Autor |
RE: Telewizja w Polsce
|
Vanillivi
Użytkownik
|
Dodane dnia 31-07-2017 09:46 |
|
Zauważyłam jeszcze inny trend: od pewnego czasu w niektórych środowiskach modne jest podkreślanie, że się nie ogląda telewizji, tak, jak gdyby od tego automatycznie miało przybyć inteligencji. No niestety, to nie jest takie proste. Nie wystarczy wyrzucić telewizora, by nasze rozrywki automatycznie stały się ambitniejsze. Co z tego, że ktoś nie ogląda telewizji, jeśli w sieci śledzi głównie tabloidy lub siedzi na durnowatych "niezależnych" kanałach na Youtube, skąd chłonie wszystko jak leci.
Inna sprawa, że telewizja bardzo się zmienia. Z jednej strony mamy upolitycznioną jak nigdy dotąd TVP i mega komercyjny TVN, z drugiej strony jednak HBO i Netflix oferują seriale, gdzie jeden odcinek często jest bardziej dopracowany i spektakularny niż wiele produkcji filmowych, stacje takie jak Europa czy Ale Kino oferują niszowe, ambitne filmy, możemy znaleźć programy informacyjne z całego świata, programy naukowe i popularnonaukowe, sportowe etc., więc naprawdę jest z czego wybierać.
Myślę, że właśnie chodzi o ten "pomysł" na mądre używanie telewizora. Jeśli ktoś po prostu wpatruje się we wszystko, jak leci, to na pewno to nie ma sensu. Ale wybieranie dobrych pozycji z obszernej oferty często się sprawdza. Ja np. mam telewizję z funkcją oglądania filmów "na życzenie" - co działa podobnie, jak gdybym po prostu włączyła film na dvd.
|
http://www.cala-reszta-nocy.blogspot.com Mój blog o życiu, podróżach i pisaniu.
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Slavek
Użytkownik
|
Dodane dnia 02-08-2017 12:59 |
|
Dzięki TV Trwam, Telewizji Republika i teraz TVP wreszcie mamy dostęp do uczciwej i rzetelnej informacji.
Reszta to w mniejszym lub większym stopniu neokomunistyczna, antypolska propaganda.
|
"...podziwiam komunistów/ za ich upór bezmyślne oddanie/ czemuś tak bezwzględnie błędnemu"
Leonard Cohen
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
mike17
Użytkownik
|
Dodane dnia 02-08-2017 18:31 |
|
Zgadzam się, Slavku
|
Easy Rider from Nowhere a.k.a Sztywny Pyton, rzecznik Klubu WeSZołego Szampona
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 02-08-2017 23:35 |
|
Trochę mnie dziwi, że taką wagę przykłada się do obiektywności mediów, a przecież żaden komentarz nie może być obiektywny. Ja na przykład oglądam (bardzo rzadko, u rodziców) jakiekolwiek wiadomości, po prostu szukam kanału informacyjnego i zatrzymuję się na pierwszym, jaki się trafi. Raz jest to TVN24, innym razem jakaś reżimowa i nie widzę różnicy, bo interesują mnie fakty, a więc co się wydarzyło, natomiast komentarz oraz sposób podania umiem odseparować w głowie. Naprawdę trudno mi wejść w głowę kogoś, kto boi się słuchać "drugiej strony" albo wymyśla, że jakieś pisma i programy robią sieczkę z mózgu. Każda nie-niezależna* telewizja podaje prawdziwe fakty, ale nagina pod siebie w sposób mało wyszukany.
* w odróżnieniu od niezależnych mediów, które nie trzymają standardów i nie mają własnych niezależnych źródeł, tylko pasożytują na materiałach stacji nie-niezależnych.
PS.
Taki eksperyment myślowy. Proszę sobie wyobrazić ziszczenie marzenia o mediach obiektywnych. Nagle istnieją tylko takie, które mówią prawdę. Czy w takim wypadku można mówić o pluralizmie mediów? Czy w ogóle mają rację bytu różne media? Po co w takim razie chociażby dwa programy informacyjne, skoro musiałyby mówić to samo?
