Autor |
Strach i wątpliwości
|
Misia60
Użytkownik
|
Dodane dnia 05-05-2017 22:15 |
|
Witam wszystkich użytkowników forum, cierpię na zespół Aspergera, z pewnością o tym słyszeliście, ale oprócz tego cierpię też na depresję. I w związku z tym chciałam się was poradzić, czy powinnam publikować na tym portalu osobiste, bardzo szczere opowiadanie o tym, jak te zaburzenia utrudniają mi i życie i jak zmagam się z nimi każdego dnia, i również o tym, że nie potrafię często sobie z tym radzić. Wiem, że ostateczna decyzja należy do mnie, ale chciałam po prostu poprosić forumowiczów o radę. Będę wdzięczna za mądre, rozumne, a nie chamskie, obraźliwe czy wulgarne odpowiedzi. Z góry dziękuję.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
RE: Strach i wątpliwości
|
Esy Floresy
Redaktor
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Silvus
Użytkownik
|
Dodane dnia 06-05-2017 12:09 |
|
Witaj!
Według mnie, pisanie o sobie zawsze jest jakoś niebezpieczne. Ale - spotkałem się na tej stronie z różnymi tekstami, autorzy niektórych uważali, że lepiej z siebie wyrzucić wszystko, autorzy innych, że nie. Czy ci pierwsi coś na tym stracili? Nie wiem.
Wiem, że na tej stronie spotkałem się z wieloma osobami kulturalnymi i mądrymi, a więc jest duża szansa, że jeśli coś napiszesz, będzie to dla ciebie na dobre.
Zgadzam się z tobą - decyzja zależy od ciebie. Moją radą jest, byś przemyślała każdy tekst osobisty 3 razy przed wysłaniem.
Pozdrawiam,
Silv (Michał)
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Vigo
Użytkownik
|
Dodane dnia 06-05-2017 12:58 |
|
Witaj,
myślę że opowiadając o swoich problemach, pomożesz wielu ludziom zrozumieć, czym jest zespół Aspergera. To uważam, jest bardzo ważne, zrozumienie jest pierwszym krokiem do akceptacji drugiego człowieka, a w przypadku osób z tego rodzaju dolegliwościami, jest to trudniejsze niż się wydaje. To właśnie niewiedza rodzi bariery.
Mogę tylko zachęcać, jednak to Twoja decyzja, wierzę że jakakolwiek będzie, będzie słuszna 
Pozdrawiam Cię
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 07-07-2017 21:47 |
|
Witaj,
Sądzę że dopóki jesteś tu anonimowa i póki tak samo będziesz pisać (zmieniając osoby), to, tak naprawdę, możesz wszystko i według mnie może to być raczej pozytywne. Na pewno trafisz na ludzi, którzy niezbyt "mądrze" odpowiedzą (delikatnie mówiąc), ale w gruncie rzeczy myślę, że znajdziesz sporo pozytywnych odpowiedzi, a także pomożesz ludziom podobnym do Ciebie. Ja sam w teście Aspergera osiągam bardzo wysoki wynik, jednak specjaliści nie zdiagnozowali u mnie tej przypadłości, tym niemniej obserwuję u siebie różne nietypowe i "nie pasujące" zachowania do dziś, choć jestem po czterdziestce. W związku z tym chętnie bym poczytał co nie co z "ust" ludzi podobnych. Poza tym wiem, że pisanie czasem pomaga się pogodzić ze swoją innością (jeśli jeszcze się nie pogodziłaś) - to ostatnie piszę z własnej praktyki. (Napisałem książkę o ludziach "innych" i samo napisanie jej sporo mi pomogło). Powinnaś jeszcze wziąć pod uwagę, czy jesteś gotowa na krytykę zarówno pozytywną, jak i negatywną, bo obie zapewne się pojawią, gdyż wiem, że czasem ludzie z depresją wolą jej nie przyjmować... Sam miałem depresję i ja tak miałem... Także decyzja należy do Ciebie, jednakże, po mojemu, powinnaś spróbować i w razie czego przerwać to.
Pozdrawiam i pogody ducha.
|
|
|
Do góry |
|