często działają nieświadomie, kierują się emocjami. Dlatego jest tak ciekawie :)
Do góry
Autor
valdens Użytkownik
Dodane dnia 05-12-2008 12:15
Cytat:
Naprawdę Ci się wydaje, że ludzie są aż tak obłudni, żeby za każdym razam, zanim komuś pomogą, myśleć o nagrodzie?

Rzepusia, przecież tłumaczę Ci, że próbuję tu dojść do tego jak to jest naprawdę, a nie do tego, co mi się wydaje :) I jak do tej pory to ta chłodna analiza pokazuje, że jest 1:0 dla "interesowności". "Bezinteresowność" przegrywa, nie zaobserwowano jej.

Ty przedstawiasz typowo kobieco-uczuciowo-słodko-życzeniowe rozumowanie, boś kobitką. I fajnie. :D
Do góry
Numer GG
  • Skocz do forum:
Polecane
ShoutBox
  • Redakcja
  • 17/07/2025 15:32
  • Zachęcamy do przeczytania wywiadu z Panem Jackiem --> [link]
  • Miladora
  • 04/06/2025 15:22
  • Bardzo dziękuję, bo nie spodziewałam się wyróżnienia. :)
  • pociengiel
  • 28/05/2025 10:41
  • moskalik ciapatek a jak dowcipny buk Akbar! powie za rok dwa góra osiem posrają się muchy na jego głowie wcześniej da głos nieczyste prosię