Autor |
RE: Między dziewczęcością a kobiecością...
|
DamianMorfeusz
Użytkownik
|
Dodane dnia 04-08-2008 18:42 |
|
Sprawa indywidualna - dojrzewamy całe życie, ciężko stwierdzić, kiedy ktoś jest dojrzały - staje się w pełni kobietą czy mężczyzną. W moim odczuciu dziewczyna staje się kobietą każdego dnia, kiedy dba o siebie i kawałek świata wokół - chodzi zarówno o takie sprawy jak zadbanie o dom i ogród, jak i o rozmowę, uczucia, stan psychiczny swój i ludzi, z którymi żyje - męża, dzieci, sąsiada, kogokolwiek. Dziewczyna staje się kobietą, kiedy dojrzeje w niej myśl, jak jest ważna - i jakich głupot robić nie powinna, bo na tym traci, niszcząc się po kawałku. A niszcząc siebie - niszczy osoby, które ją kochają. Kobieta jest pogodzona ze sobą, a pogodzenie ze sobą pozwala żyć w zgodzie z innymi i rozwijać się
To samo tyczy się męskiej części
Moja Mamcia ma niebawem 18 lat Już po raz któryś, mimo że blisko pół wieku uśmiecha się na tym świecie Ciepło od niej bije, pozytywna dziewczyna po prostu
|
"Najlepszym sposobem na przepowiadanie przyszłości jest jej tworzenie" - Peter Drucker
"Co ważniejsze dla sukcesu: talent czy pracowitość?
A co ważniejsze w rowerze: przednie czy tylne koło?" - George Bernard Shaw
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
WholeTruth
Użytkownik
|
Dodane dnia 04-08-2008 19:16 |
|
Cytat: A Wy drogie panie z pp, czy czujecie się kobietami?
oczywiście, że tak i nie 
chcę być kobietą, bo to tak dojrzale i poważnie brzmi.. taki respekt się ma przed Kobietą ale z drugiej strony, nie chę przyspieszać tego faktu, iż zostanę kobietą. mam huśtawki nastrojów. czasem zachowuje się jak bobas, któremu nie można powieżyć żadnego absolutnie zadania, bo jest nieodpowiedzialne. a czasem nikt nie potrafi na mnie patrzeć, bo chcę coś zrobić tak, jak należy, uruchamiając moją kobietę i zmuszając innych, by potraktowali mnie powaznie i z godnym mnie szacunkiem.. 
jednak jestem płci żeńskeij. i kiedyś będę kobietą. z duszą nastolatki, bo nie mam zamiaru się jej pozbywać. 
Cytat: W moim odczuciu dziewczyna staje się kobietą każdego dnia, kiedy dba o siebie i kawałek świata wokół
taak. zgadza się. codzienność zmusza nas do tego, by 'rosnąć' 
skąd masz taką wiedzę na temat kobiet?
|
Nie byłem poetą.
Ta świadomość nie przyniosła ulgi, tylko wściekłość, że prawa ewolucji mogły wyposażyć jeden i ten sam umysł w taką wrażliwość i taką nieudolność.
J. Fowles
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
DamianMorfeusz
Użytkownik
|
Dodane dnia 04-08-2008 19:32 |
|
Cytat: skąd masz taką wiedzę na temat kobiet? 
Z siebie, z głowy Wpływ budyniu
To tylko takie moje przemyślenia - spotkałem wiele niedojrzałych pseudokobiet-dziewczynek i wiele dziewczyn, które uczą się jak być kobietami, a nawet są nimi, w moim odczuciu. Ciepłe, mądre, odpowiedzialne, kochające, uśmiechnięte.
I takie powinny być nasze matki, babki, żony, kochanki, córki, siostry, przyjaciółki, sąsiadki, sprzedawczynie, fryzjerki, szefowe... kurde, rozkręciłem się
|
"Najlepszym sposobem na przepowiadanie przyszłości jest jej tworzenie" - Peter Drucker
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
ginger
Użytkownik
|
Dodane dnia 04-08-2008 19:34 |
|
Taa... Fasolki...
|
que bonito seria tu mar si suspiera yo nadar
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
WholeTruth
Użytkownik
|
Dodane dnia 04-08-2008 19:42 |
|
Cytat: Wpływ budyniu
hmm. możę polubie moje skojarzenia. w Twoim wypadku budyń widzę działa pozytywnie 
starć się byc kobieta to bardzo duże wyzwanie..
|
Nie byłem poetą.
Ta świadomość nie przyniosła ulgi, tylko wściekłość, że prawa ewolucji mogły wyposażyć jeden i ten sam umysł w taką wrażliwość i taką nieudolność.
J. Fowles
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
DamianMorfeusz
Użytkownik
|
Dodane dnia 04-08-2008 19:56 |
|
Cytat: starć się byc kobieta to bardzo duże wyzwanie..
Jest bardzo piękna historyjka o mężczyźnie, który wysiada z samolotu, a na lotnisku wita go żona i dwójka dzieci. Całuje dzieci, mówiąc, jak bardzo tęsknił i jak są dla niego ważne. Przytula żonę i szepcze - Kocham Cię!
Stojący obok współpasażer pyta się go - Ile pana nie było w domu? Chyba szmat czasu. - Tak. Trzy dni. - Ile? Myślałem, że kilka tygodni! Tak się witacie, kochacie, to widać. Mam nadzieję, że u mnie też tak będzie. - Nie miej nadziei, przyjacielu - odrzekł mężczyzna. - Decyduj!
