Kultura/ sztuka dyskusji
Autor
Kultura/ sztuka dyskusji
dwa_warkocze Użytkownik
Przejrzałam wszystkie tematy i zbliżonego do tego nie znalazłam, pozwalam więc sobie założyć nowy. Jeśli jednak właściwy temat przeoczyłam, Administrację przepraszam i poproszę o przeniesienie posta do właściwego wątku.

Od dawna już ubolewam nad upadkiem umiejętności dyskusji. Rozmówcy, zamiast argumentować, używają najczęściej nielojalnych forteli erystycznych - gubi się sens rozmowy, tj. dochodzenie do prawdy, chodzi o to, by dołożyć oponentowi.

Ze wszystkich chwytów poniżej pasa najbardziej przykry chyba jest argument ad personam. Ośmieszenie (obrażenie) osoby ma obniżyć wartość jej wypowiedzi. Poważni ludzie, umiejący rozmawiać, takich rzeczy nie stosują.

Podam przykład: http://portal-pisarski.pl/forum/viewthread.php?rowstart=180&forum_id=31&thread_id=585#post_31721

Czy nazwanie kogoś durniem w czasie rozmowy to już chamstwo? Czy w myśl wolności słowa należy tychże durniów itd. tolerować, czy trzeba je eliminować jako nic nie wnoszące do rozmowy, ujawniające jedynie fakt, że komuś nerwy puściły a jako że konkretną osobę obrażają, nie mają racji bytu w sferze publicznej.

Ciekawa jestem Waszej opinii, jak oceniacie umiejętność dyskusji swoją i innych, gdzie stawiacie granicę pomiędzy wolnością słowa a kulturą.
"Nobody expects the Spanish Inquisition!"
Do góry
Autor
RE: Kultura/ sztuka dyskusji
Jack the Nipper Użytkownik
Dodane dnia 19-01-2009 20:00
W zasadzie jest tyle świetnych sposobów, żeby powiedziec komuś, iż jest durniem, nie uzywając słowa "dureń", że moze byc z tego niezła zabawa.

Z drugiej strony, jak ktoś łże jak pies, to dlaczego mówić delikatnie "mija się pan/i z prawdą".

Gdyby Bóg chciał, aby ludzie chodzili nago, to by nas takimi stworzył.
Do góry
Numer GG
Autor
dwa_warkocze Użytkownik
Cytat:
W zasadzie jest tyle świetnych sposobów, żeby powiedziec komuś, iż jest durniem, nie uzywając słowa "dureń", że moze byc z tego niezła zabawa.

W tym sęk - w dyskusji, czy nawet w kulturalnej rozmowie nie chodzi o to, żeby mówić jaki ktoś jest, tylko odnieść się do podanych argumentów. Jeśli ktoś ma zabawę z tego, żeby mówić innemu, że z niego dureń, to imo nie warto z taką osobą rozmawiać. Zwłaszcza poważnie.

Cytat:
Z drugiej strony, jak ktoś łże jak pies, to dlaczego mówić delikatnie "mija się pan/i z prawdą".

Równie dobrze można by powiedzieć: ty ***, *** (tak, właśnie to mam na myśli). O to chodzi?
"Nobody expects the Spanish Inquisition!"
Do góry
Autor
soczewica Użytkownik
Dodane dnia 19-01-2009 20:09
Cytat:
dwa_warkocze napisał/a:
Ciekawa jestem Waszej opinii, jak oceniacie umiejętność dyskusji swoją i innych, gdzie stawiacie granicę pomiędzy wolnością słowa a kulturą.

powiem szczerze - mam duże możliwości, ale czasem, jak mam zły dzień, to nie korzystam z dopbrodziejstw, które wpoili mi moi rodzice - już mówiłam gdzieś, że jeśli wiem, że nie jestem w stanie zareagować rozsądnie i przedstawić swoich poglądów w sposób nie naruszający dobra innych użytkowników, to przez kilka dni nie wchodzę na dane forum - dla bezpieczeństwa, żeby emocje opadły.
jednocześnie wiem, że kiedy budzi się we mnie suka, to i tak, chociaż wiem, że będę żałować tego, jadę po bandzie.

