Autor |
RE: 4 pancerni i pies
|
marlip
Użytkownik
|
Dodane dnia 05-11-2008 23:05 |
|
Miałem na myśli to jak wyglądała rzeczywiście obrona Westerplatte. Pamiętacie wiersz "Żołnierze z Westerplatte"? Tak właśnie mnie w szkole uczono. O Katyniu też nikt słowem nie wspominał.
|
Każdy dzień przynosi nowe dobro.Wystarczy nauczyć się je dostrzegać.
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
valdens
Użytkownik
|
Dodane dnia 05-11-2008 23:23 |
|
Tak, pamiętam. Że czwórkami do nieba szli... A teraz się okazuje, że tych czwórek było niecałe cztery (15 zabitych), z czego tylko połowę zabili Niemcy.
|
- Pływanie wyszczupla - powiedział wieloryb.
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
marlip
Użytkownik
|
Dodane dnia 05-11-2008 23:38 |
|
Dokładnie o to chodzi. Wpadł mi do głowy teraz film Enigma. Tyle mówi się o odkłamaniu historii, a tam jak ją potraktowano? Byłem szczerze zdegustowany, po jego projekcji.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
valdens
Użytkownik
|
Dodane dnia 05-11-2008 23:45 |
|
Myślę, ze problem w tym, że żyją jeszcze ludzie, którym wygodniej jest z żyć z historią w stanie obowiązującym.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
pw
Użytkownik
|
Dodane dnia 05-11-2008 23:54 |
|
A mię denerwuje, że, jeśli film powstanie, to znowu w nim pokażą, jak Polacy potrafią pięknie przegrywać. No ludzie, Katyń, Westerplatte, powstanie warszawskie. A dlaczego nikt nie nakręci filmu o powstaniu wielkopolskim? cudzie nad Wisłą? Że tylko o XX wieku wspomnę... Dlaczego mamy wciąż chłonąć przekonanie, że Polacy są bitni i dzielni jak cholera, zawsze mężnie i odważnie przegrywają. Wbijajmy sobie do głów zwycięstwa!
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
valdens
Użytkownik
|
Dodane dnia 05-11-2008 23:58 |
|
Tyż prawda. Ja też wolałbym choć raz zobaczyć, jak wygrywamy. Zwłaszcza, że w piłkę ciągle przegrywamy... :/
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
marlip
Użytkownik
|
Dodane dnia 06-11-2008 00:01 |
|
Bo Polacy nauczyli się narzekać i to wychodzi nam najlepiej. Zanim jeden z drugim zacznie, to już wie, że mu się nie uda. Słyszę to od dzieciństwa i mam serdecznie tego dość. Polacy upajają się swoją bitnością i wiele mówią. Niestety często tylko na mówieniu się kończy.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
pw
Użytkownik
|
Dodane dnia 06-11-2008 00:06 |
|
Aż dziwne, że hymn mamy o samodzielnym zwyciężaniu, nawet o Boskiej pomocy i moralnych zwycięstwach nie ma tam mowy
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
bury_wilk
Użytkownik
|
Dodane dnia 06-11-2008 09:09 |
|
ale jest, że przykład przyszedł od Bonaparte, a nie dajmy na to od Sobieskiego...
|
black number one
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
lina_91
Użytkownik
|
Dodane dnia 06-11-2008 12:09 |
|
Moze to wkurzajace, ale cos w tym jest. Mamy bogata historie, bogatsza niz wiele innych panstw. A ze wybieramy z niej to, co nam sie podoba, to juz inna sprawa... Nie szukam na sile bohaterow ani legend, ale faktem jest, ze wojna te legendy tworzyla, bo nie zaprzeczysz. Powstanie, Westerplatte, Poczta Gdanska, bitwa nad Bzura... Zeby tylko o drugiej wojnie swiatowej powiedziec. Ale nie jest to historia, historie o przegrywaniu. Wrecz przeciwnie. Dla Ciebie - moze i to jest kleska. Ale kiedys dla ludzi liczylo sie cos wiecej. Wiara i nadzieja w to, ze ich ofiara nie pojdzie na marne. I wybacz, ale jesli Powstanie Warszawskie nazwiesz kleska - brak mi slow. Okej, nie mieli broni. Okej, jedzenia mieli na dwa dni. Okej, bez niczego bili sie przeszlo dwa miesiace. Okej, dzieci wyladowaly w obozach, stalagach, tysiace zginelo. Ale zauwaz, ze nigdzie indziej NIGDY nikomu nie udalo sie stworzyc Armii Podziemnej tak poteznej i zorganizowanej, a przeciez wojny trawaja ciagle, bez przerwy. I udalo sie tylko Im.Nie mozesz tego nazwac przegrana.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Miladora
Użytkownik
|
Dodane dnia 06-11-2008 12:24 |
|
Zgadzam się z Liną.
Można przegrywać bitwy, nawet wojny i nadal być niezwyciężonym...
To się pamięta i to właśnie stwarza późniejszy mit.
Przegrana, to bardziej kwestia psychiki - jak długo się na nią nie zgadzamy, tak długo pozostajemy w pewnym sensie zwycięzcami ( rozbiory, to chyba dobry przykład...)
