Powszechne błędy językowe
Portal Pisarski » Inwencja Twórcza » Dyskusje Twórcze
Autor
RE: Powszechne błędy językowe
soczewica Użytkownik
Dodane dnia 24-02-2009 21:36
Cytat:
Rzepusia napisał/a:
ważna jest stylizacja zdecydowana i konsekwentna,
rękami i nogami się pod tym podpisuję :)
Między nami - piekło - kładka ma szerokość stopy. Gdy tylko jedno na nią wejdzie, spotkamy się na drugim brzegu i staniemy obok siebie. Jeśli obydwoje zechcemy bliskości, spotkamy się na środku kładki, z wyborem - przytulić się mocno, albo spaść osobno.
Do góry
Numer GG
Identyfikator Tlen
Autor
jakub Użytkownik
Dodane dnia 24-02-2009 21:36
Cytat:
Abigail napisał/a:
Jakub, napisałeś "obydwie formy są poprawne "w mowie"
I tutaj nie zgodzę się z Tobą. Zasady j. polskiego są jasne i niezaprzeczalne. Ja wychodzę z założenia, że jeżeli "jest napisane" to mówienie "pisze" jest błędem. Ludzie w dzisiejszych czasach, aby uprościć sobie życie i tłumaczyć swój brak zasad prawidłowego wysławiania się, pod płaszczykiem "bo to w mowie jest poprawne" źle się wysławiają.
Kilka dni temu miałam w pracy taki przypadek, że trafiło do mnie pismo z tak rażącym błędem ortograficznym, iż nie można było przejść nad tym do porządku dziennego. Pokazałam to koleżance, ona się uśmiechnęła i powiedziała, że w dzisiejszych czasach dysortografia jest modna. Wiesz, co jej odpowiedziałam? Dysortografia nie może być usprawiedliwieniem braku zasad pisowni.
Nie studiowałam filologii polskiej i nie mam wszystkich zasad w jednym paluszku. Robię błędy i wiem o tym, ale staram się je niwelować.
Ginger bardzo fajnie napisała "Mówienie to zupełnie inna sprawa. Tyle, że jeśli ktoś jest nauczony mówić "poszłem", to będzie tak pisał... Więc chyba jednak lepiej jest mówić poprawnie. Tak sądzę."
Ja też tak sądzę, dlatego nie trafia do mnie stwierdzenie "w mowie to jest poprawne".
taki jest nasz język, w mowie to jest poprawne więc o tym wspomniałem ;) nie ja ustalałem te zasady tylko poloniści z jakiejś rady języka polskiego, czyli najlepiej wykształceni w tym kierunku, oni zaakceptowali taką formę w mowie czyli jak ktoś tak mówi to się nie czepiam bo po co czepiać się gdy coś jest uznane za poprawne

Cytat:
odjemny punkt
nie chcę się czepiać ale wydaje mi się że to stwierdzenie nie jest poprawne, chyba powinien być "ujemny punkt" albo "odejmuje mu się punkt" :) choć nie mam pewności
"Ludzie na całym świecie uwielbiają okazje. Każdy chciałby dostać coś za nic, nawet jeśli przyszłoby mu zapłacić za to wszystkim" - Stephen King
Do góry
Numer GG
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 24-02-2009 21:46
Dzielenie tego samego języka na pisany i mówiony to brak konsekwencji.
Do góry
Autor
jakub Użytkownik
Dodane dnia 24-02-2009 22:00
a jednak każdy język dzieli się na pisany i mówiony, mówiony to język potoczny, pisany to język oficjalny ;) a nikt na co dzień nie używa formalnego języka a z tego co napisałeś/aś (wolę tak bo nie znam płci :D ) wynika że to także jest niekonsekwentne ;)
"Ludzie na całym świecie uwielbiają okazje. Każdy chciałby dostać coś za nic, nawet jeśli przyszłoby mu zapłacić za to wszystkim" - Stephen King
Do góry
Numer GG
Autor
Abigail Użytkownik
Dodane dnia 25-02-2009 08:15
Niech sobie jest podział języka na pisany i mówiony, ale nie daje nam to prawa do tego, żeby mówić niepoprawnie.

Uważam, że można napisać dialog poprawną polszczyzną i zrobić to w taki sposób, aby nie był sztuczny.

Stylizacja języka, to jest odrębna kwestia i nie należy jej mieszać do zasad prawidłowego pisania.
Noc jest obietnicą poranka.
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 25-02-2009 11:41
Cytat:
_VV_ napisał/a:
Dzielenie tego samego języka na pisany i mówiony to brak konsekwencji.

