Autor |
RE: Morały wujaszka Andrzeja P.
|
modo
Użytkownik
|
Dodane dnia 19-12-2008 15:08 |
|
Czołem Valdens,
Książka zaczyna sie zupełnie inaczej.
Twojej uwagi nie rozumiem, niezdety
pozdrawiam
modo
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 19-12-2008 15:11 |
|
Modo, nadzieja zaświtała w moim sercu gdy przeczytałem Twoją wypowiedź. Bądź pozdrowiony i niechaj Ci Allah w hurysach wynagrodzi i oby cyprysy w Twoim ogrodzie były smukłe i wysokie.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
valdens
Użytkownik
|
Dodane dnia 19-12-2008 15:31 |
|
A rzeczywiście, modo, sorry. Ale jest to fragment tej książki, który ją reklamuje (na stronie podanej przez Ciebie).
Chodzi mi o to, że jest to tekst technicznie/warsztatowo słaby. Nawet na nasze, portalowe standardy. A szkoda. Bo pomysł - o współczesnych żołnierzach przeniesionych do 1939 roku - wydaje mi się fajny. Co prawda, z filmów rżnięty - "Powrót do przyszłości" i innego, gdzie łódź podwodną przeniosło do Pearl Harbor a.d.1941 - ale w wykonaniu historyka mogłoby to być interesujące. Mogłoby, bo fragment-reklama, którą podałeś daje mi do myślenia, że nie dałbym rady...
|
- Pływanie wyszczupla - powiedział wieloryb.
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
modo
Użytkownik
|
Dodane dnia 19-12-2008 15:46 |
|
Witaj Valdens,
Chodzi mi o to, że jest to tekst technicznie/warsztatowo słaby. Nawet na nasze, portalowe standardy
jest oczywiście Twoim swiętym prawem tak sądzić. Nie mam na to wpływu. Mam za to wpływ na doskonalenie swojego warsztatu i staram się to robić. Druga książka jest lepsza warsztatowo od pierwszej, trzecia od drugiej, a czwarta w porównaniu z trzecią będzie istotnym krokiem naprzód
O pomyśle na książkę nie będe dyskutował. Masz rację. Oczywiście, że było już parę takich rzeczy.Wskaż mi proszę pomysł, który byłby absolutnie i stuprocentowo oryginalny.Który nie miałby odniesień do tego, co już kiedyś było. Masz takowy? Ja na razie nie.
Powiem tak: wszystkie litery alfabetu zostały już dawno wymyślone. Sztuka w tym, by złozyc je w swój, oryginalny sposób.
Mój post nie miał być zaczynem dyskusji o tekście książki. Był tylko próbą ukazania alternatywnej drogi wchodzenia na rynek.
Pozdrawiam
modo
tak btw, chętnie porozmawiam z Tobą i wysłucham krytycznych uwag o książce, gdy ją przeczytasz.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
valdens
Użytkownik
|
Dodane dnia 19-12-2008 15:52 |
|
Wierzę, że druga będzie lepsza, a trzecia jeszcze lepsza i fajnie. Normalna kolej rzeczy. Wiem też, że o oryginalny pomysł niełatwo i wcale się nie czepiam. Źle to odebrałeś. A Twoja obecność i ten post o łatwiejszym wchodzeniu na rynek wypełnił PP-ludzi optymizmem. Dobrze, że to napisałeś
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
vimba
Użytkownik
|
Dodane dnia 19-12-2008 16:04 |
|
Rzeczywiście - Modo pokazał łatwiejszą drogę wchodzenia na rynek wydawniczy. Panowie piszący książki żeńcie się z Paniami pracującymi w wydawnictwach
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
valdens
Użytkownik
|
Dodane dnia 19-12-2008 16:06 |
|
Rzepusia, można prosić...?
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
modo
Użytkownik
|
Dodane dnia 19-12-2008 16:12 |
|
Grunt, to różnice poglądów na poczatek dyskusji
Co do - jak to ujął Valdens - łatwiejszego wchodzenia na rynek: nie chciałbym, aby zostało to odebrane w taki oto sposób, że wchodzenie na rynek wydawniczy jest kaszką z mleczkiem.
Pisałem tylko, w nawiązaniu do postu p. Andrzeja, że - być może - nie trzeba pisać setek próbnych tekstów. W każdym razie, nie każdy musi. Trzeba obrabiac swoją historię, aż do skutku.Gdy osiagnie formę, którą uznamy za zadowaljącą, wysyłamy do wydawnictw.
I modlimy się.
Pozdrawiam
modo
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
valdens
Użytkownik
|
Dodane dnia 19-12-2008 16:15 |
|
Cytat: I modlimy się.
z tym może być problem niedawno przestałem
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
modo
Użytkownik
|
Dodane dnia 19-12-2008 16:17 |
|
Cytat: vimba napisał/a:
Rzeczywiście - Modo pokazał łatwiejszą drogę wchodzenia na rynek wydawniczy. Panowie piszący książki żeńcie się z Paniami pracującymi w wydawnictwach 
Hi, hi, to jest sposób najlepszy ze wszystkich.
