Azjatyckie horrory
Portal Pisarski » Książki i Filmy » Filmy
Autor
RE: Azjatyckie horrory
piotrek0515 Użytkownik
Moim zdaniem azjatycka "Klątwa Ju-On" jest gorsza od amerykańskiej wersji. "Schutter" w oryginale to za to genialny horror. Japoński "Ring" też jest znacznie lepszy od wersji Jankesów.
Do góry
Autor
valdens Użytkownik
Dodane dnia 03-05-2009 15:48
Cytat:
"Schutter" w oryginale to za to genialny horror.

Dla mnie jeden z najśmieszniejszych horrorów jakie widziałem.
- Pływanie wyszczupla - powiedział wieloryb.
Do góry
Numer GG
Autor
piotrek0515 Użytkownik
O gustach się nie dyskutuje. Dlaczego akurat ten wydał Ci się śmieszny?
Do góry
Autor
valdens Użytkownik
Dodane dnia 03-05-2009 17:02
Nie tylko ten, Piotrek. Większość azjatyckich mnie śmieszy (chyba pisałem o tym wcześniej), ale ten nawet bardziej niż większość, bo zawiera kilka trudnych do podrobienia "perełek" np. scena ze zmumifikowaną córeczką albo ta, w której duch podaje papier toaletowy. :lol: Co prawda, później się okazuje, że to nie duch a transwestyta, ale to nie poprawia sytuacji i śmieję się jeszcze głośniej.
Do góry
Numer GG
Autor
piotrek0515 Użytkownik
Sceny z papierem toaletowym nie pamiętam :p każdy film ma szereg baboli, tego nie da się uniknąć. A ten film podobał się szczególnie w końcówce, nieźle zaskakuje.
Do góry
Autor
valdens Użytkownik
Dodane dnia 03-05-2009 17:25
Cytat:
A ten film podobał się szczególnie w końcówce, nieźle zaskakuje.

One najczęściej są właśnie tak kręcone, żeby zaskoczyć końcówką. Ja niestety nie mam cierpliwości, by cały film męczyć, czekając na coś dobrego. Film ma trzymać napięcie, poziom, fason... cały czas, inaczej jest do kitu.

Skośnoocy najbardziej fasonu nie potrafią trzymać, nie mają wyczucia (albo mają wyczucie skośne). Stąd takie nieestetyczne, śmieszne sceny jak z bohaterem robiącym kupę przy werblach zbliżającej się grozy.
Do góry
Numer GG
Autor
piotrek0515 Użytkownik
Myślę, że to kwestia gustu. Mi akurat niektóre azjatyckie horrory się spodobały. Za to uważam, że Amerykanie już strasznie długo dobrego filmu grozy nie nakręcili (chyba, że się mylę, będę wdzięczny za kilka godnych polecenia pozycji :)). Poza tym nie tylko końcówka jest godna polecenia, ogólnie cały film też trzyma poziom. Może zdarzyły się sceny rozbijające napięcie, ale było ich bardzo niewiele i może właśnie dlatego nie zwróciłem na nie większej uwagi.
Do góry
Autor
valdens Użytkownik
Dodane dnia 03-05-2009 17:49
piotrek0515, myślę, że różnimy się wrażliwością. Jesteś bardziej tolerancyjny na niedoróbki formalne i rzeczowe (ja rzucam książkę w kąt, na wieczność, nie czytam dalej jeśli dostrzegam w niej więcej błędów niż w opowiadaniach z PP. jest cała masa takich książek), i mniej rażą Cię te różnice kulturowe. W tym może być sęk.

Jeśli mam polecić coś z nowości horrorowych nieskośnych, to też raczej posucha. Ale obejrzeć dało się - "Demon - Historia prawdziwa", "REC", "28 weeks later", "1408". Więcej grzechów nie pamiętam. ;)
Do góry
Numer GG
Autor
piotrek0515 Użytkownik
[REC] oglądałem i też jestem pod wrażeniem :p (hiszpański, o ile dobrze pamiętam), 1408 też widziałem, też się podobał, ale jednak pierwsza pozycja bardziej wymiata. "28 week later"... początek spoko, im dalej, tym gorzej. Zaś jeśli o "Demona (...)" chodzi, to jakoś specjalnie mnie nie wzruszył (choć zrobiony całkiem nieźle).
A to różnice kulturowe rażą? Trzeba umieć je zaakceptować, bo odrzucenie czegoś tylko z takiego powodu nie jest o.k.
Do góry
Autor
valdens Użytkownik
Dodane dnia 03-05-2009 18:04
Cytat:
Trzeba umieć je zaakceptować, bo odrzucenie czegoś tylko z takiego powodu nie jest o.k.

