Przeskoki w czasie
Portal Pisarski » Inwencja Twórcza » Dyskusje Twórcze
Autor
Przeskoki w czasie
Seweryn Użytkownik
Dodane dnia 20-04-2020 12:16
Dzień dobry,

uprzejmie proszę o opinię na temat przeskoków w czasie w powieści. Czy jest to irytujące? A może ktoś zna przykłady, iż taki zabieg pisarza przyniósł pozytywny efekt, przysłużył się konstrukcji fabuły, bardziej zaciekawił, spowodował, że postacie nabrały kolorytu?

Jestem na ostatnim etapie poprawek własnej powieści, jednak dręczy mnie to, czy nie przesadziłem z poszatkowaniem tekstu na dwie osie czasowe.

Jeżeli ktoś z Was, drodzy piszący, ma na ten temat własne refleksje, to bardzo proszę o podzielenie się nimi ze mną.

Pozdrawiam
Do góry
Autor
RE: Przeskoki w czasie
szarywilk Użytkownik
To jest na pewno trudne. A czy denerwujące... Zakładając, że zostanie wykonane prawidłowo, to niekoniecznie. Chociaż przychodzi mi na myśl przykład filmowy, gdzie przeskoki były wielokrotne i w różnych kierunkach - "Dwanaście małp" (skądinąd bardzo polecam film, bo serial to już niekoniecznie). Gdy pierwszy raz oglądałem, to się pogubiłem i nie byłem zachwycony. Przy drugim podejściu podobało mi się naprawdę bardzo mocno. Z książkami może być podobnie, bo część osób preferuje fabuły linearne, dla innych odejście od linearności to ciekawy eksperyment. W dodatku dużo właśnie zależy od tego, czy się czytelnik nie pogubi.
Do góry
Autor
RE: Przeskoki w czasie
Marinomarini Użytkownik
Seweryn napisał:
Dzień dobry,

uprzejmie proszę o opinię na temat przeskoków w czasie w powieści. Czy jest to irytujące? A może ktoś zna przykłady, iż taki zabieg pisarza przyniósł pozytywny efekt, przysłużył się konstrukcji fabuły, bardziej zaciekawił, spowodował, że postacie nabrały kolorytu?

Jestem na ostatnim etapie poprawek własnej powieści, jednak dręczy mnie to, czy nie przesadziłem z poszatkowaniem tekstu na dwie osie czasowe.

Jeżeli ktoś z Was, drodzy piszący, ma na ten temat własne refleksje, to bardzo proszę o podzielenie się nimi ze mną.

Pozdrawiam

To zależy jak autor ten przeskok zrobi. Napisałem jedno takie opowiadanie. Tam akcja dzieje się współcześnie, a raz sto lat wcześniej. Przeczytajcie i przekonajcie się, czy dobrze ten przeskok zrobiłem. Opowiadanie jest na blogu: https://pisanenakolanie.wordpress.com/2022/.../ostatni-obraz-mistrza-odc-1/
-Co piszesz panie?
-Słowa, słowa, słowa!
Do góry
  • Skocz do forum:
Polecane
ShoutBox
  • ApisTaur
  • 18/03/2023 11:12
  • Co się ludziska dziwicie brakiem komentarzy, przy dzisiejszym wtórnym analfabetyzmie. Jeśli poezja, to w raperskim stylu, jak proza, to lepiej w formie SMSowej, bo gubią wątki. Idiokracja w rozkwicie.
  • zawsze
  • 17/03/2023 21:18
  • Cobro, u mnie raczej ani trochę, mam nadzieję, że u Ciebie lepiej :) :*
  • mike17
  • 17/03/2023 17:05
  • Dobrze prawisz, Zbyszku, a swoją drogą, kopę lat :) Pozdro :)
  • Zbigniew Szczypek
  • 17/03/2023 16:51
  • Czasami lepiej dać sobie spokój z komentami Michale, bo obrazisz Najwyższy Wymiar Prawdy
  • Zbigniew Szczypek
  • 17/03/2023 11:58
  • Dziś, dla wielu, ta strona jest "zacofana". I rosną nam pokolenia "wszystkowiedzących" polityków, ministrów i dziennikarzy, wystarczy poczytać pierwszy lepszy artykółl w prasie, wiadomości itp.Tragedi
  • Zbigniew Szczypek
  • 17/03/2023 11:52
  • Nie tylko prozy! Od dawna(moje "PP";) na portalu jest marazm i ogólny zastój. Młodzi nie chcą czekać i "bawić się" w komentarze, uciekają do innych stron lub blogów. A starszym nie chce się powtarzać
  • mike17
  • 15/03/2023 19:33
  • Dlaczego tak nędznie wygląda komentowanie prozy? Większość utworów spada z głównej z ilością komentarzy zero. Co jest z tymi, którzy niegdyś tworzyli ten portal?
  • Dobra Cobra
  • 15/03/2023 08:41
  • Witaj zawsze! :) Jest pięknie?
  • zawsze
  • 14/03/2023 21:32
  • Cobro Dobro! :))))) Uszanowanko!
Wspierają nas