Czy mogę we własnej książce użyć nazw/imion znanych bohaterów z filmów/bajek?
Portal Pisarski » Inwencja Twórcza » Mam pytanie
Autor
Czy mogę we własnej książce użyć nazw/imion znanych bohaterów z filmów/bajek?
pkruszy Użytkownik
Jak w temacie - czy w książce dla dzieci mogę napisać, że ulubionym bohaterem Tomka jest Spider-Man albo Pikachu, a Zosi - księżniczka Elsa? Czy są jakieś ograniczenia w prawie autorskim i np. wydawnictwo może powiedzieć, że z powodu tych nazw własnych nie wyda mi książki? Będę wdzięczna za pomoc.
Do góry
Autor
RE: Czy mogę we własnej książce użyć nazw/imion znanych bohaterów z filmów/bajek?
Mateusz199 Użytkownik
cześć,
Używanie postaci znanego uniwersum, takich jak Spider-Man czy Pikachu, w książce dla dzieci może być trochę ryzykowne, bo te postacie mogą być objęte prawami autorskimi.
Jeśli napiszesz o Tomku i Zosi, którzy po prostu lubią te postacie, bez żadnych szczegółowych opisów czy przygód, to może być ok. Trzeba tylko uważać, żeby nie naruszyć praw autorskich. Czasami wydawnictwa mogą być bardziej restrykcyjne w tym temacie.

Pozdrawiam, Mateusz portal
Do góry
  • Skocz do forum:
Polecane
ShoutBox
  • Zbigniew Szczypek
  • 07/03/2025 23:38
  • Wszystkich, a szczególnie zwycięzców konkursu serdecznie pozdrawiam i mam nadzieję/głęboko w to wierzę, że i bez konkursu będziemy licznie komentować! Liczne pąki już pęcznieją, czas rokwitnąć ;-}
  • Redakcja
  • 03/03/2025 15:21
  • Wyczyściliśmy już Portal z tego spamu.
  • Miladora
  • 03/03/2025 14:24
  • A ja myślałam, że jest to forum dyskusyjne portalu pisarskiego, a nie agencja reklamowa. :(
  • Redakcja
  • 28/02/2025 09:38
  • Ostatni moment na komentarzowe szaleństwo! Pióra w dłoń!
  • Redakcja
  • 14/02/2025 12:01
  • Kochani, mamy konkurs, zapraszamy do zabawy! [link]
  • Szymon K
  • 30/01/2025 06:22
  • Dlaczego zniknęły moje linki do ksiażki?
  • Wiktor Orzel
  • 02/01/2025 11:06
  • Wszystkiego dobrego wszystkim!
  • Janusz Rosek
  • 31/12/2024 19:52
  • Udanego Sylwestra i szczęśliwego Nowego Roku 2025
  • Zbigniew Szczypek
  • 30/12/2024 22:28
  • Iwonko - dziękując za życzenia - kocham zdrowie i spokój oraz miłość, pełną świąt! A Tobie Iwonko i wszystkim na PP życzę Szczęśliwego Nowego Roku, by każdy dzień był święty/świętem