To coś normalnego, nie możemy pisać alfabetem fonetycznym (futuryści próbowali), bo głupio by było porzucić historię, zlekceważyć umowę społeczną itd.
Nie możemy czytać "idealnie" tak jak piszemy, np. piszemy "kwiaty", mówimy "kf'aty", nasz aparat mowy by nie przeżył takiej zmiany ;)
Do góry
Autor
valdens Użytkownik
Dodane dnia 25-02-2009 12:25
Cytat:
Bardzo jestem ciekawa, czy autentyczni byliby panowie bezdomni spod budki z piwem mówiący pięknym

Ja też jestem bardzo ciekawy, czy Abigail udałoby się tego dokonać.

Mi się kiedyś udało. ;) http://portal-pisarski.pl/readarticle.php?article_id=2569
- Pływanie wyszczupla - powiedział wieloryb.
Do góry
Numer GG
Autor
ginger Użytkownik
Dodane dnia 25-02-2009 12:33
Udało, ale Ty jesteś wyjątkowy wyjątek :D
que bonito seria tu mar si suspiera yo nadar
Do góry
Numer GG
Autor
valdens Użytkownik
Dodane dnia 25-02-2009 12:47
Taaak :D Ja jestem wyjątko, wyjęte w wyjątkowym roku, wyjątkowymi rękoma z wyjątkowej mamy. :D:rol:
Do góry
Numer GG
Autor
ginger Użytkownik
Dodane dnia 25-02-2009 12:56
Musiałeś...? Ja sobie to wyjmowanie wyobraziłam i teraz nie będę mogła spać... Szczególnie te wyjątkowe ręce zrobiły wrażenie...
que bonito seria tu mar si suspiera yo nadar
Do góry
Numer GG
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 25-02-2009 13:36
Czuję się w obowiązku zwrócić uwagę na to, że wielu ludzi, z którymi się stykam mówi "NARPIEW", zamiast najpierw :lol: doprawdy nie wiem skąd się to bierze. Być może z niewyraźnego wypowiadania tego ,przez rodziców. Biedne dziecko uczy się tego "ze słuchu", a potem całe życie taki obciach... Jestem wredna na tyle, że nie poprawiam "tych" osób, bo niezmiernie mnie cieszy ten defekt (w sensie brzmi - jako dźwięk i w kontekście słów obok - śmiesznie)

No i jakże pospolity błąd - słowo "bynajmniej" używane namiętnie przez różnych ludzi, jako "akcent" potwierdzający jakąś wypowiedź, lub jako synonim słowa "przynajmniej" :lol: Nota bene, też nie poprawiam, bo mam z tego niezłą radochę. (Czasem nawet sama używam do smaku).
Cóż, takie spaczone poczucie humoru :no:
Do góry
Autor
valdens Użytkownik
Dodane dnia 25-02-2009 13:44
"Narpiew" też zauważyłem. :)

A przy okazji... Na Kaszubach mamy fajne słowo (ale tylko starsi ludzie używają) - "NAJPRZÓD" - oznacza właśnie: na samym początku, wcześniej, zanim, najpierw...
Do góry
Numer GG
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 25-02-2009 13:46
Cytat:
No i jakże pospolity błąd - słowo "bynajmniej" używane namiętnie przez różnych ludzi, jako "akcent" potwierdzający jakąś wypowiedź, lub jako synonim słowa "przynajmniej"

a tego jeszcze nie słyszałem. To już ludzie tak idiocieją? :lol:

Cytat:
valdens napisał/a:
"Narpiew" też zauważyłem. :)

A przy okazji... Na Kaszubach mamy fajne słowo (ale tylko starsi ludzie używają) - "NAJPRZÓD" - oznacza właśnie: na samym początku, wcześniej, zanim, najpierw...

a mi się podoba "najsamprzód" czyli 'najpierw', utworzone mylnie z archaicznego "nasamprzód".:smilewinkgrin:
Do góry
Autor
Abigail Użytkownik
Dodane dnia 25-02-2009 13:49
Uczepiliście się tych biednych ludzi spod budki z piwem :)
Czy tylko oni używają tej mowy potocznej?
Jeżeli trzeba przekląć to klnij, jeżeli trzeba mówić jak bezdomni spod budki z piwem to mów - to jest stylizacja języka w dialogu ;)
Kwiecistym językiem mickiewiczowskim moi bohaterzy mówić nie będą, ale też nie powiedzą "na tej kartce pisze", ponieważ moje zasady poprawnej polszczyzny tego nie przełkną ;)
Można napisać dialog poprawną polszczyzną w taki sposób, że czytający odbierze go jako lekki, fajny i dowcipny - to się nazywa kunszt pisarski (do takiego właśnie dążę) :D
Noc jest obietnicą poranka.
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 25-02-2009 13:57
Abigail oczywiście zgadzam się z Tobą. Nie zgadzam się natomiast i protestuję wobec przypisywania ludziom "spod budki z piwem" nieznajomości języka polskiego. Jest to krzywdzące i bezmyślne uogólnianie i przylepianie łatek godne najgorszego, plugawego mieszczucha czy (jak to się dzisiaj mówi) "wykształciucha".
:mad:
Do góry
Autor
wierszokleta Użytkownik
Dodane dnia 25-02-2009 15:58
Czyżby znaleźli się tu jacyś przeciwnicy piwa?! Wstyd i hańba, trochę szacunku dla najstarszego (i najlepszego) napoju znanego ludzkości (oprócz wody a fe)!:D
Do góry
Numer GG
Autor
Hyper Użytkownik
Cytat:
kmkmk napisał/a:
Czuję się w obowiązku zwrócić uwagę na to, że wielu ludzi, z którymi się stykam mówi "NARPIEW", zamiast najpierw :lol:

