| Autor |
RE: Co czytacie?
|
|
Alabama9
Użytkownik
|
| Dodane dnia 18-05-2010 23:11 |
|
"Dziecko pokuty" Francine Rivers
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
MarioPierro
Użytkownik
|
| Dodane dnia 20-05-2010 10:45 |
|
1) Utknąłem w 1/4 "Cieni w pieczarze" Kisielewskiego, bo to bardziej esej niż powieść. Treść nawet ciekawa, tylko strasznie nagromadzona, mało "oddechu". Ale jak już sobie postanowiłem, to przeczytam.
2) "Diuna" Franka Herberta - nie to, czego się spodziewałem, ale też może dam radę. Na szczęście (?) nie oglądałem ekranizacji, która jest ponoć jednym z najgorszych dzieł Lyncha, jednego z moich ulubionych reżyserów 
3) "Hymn" Ayn Rand - na komputerze (drugi raz). Polecam bardzo, dostępny np. tutaj (nie, nie jestem satanistą :
http://www.satan.pl/epika.php?id=206
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
Usunięty
Gość
|
| Dodane dnia 23-05-2010 12:55 |
|
Władimir Zazubrin - Drzazga.
Świetna rzecz, polecam. Napisana w 1923 r., ale opublikowana w Rosji dopiero w 1989, a w Polsce (z tego co mi wiadomo) w 2008. 100 stronicowe opowiadanie jest unikatowe głównie ze względu na tematykę - opisuje "pracę" czekistów w latach rosyjskiej wojny domowej. Bohater, Andriej Srubow, jest szefem gubernialnej Czeki, asystuje przy kolejnych, naturalistycznie i przejmująco opisanych, rozstrzeliwaniach więźniów. Widzimy jak dokonywane przez czekistów każdego dnia morderstwa wpływają na jego psychikę, zaczyna pić, zostawia go żona, marzy o w pełni zautomatyzowanym, profesjonalnym systemie terroru. W końcu popada w obłęd.
Postać Srubowa przypomniała mi Iwana Karamazowa z powieści Dostojewskiego, zresztą autor nawiązywał do "Braci Karamazow" świadomie.
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
Esy Floresy
Redaktor
|
| Dodane dnia 23-05-2010 15:41 |
|
"Ciotka, my i reszta świata" - Autorki chyba nie muszę prezentować.
|
| Możemy być tylko tym kim jesteśmy, nikim więcej i nikim mniej.
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
MarioPierro
Użytkownik
|
| Dodane dnia 24-05-2010 11:28 |
|
Cytat: Anub1s napisał:
Władimir Zazubrin - Drzazga.
Świetna rzecz, polecam. Napisana w 1923 r., ale opublikowana w Rosji dopiero w 1989, a w Polsce (z tego co mi wiadomo) w 2008. 100 stronicowe opowiadanie jest unikatowe głównie ze względu na tematykę - opisuje "pracę" czekistów w latach rosyjskiej wojny domowej. Bohater, Andriej Srubow, jest szefem gubernialnej Czeki, asystuje przy kolejnych, naturalistycznie i przejmująco opisanych, rozstrzeliwaniach więźniów. Widzimy jak dokonywane przez czekistów każdego dnia morderstwa wpływają na jego psychikę, zaczyna pić, zostawia go żona, marzy o w pełni zautomatyzowanym, profesjonalnym systemie terroru. W końcu popada w obłęd.
Anub1s, a nie wiesz, czy ta książka jest w miarę powszechnie dostępna? Tzn. jaka jest szansa, że biblioteka gminy ok. 10 tys. mieszk. ją posiada?
Nie to, że taki skąpy jestem (chociaż właściwie... ), ale ostatnio trochę w księgarniach już wydałem i mam dziurę budżetową. A twoja lektura wydaje mi się dość ciekawa.
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
Usunięty
Gość
|
| Dodane dnia 25-05-2010 00:40 |
|
| Hmm... znając niewielkie biblioteki - to nie sądzę, żeby ją mieli... książka wydana 2 lata temu, niespecjalnie znana - sam o niej nie słyszałem, polecił ją nam doktor na wykładzie poświęconym państwom totalitarynym (mam takie zajęcia dodatkowe). Ale jest w sumie dość tania (jak na nową książkę) - poszedłem do księgarni PIW na Foksalu i kupiłem ją za 19 złotych , w niektórych księgarniach internetowych jest nawet tańsza (z tym, że koszty przesyłki oczywiście są). Tu jest recenzja tej książki: http://www.rp.pl/artykul/73290,199784_Opowiesc_o_prawdziwym_czekiscie.html
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
Mark
Użytkownik
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
sirmicho
Użytkownik
|
| Dodane dnia 26-05-2010 07:59 |
|
Cytat: Akna napisał/a:
Może Carrie tego autora?
