Autor |
Pytanie prawne o ochronę własności intelektualnej ;-).
|
MarcinD
Użytkownik
|
Dodane dnia 23-10-2017 08:26 |
|
Ha, ale tytuł ;-). Ale poważnie, mam takie pytanie, ponieważ pracuję nad pewnym projektem aktualnie. I zastanawia mnie, jak to jest z wykorzystaniem w moim dziele pewnych pomysłów czy rozwiązań zaczerpniętych wprost z innych, wydanych już dzieł znanych (w moim konkretnym przypadku BARDZO ;P ) autorów. Mianowicie, sytuacja jest taka:
Autor A napisał książkę, w której stworzył postać fikcyjną B. Postać B opracowała pewną wiedzę pod postacią pamiętników czy też fikcyjnej książki wymienionej w dziele, w której występuje.
Ja piszę tekst, w którym moja fikcyjna postać jest dalekim krewnym fikcyjnej postaci B z książki autorstwa A oraz posiada fikcyjną księgę napisaną przez postać B. Oczywiście postać B jest wymieniona z imienia i nazwiska tak brzmiącego, jak w oryginalnym dziele autora A.
Czy mogę tak wprost to napisać, korzystając z pomysłu autora A i umieszczając jego postać B w mojej książce, czy też będzie to już naruszało prawa autorskie autora A do jego powieści...?
Mam nadzieję, że nie zamotałem za bardzo . Dzięki za pomoc.
|
|
|
Autor |
RE: Pytanie prawne o ochronę własności intelektualnej ;-).
|
Miladora
Użytkownik
|
Dodane dnia 23-10-2017 10:08 |
|
https://pl.wikipedia.org/wiki/Fan_fiction
Prawdopodobnie można byłoby to zaliczyć do fan fiction (fanfic) - przeczytaj, co na ten temat mówi Wikipedia.
|
Zawsze tkwi we mnie coś, co nie przestaje się uśmiechać (Romain Gary).
|
|
Autor |
RE: Pytanie prawne o ochronę własności intelektualnej ;-).
|
MarcinD
Użytkownik
|
Dodane dnia 23-10-2017 10:11 |
|
Dzięki :-). Czyli mogę pisać dalej ;-). Łapie się to w Fan fiction.
|
|
|