Autor |
Problem z tekstem znormalizowanym
|
telejanek
Użytkownik
|
Dodane dnia 01-10-2017 10:42 |
|
Witam,
Staram się zrobić tekst znormalizowany 1800 znaków, 30wersów po 60 znaków wg zaleceń i nijak mi to nie wychodzi. Ustawiłem:
Times New Roman 12;
interlinia 1,5;
wszystkie marginesy 2,5 cm;
wyłączone automatyczne numerowanie i punktowanie w dialogach;
tekst wyjustowany;
Word 2007.
Znaków na stronie wychodzi ok. 2500, wersów jest 34 na pierwszej stronie, ale na drugiej już 32, za to na trzeciej 33 (ręce opadają), w wierszu natomiast ok 90 znaków.
Szukałem wszystkich możliwych przyczyn i nie znalazłem nic ponad wytyczne, które już ustawiłem, niestety wyniki mówią same za siebie.
Czy ktoś ma pomysł, co robię źle/czego zapomniałem ustawić? Może odstępy między wyrazami/znakami, zabawa marginesami? Bardzo proszę o Waszą pomoc i z góry dziękuję!
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
RE: Problem z tekstem znormalizowanym
|
Silvus
Użytkownik
|
Dodane dnia 01-10-2017 11:04 |
|
@Janku, wydaje się z definicji pojęcia "strona znormalizowana", że jest to średnia dla całego tekstu. Czy obliczyłeś średnią, czy też mówisz o poszczególnych stronach?
PS. Nie wiem, na ile ta strona jest wiarygodna, ale piszą na niej o trochę innych zaleceniach, niż ty napisałeś, by każda strona była znormalizowana: http://www.ekorekta24.pl/strona-znormalizowana-i-arkusz-wydawniczy-ile-licza-znakow/
ekorekta24.pl napisał: Strony znormalizowane to w gruncie rzeczy strony zawierające niewiele tekstu. Aby faktycznie uzyskać na stronie mniej więcej 1800 zn. ze spacjami, należałoby złożyć tekst czcionką wielkości 13 pkt i zastosować podwójną interlinię (fizycznie powinno to być ok. 30 linijek po 60 znaków każda – tak bowiem wyglądała niegdyś strona maszynopisu). Obecnie rzadko stosuje się takie formatowanie czcionki (na ogół używa się mniejszych rozmiarów, w szczególności 12 pkt lub 11 pkt, a podwójna interlinia jest rzadkością), dlatego należy być czujnym – zazwyczaj liczba stron w Wordzie to liczba o wiele mniejsza niż faktyczna liczba stron znormalizowanych.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Jacek_L
Użytkownik
|
Dodane dnia 01-10-2017 11:05 |
|
Times 13 i podwójny odstęp powinien Ci mniej więcej dać te 1800. (Tyle, że to zalecenia z czasów maszynopisów).
Dziś raczej już nikt nie wymaga dostarczania w stu procentach zgodnych z wytyczną tekstów. Sądzę, że nawet w wersji jaką osiągnąłeś będzie ok i nikt nie pokręci nosem (chyba że dostałeś konkretne wytyczne, jesteś tłumaczem przysięgłym (wtedy 1125 znaków), lub korektorem (wtedy liczy się 40000 znaków jako arkusz)). Jeśli szykujesz propozycję wydawniczą to śmiało ślij tak, jak Ci wyszło.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
telejanek
Użytkownik
|
Dodane dnia 01-10-2017 11:22 |
|
Myślałem, że śląc tekst do wydawnictwa, jest on wymagany właśnie w formie znormalizowanej, czy tego się już nie praktykuje? Bo ni w ząb nie udaje mi się tak sformatować swojego tekstu, kompletnie nie wiedząc czemu.
Ustawiłem podwójną interlinię times 13 i rzeczywiście wyszło ok 1800 znaków w - uwaga - 24 wierszach. znaków w wierszu jest ok 80. Nie wiem o co tu biega.
Jeśli nie jest to powszechnie stosowany wymóg proszę dajcie znać, bo problem ten nie daje mi spokoju, a najchętniej bym już o tym nie myślał.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Silvus
Użytkownik
|
Dodane dnia 01-10-2017 11:24 |
|
telejanek napisał: Jeśli nie jest to powszechnie stosowany wymóg
Myślę, że najlepiej wysłać mail z pytaniem do konkretnego wydawnictwa.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
telejanek
Użytkownik
|
Dodane dnia 01-10-2017 11:27 |
|
@Silvus
Jeśli odpiszą, że ma być znormalizowany to spadnę z krzesła ze szczęścia
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Silvus
Użytkownik
|
Dodane dnia 01-10-2017 11:35 |
|
telejanek napisał: Jeśli odpiszą, że ma być znormalizowany to spadnę z krzesła ze szczęścia
Rozumiem, że to ironia - to niech napiszą dokładnie, o co im chodzi. W mojej opinii oni mają być przejrzyści tak samo, jak ty jesteś przejrzysty dla nich.
Nie lubię, gdy ktoś mi mówi, że ma być jakoś, a nie chce wyjaśnić dokładnie, jak. Nie ja mam się domyślać, jeśli nie ja ustanowiłem reguły. Co prawda jest zasada, że nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania. Nie bardzo ją lubię, miałbym wobec niej pewne zastrzeżenia...
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Jacek_L
Użytkownik
|
Dodane dnia 01-10-2017 11:47 |
|
Janek
Sądzę, że nikt Ci złego słowa nie powie, jeśli wyślesz tak, jak masz. Ma być estetycznie i praktycznie - czyli tak, aby czytanie nie było katorgą.
Ja na przykład nie używam nigdy timesa bo lubię fonty bezszeryfowe i nie wyobrażam sobie, aby ktokolwiek zwrócił na to uwagę. Szczególnie, że font bezszeryfowy jest czytelniejszy
Tak więc nie stresuj się i nie przejmuj
Powodzenia!
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
trawa1965
Użytkownik
|
Dodane dnia 01-10-2017 11:48 |
|
Jest jasne, że część 6 mojej teorii zostanie usunięta również z tego portalu. Natomiast ostatnia część też zawiera wątki biblijne, które zastąpię nową treścią.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Silvus
Użytkownik
|
Dodane dnia 01-10-2017 11:52 |
|
trawa1965 napisał: Jest jasne, że część 6 mojej teorii zostanie usunięta również z tego portalu. Natomiast ostatnia część też zawiera wątki biblijne, które zastąpię nową treścią.
@Trawo, chyba wkleiłeś nie w to miejsce?
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
telejanek
Użytkownik
|
Dodane dnia 01-10-2017 14:27 |
|
Dzięki wielkie @Jacku
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
trawa1965
Użytkownik
|
Dodane dnia 02-10-2017 09:58 |
|
Ósmy odcinek w tym momencie zmieniłem, jak należy, a szósty zostanie wykreślony, gdy będzie opcja Usuń.
|
|
|
Do góry |
|