Ostatnia deska ratunku
Autor
Ostatnia deska ratunku
shymko Użytkownik
Witam szanowne grono pisarskie. Ułożyłem wczoraj historię, na której chciałbym oprzeć się przy pisaniu książki. Historia jest następująca: Młody student zostaje wyrzucony z uczelni i dostaje naganę z możliwością nieprzyjęcia do innej uczelni. Rodzina odsuwa się od niego, rzuca go ukochana dziewczyna. Jest na skraju załamania. Nie je. Z nikim nie utrzymuje kontaktu. Z tych wszystkich przeżyć postanawia popełnić samobójstwo. W ostatniej chwili ktoś składa mu propozycję nie do odrzucenia, a mianowicie mężczyzna daje mu wybór sielskiego życia i wyciszenie w zamian za jego duszę. Chłopak nie będzie zdolny do kontroli własnego ciała. Pakt został zawarty…

Chciałbym, abyście ocenili, czy taka opowieść jest dobra do napisania książki. Każda porada będzie mile widziana. Pozdrawiam Młody pisarz Shymko.
Do góry
Autor
RE: Ostatnia deska ratunku
swistakos Użytkownik
Dodane dnia 27-12-2015 10:00
Oczywiście, że dobra do napisania książki, choć taki temat już nieraz się przewijał, nie tylko w pisarstwie. Mogę ci poradzić tylko jedno: pisz, a potem próbuj wydać. To będzie najlepsze kryterium oceny jakości tego, co napiszesz. Acha, nawet z najbardziej oklepanego tematu można zrobić coś wyjątkowego, trzeba tylko spróbować.
A życie jak pijany zając mknie zygzakiem do przodu.
Do góry
Autor
faith Użytkownik
Dodane dnia 27-12-2015 11:50
Zgadzam się ze Swistakosem. Jeśli potrafimy przekazać coś w sposób ciekawy i mamy na to pomysł, to nawet najbardziej banalną historię można opisać w taki sposób, że ludzie będą to czytać. Trzeba jednak włożyć w to dużo pracy, no i niewątpliwie mieć też trochę talentu, wyobraźni i obycia ze słowem.
Jest nas sosen w lesie wiele,
jeśli umiem to się z nimi rozdarciem dzielę.
Bywają sosny, co się wiatrom nie skłonią,
ale mój pień wiotki, wiatr zwykł kłaść go dłonią.

Lao Che
Do góry
Numer GG
Autor
Darcon Redaktor
Dodane dnia 27-12-2015 13:45
Odpowiem ci inny pomysł. Żyje sobie na świecie trójka braci, tylko z ojcem, ich matka nie żyje. Najstarszy z nich wyjeżdża, a po powrocie przywozi ze sobą piękną narzeczoną. Zakochuje się w niej młodszy brat z wzajemnością...
Banał, setki było takich historii, ale taki właśnie jest scenariusz filmu Wichry Namiętności, chyba jednego z najlepszych melodramatów końca XX wieku. Każda historia jest dobra na książkę, ale nie każda jest dobrze opowiedziana. I w tym całe sedno sprawy.

Ps. Jak nie widziałeś filmu, polecam. Będzie jutro i kilka dni później na CBS Europa.
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 27-12-2015 14:16
Zdaje się, że w "Wichrach..." chodzi o pokazanie żywiołu, jakim są uczucia, a nie o opowiedzenie fabuły. Fabuła to nośnik treści.
Do góry
  • Skocz do forum:
Polecane
ShoutBox
  • Zbigniew Szczypek
  • 07/03/2025 23:38
  • Wszystkich, a szczególnie zwycięzców konkursu serdecznie pozdrawiam i mam nadzieję/głęboko w to wierzę, że i bez konkursu będziemy licznie komentować! Liczne pąki już pęcznieją, czas rokwitnąć ;-}
  • Redakcja
  • 03/03/2025 15:21
  • Wyczyściliśmy już Portal z tego spamu.
  • Miladora
  • 03/03/2025 14:24
  • A ja myślałam, że jest to forum dyskusyjne portalu pisarskiego, a nie agencja reklamowa. :(
  • Redakcja
  • 28/02/2025 09:38
  • Ostatni moment na komentarzowe szaleństwo! Pióra w dłoń!
  • Redakcja
  • 14/02/2025 12:01
  • Kochani, mamy konkurs, zapraszamy do zabawy! [link]
  • Szymon K
  • 30/01/2025 06:22
  • Dlaczego zniknęły moje linki do ksiażki?
  • Wiktor Orzel
  • 02/01/2025 11:06
  • Wszystkiego dobrego wszystkim!
  • Janusz Rosek
  • 31/12/2024 19:52
  • Udanego Sylwestra i szczęśliwego Nowego Roku 2025
  • Zbigniew Szczypek
  • 30/12/2024 22:28
  • Iwonko - dziękując za życzenia - kocham zdrowie i spokój oraz miłość, pełną świąt! A Tobie Iwonko i wszystkim na PP życzę Szczęśliwego Nowego Roku, by każdy dzień był święty/świętem