Gadanie o obiektywnych mediach jest kretyństwem. Materiał informacyjny jest zbyt duży, żeby można było serwować wszystkie wiadomości z kraju i ze świata, a sam wybór najważniejszych, już przekreśla ideę obiektywizmu. Do tego dochodzi komentarz, który ze względu na czas antenowy nie może być ujęciem wielostronnym, tylko spojrzeniem z jednego punktu widzenia. Nie może też być tak, że jedno wydarzenie komentuje się z jednego punktu widzenia, a drugie z innego. Każda gazeta, program TV/RTV, musi być spójny, musi mieć linię, musi być jakimś punktem widzenia.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Slavek
Użytkownik
|
Dodane dnia 03-08-2017 10:10 |
|
Ekszyn Dupacycki napisał: oglądam (bardzo rzadko, u rodziców) jakiekolwiek wiadomości, po prostu szukam kanału informacyjnego i zatrzymuję się na pierwszym, jaki się trafi. Raz jest to TVN24, innym razem jakaś reżimowa i nie widzę różnicy, bo interesują mnie fakty, a więc co się wydarzyło, natomiast komentarz oraz sposób podania umiem odseparować w głowie
Obawiam się, że nie umiesz odseparować.
Ekszyn Dupacycki napisał: Taki eksperyment myślowy. Proszę sobie wyobrazić ziszczenie marzenia o mediach obiektywnych. Nagle istnieją tylko takie, które mówią prawdę. Czy w takim wypadku można mówić o pluralizmie mediów?
A tu się uśmiałem , ale jeszcze dopytam...jeśli np. zgubisz się i pytasz o drogę to chcesz żeby część pytanych kłamała?!
|
"...podziwiam komunistów/ za ich upór bezmyślne oddanie/ czemuś tak bezwzględnie błędnemu"
Leonard Cohen
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 03-08-2017 11:11 |
|
Slavek napisał: Ekszyn Dupacycki napisał:Taki eksperyment myślowy. Proszę sobie wyobrazić ziszczenie marzenia o mediach obiektywnych. Nagle istnieją tylko takie, które mówią prawdę. Czy w takim wypadku można mówić o pluralizmie mediów?
A tu się uśmiałem , ale jeszcze dopytam...jeśli np. zgubisz się i pytasz o drogę to chcesz żeby część pytanych kłamała?!
Podaj konkretny przykład, żebym zrozumiał analogię.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
KatarzynaKonopkaChludzinska
Użytkownik
|
Dodane dnia 04-08-2017 21:43 |
|
Rzeczywiście od pewnego czasu w niektórych środowiskach(mam wrażenie, że przy tym są to środowiska inteligenckie i młodzieży) jest moda na deklarowanie nieoglądania telewizji. Właśnie- na deklarowanie, a nie samo nieoglądanie jako takie.
Telewizja rzeczywiście bardzo się zmienia. W latach 90.- wejście najpierw telewizji satelitarnej(to wówczas powstają polskie oddziały Canal+ i HBO), później platform cyfrowych, w końcu cyfryzacja.
TVP rzeczywiście jest bardzo upolityczniona. Co gorsza, to upolitycznienie weszło w sferę rozrywki. Zdjęcie z ramówki programów kabaretowych(pozostały jeszcze audycje archiwalne) nie wzięło się znikąd.
Inna sytuacja jest ze stacjami komercyjnymi. Rynek się fragmentaryzuje i na wielomilionowe widownie(nie licząc transmisji sportowych) nie ma co już liczyć.
Co do seriali HBO i Netflixa- powszechnie mówi się o tym, że mamy złotą erę seriali telewizyjnych. To prawda, jeżeli chodzi o poziom produkcji, jednak w wypadku oglądalności przedstawia się to zupełnie inaczej. To już nie są tak masowe widownie, jak seriali z lat 80. i 90. Dzieje się to również w wypadku polskich produkcji.
|
|
|
Do góry |
|