Autor |
Magia w zyciu. Szkodzi, czy pomaga?
|
gabstone
Użytkownik
|
Dodane dnia 06-01-2009 11:55 |
|
Pod jednym ze swoich tekstów bury_wilk napisał, że magia w życiu szkodzi. Ale jaka magia, co miał na myśli? Czy odrobina magii w życiu może zaszkodzić? Czy mówiąc magia myślimy tylko o czarach? Złych lub dobrych? Co o tym myślicie?
|
Polacy są zbyt inteligentni jak na swoje położenie geograficzne. Jarosław Iwaszkiewicz
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
RE: Magia w zyciu. Szkodzi, czy pomaga?
|
valdens
Użytkownik
|
Dodane dnia 06-01-2009 12:03 |
|
Jest czarna magia i magia różowa. Czarna magia jest niegroźna, bo każdy wie, że jest bardzo groźna.
A jeśli chodzi o różową magię - nie ma z nią żartów. Uderza nie wiadomo skąd, nie wiadomo po co i nie wiadomo... jak to wszystko się skończy.
|
- Pływanie wyszczupla - powiedział wieloryb.
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Miladora
Użytkownik
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
lina_91
Użytkownik
|
Dodane dnia 06-01-2009 12:21 |
|
Magia? To wypadkowa mysli, uczuc, slow i przypadku. Czasami dobra, czasami zla.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 06-01-2009 12:34 |
|
Jest magia czarna, biała i "maggi" do zupy (którą nazywam "magią do zupy" ). Przy czym ta ostatnią jest tą, którą najczęściej spotykam w życiu.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
bury_wilk
Użytkownik
|
Dodane dnia 06-01-2009 12:38 |
|
Cytat: gabstone napisał/a:
Pod jednym ze swoich tekstów bury_wilk napisał (...) co miał na myśli?
Świetne pytanie Rzekłbym, że ono samo nadaje się na temat pracy doktorskiej, już z pominięciej tej całej magii...
No, ale jeśli już o magię idzie, to jak wszystko inne potrafi i szkodzić i pomagać. A że napisałem iż szkodzi, to patrz temat powyżej 
Zorzo Polarna, a o jakiej właściwie magii chcesz rozmawiać? O czary mary, czy o tym, że słońce wstaje i zachodzi a Piękno jest wszędzie? Czy o uczuciach, czy o złudzeniach, czy o urokach? Czy o prawdzie, czy o oszustwie? Czy jeszcze o czymś zupełnie innym, bo pod magię można podciągnąć doprawdy wiele...
|
black number one
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
TomaszObluda
Użytkownik
|
Dodane dnia 06-01-2009 12:50 |
|
Cytat: o jakiej właściwie magii chcesz rozmawiać? O czary mary, czy o tym, że słońce wstaje i zachodzi a Piękno jest wszędzie? Czy o uczuciach, czy o złudzeniach, czy o urokach? Czy o prawdzie, czy o oszustwie? Czy jeszcze o czymś zupełnie innym, bo pod magię można podciągnąć doprawdy wiele... Racja.Cytat: Pod jednym ze swoich tekstów bury_wilk napisał, że magia w życiu szkodzi. Ale jaka magia, co miał na myśli? To do Ciebie pytanie. O jaką magię chodziło Tobie?
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
gabstone
Użytkownik
|
Dodane dnia 06-01-2009 13:21 |
|
Zorza, słonko, zadała proste pytanie i oczekuje odpowiedzi. Jaka magię uważasz za szkodliwą? Czy mówisz o czarnej magii, w tzw. potocznym znaczeniu, czy jeszcze o czymś innym? Różne są tajemnice we wszechświecie, i ta pewnie jest jedną z nich. Zakładając, że magia w ogóle istnieje....
|
Polacy są zbyt inteligentni jak na swoje położenie geograficzne. Jarosław Iwaszkiewicz
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
TomaszObluda
Użytkownik
|
Dodane dnia 06-01-2009 13:24 |
|
Istnieje cała masa różnych rodzajów magii jedne są szkodliwe inne nie. Np magia alkoholu jest szkodliwa, a magia miłości trochę mniej.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
bury_wilk
Użytkownik
|
Dodane dnia 06-01-2009 14:03 |
|
Cytat: TomaszObluda napisał/a:
Cytat: Pod jednym ze swoich tekstów bury_wilk napisał, że magia w życiu szkodzi. Ale jaka magia, co miał na myśli? To do Ciebie pytanie. O jaką magię chodziło Tobie?