co do wolności słowa, to chciałabym powiedzieć, że uznaję każdą, ale ostatnio wysłałam po bana kolegę, który umieścił dowcip o martwym noworodku i przyznaję, była to typowa prywata. uwielbiam, kiedy ludzie mówią to, co naprawdę sądzą, nawet jeśli ich poglądy są skrajnie różne od moich. po prostu uwielbiam dyskutować, nawet w wypadku, kiedy jest to gadanie dla gadania...
Między nami - piekło - kładka ma szerokość stopy. Gdy tylko jedno na nią wejdzie, spotkamy się na drugim brzegu i staniemy obok siebie. Jeśli obydwoje zechcemy bliskości, spotkamy się na środku kładki, z wyborem - przytulić się mocno, albo spaść osobno.
Do góry
Numer GG
Identyfikator Tlen
Autor
Jack the Nipper Użytkownik
Dodane dnia 19-01-2009 20:16
Cytat:
dwa_warkocze napisał/a:

W tym sęk - w dyskusji, czy nawet w kulturalnej rozmowie nie chodzi o to, żeby mówić jaki ktoś jest, tylko odnieść się do podanych argumentów. Jeśli ktoś ma zabawę z tego, żeby mówić innemu, że z niego dureń, to imo nie warto z taką osobą rozmawiać. Zwłaszcza poważnie.

No właśnie - najlepiej jest nie mówić komuś "dureń" tylko obalic jego durne poglądy argumentami nie do przebicia i tym samym udowodnić, że oponent jest "durniem".

Tylko, że to sie w życiu nie uda, ponieważ dureń nigdy nie przyzna, że się myli. Dyskusja z durniem nie ma sensu. Na argumenty nie zareaguje, a słowo " dureń" nie przystoi osobie oświeconej ;)
Jak w tym powiedzeniu "Nie ma co dyskutować z głupcem - sprowadzi cie do swego poziomu, a potem pokona doświadczeniem".

Cytat:

Cytat:
Równie dobrze można by powiedzieć: ty ***, *** (tak, właśnie to mam na myśli). O to chodzi?

NIe wiem co masz na myśli i o co chodzi.
Gdyby Bóg chciał, aby ludzie chodzili nago, to by nas takimi stworzył.
Do góry
Numer GG
Autor
valdens Użytkownik
Dodane dnia 19-01-2009 21:07
Nie wiem, jak Wy, ale mnie nic a nic nie bolą takie wrzuty pod moim adresem jak "ty ch*u", "ty żydzie", "ty głąbie"... Właściwie to bawi mnie takie coś. Inteligentny człowiek i tak z kontekstu dyskusji wyciągnie prywatny wniosek. Będzie wiedzieć, czy ten co krzyczy jest głąbem, czy ja jestem głąbem.

Dlaczego mam się pienić, gdy ktoś nazwie mnie debilem? Mi to wisi. Byłbym debilem, gdybym się tym martwił.

edit:

Aha, dodam coś jeszcze. Z tego, co powiedziałem przed chwilą wynika, że zależy mi na opinii tylko i wyłącznie inteligentnych osób.
Tak właśnie jest. Dokładnie tak.

A jeśli ktoś uznaje, że jestem debilem tylko dlatego, że ktoś - jeden czy dwa posty wyżej - tak o mnie napisał, to jest bardzo ograniczony. Bardziej niż ten, co obraża.
- Pływanie wyszczupla - powiedział wieloryb.
Do góry
Numer GG
Autor
Miladora Użytkownik
Dodane dnia 20-01-2009 11:28
Osobiście wolę rozmawiać niż dyskutować. Także z powyższych powodów.
Jeżeli można użyć jakiegoś porównania, to dyskusja przypomina gałązkę, z założenia oliwną, która zaczyna pączkować we wszystkie strony, przeradzając się w końcu w gęsty żywopłot. No i zza tego żywopłotu dyskutanci przestają się już kompletnie widzieć.
Bardzo trudno trzymać się tematu dyskusji, jeżeli dyskutuje się z człowiekiem, który za wszelką cenę próbuje udowodnić swoich racji. A jeszcze trudniej z kimś, kto za wszelką cenę chce wygrać.
Tacy ludzie zazwyczaj nie cofają się przed niczym. Nawet cudzą prababkę są skłonni wyciągnąć z grobu. I z takimi ludźmi jakakolwiek dyskusja nie ma sensu. Szkoda czasu, szkoda energii, szkoda zdrowia.
Dlatego preferuję rozmowę i rzadko daję się wciągać w dyskusje.
Rozmowa, w odróżnieniu od dyskusji, nie polega na dowaleniu rozmówcy i ciosach poniżej pasa. A znacznie więcej można się często dowiedzieć i to bez zdenerwowania.
Więc może byśmy po prostu zaczęli rozmawiać ze sobą?
To, oczywiście, nie była uwaga odnośnie ani tego, ani żadnego innego tematu na forum, lecz całkowicie luźna propozycja... :D