Moja Dobra Żona pracowała w owym wydawnictwie pięc lat przed wydaniem książki - zresztą ma ono zupełnie inny profil niż tematyka powieści rewolwerowo - sensacyjnych. A moim wydawcą zostało zupełnie inne wydawnictwo .
pozdrawiam
modo
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
valdens
Użytkownik
|
Dodane dnia 19-12-2008 16:30 |
|
Cytat: Andrzej Pilipiuk napisał/a:
Potem była robota. Mordercza. Puszczałem po 8-10 opowiadań rocznie. Warsztatowo byłem daleki od ideału. (nadal jestem - moja proza wymaga ciągłego szlifowania) duzo dały mi warsztaty klubu tfurców.
Andrzej, a masz jakieś opowiadania co się ich wstydziłeś i nie wypuściłeś w świat nigdy i nigdzie, i gdzieś leżą? Daj po nich pojeździć Tu na portalu  Może doszlifujemy.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
WholeTruth
Użytkownik
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
valdens
Użytkownik
|
Dodane dnia 19-12-2008 17:32 |
|
Cytat: czyzbys miał cięzkie cholernie dzieciństwo?
O 180 stopni przeciwnie! Dzieciństwo miałem zbyt lekkie, teraz mam ciężko.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
WholeTruth
Użytkownik
|
Dodane dnia 19-12-2008 17:35 |
|
uff. znaczy, że ja mam szansę być inną niz Ty. 
ale też bym może zajrzała do czegoś mniej atrakcyjnego [okiem samego autora] Pana Pilipiuka
|
Nie byłem poetą.
Ta świadomość nie przyniosła ulgi, tylko wściekłość, że prawa ewolucji mogły wyposażyć jeden i ten sam umysł w taką wrażliwość i taką nieudolność.
J. Fowles
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 19-12-2008 19:38 |
|
Cytat: modo napisał/a:
Trzeba obrabiac swoją historię, aż do skutku.Gdy osiagnie formę, którą uznamy za zadowaljącą, wysyłamy do wydawnictw.
to jak ja z Norweskim dziennikiem. 8 kolejnych wrsji.
Cytat: modo napisał/a:
I modlimy się.
na szczęsćie Bóg był łagodny i litościwy. Nie dopuścił do tego by moje dzieło ukazało się w takiej wersji w jakiej zacząłem rosyłać 
Cytat: valdens napisał/a:
Andrzej, a masz jakieś opowiadania co się ich wstydziłeś i nie wypuściłeś w świat nigdy i nigdzie, i gdzieś leżą? Daj po nich pojeździć  Tu na portalu   Może doszlifujemy.
lepiej nie - są naprawdę kiepskie.
z tym może być problem  niedawno przestałem
może przemyśl to raz jeszcze?
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
valdens
Użytkownik
|
Dodane dnia 19-12-2008 20:02 |
|
Cytat: Andrzej Pilipiuk napisał/a:
z tym może być problem  niedawno przestałem
może przemyśl to raz jeszcze?
może nie offtopujmy, to nie temat o religiach
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
valdens
Użytkownik
|
Dodane dnia 19-12-2008 20:11 |
|
Hm, to nic. I tak gruba z Ciebie sztuka i warto... Kochanka będzie mi załatwiać wydanie, a Ty będziesz pochlebnie recenzować. To co? Wchodzisz? Istnieją rozwody
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
bassooner
Użytkownik
|
Dodane dnia 19-12-2008 22:53 |
|
tej endrju... ogólnie spoko, bo czuje, żeś to szybko wystukał na kompie, a co za tym idzie z serca... ale żeby: "Masłowska to... a ja powolutku itd itp"... to takie w stylu "bo pani za komuny to lepi było"... ;-))))))))))))
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 20-12-2008 08:02 |
|
? staram się być szczery, uczciwy i pisać to co myślę.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
wiedzmin89
Użytkownik
|
Dodane dnia 20-12-2008 10:39 |
|
Ja tam nie wiem jak warto wejsc na rynek i jak jest najlepiej, narazie chce poprobowac sil w konkursach, ale jakos ostatnio trace zapal do pisania. Jak wygram pare konkursow to moge uznac ze mam jakis w miare normalny poziom. Tylko wkurza mnie ze wydawnictwa takie jak Sonia Draga wola wydawac ksiazki zagranicznych pisarzy. Ale chyba i tak jest ciut latwiej debiutantom. Mimo wszystko moje teksty jakos odrzucaja od siebie
|
Uleczy cię czas, ta wszystkożerna świnia, i staniesz się kaleką.
|
|
Do góry |
|