Autor |
Wydawanie w Polsce i za granicą
|
Patrycjadhdjd
Użytkownik
|
Dodane dnia 26-03-2020 09:55 |
|
Cześć,
Przychodzę do Was z pytaniem, które nurtuje mnie od jakiegoś czasu (jeżeli już był ten temat to bardzo przepraszam, ale nigdzie nie znalazłam takiego wątku).
Wydałam książkę w Polsce (sprzedaje się całkiem dobrze, ale nie wydaję dla zysku, tylko dla własnej sadysfakcji) i chciałabym wypchnąć ją w innym kraju (mam kilka kontaktów, więc możliwość jest). I tu pada moje pytanie: Na jakiej zasadzie to działa? Czy mam prawo (obowiązuje mnie licencja z Polskim wydawnictwem) oddać tekst do wydawnictwa w innym kraju bez uzgadniania tego z wydawnictwem w Polsce? Czy może muszę działać za pośrednictwem mojego dotychczasowego wydawnictwa?
Wielkie dzięki za pomoc,
Patrycja
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
RE: Wydawanie w Polsce i za granicą
|
Wiktor Orzel
Administrator
|
Dodane dnia 26-03-2020 12:06 |
|
Wszystko zależy od umowy, pól eksploatacji, wyłączności, czasu trwania umowy etc. Być może będziesz musiała poczekać, aż umowa wygaśnie, ale najlepiej skonsultuj sprawę z prawnikiem, bo trudno tutaj wróżyć z fusów.
|
wiktororzel.pl
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
RE: Wydawanie w Polsce i za granicą
|
RadekW
Użytkownik
|
Dodane dnia 25-07-2020 13:24 |
|
Nic tylko się zgodzić, udzielenie porady prawnej przez Internet, bez przeczytania umowy, byłoby bardzo ryzykowne dla obu stron. Najlepiej faktycznie pójść z tym stacjonarnie i zabrać komplet dokumentów.
Jedna rada na przyszłość: nawet, gdyby umowa nie pozwalała na to, to zawsze można zaproponować wydawcy zawarcie aneksu, ale niewielka szansa, że się zgodzi na mniej korzystne rozwiązanie (tak tylko podpowiadam).
|
|
|
Do góry |
|