Myślę, że wobec dyskusji, która rozpętała się obecnie w temacie "Homoseksualizm" - temat "kultury i sztuki dyskusji", otwarty przez Dwa Warkocze jest jak najbardziej na czasie.
Dlatego pozwalam sobie go wznowić.
Zawsze tkwi we mnie coś, co nie przestaje się uśmiechać (Romain Gary).
Do góry
Numer GG
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 20-01-2009 13:07
Dyskusja - jeden ze sposobów wymiany poglądów (poparty argumentami) praktykowany przez dwoje lub więcej osób zainteresowanych danym tematem lub zjawiskiem. Przeprowadzana zwykle w formie ustnej, ale nie tylko (np. dyskusje w formie pisemnej prowadzone są na internetowych forach dyskusyjnych). W wyniku dyskusji dochodzi zwykle do ścierania się różnych poglądów, czasami wypracowywania kompromisów i określania wspólnych stanowisk.

(Wikipedia)

Miladorko, myślę, że "rozmowa" i "dyskusja" wiele się nie różnią, jeśli tylko dyskutanci umieją wyrażać swoje poglądy kulturalnie. ;)
Do góry
Autor
Miladora Użytkownik
Dodane dnia 20-01-2009 13:40
Oczywiście, że niewiele się różnią, Trzynastko.
Czasami po prostu różnią się tylko kulturą osobistą dyskutujących... :lol:
Do góry
Numer GG
Autor
SzalonaJulka Użytkownik
Dodane dnia 20-01-2009 13:50
Dla mnie różnica pomiędzy dyskusją a rozmową polega na tym, że dyskusja to "wymiana poglądów" - jej celem jest przekonanie drugiej osoby do swoich racji, a rozmowa ma na celu w równym stopniu wyrażenie swoich poglądów jak i poznanie racjii rozmówcy.
To oczywiście tylko moje odczucie :)
nikt nie reklamował
szczęścia jak podpasek
jesteś tego warta
(ja)
Do góry
Numer GG
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 20-01-2009 13:53
Ale Julko - dyskusja też ma na celu poznanie racji rozmówcy, chyba jeszcze bardziej niż rozmowa. ;)
Do góry
Autor
SzalonaJulka Użytkownik
Dodane dnia 20-01-2009 13:57
Nie przeczę :) podałam tylko, jak ja to rozumiem intuicyjnie
Obawiam się, że znaczenie słowa "dyskusja" uległo troche deformacji, przez to, co widzimy w telewizjii lub w równoległym temacie :(
nikt nie reklamował
szczęścia jak podpasek
jesteś tego warta
(ja)
Do góry
Numer GG
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 20-01-2009 13:59
Tak, chyba masz rację. :(
Rzeczywiście, samo słowo "dyskusja" kojarzy się z nieco gwałtowniejszą wymianą zdań niż "rozmowa", a wręcz z kłóceniem się. :p
Do góry
Autor
Miladora Użytkownik
Dodane dnia 20-01-2009 13:59
W moim odczuciu, dyskusja ma bardziej na celu przekonanie rozmówcy do swoich poglądów, udowodnienie ich.
Rozmowa może natomiast być tylko wymianą myśli, bez narzucania czegokolwiek.
Do góry
Numer GG
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 20-01-2009 14:06
nie stosuje dyskusji tylko rozmowy. Nikogo nie chcę przekonywać do swoich poglądów bo po co? Są moje i takie zostaną. Ewentualnie stosuje taktykę "kropla drąży kamień nie siłą, lecz częstym spadaniem". Powtarzam wielokrotnie (ale nie pod rząd oczywiście tylko co jakiś czas:D) to co wydaje mi się mądre/istotne, czyli sieję ziarno i czekam na efekty. Jeśli trafią na podatną glebę to się przyjmą a jeśli na nieurodzaj to trudno, takich gruntów uprawiał nie będę. Szkoda tylko, że wiele takich gruntów wałęsa się po świecie. :lol:
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 20-01-2009 14:11
Al_qubain - to brzmi tak, jakbyś z góry zakładał, że ten, co nie podziela twoich poglądów jest głupszy i nie warto się nim zajmować. :uhoh:
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 20-01-2009 14:16
hehe:lol: nie głupszy, nie. To, że poglądy są moje nie znaczy że są lepsze/gorsze. One są dla mnie dobre, dla kogoś mogą nie być. Jeśli kogoś do nich przekonam to fajnie jeśli nie to też fajnie - trzeba być oryginalnym.
Chodziło mi raczej o proste rzeczy zbadane czy udowodnione, które sam ktoś kiedyś mi przekazał a ja przekazuję dalej. Jeśli mam w ręce coś dobrego to chętnie się tym dzielę. :yes:
Poza tym: zawsze znajdzie się mądrzejszy. :yes:
Do góry
Autor
SzalonaJulka Użytkownik
Dodane dnia 20-01-2009 14:16
Miladora, zdefiniowałaś róznicę tak jak ja, tylko bardzie zrozumiale :)

