Autor |
RE: Powszechne błędy językowe
|
TomaszObluda
Użytkownik
|
Dodane dnia 20-05-2010 20:55 |
|
No to obiecuję zaprezentować jakieś inne kwiatki telewizyjne jeśli takie usłyszę, wszak człowiek uczy się na błędach. Jedak niedawno słyszałem wypowiedź profesora Bralczyka, że częste cytowanie niepoprawnych form językowych może utrwalić w pamięci owe błędy. Zaryzykuję jednak.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 04-10-2010 17:40 |
|
Dzisiaj przeczytałam wypowiedź Małaszki, o wielkich literach. Czy naprawdę nie można mówić "z wielkiej litery" tylko "wielką literą"? Bo mi osobiście "wielką literą" wydaje się nienaturalne...
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
szara eminencja
Użytkownik
|
Dodane dnia 04-10-2010 18:46 |
|
Cytat: Daniel Madej napisał/a:
A nie można powiedzieć 'mieszkam na Mokotowie'?
Kiedyś o uszy mi się obiło, a może o oczy, kiedy używamy "w", a kiedy "na"
W skrócie i łopatologicznie:
mieszkam na prowincji
mieszkam w mieście
Cytat: Oke_Mani napisał/a:
Dzisiaj przeczytałam wypowiedź Małaszki, o wielkich literach. Czy naprawdę nie można mówić "z wielkiej litery" tylko "wielką literą"? Bo mi osobiście "wielką literą" wydaje się nienaturalne...
imiona własne zaczynamy wielką literą
czy
imiona własne zaczynamy z wielkiej litery
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 04-10-2010 18:51 |
|
No dla mnie "z"
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
AnonimowyGrzybiarz
Użytkownik
|
Dodane dnia 04-10-2010 18:56 |
|
Częstym błędem popełnianym przez większość jest stosowanie pleonazmów, np. "cofnąłem się w tył", "mam godzinę czasu", "fakty autentyczne" itp.
|
Blog
Facebook
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
TomaszObluda
Użytkownik
|
Dodane dnia 04-10-2010 19:01 |
|
piszemy z wielkiej (dużej) litery =błąd
piszemy wielką (dużą) literą lub od wielkiej (dużej) litery = poprawnie
Błędna konstrukcja jest rusycyzmem.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pomoc:Powszechne_błędy_językowe
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 04-10-2010 19:05 |
|
Nie otwiera mi tego linku. Czyli jak moja babcia jest z Białorusi, to mi wolno mówić "z"?
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
TomaszObluda
Użytkownik
|
Dodane dnia 04-10-2010 19:09 |
|
Już teraz ci otworzy. Musisz go wkleić. Wolno Ci mówić jak chcesz. Tyle, że czasem mówisz bardziej poprawnie a czesem mniej.
Poszłem - jest już poprawnie, ale jeśli ktoś tak mówi to dziwnie brzmi.
A jednak nie
Cytat: Czy więc można stosować formę poszłem? Czy może tylko w niektórych przypadkach, jeżeli tak, to w jakich?
Pozdrawiam, Robert
Forma poszłem może być używana przez kogoś, kto stylizuje swoje wypowiedzi na język potoczny (dodajmy: język ludzi, którzy są na bakier z gramatyką). Może też być stosowana przez kogoś, kto doskonale wie, że jest niepoprawna, ale nie chce się różnić językowo od ludzi, wśród których się znalazł (więźniów? żołnierzy?), aby nie zostać odrzuconym. Jeśli nie wchodzi w grę żadna z wymienionych możliwości, to poszłem jest najprawdopodobniej używane bez świadommości, że narusza normę języka ogólnego.
— Mirosław Bańko, PWN
http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=7723
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
szara eminencja
Użytkownik
|
Dodane dnia 04-10-2010 19:24 |
|
Cytat: Oke_Mani napisał/a:
No dla mnie "z"
No to masz
http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=6109
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 04-10-2010 19:34 |
|
Ha!
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Darksio
Użytkownik
|
Dodane dnia 04-10-2010 19:48 |
|
Tomku, ale to nie dowodzi, że forma "poszłem" jest poprawna, ale jedynie dopuszczalna w niektórych wypadkach, w dodatku nielicznych.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Elwira
Użytkownik
|
Dodane dnia 04-10-2010 19:51 |
|
A mnie bodajże wczoraj usiłowano przekonać, że forma pisze zamiast jest napisane jest prawidłowa, a przynajmniej niedawno dopuszczona.
Jako że pierwsze o tym słyszałam, przekopałam Internet w szerz i wzdłuż i znalazłam winowajcę - ktoś palnął głupotę na jakimś forum, o zgrozo literackim. Dementuję więc, językoznawcy milczą o tym dopuszczeniu.
