Jak poprawić styl?
Portal Pisarski » Inwencja Twórcza » Mam pytanie
Autor
Jak poprawić styl?
Edwardos Użytkownik
Cześć wszystkim,

zastanawiam się i prosze o radę - jak poprawić swój styl pisania? O moim stylu słyszę/czytam, że jest oszczędny, prosty... czasem nawet szkolny. Wiem, ze powinienem dużo pisać - ćwiczyć i czytać, ale może coś jeszcze? Macie jakieś swoje sposoby? Na chwilę obecną do głowy przychodzi mi jedynie pomysł, by budować dłuższe i bardziej złożone zdania, stosować metafory i imiesłowy. Co sądzicie?
Do góry
Autor
RE: Jak poprawić styl?
MariaWeronika Użytkownik
Dodane dnia 08-10-2020 09:10
Jak sam napisałeś - czytać dużo, dobrze napisanych książek. Mój mentor i nauczyciel z kursów pisania opowiedział, że na początku swoje pisarskiej drogi dostał radę od swojej nauczycielki ze szkoły - jeśli chce się dobrze pisać, nasiąknąć językiem i stylem, to trzeba czytać dużo klasyki, nawet jeśli nie od razu nas zachwyci. Dla mnie mistrzem stylu od zawsze byli pisarze wiktoriańscy - Dickens, siostry Bronte, Jane Austin. Ale są też inni, bardziej "lekkostrawni" klasycy:-)
Na pewno masz też swoich ulubionych autorów z wyrazistym stylem. Dobrym ćwiczeniem jest próba pisania tekstów naśladujących ich styl - zaobserwuj jak budują zdania, jak posługują się językiem.
Są też książki, w których doświadczeni pisarze radzą jak pracować nad stylem i warsztatem. Świetna pozycja to "Jak pisać. Pamiętnik rzemieślnika" Stephena Kinga czy "Galeria złamanych piór" (choć tę znam na razie tylko ze słyszenia, czeka na półce w kolejce:-)).
Twój styl będzie wypadkową tego co przeczytasz i tego co sam wypracujesz, a to nie kształuje się z dnia na dzień, do własnego stylu dorasta się poszukując i pisząc różne rzeczy - raz śmiesznie, raz strasznie, raz smutno. Wtedy stopniowo odkrywasz w czym czujesz się najlepiej.
Dobrze jest też zaczynać od krótkich form, a nie porywać się na długą fabułę. Krótkie opowiadanko łatwiej jest dopracować pod względem stylu i języka.
I ostatnia rzecz - po prostu dobre kursy pisania. Jak akurat byłam na dwóch kursach Pasji Pisania u Michała Urbaniaka i bardzo wiele z nich wyniosłam, a wydrukowane wykłady mam zawsze pod ręką i często do nich zaglądam pisząc. Samo uczestniczenie w kursie jest bardzo rozwijające i motywujące - dyskusje nad wykładami, dzielenie się z innymi uczestnikami doświadczeniami, pisanie ćwiczeń i tekstów do krytyki, wykładowca, który przez kilka tygodni jest w każdej chwili "pod ręką" gotowy odpowiedzieć na każde pytanie i udzielić wskazówek. Dla mnie każdy kurs to kamień milowy i odkrywanie w sobie nowych możliwości. Już nie mogę się doczekać kolejnego:-)
Pozdrawiam serdecznie
Sir Leicester jest zazwyczaj usposobiony pogodnie i nudzi się nieczęsto. Jeżeli nie ma nic lepszego do roboty, może zawsze podziwiać własną wielkość. Jest to temat niewyczerpany, a stałe dysponowanie nim stanowi znaczną korzyść.
Do góry
Autor
keshka Użytkownik
Popieram czytanie klasyki. Nie jest to najlżejsza literatura, jednak pochłonięcie jej wnosi bardzo dużo. Przy okazji można przemyśleć sobie pewne kwestie i może narodzi się nowy pomysł na życie. Kto to wie ;)
Cieszmy się piękną pogodą
Do góry
Autor
drogadoeldorado0 Użytkownik
Zgadzam się z przedmówcami - czytanie dobrych klasyków z pewnością podnosi warsztat literacki. Dodam taką ciekawostkę - anegdotę. Otóż S. King w:" Jak pisać. Pamiętnik rzemieślnika" radzi, aby czytać też słabe książki. Twierdzi, że można się wiele z nich nauczyć, gdyż łatwo wychwytuje się błędy ich autorów. ;)
Do góry
  • Skocz do forum:
Polecane
ShoutBox
  • mike17
  • 10/10/2024 18:52
  • Widzę, że portalowe życie wre. To piękne uczucie. Każdy komentarz jest bezcenny. Piszmy je, bo ktoś na nie czeka :)
  • Kazjuno
  • 08/10/2024 09:28
  • Dzięki Zbysiu, też Ciebie pozdrawiamy. Animujmy ruch oddolny, żeby przywrócić PP do życia.
  • ajw
  • 07/10/2024 23:26
  • I ja pozdrawiam :) Zdrówka i samych serdeczności :)
  • Zbigniew Szczypek
  • 07/10/2024 21:36
  • Dar, AJW, Kazjumo - serdecznie Was pozdrawiam i dziękuję Dar za troskę - będzie dobrze! Wszystkich na PP pozdrawiam - nie poddawajcie się i wzajemnie odwiedzajcie, tak zbudujecie "swoją potęgę" ;-}
  • Dar
  • 22/09/2024 22:52
  • Zbyś Oława . Mam nadzieję, że będzie dobrze.
  • Wiktor Orzel
  • 18/09/2024 08:33
  • Dumanie, pisanie i komentowanie tekstów. ;)
  • TakaJedna
  • 16/09/2024 22:54
  • Jesień to najlepszy czas na podumanie.
  • mike17
  • 15/09/2024 19:48
  • Jak jesień nadchodzi, to najlepsza pora na zakochanie się :)
  • TakaJedna
  • 12/09/2024 22:05
  • Jak jesień idzie, to spać trzeba!
  • Wiktor Orzel
  • 11/09/2024 13:55
  • A co tutaj taka cisza, idzie jesień, budzimy się!