Autor |
RE: Czy da się żyć bez TV?
|
gabstone
Użytkownik
|
Dodane dnia 21-11-2008 15:05 |
|
A kto powiedział, że masz czuć się skrzywdzony? Przecież to kwestia wyboru co chcesz oglądać a czego nie, prawda? Tylko co wynosi się z takich programow? Oprócz tzw "wrażeń artystycznych"? Moim zdaniem niewiele i głównie o to chyba chodziło w tym temacie. Nikt nie może Ci niczego narzucić, ani zabronić, czego powyższym nie czynimy
|
Polacy są zbyt inteligentni jak na swoje położenie geograficzne. Jarosław Iwaszkiewicz
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Miladora
Użytkownik
|
Dodane dnia 21-11-2008 15:08 |
|
To nie jest atak, Valdens. Ludzie mówią swoje zdanie, po prostu.
Jeżeli mówią, że żyją bez telewizora i jest to ich wolny wybór na rzecz innych środków przekazu, to mają prawo tak czynić.
Zwłaszcza, że mówią to na podstawie jakiegoś swojego doświadczenia.
Dawniej mieliśmy mniej możliwości wyboru, a może programy były lepsze?
Niech każdy robi to, co mu pasuje i tak jest najlepiej.
|
Zawsze tkwi we mnie coś, co nie przestaje się uśmiechać (Romain Gary).
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Samuel Niemirowski
Użytkownik
|
Dodane dnia 21-11-2008 16:36 |
|
Cytat: valdens napisał/a:
W sumie nie rozumiem tego ataku na telewizory. Ja czasem coś oglądam, często nawet te "najgłupsze" programy i nie czuję się jakoś szczególnie tym skrzywdzony.
A nie przyszło Ci na myśl, że na tym to polega, że nie zauważasz, że jesteś krzywdzony?
|
"Nie będę zmieniał świata ani Zachodu. Podążą one ku swoim celom tak jak spadająca gwiazda. Ja będę jednak pracował i zmieniał się".
E. Wiechert
www.prozafotografii.blox.pl
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
valdens
Użytkownik
|
Dodane dnia 21-11-2008 16:54 |
|
Telewizja jest częścią naszej rzeczywistości. Większość Polaków spędza przed telewizorem całe wieczory i zna wszystkie reklamy. Ona kształtuje modę, poglądy, stereotypy, archetypy... Pisarz, który odetnie się od świata TV całkowicie, upośledza samego siebie. Jego płody mają niewielkie szanse trafić do rąk, a jeszcze mniejsze do umysłu, współczesnego czytelnika.
Pewnie powiesz, że nie piszesz dla czytelników, którzy oglądają "M jak Miłość". Ja nimi nie gardzę i to nas różni.
|
- Pływanie wyszczupla - powiedział wieloryb.
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
gabstone
Użytkownik
|
Dodane dnia 22-11-2008 01:04 |
|
Masz rację, jest. Ale jaka to rzeczywistość? Komercja, migawkowość, teledyskowość. To wszystko czym karmi nas Hoollywood. A czy to jest takie dobre? A poza tym znów zaczynacie wycieczki osobiste, a to nie o to chodzi. Pominąwszy, nikim nie gardzę, czy ogląda "M", czy też inną "Modę na sukces". Ciągle powtarzam to kwestia wyboru, mam nadzieję, żę świadomego.
|
Polacy są zbyt inteligentni jak na swoje położenie geograficzne. Jarosław Iwaszkiewicz
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Samuel Niemirowski
Użytkownik
|
Dodane dnia 22-11-2008 02:38 |
|
Pisarz, który odetnie się od świata TV całkowicie, upośledza samego siebie. Jego płody mają niewielkie szanse trafić do rąk, a jeszcze mniejsze do umysłu, współczesnego czytelnika.
Mówiłem o swoim stosunku do TV jako człowiek. Jeśli jako pisarz zechciałbm pisać powieść o ludziach, którzy mieszkają w bloku i całe dnie ogladają TV, to musiałbym trochę pooglądać TV, żeby się wczuć. Poza tym wielu wybitnych pisarzy mieszkało z dala od zgiełku i telewizorów.
Pewnie powiesz, że nie piszesz dla czytelników, którzy oglądają "M jak Miłość". Ja nimi nie gardzę i to nas różni.
Moi dziadkowie oglądali "Modę na sukces". Jak byłem mały to oglądałem z nimi. Jakoś nie przypominam sobie, abym gardził dziadkami, więc po co ten zaczepny ton?
|
"Nie będę zmieniał świata ani Zachodu. Podążą one ku swoim celom tak jak spadająca gwiazda. Ja będę jednak pracował i zmieniał się".