Znalazłam też świetny przykład, może kogoś poprawności nauczy. z góry przepraszam za słownictwo, powtarzam jak było.
Jak idziesz ulicą i widzisz kupę, to sra, czy jest nasrane?
Myślę, że parafrazować nie trzeba, dosadność przykładu mówi sama za siebie.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
TomaszObluda
Użytkownik
|
Dodane dnia 04-10-2010 19:56 |
|
To co? Jak sikanie pod ścianą pubu jest bardziej powszechne niż sikanie w toalecie? To należy uznać, że sikanie na ściane jest poprawne.
Cytat: Tomku, ale to nie dowodzi, że forma "poszłem" jest poprawna, ale jedynie dopuszczalna w niektórych wypadkach, w dodatku nielicznych. Toteż napisałem "A jednak nie" - i podałem przykład, że nie miałem racji.
Cytat: Jak idziesz ulicą i widzisz kupę, to sra, czy jest nasrane?
Myślę, że parafrazować nie trzeba, dosadność przykładu mówi sama za siebie.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Darksio
Użytkownik
|
Dodane dnia 04-10-2010 19:58 |
|
Elwi, masz rację. Nawet jeśli nasz język tak zdziczeje, że uzna się to za formę poprawną, to wielu piszących poprawną polszczyzną ludzi się z tym nie zgodzi i będą pisać "po staremu". Mnie forma "pisze" nigdy nie przekona, nawet jak sam Miodek powie że można.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Elwira
Użytkownik
|
Dodane dnia 04-10-2010 20:00 |
|
Za sikanie na ścianę możesz dostać grzywnę.
Myślę, że poszłem dopuszcza się, kiedy wypowiedź bohatera, narracja jest celowo stylizowana na prostacką. Sposób wysławiania świadczy o bohaterze, czasami mówi o nim więcej niż sam narrator.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
TomaszObluda
Użytkownik
|
Dodane dnia 04-10-2010 20:02 |
|
Oczywiście Elwiro, ale nie można zapominać, że my nie jesteśmy naszymi postaciami i jak autorzy powinniśmy się starać mówić poprawnie.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Elwira
Użytkownik
|
Dodane dnia 04-10-2010 20:07 |
|
Myślę, że jeśli powiesz poszłem w knajpie, popijając piwko z kumplami, to nikt Cię nie powiesi, dramat będzie, jak zrobisz to podczas wywiadu do gazety albo w programie na żywo Język, ten mówiony też dzieli się na oficjalny i potoczny. Jesteśmy ludźmi i czasem zdarza nam się nawet przejęzyczyć.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
TomaszObluda
Użytkownik
|
Dodane dnia 04-10-2010 20:14 |
|
Cytat: Myślę, że jeśli powiesz poszłem w knajpie, popijając piwko z kumplami, to nikt Cię nie powiesi, Zależy od znajomych. Mam takich co mi powiedzą wprost:
- Tomi, ty wieśniaku. Naucz się mówić po polsku.
I mam takich co nic nie powiedzą, ale w towarzystwie będę mnie wyśmiewać.
Znam też takich, co nie zauważą.
Cytat: dramat będzie, jak zrobisz to podczas wywiadu do gazety albo w programie na żywo To na pewno. Tu się trzeba pilnować podwójnie.
Cytat: Język, ten mówiony też dzieli się na oficjalny i potoczny. Jesteśmy ludźmi i czasem zdarza nam się nawet przejęzyczyć. To prawda, ale są pewne granice. Ja wymagam, aby znajomi interweniowali bez litości, kiedy popełniam takie błędy i staram się robić to samo. My jako autorzy nie musimy być znawcami piłki nożnej czy polityki, ale w tej akurat dziedzinie powinniśmy starać się więcej niż inni.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Elwira
Użytkownik
|
Dodane dnia 04-10-2010 20:19 |
|
Tomaszu drogi, mnie zawsze uczono, że nie wypada zwracać komuś uwagi w towarzystwie...
Oczywiście od osoby wykształconej, piszącej i będącej jakoś blisko słowa wymaga się więcej, ale nie dajmy się zwariować. Nadgorliwość gorsza od faszyzmu. Chyba nie chcemy, żeby nasze rozmowy z przyjaciółmi były sztuczne? Trzeba się starać mówić poprawnie, ale też nie popadać w panikę jak nam się zdarzyć "przygwarzyć".
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
TomaszObluda
Użytkownik
|
Dodane dnia 04-10-2010 20:23 |
|
No tak Ja w panikę nie wpadam. Ale czasem lubię rozmawiać językiem stylizowanym na sztuczność taką kulturalną. To fajne.
Oczywiście zgadzam się z Twoją wypowidzią.
|
|
|
Do góry |
|