| Autor |
RE: Kultura/ sztuka dyskusji
|
Miladora
Użytkownik
|
| Dodane dnia 20-01-2009 14:25 |
|
Bardzo mi się podoba twoje podejście do sprawy, Al-Kubusiu. Mam podobne przemyślenia. Był już bowiem kiedyś ktoś taki, kto walczył z wiatrakami.
Z wiatrakami niekulturalnych dyskusji walczy się odcinając im wiatr.
Czyli - nic tak nie studzi, jak brak rozmówcy. Po pewnym czasie takiego mało kulturalnego dyskutanta omijają wszyscy z daleka.
No i może sobie gadać do wiatraka, pardon, do obrazu... 
Jakie to proste...
|
| Zawsze tkwi we mnie coś, co nie przestaje się uśmiechać (Romain Gary).
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
Usunięty
Gość
|
| Dodane dnia 20-01-2009 14:26 |
|
| Oj, KenG, jeśli artykuł jest warty uwagi, to się nie patrzy na tuzin głupich oszczerstw i chamskich wypowiedzi pod nim, tylko pisze się mądrze i od siebie, żeby przynajmniej dać przykład.
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
Usunięty
Gość
|
| Dodane dnia 20-01-2009 14:33 |
|
oszczerstwa i chamskie wypowiedzi biorą się z niepotrzebnych ciśnień. Jasny umysł zostaje opętany przez demona gniewu (arogancji czy czego tam jeszcze) i wówczas łatwo dać się ponieść i napisać coś co nie niesie treści (e.g. wyzwiska, pomówienia, kalumnie i inne synonimy tych słów). Wtedy nawet najdelikatniejsza rozmowa przerodzi się w batalie, zamiast mówić na temat, mówimy co nam na sercu leży, a że tam często leżą tłumione uczucia dochodzi do eksplozji. Jak się nad tym nie zapanuje to łohoho!. I kto tu nad kim panuje? Ja (umysł) nad sobą (swoim ciałem) czy na odwrót?
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
KenG
Użytkownik
|
| Dodane dnia 20-01-2009 14:38 |
|
Trudno wyczuć co nad czym panuje Ale kiedy pod artykułem aż się kotłuje, mało kto zauważy tę samotną, zagubioną perełkę, która chciała coś przekazać.
|
| "Boże! Proszę, daj mi siłę, abym pogodził się z tym, czego zmienić nie mogę; odwagę, abym zmienił to, co zmienić mogę i mądrość, abym potrafił odróżnić jedno od drugiego." <Reinhold Niebuhr>
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
Miladora
Użytkownik
|
| Dodane dnia 20-01-2009 14:40 |
|
Masz rację, Kendżijko, powiedziałabym nawet, że nikt nie zauważa i wręcz przejeżdża się po takiej osobie jak snopowiązałką.
|
| Zawsze tkwi we mnie coś, co nie przestaje się uśmiechać (Romain Gary).
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
Usunięty
Gość
|
| Dodane dnia 20-01-2009 14:43 |
|
u! snopowiązałką to boli...
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
KenG
Użytkownik
|
| Dodane dnia 20-01-2009 14:45 |
|
Dobre określenie. I po temu niekiedy wydaje mi się, że same głupki buszują po tym internecie, bo 95% komentarzy pod jakimiś artykułami (pomijam już pod plotkami) to pisane przez wtórnych analfabetów brednie, których celem jest dogryźć i zbluzgać. Ech... Bo ta mniejszość nie-bluzgaczy omija te miejsca z daleka. Chyba
|
| "Boże! Proszę, daj mi siłę, abym pogodził się z tym, czego zmienić nie mogę; odwagę, abym zmienił to, co zmienić mogę i mądrość, abym potrafił odróżnić jedno od drugiego." <Reinhold Niebuhr>
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
Usunięty
Gość
|
| Dodane dnia 20-01-2009 14:47 |
|
Inteligentny człowiek zawsze zauważy inteligentną wypowiedź, choćby była ukryta w tłumie kłamstw i komentarzy poniżej poziomu. A na kogo uwadze nam zależy? Na tych, co to ominą inteligentną wypowiedź czy właśnie na tych, którzy ją zauważą? Warto pisać przede wszystkim dla siebie, by wyrazić swoją opinię.
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
Hyper
Użytkownik
|
| Dodane dnia 20-01-2009 14:50 |
|
| Zastanawiam się, skąd u niektórych zbiera się tyle jadu? Wiadomo, że jeden pisze lepiej, drugi gorzej, a każdy jak może. Uczymy się wzajemnie i ta współpraca przynosi efekty. Dlatego tym bardziej nie rozumiem, dlaczego przykładowy komentator telepie się pod (przykładowym) tekstem? [Trochę mi mętnie wyszły dywagacje na ten temat, ale liczę na Waszą zdolność czytania między wierszami].
|

