Autor |
RE: wyczuwalnia.
|
linkin
Użytkownik
|
Dodane dnia 29-11-2008 23:29 |
|
słuchajcie a jak działają na was wyrazy którego znaczenia nie znacie np;
flowerpot
(oczywiście każdy może sobie przetłumaczyć)
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 29-11-2008 23:44 |
|
Flowerpot = pot kwiatu. No żartuję.
Kojarzą mi się takie słowa... hmm, np. flowerpot kojarzy mi się z fioletowym kolorem, bo tak mi się kojarzą kwiaty... więc inne, nieznane mi wyrazy też mi się tak kojarzą, czyli rozbieram je na części i koloruję.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Fri
Użytkownik
|
Dodane dnia 30-11-2008 00:04 |
|
jak nie wiem co coś znaczy to sprawdzam w słowniku xD albo przynajmniej z kontekstu próbuję wyłowić jakiś sens. i jak już wiem mniej więcej o co biega to jeszcze raz czytam i wtedy może dopiero całościowo coś z tego wychodzi. nie lubię się opierać tylko na pierwszym wrażeniu i domyśle (chociaż zdarza się ) bo często gęsto jest tak że zupełnie o coś innego chodzi.
hm... generalnie jak widzę nieznany wyraz to działa na mnie tak że sobie myślę "he? że co?" xD
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Arkady
Użytkownik
|
Dodane dnia 30-11-2008 03:04 |
|
Linkuś, jeżeli się mogę wtrącić do uczonej dysputy... Jeżeli czegoś nie wiem i nie umiem znaleźć, to poprostu nie używam... Wygodnictwo, prawda? Tylko nie zawsze ma się słownik przy sobie...
Sory... kliknęło się dwa razy...
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
linkin
Użytkownik
|
Dodane dnia 30-11-2008 11:02 |
|
w sumie prawda, ale chodziło o doczucie tych słów. flowerpot w wolnym tłumaczeniu to doniczka. więc doniczka kojarzy mi się z czerwienią i brazem. fuj, nie zostanę chyba stylistą.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 30-11-2008 12:37 |
|
Wygląda na to, że jestem dość marnie zaawansowana z angielskiego, skoro nie wiedziałam, że "flowerpot" to doniczka... ale coś mi się kojarzyło z kwiatem. A co do słów Arkady "nie znam, nie używam" - zgadzam się, ale tu pytamy o to, jak się kojarzą nieznane słowa, nie o ich używanie.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Izak New Ton
Użytkownik
|