Autor |
Czy (i kiedy) warto uśmiercać jednego z głównych bohaterów?
|
Mintea
Użytkownik
|
Dodane dnia 17-10-2021 17:02 |
|
Nie wiem czy uzyskam w ogóle jakąś odpowiedź, ale nie mam do kogo się z tym zwrócić, więc powiedzmy, że chwytam się ostatniej deski ratunku
No więc tak próbuje zacząć pisać jedno z moich opowiadań i potrzebuję pomocy...
Mam właściwie cały zarys tego jak ma wyglądać historia i postacie, ale problem w tym, że nie mogę zabrać się nawet za napisanie pierwszego zdania bo cały czas dręczy mnie wizja (albo to wyrzuty sumienia ) tego, że zdecydowałam się uśmiercić jednego z głównych bohaterów na końcu.
Wiem, mogłabym teoretycznie równie dobrze go nie zabijać, ale jego śmierć dobrze rozwiązała by akcję (właściwie to jest moim jedynym pomysłem na zakończenie fabuły). Tylko znowu w jakimś stopniu zepsuje tym przekaz idący za tą postacią : (im dłużej się nad tym zastanawiać to zachowanie tego bohatera zaczęłoby zalatywać trochę hipokryzją). Po za tym boli mnie też fakt, że jego śmiercią przekreślę szczęście innej postaci, która i tak tego szczęścia nie miała wiele w życiu, więc to trochę okrutne z mojej strony by było :
No także ten, zdaje sobie sprawę, że bez znania całego kontekstu i fabuły raczej nikt mi w pełni sensownie nie doradzi co powinnam zrobić, ale może ktoś chciałby się podzielić wiedzą i doświadczeniem w temacie uśmiercania bohaterów książek? (Jak kolwiek to głupio nie zabrzmiało ).
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
RE: Czy (i kiedy) warto uśmiercać jednego z głównych bohaterów?
|
KatarzynaKonopkaChludzinska
Użytkownik
|
Dodane dnia 26-11-2021 16:31 |
|
A może zrobić na odwrót- uśmiercić głównego bohatera na samym początku opowiadania, a całą historię zawartą w nim zawrzeć przez retrospekcję?
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 02-12-2021 22:14 |
|
A może zrobić tak, że na samym końcu ten " uśmiercony" okazuje się "nieusmiercony"?
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Carvedilol
Użytkownik
|
Dodane dnia 03-12-2021 20:44 |
|
Mintea
ja w połowie swoich tekstów kogoś uśmiercam, często głównego bohatera,
jednego uśmierciłem w prologu - potem wraca w retrospekcjach, aż pod koniec dopiero okazuje się jak naprawdę zginął
czasami kogoś uśmiercam na końcu, co ma - jeśli bohater jest sympatyczny - wzbudzić emocje w Czytelniku, czasami ma to być tylko element zaskoczenia
zależy jaki efekt chcesz osiągnąć
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Dobra Cobra
Użytkownik
|
Dodane dnia 28-12-2021 18:00 |
|
Uśmiercaj, kiedy chcesz. Tylko należy pamiętać, że teraz prawie wszyscy uśmiercają, więc efekt zaskoczenia coraz mniejszy.
IMHO Sztuką jest napisać coś bez uśmiercania.
|
Dobra Dobra - autor nieco surrealistycznych opowiadań - przez czysty życiowy przypadek realizuje w swojej twórczości motto: Życie stoi do każdego otworem. Ale nie do każdego tym samym.
Oficjalna strona DoCo - https://www.dobracobra.pl
Tam trzeba szukać Dobrej Cobry.
Zapraszam!
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Marinomarini
Użytkownik
|
Dodane dnia 18-03-2023 12:14 |
|
Przede wszystkim zacznij pisać. Zobaczysz jak się sytuacja "rozwinie". Daj się ponieść historii! Ja tak zawsze robię, planuję coś, a potem z tego rezygnuję i zmieniam. Nie usztywniaj się tak. To nie deklaracja PIT, to sztuka! I to przez duże SZ!!
Pisz i nie martw się co będzie potem! To jest najważniejsze!
|
-Co piszesz panie?
-Słowa, słowa, słowa!
|
|
Do góry |
|