E. Wiechert
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
dwa_warkocze
Użytkownik
|
Dodane dnia 22-11-2008 09:45 |
|
Szkoda byłoby telewizor wyrzucić, bo nie miałabym jak piłki nożnej oglądać. Poza tym oglądam "Desperate Housewives" i bardzo je lubię :)
Nie jest prawdą, że w telewizji sam chłam leci - dziś w nocy oglądałam na Pulsie "The Time of Indifference" z Liv Ullman - gdzie taki film zobaczyć, jak nie w tv. No chyba, że ktoś filmy ściąga i jest pasjonatem - ale jak się nie ściąga, to tylko w telewizji.
|
"Nobody expects the Spanish Inquisition!"
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
valdens
Użytkownik
|
Dodane dnia 22-11-2008 11:50 |
|
No może "gardzisz" to za mocne słowo, ale dyskutujemy sobie nie od dziś przecież i zdążyłem sobie już pewną opinię wyrobić. Wiem jaki "target" obierasz.
A to, że "wielu wybitnych pisarzy" mieszkało z dala od telewizorów... Najczęściej dzielił ich od nich czas, prawda?
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
alleluja con
Użytkownik
|
Dodane dnia 22-11-2008 12:28 |
|
Bo to teraz takie na czasie - gardzenie komercją w TV. Tylko dziwnym trafem ci, którzy z zasady "nie oglądają", znają tytuły, wątki seriali i orientują się kto, gdzie tańczy, śpiewa itd. To tak jak z disco polo - nikt nie słucha, bo to obciach, a jak przyjdzie co do czego, zna teksty
Nie chodzi o to, żeby od razu wyrzucać TV przez okno, ale potrafić świadomie wyłowić z tej kolorowej papki, którą nas karmią, to co "strawne i odżywcze". A poza tym ja, kiedy jeszcze do niedawna spędzałam kilka godzin dziennie na wykładach i ćwiczeniach, po powrocie do domu lubiłam sobie chwilę popatrzeć w rybie oczy Ridża, żeby tak po prostu zrelaksować styrany umysł
|
Wszystko, co dźwigasz, uzbroiłaś w ból -
To, co zakrywasz, w posępną odwagę.
A jesteś ogród. W tobie panny nagie,
Twarze młodzianków rozpęknięte wpół
(Nauka chodzenia S. Grochowiak)
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Samuel Niemirowski
Użytkownik
|
Dodane dnia 22-11-2008 15:16 |
|
No może "gardzisz" to za mocne słowo, ale dyskutujemy sobie nie od dziś przecież i zdążyłem sobie już pewną opinię wyrobić. Wiem jaki "target" obierasz.
Czy chciałeś powiedzieć, że skoro nie od dziś ze mną dyskutujesz, to znaczy, że wiesz co myślę? Trochę przesadzasz.
Cytat: A to, że "wielu wybitnych pisarzy" mieszkało z dala od telewizorów... Najczęściej dzielił ich od nich czas, prawda?
Wątpię. Jeśli nawet w mieście nie stać ich było na TV, to uciekali od zgiełku miasta na wieś i do lasu. Pierwszorzędny przykład to Zbigniew Nienacki.
|
E. Wiechert
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
gabstone
Użytkownik
|
Dodane dnia 23-11-2008 03:41 |
|
Nie o to chodzi alleluja con.... Nie wyrzucam telewizora przez okno, mam nawet platformę cyfrową ale świadomie wybieram czy chce oglądać tv czy nie. Wiesz taki mały przykład: ostatnio na spotkaniu z psiapsiółkami wyszło to: a widziałaś Jolę Rutowicz u kogoś tam? A ja ignorantka nawet nie wiedziałam kto zacz, a to podobno znana postać w polskiej tv. I wybacz mi,ale naprawdę nie czuję się źle z powodu tego, że nie wiem kto akurat w polskiej tv jest na topie...
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Samuel Niemirowski
Użytkownik
|
Dodane dnia 23-11-2008 10:12 |
|
Cytat: alleluja con napisał/a:
Bo to teraz takie na czasie - gardzenie komercją w TV. Tylko dziwnym trafem ci, którzy z zasady "nie oglądają", znają tytuły, wątki seriali i orientują się kto, gdzie tańczy, śpiewa itd. To tak jak z disco polo - nikt nie słucha, bo to obciach, a jak przyjdzie co do czego, zna teksty
Nie w moim przypadku.
