Welcome to the brutal world?
Portal Pisarski » Książki i Filmy » Filmy
Autor
RE: Welcome to the brutal world?
gabstone Użytkownik
Dodane dnia 12-11-2008 08:03
Rozumiem, mi chodziło tylko o to, że ja po prostu nie trawię takich filmów i tyle. Może źle się wyrazilam, bo zdarzyło mi się oglądać "Oszukać przeznaczenie" i nie powiem, że nie przymykałam oczu. Chcialam tylko powiedzieć, że mnie nie kręci każdy nowy litr "ketchupu" na ekranie. Myślę, że takie sztuczne podniety są dla ludzi, którzy na widok kolejnej filmowej "egzekucji" zacierają ręcę , myśląc: jak daleko posunie się reżyser następnym razem? No i niestety posuwa się coraz dalej, gubiąc gdzieś po drodze szacunek dla ludzkiego życia, czyniąc człowieka "kawałkiem mięcha " do obróbki na planie:( I to mi się właśnie w tym dzisiejszym kinie nie podoba. I tylko tyle chciałam powiedzieć.

Polacy są zbyt inteligentni jak na swoje położenie geograficzne. Jarosław Iwaszkiewicz
Do góry
Numer GG
Autor
valdens Użytkownik
Dodane dnia 19-11-2008 17:40
Właśnie obejrzałem "Hostel" z roku 2005. Jakoś wcześniej nie miałem okazji, a że tak się dużo o nim gada...
Eh, szkoda słów - ten film to beznadzieja przez wielkie B.
- Pływanie wyszczupla - powiedział wieloryb.
Do góry
Numer GG
Autor
KenG Użytkownik
Dodane dnia 19-11-2008 17:50
A czemu aż tak negatywnie? Mnie się dużo bardziej podobała dwójka, jeśli można mówić o takich filmach w kategorii "podobał się".
"Boże! Proszę, daj mi siłę, abym pogodził się z tym, czego zmienić nie mogę; odwagę, abym zmienił to, co zmienić mogę i mądrość, abym potrafił odróżnić jedno od drugiego." <Reinhold Niebuhr>
Do góry
Numer GG
Autor
valdens Użytkownik
Dodane dnia 19-11-2008 18:06
Totalnie głupi i do bólu prosty, przewidywalny. Mam wrażenie, że scenariusz opracowali w pół godziny przy skrzynce piwa w ten wieczór przed rozpoczęciem kręcenia, a potem zasnęli pod stołem. Aż dziwi, że Q. Tarantino ma z tym coś wspólnego.

P.S,
Właśnie czytam na filmwebie, że druga części to to samo, tylko, że z dziewczynami, więc dam se spokój. Takie filmidła nie zasługują nawet, żeby je sciągnąć z torrenta. :)
Do góry
Numer GG
Autor
KenG Użytkownik
Dodane dnia 19-11-2008 18:13
Eee tam, sugerujesz się za bardzo tymi opiniami. Gdybym wiedziała, że Tarantino maczał w tym łapy, zwiewałabym jak najszybciej, bo nie cierpię tego gościa i naprawdę dziwię się, że go jeszcze nie zamknęli ;) "Planet terror"... "Od zmierzchu do świtu"... Wrrr!! W pierwszej części, moim zdaniem oczywiście, można się dogrzebać filozofii o tym, jaki to człowiek mógłby być zuy, gdyby tylko dać mu taką szansę. Akurat coś w naszym (tym konkretnie) temacie ;) W drugiej części widać to dużo wyraźniej - i pokazują całą historię również od strony katów. Zupełnie nie wiem czemu te pipki filmwebowskie nie zaakceptowały mojej recenzji... :) Akurat w tej nie pisałam, że to film dla chorych psychicznie ludzi.

Tu wrzucam moją bardziej rozwleczoną opinię na temat tego filmu:
http://srebro.blog.onet.pl/2,ID323048654,index.html
Oczywiście jest subiektywna ;) Ale może uda mi się choć trochę przekonać cię do ewentualnego sięgnięcia po film i sprawdzenia (nie)beznadziejności dwójki ;)
"Boże! Proszę, daj mi siłę, abym pogodził się z tym, czego zmienić nie mogę; odwagę, abym zmienił to, co zmienić mogę i mądrość, abym potrafił odróżnić jedno od drugiego." <Reinhold Niebuhr>
Do góry
Numer GG
Autor
valdens Użytkownik
Dodane dnia 19-11-2008 19:22
Przykro mi, nie przekonałaś mnie. To, że w dwójce oprawcy mają wyrzuty sumienia, to jeszcze gorzej. Śmierdzi mi to jakimś wahaniem autora, komercyjką, sileniem się na sztuczną głębię... Tarantino zawsze był konsekwentny. Jego filmy łączą masakrę ze specyficznym poczuciem humoru. Podoba mi się to przymrużenie oka do widza, Tobie najwidoczniej nie. Autor "Hostela" z kolei robi coś podobnego, tylko że na serio i to jest żenujące.