Do mnie by brzmiało tak "Pod jednym ze swoich tekstów bury_wilku napisałeś, że magia w życiu szkodzi. Ale jaka magia, co miałeś na myśli?" ...
Czy mówisz o czarnej magii, w tzw. potocznym znaczeniu, czy jeszcze o czymś innym? Różne są tajemnice we wszechświecie, i ta pewnie jest jedną z nich
Mówię i o takiej magii i o takiej. A co do tajemnic, to dobrze, że one wciąż są... i niech zostaną...
Cytat: TomaszObluda napisał/a:
Istnieje cała masa różnych rodzajów magii jedne są szkodliwe inne nie. Np magia alkoholu jest szkodliwa, a magia miłości trochę mniej.
śmiem sie nie zgodzić; magia alkoholu potrafi dać pozytywne efekty, tak samo jak magia miłości fatalne...
|
black number one
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
lina_91
Użytkownik
|
Dodane dnia 06-01-2009 14:06 |
|
Kazdy patyk ma dwie dupy
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
TomaszObluda
Użytkownik
|
Dodane dnia 06-01-2009 14:17 |
|
Cytat:
Do mnie by brzmiało tak "Pod jednym ze swoich tekstów bury_wilku napisałeś, że magia w życiu szkodzi. Ale jaka magia, co miałeś na myśli?" ... Racja
Cytat: A co do tajemnic, to dobrze, że one wciąż są... i niech zostaną... Właśnie mi się wydaję,że magia to tajemniczość i wyrwanie się logice, nauce.
Tak jak mówimy magia miłości, magiczna siła alkoholu, magia zachodu słońca,a ktoś nazwie magią telepatię,czy sztuczki iluzjonistów. Tylko w tych wyżej wymienionych przykładach, znajdą się naukowcy, lekarze, badacze, którzy zaraz wytłumaczą, że to żadna magia.
Alkohol, wiadomo; miłość rekacje chemiczne,uwarunkowania kulturowe, wychowanie itd; zachód słońca astronomowie; sztuczki iluzjonistów, wiemy że to nie magia; telepatia także wytłumaczalna
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
gabstone
Użytkownik
|
Dodane dnia 06-01-2009 14:20 |
|
I zaraz wszystko sprowadzicie do teorii naukowych, i będzie po magii A dla mnie zachód słońca to magia, wschód tym bardziej, niechby miał jak najbardziej logiczne wytłumaczenie
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
lina_91
Użytkownik
|
Dodane dnia 06-01-2009 14:23 |
|
Tak samo jak to, ze ziemia sie kreci, a my nie spadamy sobie na glowy
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
bury_wilk
Użytkownik
|
Dodane dnia 06-01-2009 14:24 |
|
I zaraz wszystko sprowadzicie do teorii naukowych, i będzie po magii  A dla mnie zachód słońca to magia, wschód tym bardziej, niechby miał jak najbardziej logiczne wytłumaczenie 
tym razem zgodzę się bez szemrania... no dobra, nie byłbym sobą dla mnei najardziej magiczne jest to od zmierzchu do świtu
|
black number one
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
gabstone
Użytkownik
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 06-01-2009 14:39 |
|
ja nie zabijam, a chętnie bym wskrzesił. Nie od dzisiaj wiadomo, że są na tym świecie rzeczy o których nie śniło się ............... (i tutaj dowolna grupa /badaczy/naukowców/myślicieli itp.)
...........
Dla mnie magią jest w ogóle życie. Jak to się dzieje, że komórka się dzieli, tworząc nową komórkę, która tworzy nową komórkę i tak dalej? Istna magia.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
ginger
Użytkownik
|
Dodane dnia 06-01-2009 14:42 |
|
Magia jest. Wszędzie. Taka, jaką chcemy, żeby była. Bo to my ją tworzymy.
Ale to tylko ja tak myślę...
|
que bonito seria tu mar si suspiera yo nadar
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
bury_wilk
Użytkownik
|
Dodane dnia 06-01-2009 14:48 |
|
nic nie chciałem zabijać, a przynajmniej nie tym razem... prostota też może być magią, a że miałem na myśli wiele podtekstów, to inna sprawa 
|
black number one
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
valdens
Użytkownik
|
Dodane dnia 06-01-2009 14:55 |
|
No tak, temat rzeka. Rzeka?! Też coś. Magia jest tak rozlazła jak cały Wszechświat.
|
- Pływanie wyszczupla - powiedział wieloryb.
|
|
Do góry |
|