Autor |
Czy da się żyć bez TV?
|
wyrrostek
Użytkownik
|
Dodane dnia 19-11-2008 20:04 |
|
Komentarz do ostatniego "Teraz My" i ogólnie do tvn 24.
"Dno z wodorostami aż po gestapowskie metody."
Zacytowałem skrót wypowiedzi zamieszczonych na forum tvn 24.
Zniesmaczeni ludzie wnerwiają się przeokropnie a przecież dobrze wiemy, kim są m§s. Czy naprawdę nie domyślamy się, o co chodzi?
Przypomnę: Kto promował biust pewnej praworządnej kobiety, której zeznania przerwały premierowi Cimoszewiczowi pochód do prezydenckiego fotela? Kto stworzył madonnę cnót, panią Anetę, aby zniszczyć z kolei premiera Leppera? A ile było "drobnych" spraw takich jak choćby reportaż z sejmowego hotelu? Nie podważając uczciwości m§s nasuwa się jednak pytanie: Kto na tym zyskał?
Ja mam niestety pewien problem; moja lepsza połowa w geście zbliżonym do wykręcania prania, chciała coś zasugerować. Nie taki znowuż to taki duży problem, bo jak się patrzę na kropkę mam zamiar osobiście postawić ją nad i. W celu wyjaśniania, abym nie został podejrzany o kibicowanie jakiejś drużynie; niestety nie ma takiej.
|
"Udawać, że jest inaczej, to nie tylko oszukiwać samego siebie."
Ernest GELLNER
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
RE: Czy da się żyć bez TV?
|
Jack the Nipper
Użytkownik
|
Dodane dnia 19-11-2008 20:43 |
|
Zrób tak jak ja - wystaw telewizor do ogródka i zrób z niego budkę dla ptaków.
Oglądanie polityków i dziennikarzy przekracza moje zdolności - od trzech lat żyje bez telewizji i nic mi nie jest Szkoda czasu i zdrowia na denerwowanie się tym bagnem.
|
Gdyby Bóg chciał, aby ludzie chodzili nago, to by nas takimi stworzył.
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
wyrrostek
Użytkownik
|
Dodane dnia 19-11-2008 21:16 |
|
Niestety nie mam ogródka - podwójna strata.
|
Ernest GELLNER
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
pw
Użytkownik
|
Dodane dnia 19-11-2008 21:58 |
|
Cytat: Jack the Nipper napisał/a:
od trzech lat żyje bez telewizji i nic mi nie jest Szkoda czasu i zdrowia na denerwowanie się tym bagnem.
Ja miałem taki okres, trwa poniekąd do dziś, że w telewizji oglądałem tylko sport i to od wielkiego dzwonu. Trwało/trwa to kilka lat. Wiadomości tylko i wyłącznie czytałem. Przyznam szczerze, że jak obejrzałem jakieś programy publicystyczne, polityczne po dłuuuugiej przerwie to zdębiałem jak głupio i beznadziejnie jest w telewizji. Jak ja się cieszę!
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Jack the Nipper
Użytkownik
|
Dodane dnia 19-11-2008 22:02 |
|
Ja już nawet sportu nie oglądam. No, poza snookerem. Tam jest bardzo trudno jakiś mecz ustawić
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
tequila
Użytkownik
|
Dodane dnia 19-11-2008 22:18 |
|
Mecz może i tak, ale tam ciągle ktoś biega i te kolorowe kuleczki ustawia i to tak na wizji, bez krępacji!
|
"(...) więcej spacerów, mniej kawy(...)"
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Miladora
Użytkownik
|
Dodane dnia 19-11-2008 22:27 |
|
Cytat: pw napisał/a:
[quote] Jack the Nipper napisał/a:
od trzech lat żyje bez telewizji i nic mi nie jest Szkoda czasu i zdrowia na denerwowanie się tym bagnem.
Bożyczku, a ja się bałam, że jestem nienormalna, bo z telewizorem rozwiodłam się jakieś 7 lat temu i teraz tylko oglądam filmy na video (od czasu, do czasu). Nawet nie na moim, bo nie mam ani telewizora, ani wideo.
Co za ulga, że jeszcze są inni tacy.