I podobnie ma się sprawa z kobiecością. Czy męskością.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Vanillivi
Użytkownik
|
Dodane dnia 04-08-2008 23:48 |
|
Ja osbiście nie czuje się tak staro, jak by to wynikało z mojego dowodu. Mentalnie to ja jestem gdzies tak czterolatką.
|
http://www.cala-reszta-nocy.blogspot.com Mój blog o życiu, podróżach i pisaniu.
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Arkady
Użytkownik
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
faith
Użytkownik
|
Dodane dnia 05-08-2008 09:37 |
|
Hmm... czasami każda z nas lubi się poczuc dzieckiem i porzucic na chwilę ciężar odpowiedzialnosci, ale to w żadnym stopniu nie pozbawia nas w tych chwilach kobiecości
|
Jest nas sosen w lesie wiele,
jeśli umiem to się z nimi rozdarciem dzielę.
Bywają sosny, co się wiatrom nie skłonią,
ale mój pień wiotki, wiatr zwykł kłaść go dłonią.
Lao Che
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Kabuki
Użytkownik
|
Dodane dnia 05-08-2008 10:55 |
|
Cytat: faith napisał/a:
A Wy drogie panie z pp, czy czujecie się kobietami? 
To zależy od sytuacji 
Wiekowo bez dwóch zdań nią jestem , mentalnie różnie to bywa, nigdy jednak nie będę próbowała pozbyć się do końca dziewczęcości (byłoby zbyt poważnie, przyzwoicie, nuudno)eee to nie w moim stylu
|
You may say I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope some day you'll join us
And the world will be as one
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Natalia Julia Nowak
Użytkownik
|
Dodane dnia 08-08-2008 18:19 |
|
Na stronie www.njnowak.tnb.pl można znaleźć wyniki mojej ankietki.
|
No hope, no fear. Nie ma nadziei, nie ma strachu.
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
WholeTruth
Użytkownik
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 24-03-2009 20:04 |
|
WholeTruth
Cytat: powinna się dopiero zdecydować na stosunek. najlepiej po 18 roku zycia. wtedy będzie w pełni legalnie.
Stosunek jest legalny już po 15 roku życia !
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 24-03-2009 20:07 |
|
Między dziewczęcością a kobiecością...
...jest spora różnica.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 24-03-2009 20:36 |
|
A jaka według Ciebie ?
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 24-03-2009 20:40 |
|
Cytat: Zadysta napisał/a:
A jaka według Ciebie ?
Spora. Przecież napisałam. 
A tak poważnie, to w drodze do kobiecości u dziewczyny zachodzi wiele procesów biologicznych, psychicznych i innych bzdetów, których jest dość dużo.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Nathien
Użytkownik
|
Dodane dnia 24-03-2009 20:56 |
|
A właśnie Sprawa całkiem indywidualna.
Tyle, że dziewczyna tak jakby Kobietą nie jest, a Kobieta zawsze będzie dziewczyną. Czasem tego nie widać, ale każda z nas w głębi duszy jest małą i bezradną.
To kiedy stajemy się Kobietami zależy moim zdaniem także od otoczenia. Jeśli sytuacja wymaga od nas odpowiedzialności, dorosłości stajemy się właśnie Kobietami. A gdy otoczenie pozwala nam bujać w obłokach, możemy na zawsze pozostać.. No właśnie, kim?
|
"Obcując z potworami, uważaj, abyś nie stał się jednym z nich.
Bo kiedy patrzysz w otchłań, otchłań może zacząć patrzeć w Ciebie."
Fryderyk Nietzsche
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 24-03-2009 20:58 |
|
Cytat: Nathien napisał/a:
A właśnie  Sprawa całkiem indywidualna.
Tyle, że dziewczyna tak jakby Kobietą nie jest, a Kobieta zawsze będzie dziewczyną. Czasem tego nie widać, ale każda z nas w głębi duszy jest małą i bezradną.
To kiedy stajemy się Kobietami zależy moim zdaniem także od otoczenia. Jeśli sytuacja wymaga od nas odpowiedzialności, dorosłości stajemy się właśnie Kobietami. A gdy otoczenie pozwala nam bujać w obłokach, możemy na zawsze pozostać.. No właśnie, kim? 
Yyy... dziewczynami?
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Asti
Użytkownik
|
Dodane dnia 24-03-2009 21:03 |
|
Wszyscy jesteśmy tasiemcami.
Wybaczcie, nie mogłem się powstrzymać 
Moim zdaniem dojrzałych ludzi można policzyć na palcach. Bo tu nie chodzi tylko o dojrzałość płciową, zaradność życiową, czy emocjonalność. Tu chodzi o całokształt rozwoju. Tylko coś bardzo bliskiego pełni można nazwać dojrzałością. A większość ma do niej bardzo daleko. Wielu dorosłych zachowuje się bardziej dziecinnie niż dzieci, a przy tym nie ma tego uroku, który pomaga uśmiechnąć się z pobłażaniem.
I mówię tu o kochanej płci pięknej także
|
Ludzie potrafią niekiedy posuwać się do takich oszustw.
Śpiewają nie swoje pieśni, nie wiedząc nawet, o czym one mówią.
Create your own reality
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 24-03-2009 21:08 |
|
Cytat: Stosunek jest legalny już po 15 roku życia !
Tak, wypicie na raz litra wódki w wieku 18 lat też jest legalne. Cytat: Tyle, że dziewczyna tak jakby Kobietą nie jest, a Kobieta zawsze będzie dziewczyną. Czasem tego nie widać, ale każda z nas w głębi duszy jest małą i bezradną.
I to właśnie jest w was najpiękniejsze, drogie panie Przynajmniej moim zdaniem
|
|
|
Do góry |
|