Czy pomagasz innym bezinteresownie?
Autor
RE: Czy pomagasz innym bezinteresownie?
Tnicu Użytkownik
Dodane dnia 07-12-2008 22:00
z duchowieństwem mam raczej dość przykre wspomnienia(byłem egzorcyzmowany na religii w gimnazjum za posiadanie koszulki Metalliki),
ale wiem, że sobie kiedyś Boga znajdę, kwestia czasu i moich chęci, przyjdzie taki dzień ;)
Do góry
Numer GG
Autor
Doktor Zawisza Użytkownik
Dodane dnia 07-12-2008 22:05
Rzepusia, a Ty jesteś jak nie wiadomo kto. Kościół popiera zabijanie jako karę za morderstwo. Dałem ci cytat, a ty jeszcze masz wątpliwości. Poza tym nie mam pewności, że Bóg istnieje. A jeśli nie istnieje, to kto ma wymierzać sprawiedliwość?
Chociaż właściwie niewiara w Boga to jakaś ciemnota. Podobnie jak wiara w drzewa.
Do góry
Numer GG
Autor
Tnicu Użytkownik
Dodane dnia 07-12-2008 22:12
Rozmowa o religii na tym poziomie to jest dopiero ciemnota.
Z tego powodu omijam kościół - religia jako przeżycie duchowe jest jak najbardziej ok, można powiedzieć - zgodna z naturą człowieka, ale religia nie może być powodem do wpieprzania się w życie drugiego człowieka,

A wątpliwości, zwłaszcza w sprawie tak niejasnej, jak religia i - generalnie - istnienie sił pozaziemskich moim zdaniem są uzasadnione, życie polega na poszukiwaniu, nie znajdowaniu.
Do góry
Numer GG
Autor
Dodane dnia 07-12-2008 23:26
"Karając śmiercią, uniemożliwiasz mu to".

O to właśnie chodzi. Jezus też mówił, że jeżeli cię ktoś uderzy - nadstaw drugi policzek. Więc ja proponuję wypuszczanie przestępców z więzień i zatrudnianie pedofili w szkołach - w ramach nadstawiania drugiego policzka!
Do góry
Numer GG
Autor
gabstone Użytkownik
Dodane dnia 07-12-2008 23:50
Oj panie doktorze, przesadasz. Rzepusia ma rację, życie jest darem i nie nam oceniać komu je odebrać. Jeśli chciałbyś być sędzią w procesie, gdzie orzekają karę śmierci to Ci nie zazdroszczę. To nigdy nie jest proste i jednoznaczne. A poza tym nikt nie dał nam prawa do odbierania życia, my tylko w tym naszym małym rozumku możemy osądzać, a nie zawsze słusznie. Chcesz przyjąć na siebie taką odpowiedzialność to Twój wybór,ale pamiętaj : nie sądźmy, abyśmy nie byli sądzeni. Nie mogę znieść pedofilii, gwałtów , zabójstw i innych straszności,ale nie jestem reką Boga i nie mnie decydować. Zakładając oczywiście, że wierzymy.
Polacy są zbyt inteligentni jak na swoje położenie geograficzne. Jarosław Iwaszkiewicz
Do góry
Numer GG
Autor
valdens Użytkownik
Dodane dnia 08-12-2008 10:54
Nom. Takie przepychanie się cytatami z Biblii to nonsens. Niczego nie da się w ten sposób rozstrzygnąć.
- Pływanie wyszczupla - powiedział wieloryb.
Do góry
Numer GG
Autor
Dodane dnia 08-12-2008 20:08
Nie da się, bo nie ma pewności, że biblia mówi prawdę. Prawo nie ma opierać się na religii.

Rzepusia, nie podrywaj mnie.
Do góry
Numer GG
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 08-12-2008 20:56
Jak ktoś chce mi pomóc bezpłatnie i bezinteresownie to zapraszam do mojego postu w Totalny offtopic :)
Do góry
Autor
valdens Użytkownik
Dodane dnia 08-12-2008 21:40
O właśnie! :D Teraz te osoby, które się zadeklarowały ze swoją bezinteresownością, mogą słowa poprzeć czynami. :p
- Pływanie wyszczupla - powiedział wieloryb.
Do góry
Numer GG
Autor
gabstone Użytkownik
Dodane dnia 08-12-2008 23:27
Wydrukowałam, powiesiłam, mam nadzieję, że będzie odzew.
Polacy są zbyt inteligentni jak na swoje położenie geograficzne. Jarosław Iwaszkiewicz
Do góry
Numer GG
Autor
Arkady Użytkownik
Dodane dnia 09-12-2008 01:09
Doktor Zawisza, Rzeptusię to zazwyczaj ja porrywam (no nieudolnie, i Milusię też) a pomaganie innym bezinteresownie powinien mieć każdy we krwi... Przecież podobno jesteśmy ludźmi cywilizowanymi...B)
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 19-01-2009 13:44
Cytat:
Arkady napisał/a:
a pomaganie innym bezinteresownie powinien mieć każdy we krwi... Przecież podobno jesteśmy ludźmi cywilizowanymi...B)