Wiem, wiem, no ale jakoś nie potrafię słuchać tych dialogów i dziwnych zachowań bez uśmiechu na twarzy, zwłaszcza jak próbują naśladować Amerykanów. Robią to bardzo często i bardzo sztucznie. Już lepiej, gdyby konsekwentnie szli własną drogą i nie oglądali się na Hollywood.
Do góry
Numer GG
Autor
piotrek0515 Użytkownik
Tu masz rację, małpowanie Amerykanów dobre nie jest :no: ale taka tendencja pojawiła się dopiero niedawno. Starsze filmy z serii o "Godzilli" na przykład (mniej więcej do roku 1990), których jestem zagorzałym fanem, są wolne od wszelkich "amerykanizmów.
Do góry
Autor
valdens Użytkownik
Dodane dnia 03-05-2009 18:16
"Godzille" były świetne. :D Chodziliśmy na nie do kina i całymi miesiącami później przeżywaliśmy w szkole. Później (a może wcześniej, hmm) podobnie przeżywaliśmy Bruce Lee, a później Indiana Jones...
Do góry
Numer GG
Autor
piotrek0515 Użytkownik
Pamiętam, że jak "Godzilla" miała lecieć w telewizji, powiedzmy o 16:00 (w niemieckiej Cabel1 zawsze puszczali) to już 14:00 koczowałem z niecierpliwością przed telewizorem :)
Do góry
Autor
AnonimowyGrzybiarz Użytkownik
Dodane dnia 03-05-2009 18:52
Widział ktoś Posłańców (nie wiem, czy to azjatyckie, ale ostatnio widziałem reklamę i potem zapomniałem oglądnąć; nie wiem czy teraz tego gdzieś szukać czy odpuścić) ?
Blog

Facebook
Do góry
Autor
piotrek0515 Użytkownik
Ja oglądałem. Już nie pamiętam dokładnie każdego szczegółu, ale widziałem lepsze horrory. Taki zlepek różnych motywów, np. milczące dziecko, który widzi więcej, niż inni (motyw z Szóstego Zmysłu). Widać, że danie odgrzewane
Do góry
Autor
valdens Użytkownik
Dodane dnia 03-05-2009 19:08
Cytat:
zlepek różnych motywów, np. milczące dziecko, który widzi więcej, niż inni (motyw z Szóstego Zmysłu). Widać, że danie odgrzewane

To odgrzewanie, to kolejna bolączka azjatyckiego kina. Swego czasu udał im się jeden horror (zdaje się, że była to "Klątwa" ) i od tej pory jadą na przeróżnych wariacjach oryginalnego scenariusza.
Do góry
Numer GG
Autor
piotrek0515 Użytkownik
Chodzi tu szczególnie o postać czarnowłosej kobiety. Cholera, ona jest we wszystkich filmach identyczna, zmienia się tylko tło i fabuła.
Do góry
  • Skocz do forum:
Polecane
ShoutBox
  • Szymon K
  • 30/01/2025 06:22
  • Dlaczego zniknęły moje linki do ksiażki?
  • Wiktor Orzel
  • 02/01/2025 11:06
  • Wszystkiego dobrego wszystkim!
  • Janusz Rosek
  • 31/12/2024 19:52
  • Udanego Sylwestra i szczęśliwego Nowego Roku 2025
  • Zbigniew Szczypek
  • 30/12/2024 22:28
  • Iwonko - dziękując za życzenia - kocham zdrowie i spokój oraz miłość, pełną świąt! A Tobie Iwonko i wszystkim na PP życzę Szczęśliwego Nowego Roku, by każdy dzień był święty/świętem
  • ajw
  • 22/12/2024 11:13
  • Kochani, zdrowych, spokojnych i pełnych miłości świąt!
  • Berele
  • 16/11/2024 11:56
  • Siema. Znalazłem strasznie fajną poetkę: [link] Co o niej sądzicie?
  • ajw
  • 01/11/2024 19:19
  • Miło Ciebie znów widzieć :)
  • Kushi
  • 31/10/2024 20:28
  • Lata mijają, a do tego miejsca ciągnie, aby wrócić chociaż na chwilę... może i wena wróci... dobrego wieczorku wszystkim zaczytanym :):)
  • Szymon K
  • 31/10/2024 06:56
  • Dziękuję, za zakwalifikowanie, moich szant ma komkurs. Może ktoś jeszcze się skusi, i coś napiszę.
  • Szymon K
  • 30/10/2024 12:35
  • Napisałem, szanty na konkurs, ale chciałem, jeszcze coś dodać. Można tak?