Ale fakt. Na wakacjach mieliśmy telewizor w pokoju i tak go włączyłam z ciekawości. Po 5 minutach miałam dość.
|
Zawsze tkwi we mnie coś, co nie przestaje się uśmiechać (Romain Gary).
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
gabstone
Użytkownik
|
Dodane dnia 20-11-2008 00:16 |
|
Dobry temat... unikanie ocznej gumy do żucia ponoć świadczy o inteligencji. A szczerze mowiąc telewizja jest tak komercyjna, że czasem szkoda kasy na baterie do pilota
|
Polacy są zbyt inteligentni jak na swoje położenie geograficzne. Jarosław Iwaszkiewicz
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 20-11-2008 08:19 |
|
Widzę że coś nas łączy. Nie mam ani telewizora ani telewizji i tak mi dobrze.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Tomi
Użytkownik
|
Dodane dnia 20-11-2008 09:24 |
|
Przyznam, że kiedyś byłem żywo zainteresowany politycznymi zmaganiami. Teraz już coraz mniej, bo świat polityki obnażył swoje brudne ramiona. A dopowiedzieć należy, że wygląda to bardzo nieestetycznie.
Telewizor mam, ale mało czasu by z niego korzystać.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
wyrrostek
Użytkownik
|
Dodane dnia 20-11-2008 17:15 |
|
Myślę, że się trochę zgrywacie. Najprawdopodobniej pobożne życzenia zmieniacie w fakty. Nie chce mi się wierzyć, że się można aż tak wyizolować. Bo jak nie TV to co? Portale internatowe? - to samo. Gazety? - trochę więcej ( w tam wypadku prezentuję tylko moje domysły, bo jeżeli czytam je, to via Internet).
Sprowokowałem temat, aby w jakiś sposób dociskać TV. Naiwność? W jakimś stopniu, ale w tym miejscu będę kolokwialny, miliony, by nie powiedzieć całe społeczeństwa, są wychowywane przez szkło. A jak tak dalej będą wychowywane to w niedalekiej przyszłości Jack the Nipper zostanie oskarżony, przez sprawiedliwych szerokie grono, za niegodne przypinanie ludzi do boku i za propagowanie stosunków niezgodnych z ogólnie obowiązującymi zasadami moralności, tak jak to uczynił ostatnio i to w dodatku w przeddzień wyjazdu prezydenta do Japonii.
|
Ernest GELLNER
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Jack the Nipper
Użytkownik
|
Dodane dnia 20-11-2008 18:42 |
|
Wyrrostek - nie chodzi o izolowanie się całkowite, tylko o to, że nie oglądam TV. Wcale. Newsy ze świata czytam na różnych potralach internetowych, żeby nie miec jedynej słusznej wykładni prawdy ale kilka spojrzeń. I wystarcza. A TV? TV jest zwyczajnie nudna, podczas gdy poza nią tyle ciekawego się dzieje.
Niestety, masz racę, że teraz całe społeczności są wychowywane przez telewizor. Takie słupie czasy.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
pw
Użytkownik
|
Dodane dnia 20-11-2008 18:48 |
|
Cytat: Bo jak nie TV to co? Portale internatowe? - to samo. Gazety? - trochę więcej Oczywiście słowo pisane - w nim nie ma gestykulacji i mimiki prowadzącego, tonu głosu, kolorów dookoła. Można spokojnie wrócić do poprzedniego zdania i akapitu, albo jedno przeczytać parę razy. Poza tym w prasie się ludzie nie przekrzykują, w dodatku zazwyczaj ludzie pięć razy pomyślą zanim napiszą, a w TV jest odwrotnie - pięć razy powiedzą i dopiero pomyślą. ;-) Poza tym, zamiast czytać wynurzenia ocenzurowanych polityczną poprawnością dziennikarzy wolę poczytać komentarze "różnych opcji".
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Arkady
Użytkownik
|
Dodane dnia 20-11-2008 20:54 |
|
Tv... to nie dla mnie... tu rządzi polityka... brrr trzymam się daleko... Wystarczy jak mi Pani Kretowa skomentuje...