Cytat: A poza tym ja, kiedy jeszcze do niedawna spędzałam kilka godzin dziennie na wykładach i ćwiczeniach, po powrocie do domu lubiłam sobie chwilę popatrzeć w rybie oczy Ridża, żeby tak po prostu zrelaksować styrany umysł
No, głównie o to chodzi. To czysta psychologia. Kiedy jesteś zmęczona i chcesz, żeby Twój umysł odpoczał przyjmujesz komunikaty bezkrytycznie. Właśnie dlatego najcenniejsze są reklamy nadawane w godzinach 16-20. Dlatego ja, jak mam zlansowany umysł, wolę włączyć sobie jakąś głupią bajkę na youTubie, tak się dzieje głównie podczas sesji
|
E. Wiechert
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
alleluja con
Użytkownik
|
Dodane dnia 24-11-2008 10:58 |
|
Podkreślam jeszcze raz: nie chodzi o to aby unikać, odcinać się, nie oglądać, ale świadomie wybierać to co wartościowe. Dorosły człowiek taką umiejętność posiada. Nie sądzę żeby jakoś specjalnie zaszkodziło mi obejrzenie od czasu do czasu mało ambitnego serialu czy posłuchanie paplaniny różowej Joli. Nie wypaczy mi to mojego spojrzenia na świat, nie skrzywi światopoglądu, bo ten ukształtował mi się już jakiś czas temu. Ale zagrożenie widzę w przypadku dzieci. One nie potrafią dokonywać tak świadomych wyborów i tu już może być problem. Zresztą to temat rzeka.
|
Wszystko, co dźwigasz, uzbroiłaś w ból -
To, co zakrywasz, w posępną odwagę.
A jesteś ogród. W tobie panny nagie,
Twarze młodzianków rozpęknięte wpół
(Nauka chodzenia S. Grochowiak)
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
gabstone
Użytkownik
|
Dodane dnia 24-11-2008 23:28 |
|
A nie widzisz zagrożenia, kiedy ludzie próbują naśladować postaci z tv? Żyć ich życiem? Ja widzę, i to mnie przeraża...
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Arkady
Użytkownik
|
Dodane dnia 24-11-2008 23:37 |
|
Pozwólcie, że wtrącę się do dyskusji:Gabstone ma rację. Wielu naśladuje ślepo bohaterów z tv i to niewiele dobrego niesie. To samo zagrożenie niosą gry komputerowe. Zanika zdolność konwersacji między ludźmi ( oczywiście , na szczęście nie u wszystkich), A przecież życie jest takie ciekawe...
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Miladora
Użytkownik
|
Dodane dnia 25-11-2008 12:22 |
|
No właśnie, zagrożenie...
Kilka lat temu chłopak ze średniej szkoły zabił swojego kolegę.
W wywiadzie przeprowadzonym wśród uczniów z jego klasy padły uwagi, że to nie tak miało być, bo w takim to a takim serialu było trochę inaczej.
I to były uwagi na serio.
Przerażające, prawda?
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
valdens
Użytkownik
|
Dodane dnia 25-11-2008 12:42 |
|
Przesadzacie. Jakby nie było TV, to "chłopak ze szkoły średniej" znalazłby sobie coś innego. Na przykład Biblię. A tam - Samson zabija 30 Filistynów, bo mu się nudzi choć wcześniej był w burdelu, a potem podpala całe miasto. Też telewizyjny wzór. Nawet bardziej hard core. Albo Judyta (chyba święta), która swojemu kochankowi po upojnej nocy odrąbuje łeb mieczem... Taki "chłopak ze szkoły średniej" wszędzie znajdzie inspiracje.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Miladora
Użytkownik
|
Dodane dnia 25-11-2008 12:46 |
|
Ja nie miałam na myśli w tym przypadku konkretnie tv, tylko wpływom, jakim podlegają młodzi troglodyci.
PS. Biedny Holofernes...
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
gabstone
Użytkownik
|
Dodane dnia 25-11-2008 12:50 |
|
Przesadzamy? Może. Ale powiedz, czy uważasz, że Biblia jet tak popularna wśród młodzieży jak Britney Spears? Nie wydaje mi się, żeby młodzież czerpała z niej przykład, ani ten dobry, ani też zły. Ale masz rację, inspirację do czynienia zła można znaleźć wszędzie, nie tylko w tv.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
WholeTruth
Użytkownik
|
Dodane dnia 29-12-2008 10:32 |
|
haha.
jak nie tv, to biblia. jak nie biblia, to komputer. jak nie komputer, to książka. jak nie ksiązka, to... podpatrywanie zachowania innych [dorosłych]
zawsze się coś znajdzie... tv rozwija albo zatrzymuje na jednym poziomie. to zależy jakie filmy i kanały sie preferuje. ja osobiście nie musze mieć do szczęścia tego płaskiego czegoś na szafce.
|
Nie byłem poetą.
Ta świadomość nie przyniosła ulgi, tylko wściekłość, że prawa ewolucji mogły wyposażyć jeden i ten sam umysł w taką wrażliwość i taką nieudolność.
J. Fowles
|
|
Do góry |
|