A co ma do rzeczy cywilizacja? :rol: Jaskiniowcy pewnie też sobie pomagali, i te inne "niecywilizowane" ludy... i nie mów mi, Arkady, że to o żarcie chodziło, bo reguły nie ma. :D
Do góry
Autor
Arkady Użytkownik
Dodane dnia 19-01-2009 14:26
Kochaniutka zniekształcasz pojęcie cywilizacji ... Dla jaskiniowców przecież Oni byli cywilizacją( chociaż pewnie nawet o tym nie myśleli)...Chociaż własciwie to masz rację... Tylko kto w tym "cywilizowanym świecie" pomaga innym bezinteresownie, a mógłbym trochę na ten temat powiedzieć... Kiedy nazywali mnie "głupim idealistą" bo nie domagałem się zapłaty za pomoc... Ten "Świat" chciałby zapewne uchodzić za cywilizowany, ale... przekonujesz mnie niestety, że tak nie jest... Przykre to...:mad:
Trwaj tylko w słońcu, bo nic pięknego nie urośnie w ciemności.
Friedrich Schiller
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 19-01-2009 19:01
Cytat:
Arkady napisał/a:
Kiedy nazywali mnie "głupim idealistą" bo nie domagałem się zapłaty za pomoc...

Opowiesz? :D Jestem okropnie ciekawska. :p
Do góry
Autor
Hyper Użytkownik
Dawniej biegłam na pomoc, zanim nawet ktoś się o nią ubiegał. Jak pies. Po paru głębszych ciosach od "wdzięcznych" zaprzestałam procederu. Teraz liczyć mogą na mnie jedynie ci, którym ufam.
th.interia.pl/20,b2ad200651365945/pies5.gif
download1.klimacik.pl/e-gify.com/1356.gif

RYBA rządzi, RYBA radzi, RYBA nigdy cię nie zdradzi!.
Do góry
Autor
soczewica Użytkownik
Dodane dnia 19-01-2009 21:43
Cytat:
Lidka napisał/a:
Bo ja nie wiem czy można pomagać "interesownie".

owszem, można być człowiekiem, który uważa, że pomaganie zawsze musi być związane z jakimś interesem [pomijając głupie skojarzenia, jakie mnie w tej chwili nachodzą, wybaczcie - późna godzina, mąż pod prysznicem...]. przypomina mi się sytuacja, kiedy swego czasu zrobiłam zamianę z koleżanką w pracy i przez kilka miesięcy wzięłam jej zmianę popołudniową, bo jej pasowały nocki, jako, że studiowała. po czym, po dwóch latach bodajże, kiedy ja już w sumie zapomniałam o takiej sytuacji, kiedy ja zaszłam w ciążę, z miejsca stwierdziła, że ja ją będę na pewno chciała wzrobić w nocki.

:)
Między nami - piekło - kładka ma szerokość stopy. Gdy tylko jedno na nią wejdzie, spotkamy się na drugim brzegu i staniemy obok siebie. Jeśli obydwoje zechcemy bliskości, spotkamy się na środku kładki, z wyborem - przytulić się mocno, albo spaść osobno.
Do góry
Numer GG
Identyfikator Tlen
Autor
Mortimer_Grady Użytkownik
Dodane dnia 23-01-2009 19:33
Pomagać komuś bezinteresownie? Na naszym osiedlu jest to mało spotykane, ale ja sam w miarę swoich możliwości staram się pomagać innym, nie oczekując nic w zamian.
"Nie jesteś każdym. To prawda. Zdecydowanie nie jesteś. Ale każdy jest kimś."
Do góry
Numer GG
  • Skocz do forum:
Polecane
ShoutBox
  • Redakcja
  • 17/07/2025 15:32
  • Zachęcamy do przeczytania wywiadu z Panem Jackiem --> [link]
  • Miladora
  • 04/06/2025 15:22
  • Bardzo dziękuję, bo nie spodziewałam się wyróżnienia. :)
  • pociengiel
  • 28/05/2025 10:41
  • moskalik ciapatek a jak dowcipny buk Akbar! powie za rok dwa góra osiem posrają się muchy na jego głowie wcześniej da głos nieczyste prosię