To trzeba mieć wyjątkowy "talent", żeby stosując seks, przemoc, krew... zrobić film, na którym widz i tak się nudzi.
Zobacz jest taki film "Phone Booth", gdzie facet od początku do końca siedzi w budce telefonicznej, a emocji przy tym więcej niż w "Hostelu" przy odcinaniu kończyn.
Do góry
Numer GG
Autor
KenG Użytkownik
Dodane dnia 19-11-2008 19:56
Chm, trudno dyskutować o czymś, czego się nie oglądało. Nie przekonam cię na siłę - jeśli nie chcesz, nie oglądniesz i tyle. Po prostu trochę mnie dziwi, że wyrażasz się tak zdecydowanie nie wiedząc co jest w filmie. O Tarantino nie będziemy się kłócić, on jest specyficzny. Dla mnie to człowiek niezrównoważony i jego produkcje mnie odrzucają. Dla ciebie wręcz przeciwnie. Kwestia gustu. Wracając jeszcze do "Hostelu 2" - nie chodzi o wyrzuty sumienia oprawców, tylko o spojrzenie na całą "zabawę" od ich strony. To jest naprawdę ciekawe, ale musisz mi wierzyć na słowo, skoro nie chcesz obejrzeć i sam się przekonać :)
Do góry
Numer GG
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 20-11-2008 09:01
V.! na litośc boską::lol:

Cytat:
(...)to przymróżenie oka(...)

no po prostu nie mogłem się powstrzymać.:smilewinkgrin:
Do góry
Autor
valdens Użytkownik
Dodane dnia 20-11-2008 23:38
:D Dobrze, że nie gadasz ze mną na gg. Tam to dopiero grube byki przepuszczam. Mam z tym kłopot od dziecka, że tak powiem, ale to tylko w pisaninie spontanicznej. W moich publikacjach bydło nie ma racji bytu.

(zaraz poprawię, dzięki)
Do góry
Numer GG
Autor
Miladora Użytkownik
Dodane dnia 21-11-2008 01:03
Przepraszam, ale głosuję za Tarantino, chociaż w zasadzie brutalny świat mnie nie bawi. ;)
Zawsze tkwi we mnie coś, co nie przestaje się uśmiechać (Romain Gary).
Do góry
Numer GG
Autor
wierszokleta Użytkownik
Dodane dnia 27-11-2009 02:02
Przypadkowo byłem w kinie na Hostelu 2 - dno, baardzo dużo czerwonej farby i nuuuuuuuudy.
" ... przyzna pan że kryje się coś niedobrego w mężczyznach którzy unikają wina, gier, towarzystwa pięknych kobiet i ucztowania ..."MISTRZ I MAŁGORZATA M.Bułhakow
Biada artystom na których nikt nie pluje
Lope de Vega
Do góry
Numer GG
Autor
soczewica Użytkownik
Dodane dnia 27-11-2009 12:38
Cytat:
ginger napisał/a:
Chodzi o to, żeby brutalność w kinie nie odwrażliwiła nas na brutalność dnia codziennego.

dokładnie - ja jestem wrażliwa na przemoc na ekranie, co nie zmienia faku, że sama ją stosuję w życiu. Za to moi kuzyni, po dziesięć lat młodsi, wychowani niby tak samo, a niewrażliwi na wszelkiego typu fikcyjną przemoc są łagodni jak baranki.
Według mnie, jeśli człowiek rozumie różnicę między filmem a realiami, nie ma problemu.
Dlatego ja ze swojej strony będę chronić moje dziecko przed oglądaniem przemocy, ale tylko do momentu, gdy będę pewna, że rozumie, że to, co na ekranie, to nie jest to samo, co w życiu.