Zaczne czytać od najwcześniej wydanych jego książek 
To zacznij od Richarda Bachmana.
Ja aktualnie kończę "Przedświt" i wracam do "Bastionu" Kinga.
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
Cute
Użytkownik
|
| Dodane dnia 29-05-2010 15:36 |
|
| Samotność w Sieci - dla przyjemności, a Kamienie na szaniec to już lektura...
|
Najchętniej zamieniłabym się w grubego czarnego kota,
lecz zamiast na płocie, życie
przespałabym na Twoich kolanach...
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
AnonimowyGrzybiarz
Użytkownik
|
| Dodane dnia 30-05-2010 11:52 |
|
Dostałem wczoraj spóźniony prezent na 18stkę - drugi i trzeci tom Kłamcy Ćwieka. Nie pozostało mi nic innego jak czytać
|
Blog
Facebook
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
klaus_bawoek
Użytkownik
|
| Dodane dnia 30-05-2010 18:41 |
|
Nicholas Sparks - "Ostatnia piosenka" i Paulo Coelho - "Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam"
|
"Nie można tkwić uparcie w swoim kącie Lasu, czekając, aż inni do nas przyjdą. Czasem trzeba pójść do nich".
Kubuś Puchatek
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
stoookrotka
Użytkownik
|
| Dodane dnia 31-05-2010 17:18 |
|
Cytat: Paulo Coelho - "Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam"
Czytałam. Książki pana Coelho są dość specyficzne, mimo wszystko nawet mi się podobała 
Obecnie czytam "Na ostrzu noża" (teraz już tom II) Miroslava Zambocha i w międzyczasie książkę o panu Piłsudskim - Andrzeja Garlickiego.
|
| Jeśli zapomnę o Nich, Ty, Panie na niebie, zapomnij o mnie.
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
margitka
Użytkownik
|
| Dodane dnia 31-05-2010 20:12 |
|
Po raz milion osiemsetny - "Śniadanie u Tiffany'ego"
|
| Nie chcę spać, nie chcę umierać, tylko wędrować po pastwiskach nieba...
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
Despertar
Użytkownik
|
| Dodane dnia 31-05-2010 22:00 |
|
Biorę się za Desperację Kinga
|
unoszę cię
bo z góry widok kapitalny
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
Poke Kieszonka
Użytkownik
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
Nathien
Użytkownik
|
| Dodane dnia 01-06-2010 12:10 |
|
A ja powróciłam do Harry'ego Pottera Trzeba się odstresować po tylu miesiącach nauki
|
"Obcując z potworami, uważaj, abyś nie stał się jednym z nich.
Bo kiedy patrzysz w otchłań, otchłań może zacząć patrzeć w Ciebie."
Fryderyk Nietzsche
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
klaus_bawoek
Użytkownik
|
| Dodane dnia 06-06-2010 16:51 |
|
| Dennis Lehane - "Wyspa tajemnic"
|
"Nie można tkwić uparcie w swoim kącie Lasu, czekając, aż inni do nas przyjdą. Czasem trzeba pójść do nich".
Kubuś Puchatek
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
TomaszObluda
Użytkownik
|
| Dodane dnia 06-06-2010 17:19 |
|
Cytat: Biorę się za Desperację Kinga Mi się strasznie podobała. Jedna z najlepszych książek o Bogu, jakie czytałem.
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
me7a7ron
Użytkownik
|
| Dodane dnia 08-06-2010 13:14 |
|
| Czekam na 5 część zwiadowców myślę góra 2 dni i będzie przeczytana.
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
Akasavir
Użytkownik
|
| Dodane dnia 08-06-2010 16:58 |
|
| Ja akurat piłuje 4 część sagi o Wiedźminie, Wieża Jaskółki. Z prozą Sapkowskiego to jest tak. Bierzesz jego książkę do ręki, czytasz. Nic nie rozumiesz przez pierwsze strony, ale ten świat zaczyna tak bardzo fascynować, że wciąga cię na wieki. I to lubię ^^ .
|
| Nieśmiertelność - pamięć.
|
|
| Do góry |
|