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
gabstone
Użytkownik
|
Dodane dnia 21-11-2008 00:09 |
|
Widzisz Wyrrostek ja wiem, że po części masz rację. Mamy pokolenie tzw. szklanej pogody. A mówisz, że nie można się wyizolować? Uwierz mi, że można. U mnie w pokoju od dwóch lat nie włacza się tv. Jeśli chcę już koniecznie coś obejrzeć wychodzę do drugiego pokoju i wtedy oglądam. Rodzina ma mnie za kompletną dziwaczkę, ale dobrze mi z tym. Ty czytasz gazety przez internet, ja na papierze, jestem uzależniona od słowa pisanego , i z tym mi jeszcze lepiej. Więc nie mów, że się zgrywamy, bo tak naprawdę da się żyć. Ja raz w życiu próbowałam obejrzeć serial od dechy do dechy, kurcze nie da się..
|
Polacy są zbyt inteligentni jak na swoje położenie geograficzne. Jarosław Iwaszkiewicz
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Miladora
Użytkownik
|
Dodane dnia 21-11-2008 01:00 |
|
Cytat: Jack the Nipper napisał/a:
Niestety, masz racę, że teraz całe społeczności są wychowywane przez telewizor. Takie słupie czasy.
Może i ma racę, ale to de Nipper ją wystrzelił...
Czy słupie czasy mają coś wspólnego z Szymonem Słupnikiem?
(de Nipper ja zbieram punkty)
|
Zawsze tkwi we mnie coś, co nie przestaje się uśmiechać (Romain Gary).
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
wyrrostek
Użytkownik
|
Dodane dnia 21-11-2008 11:39 |
|
Widzisz Gabstone były też takie czasy, kiedy to Tv wychowywała. Oprócz propagandy istniały programy, których do dzisiaj nie potrafi przyćmić napuszona polityczna rzeczywistość, uczulona na wszystko, co trąci czerwonym.
A to, że ludzie masowo oglądają seriale to niestety również Twoja wina (oczywiście nie jedyna), godnie odwróconej, niewierzącej w swoje możliwości wpływania na jakość i smak potrawy tłoczonej, poprzez Tv, w biliony szarych komórek.
Wybacz, że trochę poleciałem po bandzie, ale kiedyś a było to przed ćwierćwieczem, też, zauroczony przepychem zachodniego świata, oglądnąłem parę odcinków "Dallas" czy "Denver-Clan" i nigdy więcej!
|
Ernest GELLNER
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Samuel Niemirowski
Użytkownik
|
Dodane dnia 21-11-2008 14:45 |
|
Na studiach nie mam telewizora, więc od roku oglądam telewizję średnio 3godziny na miesiąc.
Na gazety szkoda mi pieniędzy, średnio 1-2 / miesiąc
Informacje czytam w internecie, codziennie, ale raczej na zasadzie, żeby wiedzieć co jest grane niż żeby się jakoś specjalnie angażować.
O.
|
"Nie będę zmieniał świata ani Zachodu. Podążą one ku swoim celom tak jak spadająca gwiazda. Ja będę jednak pracował i zmieniał się".
E. Wiechert
www.prozafotografii.blox.pl
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
gabstone
Użytkownik
|
Dodane dnia 21-11-2008 14:48 |
|
Widzisz, mi nie przeszkadza, jeśli twierdzisz, że to również moja wina. Ja tak nie myślę. W tej chwili nie widzę jakiejkowiek możliwości ingerencji w program tv, a przez to poprawy jakości estetycznej, etycznej i jakiej tam jeszcze emitowanych programów. Ten serial o którym mówiłam to bardziej wspólcześnie: "Skazany..." .Na początku nawet mnie wciągnął, za to im dalej, tym bardziej niewiarygodnie. Dlatego mów, co chcesz, czy też rób, co chcesz, nikt nie zabrania oglądać tv w tym kraju. A gwoli ścisłości w/w serial oglądałam na kompie
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
valdens
Użytkownik
|
Dodane dnia 21-11-2008 14:58 |
|
W sumie nie rozumiem tego ataku na telewizory. Ja czasem coś oglądam, często nawet te "najgłupsze" programy i nie czuję się jakoś szczególnie tym skrzywdzony.
|
- Pływanie wyszczupla - powiedział wieloryb.
|
|
Do góry |
|