Autor |
Właściwy wygląd tekstu
|
drogadoeldorado0
Użytkownik
|
Dodane dnia 07-03-2018 17:59 |
|
Pisze książkę w Libre Offfice. Ustawiłem justowanie obustronne. Pojawiły się duze odstępy miedzy wierszami. Zacząłem wiec uzywac twardej spacji ale i to okazało się klapa gdyz na koncu lini prawie zawsze musze przeniesc wyraz do nastepnego wiersza aby byl rowny do prawej krawedzi, To bez sensu nie moze byc tak ze w kazdej lini ostatni wyraz jest przenoszony. Jak pisac poprawnie zeby to wygldalo jak w prawdziwej ksiazce?
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
RE: Właściwy wygląd tekstu
|
Jacek_L
Użytkownik
|
Dodane dnia 09-03-2018 14:30 |
|
Zmień program. Libre słynie z kiepskiego formatowania.
Open Office (jeśli ma być darmowy) jest lepszy.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Silvus
Użytkownik
|
Dodane dnia 10-03-2018 01:15 |
|
W Libre Office funkcja dzielenia wyrazów powinna okazać się przydatna: https://help.libreoffice.org/Writer/.../pl
Cytat: "Wybierz Narzędzia - Język - Dzielenie wyrazów".
Z twardą spacją osobiście bym nie przesadzał; no ale nie jestem edytorem ani nawet redaktorem, tak tylko rozważam.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Leszek Sobeczko
Użytkownik
|
Dodane dnia 10-03-2018 12:14 |
|
Książkę można też "zrobić" w darmowym Scribusie, zapisuje do pdf'a, ma możliwość usuwania zawieszonych spójników, sam tekst jednak lepiej wcześniej przygotować w dobrym edytorze tekstu i tylko go wkleić; można dodawać grafę, ale jak to darmowy, na początku zniechęca obsługa programu.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 27-09-2019 15:31 |
|
mi się najlepiej pisze w dokumencie googlowskim ale to już zależy od preferencji
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
pan_nikt
Użytkownik
|
Dodane dnia 14-11-2019 11:29 |
|
też polecam dokumenty google bo dobrze trzymają formatowanie i w zasadzie mają tyle możliwości co klasyczne dokumenty
|
„Najseksowniejsze u mężczyzny jest dobre serce".
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Wiktor Orzel
Administrator
|
Dodane dnia 14-11-2019 11:50 |
|
Ja z kolei preferuję FocusWritera https://gottcode.org/focuswriter/. Nie rozprasza, do pisania idealny. Ciekawą funkcją jest ustawienie sobie celów związanych z pisaniem. Wtedy w kalendarzyku nam się ładnie zaznacza, że norma została napisana. Niby banalny mechanizm, ale niektórym może pomóc w dopingowaniu się do regularnej pracy. Ale do dalszej, już bardziej zaawansowanej obróbki, to Word raczej nie ma sobie równych.
|
wiktororzel.pl
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
szarywilk
Użytkownik
|
Dodane dnia 25-06-2020 13:25 |
|
Cytat: Jak pisac poprawnie zeby to wygldalo jak w prawdziwej ksiazce?
W składzie książki do gry wchodzi oprogramowanie DTP, jeśli pracuje nad tym specjalista, to może się pobawić w takie opcje, jak optymalizacja odstępów między nie tylko wyrazami, ale i literami - i to daje możliwość justowania w sensowny sposób. Ale na potrzeby prywatnego dokumentu, to niemal każdy edytor (nie tylko darmowy, płatne też) mniej lub bardziej wywoła zróżnicowanie odstępów.
|
|
|
Do góry |
|