Natomiast mit? Obrona Westerplatte? A co ze zburzeniem Bastylii?
Mit przetrwa niezależnie od prawdy historycznej...
Mnie osobiście najbardziej denerwuje współczesny mit Evity Peron (i ckliwy film na ten temat)
4 pancerni? Niezależnie od tego, że był wyprodukowany stosunkowo wcześnie po wojnie, to jest to opowieść przecież bardzo wielowarstwowa...
No i czymś trzeba było odwrócić uwagę ludzi od realiów...
|
Zawsze tkwi we mnie coś, co nie przestaje się uśmiechać (Romain Gary).
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
valdens
Użytkownik
|
Dodane dnia 06-11-2008 12:58 |
|
Cytat: Mit przetrwa niezależnie od prawdy historycznej
Ja mam alergię z wypryskami ropnymi na każdy rodzaj fałszu, więc nie lubię mitów "niezależnych od prawdy historycznej".
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Miladora
Użytkownik
|
Dodane dnia 06-11-2008 13:46 |
|
Chyba, że to są mity greckie... (hi,hi, jak mniemam)
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
valdens
Użytkownik
|
Dodane dnia 06-11-2008 14:17 |
|
Ano tak, te to lubię Ale one nie próbują nawet wciskać kitu, że są prawdziwe.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
lina_91
Użytkownik
|
Dodane dnia 06-11-2008 14:38 |
|
Ja ich nie lubie. Nigdy nawet nie doczytalam Mitologii Greckiej do konca, choc w konkursie bralam udzial i to z powodzeniem . Glupi ma szczescie jak to mowia.
Ale mit tez ma wiele twarzy. Legenda wcale nie znaczy klamstwo.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Miladora
Użytkownik
|
Dodane dnia 06-11-2008 16:17 |
|
Legenda wcale nie znaczy kłamstwo - napisałaś Lino.
To prawda. Legendy to nasze marzenia i tęsknota za wszystkim co wzniosłe, bohaterskie i piękne. Wszyscy jesteśmy gdzieś tam w głębi dziećmi...
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
lina_91
Użytkownik
|
Dodane dnia 06-11-2008 16:35 |
|
Legendy to w pewien sposob pragnienie dorywnania piedestalom, idealom, w ktore wierzymy. Ja wierze w bohaterstwo ludzi tamtych czasow i tej wiary we mnie nie zachwiejesz.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Miladora
Użytkownik
|
Dodane dnia 06-11-2008 16:51 |
|
Nie zamierzam i chyba też mnie o to nie posądzasz, mam nadzieję...
Dodam, że także jest to marzenie i tęsknota za sprawiedliwością, dobrem...
wiara, że nic, a zwłaszcza poświęcenie, nie idzie na marne.
Więc może warto apologizować pewne mity, już tylko dla wartości jakie niosą?
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
lina_91
Użytkownik
|
Dodane dnia 06-11-2008 16:53 |
|
Na pewno nie tylko. Ale co do niektorych - wydaje mi sie, ze powod jest wystarczajaco dobry. W koncu kazdy potrzebuje idealow, chocby sie zapieral rekami i skarpetkami
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
pw
Użytkownik
|
Dodane dnia 06-11-2008 16:54 |
|
Co do tego, że powstanie warszawskie było porażką - nie ma żadnych wątpliwości, przecież podpisano kapitulację; zresztą zapytaj każdego rzetelnego historyka. No bo: co my wygraliśmy w powstaniu? no co? A co straciliśmy? 20 tysięcy patriotów, gotowych walczyć się o Polskę choćby na kamienie. Zamiast patrzeć na brzozowe krzyże wolałbym np. żegnać teraz wybitnych poetów, naukowców, prezydentów, ministrów, ekonomistów - niestety wszyscy poumierali w Katyniu i powstaniu. Cytat: Ale kiedys dla ludzi liczylo sie cos wiecej. Myślisz, że dla powstańców śląskich, wielkopolskich, dla ochotników z 1920 nie liczyło się coś więcej? Dlaczego nie mówimy o ich męstwie?
Cytat: Ale zauwaz, ze nigdzie indziej NIGDY nikomu nie udalo sie stworzyc Armii Podziemnej tak poteznej i zorganizowanej Zauważ, że coś takiego jak rzeź Woli też nigdy w historii nie miało miejsca... Doszczętnie zniszczona stolica też rzadko się zdarza. Pomijając fakt, że niemiecki wywiad wiedział o powstaniu i w najważniejszych częściach miasta czekali na powstańców, co kończyło się czasami katastrofą.
Ja naprawdę jestem pełen podziwu dla odwagi powstańców, o samym powstaniu wiem trochę więcej niż jest napisane w podręcznikach do historii. Zyskaliśmy dzięki nim wzór, ale straciliśmy ich samych; patrz na tę całą hołotę w TV i ogólnie polską rzeczywistość po 45'- zobacz jak oni nam byli potrzebni przez te 60 lat!
Ewelino
|
|
|
Do góry |
|