Cytat:
valdens napisał/a:
Mam z tym kłopot od dziecka, że tak powiem, ale to tylko w pisaninie spontanicznej.

offtop: Poczułam się pedantem. Ja nie umiem zasnąć, jak wiem, że gdziekolwiek zrobiłam byka. Nawet na czatach trzy razy sprawdzam, wychodząc z założenia, że jeśli już muszę głupoty gadać, to przynajmniej poprawnie.
Między nami - piekło - kładka ma szerokość stopy. Gdy tylko jedno na nią wejdzie, spotkamy się na drugim brzegu i staniemy obok siebie. Jeśli obydwoje zechcemy bliskości, spotkamy się na środku kładki, z wyborem - przytulić się mocno, albo spaść osobno.
Do góry
Numer GG
Identyfikator Tlen
Autor
TomaszObluda Użytkownik
Dodane dnia 27-11-2009 17:21
Cytat:
ja jestem wrażliwa na przemoc na ekranie, co nie zmienia faku, że sama ją stosuję w życiu.
Bijesz swoje dzieci? Jaką stosujesz przemoc? W internecie, wyzywasz ludzi na czacie? ;)

Chociaż co nie co, wiem o przemocy wśród kobiet. Mnie bezpośrednio nie dotknęła, ale ktoś z mojej rodziny miał przyjemność, dowiedzieć się, że kobiety też są zdolne do przemocy :D wszystko się dobrze skończyło.
Do góry
Autor
soczewica Użytkownik
Dodane dnia 27-11-2009 17:48
Cytat:
TomaszObluda napisał/a:
Cytat:
ja jestem wrażliwa na przemoc na ekranie, co nie zmienia faku, że sama ją stosuję w życiu.
Bijesz swoje dzieci? Jaką stosujesz przemoc? W internecie, wyzywasz ludzi na czacie? ;)

dziecka nie biję, ale często używam argumentów ręcznych wobec osób, które nie mogą mnie uderzyć [bo im na to moralność nie pozwala], bądź agresji słownej, jeśli ktoś mi wbije szpilę.
nie muszę tego robić w internecie.
Między nami - piekło - kładka ma szerokość stopy. Gdy tylko jedno na nią wejdzie, spotkamy się na drugim brzegu i staniemy obok siebie. Jeśli obydwoje zechcemy bliskości, spotkamy się na środku kładki, z wyborem - przytulić się mocno, albo spaść osobno.
Do góry
Numer GG
Identyfikator Tlen
Autor
TomaszObluda Użytkownik
Dodane dnia 27-11-2009 19:08
No to, widać żyjesz w intelektual świecie, banan świecie, albo w innym. Bo mój znajomy o kobietach mawai tak( ja się z nim nie zgadzam), kobiet się nie bije, ale szmaty się pierzę. Tłumaczę go na polski, kiedy narzeczona go uderzyła, to oddał jej tak, że długo pamietała. Zresztą, większość normalnych facetów, kiedy ich ktoś bije oddaje. I uważam, że to dobre. Na argumenty ręczne trzeba odpowiadać tym samym. Albo na policję.
Do góry
  • Skocz do forum:
Polecane
ShoutBox
  • Szymon K
  • 30/01/2025 06:22
  • Dlaczego zniknęły moje linki do ksiażki?
  • Wiktor Orzel
  • 02/01/2025 11:06
  • Wszystkiego dobrego wszystkim!
  • Janusz Rosek
  • 31/12/2024 19:52
  • Udanego Sylwestra i szczęśliwego Nowego Roku 2025
  • Zbigniew Szczypek
  • 30/12/2024 22:28
  • Iwonko - dziękując za życzenia - kocham zdrowie i spokój oraz miłość, pełną świąt! A Tobie Iwonko i wszystkim na PP życzę Szczęśliwego Nowego Roku, by każdy dzień był święty/świętem
  • ajw
  • 22/12/2024 11:13
  • Kochani, zdrowych, spokojnych i pełnych miłości świąt!
  • Berele
  • 16/11/2024 11:56
  • Siema. Znalazłem strasznie fajną poetkę: [link] Co o niej sądzicie?
  • ajw
  • 01/11/2024 19:19
  • Miło Ciebie znów widzieć :)
  • Kushi
  • 31/10/2024 20:28
  • Lata mijają, a do tego miejsca ciągnie, aby wrócić chociaż na chwilę... może i wena wróci... dobrego wieczorku wszystkim zaczytanym :):)
  • Szymon K
  • 31/10/2024 06:56
  • Dziękuję, za zakwalifikowanie, moich szant ma komkurs. Może ktoś jeszcze się skusi, i coś napiszę.
  • Szymon K
  • 30/10/2024 12:35
  • Napisałem, szanty na konkurs, ale chciałem, jeszcze coś dodać. Można tak?