RYBA rządzi, RYBA radzi, RYBA nigdy cię nie zdradzi!.
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
Usunięty
Gość
|
| Dodane dnia 20-01-2009 14:53 |
|
Jaduuuu?! Na PP jad? Hyper!
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
Usunięty
Gość
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
Hyper
Użytkownik
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
Usunięty
Gość
|
| Dodane dnia 20-01-2009 14:55 |
|
Cytat: al_qubain napisał/a:
Hyper, dokładnie Cię rozumiemy. Mi sie wydaję że po prostu dalej emocje panują nad człowiekiem. Czeka nas jeszcze wiele lat ewolucji zanim naprawdę zaczniemy (my=społeczeństwo) używać tego co mamy w głowie.
Chyba, że prędzej ulegniemy zagładzie, a przy takich ciśnieniach przewiduję rychły koniec  .
I ci chłopcy (i dziewczęta) nas nie uratują  :

Al, ty wszędzie wsadzasz obrazki z filmów?
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
KenG
Użytkownik
|
| Dodane dnia 20-01-2009 14:56 |
|
No mnie akurat nie o PP chodziło, ale kto wie, może i tu można coś takiego spotkać. Chociaż mam nadzieję, że nie - zwłaszcza, że administratory czuwają
13outy Inteligentny człowiek może i wyłapie, ale czy nie zdarza się (i to dosyć często), że widząc taką masę głupot da sobie spokój? Wzruszy ramionami i pójdzie dalej?
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
Usunięty
Gość
|
| Dodane dnia 20-01-2009 14:57 |
|
Myślę podobnie. Era tych walczących z wiatrakami minęła bezpowrotnie. Po prostu wzruszy ramionami i pójdzie dalej.
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
Usunięty
Gość
|
| Dodane dnia 20-01-2009 14:58 |
|
Cytat: KenG napisał/a:
13outy Inteligentny człowiek może i wyłapie, ale czy nie zdarza się (i to dosyć często), że widząc taką masę głupot da sobie spokój? Wzruszy ramionami i pójdzie dalej?
W sumie racja.
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
Hyper
Użytkownik
|
| Dodane dnia 20-01-2009 14:58 |
|
Cytat: KenG napisał/a:
No mnie akurat nie o PP chodziło, ale kto wie, może i tu można coś takiego spotkać. Chociaż mam nadzieję, że nie - zwłaszcza, że administratory czuwają
O i tu mam brakujące ogniwo do przypadłości, która mnie ostatnio napadła, a nazywa się "wzruszawica". Czyżby to znaczyło, że z moją inteligencją nie jest tak źle?
|

RYBA rządzi, RYBA radzi, RYBA nigdy cię nie zdradzi!.
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
Usunięty
Gość
|
| Dodane dnia 20-01-2009 15:01 |
|
Ekran się rozszedł...
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
Usunięty
Gość
|
| Dodane dnia 20-01-2009 15:01 |
|
swoją drogą ciekawe gdyby tak mierzyć iloraz inteligencji częstotliwością wzruszania ramion np. w hertzach na osobę (1 osobohertz).
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
KenG
Użytkownik
|
| Dodane dnia 20-01-2009 15:02 |
|
| Nie wydaje mi się. Przynajmniej u mnie to coraz częściej się objawia zniechęceniem do komentowania nieraz bardzo ciekawych rzeczy (czasem na Onecie się zdarzą, bo na o2 to porażka kompletna), kiedy widzę, że pod spodem robi się piaskownica. Ty jesteś głupi! Nie, to ty jesteś głupi! I po co kopać się z koniem? Szkoda nerwów.
|
|
|
| Do góry |
|