al_qubain, mnie w ogóle wydaje się, że rozmowa przynosi lepsze efekty - wszelkie prawdy, choćby najwieksze budzą sprzeciw gdy są narzucane na siłę. A podane lekko i poparte jeszcze własnym przykładem (nie mówionym, ale pokazanym) trafiają prościutko i bezboleśnie do celu.
nikt nie reklamował
szczęścia jak podpasek
jesteś tego warta
(ja)
Do góry
Numer GG
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 20-01-2009 14:18
otóż to Szalona, prawda poparta praktyką, działającym przykładem, trafia najlepiej.
Do góry
Autor
KenG Użytkownik
Dodane dnia 20-01-2009 14:23
A ja z przykrością zauważam, że rozmowa, a tym bardziej dyskusja, powoli umiera. Widzę to najczęściej na przeróżnych forach (najbardziej jaskrawo na portalach plotkarskich, ale to chyba nikogo nie dziwi), gdzie ktoś rzuci jakimś tematem, a sekundę później "dyskusja" przeradza się w pole bitwy. Łatwo powiedzieć, że można wymieniać poglądy, poznawać opinie innych, ale czasem dochodzę do wniosku, że chcące prawdziwej rozmowy/dyskusji osoby poddają się i do głosu dochodzą tylko buraki, które obrzucają się błotem. Aż mi się odechciewa komentować, a nieraz artykuł jest naprawdę ciekawy i warty uwagi...
"Boże! Proszę, daj mi siłę, abym pogodził się z tym, czego zmienić nie mogę; odwagę, abym zmienił to, co zmienić mogę i mądrość, abym potrafił odróżnić jedno od drugiego." <Reinhold Niebuhr>
Do góry
Numer GG
  • Skocz do forum:
Polecane
ShoutBox
  • Kushi
  • 07/11/2025 20:05
  • Serdeczne pozdrowionka dla wszystkich :):)
  • Miladora
  • 06/11/2025 17:18
  • Witaj, Bereniko, po baaaardzo długiej nieobecności. Miło Cię znowu zobaczyć. :)
  • Berenika
  • 06/11/2025 17:17
  • Jak miło tu zajrzeć po długim czasie :D
  • Darcon
  • 03/11/2025 21:16
  • UWAGA, Drodzy Użytkownicy! Po 3 latach powraca konkurs MALOWANIE SŁOWEM! W tym roku małe zmiany aby lepiej zintegrować naszą społeczność. Oczekujcie newsa i pamiętajcie - kto pierwszy wybór ma lepszy.
  • valeria
  • 30/10/2025 18:10
  • Nikt nie komentuje moich wiersz!:) pozdrawiam logujących się:)
  • Berele
  • 20/10/2025 07:56
  • teraz to nie mam niczego do dodania hihi
  • alkestis
  • 19/10/2025 19:07
  • Berele, oj jakże Nietzsche przewraca się w grobie :p Chociaż na Twoje szczęście dodałeś, że "niektóre" style :D
  • Berele
  • 19/10/2025 10:26
  • Przy niektórych stylach muzyki wydaje mi się, że lubienie piosenek to proces czysto fizjologiczny. Jesteśmy ukształtowani do rozumienia mowy, ale też płaczu, prośby, jęku, ochrzanu itd. To melodie...
  • Wiktor Orzel
  • 15/09/2025 11:17
  • A kogo my tu widzimy :D Można czytać setki razy, a można tylko raz, jak komu pasuje. ;)