No i jakże pospolity błąd - słowo "bynajmniej" używane namiętnie przez różnych ludzi, jako "akcent" potwierdzający jakąś wypowiedź, lub jako synonim słowa "przynajmniej" :lol: Nota bene, też nie poprawiam, bo mam z tego niezłą radochę. (Czasem nawet sama używam do smaku).
Cóż, takie spaczone poczucie humoru :no:

Jeszcze jest "pierwej" oraz "wpierw".

"Bynajmniej" oraz"notabene" są wyrazami, budzącymi we mnie najgorsze instynkty. Podobnie nie lubię nadużywania wyrazu "generalnie". W tym wypadku celowo i dla śmiechu dodaję "gremialnie".
download1.klimacik.pl/e-gify.com/1356.gif

RYBA rządzi, RYBA radzi, RYBA nigdy cię nie zdradzi!.
Do góry
Autor
pw Użytkownik
Dodane dnia 25-02-2009 16:11
Cytat:
Jeszcze jest "pierwej" oraz "wpierw".
Napisałaś to, jakby to były wyrazy niepoprawne :)
img574.imageshack.us/img574/897/koliber.jpg
Do góry
Numer GG
Autor
Agit Użytkownik
Dodane dnia 23-03-2009 12:24
Przekleństwa to też element języka, i to ważny, w odpowiedniej sytuacji krótki bluzg przekaże więcej niż piękne, "poprawne" marudzenie. Język jest bogaty i z tego bogactwa można śmiało czerpać, problemem jest dopasowanie słownictwa i stylu do sytuacji - czasem bez "cholery" się nie obejdzie.
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 15-09-2009 21:03
Hyper:
Cytat:
nie lubię nadużywania wyrazu "generalnie

Ja nie lubię "aczkolwiek" - ten wyraz jest nadużywany, bo się niektórym wydaje, że jak tym palną, to są strasznie elokwentni. Nie znoszę, no... :upset:

A przekleństwa są super. Pod warunkiem, że się ich używa świadomie:yes: !
Moje ulubione to: huj i kurwa (jakoś za cipą nie przepadam:D)

O! A co do błędów, to kiedyś pani od polskiego nas nauczyła, że nie mówi się "Mi" na początku zdania - na tym portalu to plaga :]
Do góry
  • Skocz do forum:
Polecane
ShoutBox
  • Kazjuno
  • 08/10/2024 09:28
  • Dzięki Zbysiu, też Ciebie pozdrawiamy. Animujmy ruch oddolny, żeby przywrócić PP do życia.
  • ajw
  • 07/10/2024 23:26
  • I ja pozdrawiam :) Zdrówka i samych serdeczności :)
  • Zbigniew Szczypek
  • 07/10/2024 21:36
  • Dar, AJW, Kazjumo - serdecznie Was pozdrawiam i dziękuję Dar za troskę - będzie dobrze! Wszystkich na PP pozdrawiam - nie poddawajcie się i wzajemnie odwiedzajcie, tak zbudujecie "swoją potęgę" ;-}
  • Dar
  • 22/09/2024 22:52
  • Zbyś Oława . Mam nadzieję, że będzie dobrze.
  • Wiktor Orzel
  • 18/09/2024 08:33
  • Dumanie, pisanie i komentowanie tekstów. ;)
  • TakaJedna
  • 16/09/2024 22:54
  • Jesień to najlepszy czas na podumanie.
  • mike17
  • 15/09/2024 19:48
  • Jak jesień nadchodzi, to najlepsza pora na zakochanie się :)
  • TakaJedna
  • 12/09/2024 22:05
  • Jak jesień idzie, to spać trzeba!
  • Wiktor Orzel
  • 11/09/2024 13:55
  • A co tutaj taka cisza, idzie jesień, budzimy się!
  • ajw
  • 20/08/2024 14:13
  • I ja pozdrawiam, Zbysiu :)